Nemrég volt az amerikaifutball-bajnokság döntője, a Super Bowl, amire már hetek óta készültünk a haverokkal. Sajnos, az én csapatom, a NY Giants nem jutott a döntőbe, de attól még nem mulasztottam volna el semmi pénzért.
És ha már haverok és Super Bowl, akkor rengeteg pizza és még rengetegebb sör. Most azonban elhatároztam, hogy újítani fogok, és ahelyett, hogy hagyományos pizzákat készítek, inkább pizzagolyókkat sütöttem.
A receptet még régen egy Főtér adásban láttam. Meccsnézéshez és sörözéshez ideális kaja. Mártogatósnak pedig Mamma maionesa blancáját készítem el hozzá.
Hozzávalók (16db.):
· 10 dkg prágai sonka, szeletelve (6 szelet)
· 4 szelet pármai sonka
· 20 dkg Pannónia sajt
· 25 dkg scamorza vagy pizza-mozzarellasajt
· 5 dkg parmezán
· fél dl tej
· 1 dl olívaolaj
· 1 gerezd fokhagyma
· só
A tésztához:
· 1 csésze víz
· 3 ek. olívaolaj
· 1 tk. só
· 1 tk. cukor
· 3 csésze liszt (BL 80)
· 1 tk. élesztő (szárított)
Előkészületek:
Először a tésztát készítem el. A hozzávalókat a leírt sorrendben a kenyérsütőgépbe teszem, és a kelesztő-dagasztó programmal elkészítem a kelt tésztát. Ha nincs kenyérsütőgép, akkor egy keverőtálban jól össze kell keverni, egy belisztezett deszkán átgyúrni, majd egy órán át kell keleszteni.
A sajtokat lereszelem.
Elkészítés:
1. A megkelt tésztát egy belisztezett deszkán átgyúrom, majd kettéosztom.
2. Egy nyújtófával nagyjából negyvenszer húszcentis nagyságú, téglalap alakú lapra nyújtom. A szélesebbik szélével magam felé fektetem.
3. A közepén egy csíkban végigrakom a sonkák és a sajt felét.
4. A tészta távolabbi felét ráhajtom a töltelékre, és szorosan betakarom vele, majd az alsó szélét, kissé megnyújtva a tésztát, magam felé húzom. Ezután, magam felé gurítva, rágörgetem a tölteléket, mint egy rétesnél.
5. A töltött tésztahengert 7-8 egyenlő darabra vágom egy éles késsel.
6. Az így kapott „pizzacsigákat” fektetve egy sütőpapírral bélelt tepsire teszem, és egy kissé megnyomom, hogy megrogyjon a tészta. Majd a 220 fokra előmelegített sütőbe teszem 20 percre.
.jpg)
Miközben a pizzagolyó sül, elkészítem a „maionesa blanca”-t.
1. A botmixer keverőpoharába dobok egy gerezd fokhagymát, ráöntök egy kevés tejet, és péppé turmixolom.
2. A legmagasabb fokozaton folyamatosan turmixolom, miközben az olaj felét lassan csurgatom hozzá, mint amikor majonézt készítünk.
3. Ezután folytatom a tejjel, azt is lassan, vékony sugárban öntöm hozzá.
4. Amikor elfogyott a tej, folytatom az olaj másik felével, és addig keverem az egészet, míg össze nem áll egy sűrű, majonéz állagú mártássá. Ez kb. 2-3 perc.
5. Egy csipet sót és egy kevés fehér borsot őrlök bele, és elkeverem.
Tálalás, tippek:
A tálalással ilyenkor nem igazán kell törődni, csak kiteszem a pizzagolyókat az asztalra egy nagy halomba, mellé teszem egy tálkában a mártogatóst, és kész.
Természetesen mással is megtölthetjük a tésztát. Nem kell feltétlenül többféle sajtot használni, a lényeg, hogy jó sok legyen. Ízlés szerint másféle sajttal, vagy sonka helyett pl. kolbásszal. A mártogatósnak is számtalan változatát készíthetjük, a joghurtostól a paradicsomosokon át, a csípős-chilis vagy édes-savanyú szószokig.
Én most az itthon fellelhető anyagokból készítem el a pizzagolyókat. A fokhagymás „fehér majonéz” meg igencsak jó választás hozzá…:)
Elkészítési idő: 40 perc + 2 óra (dagasztó-kelesztő program a gépben)
Költségek: összesen kb. 2100 Ft
Sör: Holsten 240 Ft/db; Beck 235 Ft/db
Az utolsó 100 komment: