Ritkán készítek bárányhúst, pedig nagyon szeretem. Sajnos, nálunk nem nagyon kapni jó minőségű, friss bárányhúst, ráadásul „aranyárban” mérik, ezért nem túl gyakran kerül az asztalra. Van ugyan egy másik lehetőség is, az új-zélandi fagyasztott bárány, ami jó minőségű ugyan és mindig kapható, de ez talán még drágább, mint a magyar bárányhús.
Ezért ritka csemegeként kezelem, és ha nagy ritkán veszek bárányhúst, jól átgondolom, mit is készítek belőle.
Most éppen gyönyörű combszeletekhez jutottam, amit csonttal együtt vágtak. Ez nagyban megkönnyítette a dolgomat, mert nem volt kérdés, hogy mi legyen belőle. Egyszerűen kisütöm szeletben. Már csak a köretet kellett kigondolnom hozzá, és össze is állt az alábbi étel…
Hozzávalók (2 személyre):
· 2 szelet báránycomb kb. (csontosan, ujjnyi vastag, kb. 35 dkg)
· 1 ág rozmaring
· fél gerezd fokhagyma
· só, bors
· olívaolaj
A zöldborsópüréhez:
· 40 dkg mirelit zöldborsó
· 1 közepes burgonya
· 2 ek. vaj (4 dkg)
· 1 ek. apróra vágott friss menta
· 1 ek. frissen reszelt parmezán
· fél gerezd fokhagyma
· só, bors
Előkészületek:
Elkészítem az alaplét. A burgonyát meghámozom, kis kockákra vágom, és félpuhára főzöm (5 perc főzés).
A fokhagymát megpucolom.
A báránycombszeleteket mindkét oldalukon sózom-borsozom.
A mentát megmosom, apróra vágom.
Elkészítés:
Először a borsópürét készítem el.
1. Egy edényben a vaj felét egy kevés olajjal felhevítem, és rászórom a mirelit borsót.
2. Amikor kezd kiengedni és már párolódik, sózom, borsozom, hozzáadom a fél fokhagymát, és rászórom a mentát, és így párolom egy-két percig.
3. Felöntöm annyi alaplével, amennyi éppen ellepi, beledobom az előfőzött krumplikat, és lefedve, alacsony fokozaton tovább párolom, míg a borsó teljesen meg nem puhul. Ez 5-10 perc.
4. A kész borsóról leöntöm a lé nagy részét, rászórom a parmezánt, a vaj felét is hozzáadom, majd egy botturmixszal pürésítem. Nem turmixolom teljesen simára, hagyom egy kicsit darabosan. Ha kell, utánafűszerezek/sózok.
A mentás zöldborsópürét tálalásig melegen tartva, félreteszem.
Elkészítem a báránysteaket.
5. Egy serpenyőben közepesnél erősebb fokozaton olívaolajat melegítek. Az olajjal együtt hevítem a fél gerezd fokhagymát és a rozmaringágat is, hogy az olaj átvegye az ízeit.
6. A báránycombszeleteket oldalanként 2-4 percig sütöm (vastagságtól függően). Én rozén szeretem, ezért nem sütöm át teljesen, hagyom, hogy a belseje rózsaszín maradjon.
Tálalás, tippek:
Tálaláskor egy adag borsópürét a tányér közepére halmozok, és egy szelet báránysteaket helyezek rá. A tetejét megszórom kevés, apróra vágott friss rozmaring és menta keverékével.
Borsópüré helyett, készíthetünk hozzá rozmaringos tepsis krumplit vagy pesztós/petrezselymes burgonyapürét is.
Ezt mindenképpen érdemes kipróbálni. A finom szaftos, zamatos bárányhús a maga jellegzetes, karakteres ízeivel, kiválóan illik a friss, üde, enyhén mentás, édes, „igazi zöldízű” zöldborsópüréhez. A puha, omlós hús a krémes pürével, nemcsak ízben, de textúrában is a verhetetlen kulináris élmények közé tartozik.
A borválasztás egy kicsit nehéz volt, mert a borsópüré miatt először egy fehérbort próbáltam, de nem vált be. A bárány íze letarolta a rozét is, ezért kénytelen voltam a vörösboros rekeszeket átvizsgálni. Mivel én nem szeretem sem a pinot-t, sem a merlot-t, így nem tartok otthon, pedig bárányhoz talán ezek illenének. Ezért bontottam egy palack ausztrál Syrah-t, ami nagyon jó választás volt. A bor fűszeres-borsos, kicsit animális jellege miatt, remek kísérője lett ennek a pompás ételnek.
Elkészítési idő: 40 perc
Költségek: kb. 1100 Ft/adag
A bor: 1200 Ft
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.03.01. 09:06:01
maybach 2009.03.01. 10:06:26
Toma!
Ezért kell pár birka tulajdonos ismerős.
Felénk van pár és a birka, bárány kajákat nagyon tudják.
Ez is jó, bár én a borsót átengedem.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.01. 10:45:48
Bár rendkívül gusztusosan néz ki, azt hiszem, ez nem az én kajám. A borsót szeretem, de más fűszerezéssel. A húst meg kizárólag jól átsütve. De attól ez még pazar fogás lehet a steak kedvelőinek...
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.01. 10:50:56
Tegnap délutántól mostanáig nem volt netünk.
Most megyek főzőcskézni. Majd olvasom Tomát később.
Pusszancs!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.01. 11:05:41
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.01. 11:22:23
Retexis 2009.03.01. 12:18:22
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.01. 12:25:25
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.01. 13:12:40
gondolom retexis arra gondolt, hogy nem tud a címlapképre kattintva, a főoldalra belépni, hogy a régebbi posztot is láthassa. biztos egy linkről jutott egyből erre az posztra...
@Retexis: orvosolom a problémát!:)
azt hittem ma már nem leszek, de a haverom felhívott, hogy használhatom a modemjét tovább is, addig, míg le nem merül. még egy giga adatforgalom van rajta, így egy pár napig még itt leszek köztetek:))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.01. 13:25:23
Most sem igazán értem, de sebaj, ha Te igen:)
Ez jó hír, Toma!
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.01. 13:37:29
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.03.01. 13:42:02
Fahéj nélkül, mert azzal mostanában szagilag nagyonnagyon rosszban vagyok..
Viszont sok habbal:P
Na az végre egy nekem való dolog:)
régen nagyon szerettem, most annak sem bírom a szagát, steaket meg ugye jelenleg csak jól átsütve ehetek, azaz semmi értelme az egésznek, nade majd bepótolom..
Ez a borsós dolog nekem kicsit vad, olyan radioaktív..:P
A bárárnyt
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.03.01. 13:44:45
Elég érdekes lett ez a kommentem, kicsit szétugrottak a szavak, meg máshol van a sortörés.. O.o
Szóval a forró csoki nekem való, és a bárányt szerettem, és ez középre tartozik és nem alulra.. O.o
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.03.01. 13:49:38
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.01. 13:57:24
látom a borsópüré nem mindenkinek jött be. pedig érdemes kipróbálni, mert nagyon finom. bármilyen húshoz, de halhoz, pl. fishandchipshez is király. a mentától sem kell megijedni, mert nem lesz attól fogkrém íze, csak a frisseségét dobja fel a borsó ízének...:))
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.01. 14:03:02
A bárányt csak 2-4 percig sütöd? Nem tudom miért, nekem mindig sokkal tovább tart a hús sütése, mint Neked, meg úgy általában bárkinek. Ez miért van?
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.03.01. 14:22:23
Jó lesz az pár perc alatt is, és egészen más, mint ha tovább sütöd..
Nálam is mindenki megjegyzi, hogy ő sosem merné ilyen hirtelen sütni a húsokat, de azért nálam bevágják kétpofára..:Ő
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.03.01. 14:24:18
Nézem a fotódat, ami nekem steak pürésített borsómártással, de nem tudnék nyammogni rjta és aztán úgy érezni, hogy rendes korrekt ebédet ettem, nem tudom, érted-e, gondolom ez szoktás kérdése csak:D
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.03.01. 14:26:24
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.01. 14:35:19
a húst meg sajnos sokan tovább sütik a kelleténél. a csirkénél és sertésnél mondjuk nem árt ha átsül, de a többi húst nem kellene agyonsütni, mert nagyon jó ízekről maradunk le. magyarországon ezért nem nagyon esznek marhát, mert a túlsütés miatt ízetlennek tartják, meg keménynek.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.01. 14:45:03
Utolsó kommentedre: meg azért, mert elég sok helyen olvasni, hogy veszélyes lehet az egészségre.
Nekem a püré jelleggel nincs bajom, de azért szeretek rágicsálni, különösen roppanós borsókákat.:)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.01. 15:37:02
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.01. 15:48:02
Halvány Görény 2009.03.01. 16:09:58
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.01. 16:22:11
@Halvány Görény: Én ettem Norvégiában olyan köretet, ami karfiolból és krumpliból volt összepürésítve tejjel-vajjal, hát az valami mennyei volt. De a látvány kétségtelenül bébipapis:)
Zuzuka 2009.03.01. 17:04:30
egy életem, egy halálom, kipróbálom!
bár nagyon ződ:) de biztos finom.
bárányt nem tudom... azt hiszem még nem ettem, emlékeznék rá:S
örülök, hogy van home link, de melyik az?
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.01. 17:14:33
@Bombadil Toma: Köszi a tanácsokat. A marhát szeretem. Apu kedvenc levese is marhából készül. A húsológiai bejegyzésed némiképp elkedvetlenített, de majd visszajön az étvágyam :) Nincs kizárva, hogy az idén exanyósom terciáján neoex és leányza zöldséges kertet telepít valamint pipiket, kacsákat és nyuszikat is fogunk tartani önétkeztetés céljából.
Meg málnát is szeretnénk, meg epret is. Remélem nem járunk úgy, mint egyszer. Majd kiírjuk a kapura, hogy kísérleti telep, életveszélyes a belépés :DDD
@nyuszómuszó: Szerettem volna nyakmodellen bemutatni az új láncokat, de szegénykém már egy hete lázas. Lehet, hogy hagyományos módszerrel fogok fotózni, bár az nem olyan mutatós. Na mindegy. Köszönöm, hogy érdeklődtél :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.01. 17:16:10
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.01. 17:26:38
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.01. 17:41:18
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.01. 17:42:57
Annyit azért elárulok, hogy nem lábbütykön kell keleszteni, nem azért az a neve... :DDD
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.01. 17:45:30
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.01. 17:59:36
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.01. 18:28:05
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.01. 18:31:53
Jé 2009.03.01. 18:58:03
sziasztok egyébként.
még sosem ettem bárányt, nem tudom, hogy ízlene-e... de ez szép, még akkor is, ha a borsó jóformán világít :)
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.01. 19:01:21
Jé 2009.03.01. 19:04:11
én ma fügés csirkét csináltam, és az is nagyon finom volt.
Jé 2009.03.01. 19:04:57
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.01. 19:25:27
@fiam: A bütyök-hasonlat...
Jé 2009.03.01. 19:33:18
Jé 2009.03.01. 19:43:51
nyuszónak üzenem, hogy raktam be hörcsögöt, kedden jelenik meg.
pusszantás!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.01. 19:49:31
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.01. 19:56:09
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.01. 20:26:08
@Jé: a borsó azért világít iylen neonosan, mert a képjavító program tulzásba vitte a szaturációt:)) amúgy normális borsó színe volt...
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.01. 20:32:37
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.01. 20:53:50
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.01. 20:56:40
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.01. 22:04:01
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.03.01. 22:09:17
Pedig én sokmindent a "jól átsült"-nél is sültebben szeretek - kivéve a steak-et, amit viszont saignant kedvelek. Meg persze Verne Gyula találmánya, a Tatár beefsteak is nyers és kedvenc - lenne, ha még mindig 80,- Ft lenne egy adag 3 szelet pirítóskenyérrel :-) (A kenyér jól megsütve!)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.02. 08:38:01
maybach 2009.03.02. 08:45:57
Bizony, a kutyák szerint is.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.02. 08:46:47
Zuzuka 2009.03.02. 08:52:33
jó hetet!
itt borongós, de legalább már plussz van!
két egér beszélget a kamrában:
vigyázz, rád fog esni a margarin!
rámamargarin?
maybach 2009.03.02. 08:55:54
Buksi még nem. És a korhatáros akciókat sem nézheti.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.02. 09:02:29
@maybach: Nagyon helyes, vigyázz csak a kutyabébi erkölcseire. Amíg még lehet:)
Itt is borongós az idő, de nagyon enyhe. És ezt értékelem, már csak a gázsszámla miatt is. De főleg a mindenütt kibújó virágok miatt:)
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.02. 09:50:35
Van netünk. És jó nagy fene köd van vagy feneköd :)
Nálunk a macska nem fér a bőrébe. Alaposan lefogyott, de továbbra is fut a kandúrok után. Totál szégyentelen. Akkora bakmacskák jönnek, szabályosan félek tőlük! Így megy tovább, bárcát kell kiállítani a Macskának. Ez a neve a macskánknak, hogy Macska. Meg olykor Dundika.
Virágok nálunk is bújnak. Szép óvatosan.
@Bombadil Toma: Értem.
maybach 2009.03.02. 09:55:39
Meg persze a lány kutya is nagy kihívás.
Maci eseteiből tanulva az előző Buksival óvatosak voltunk. nem is tekergett sosem. Az utódra is ez a sors vár. Ha sikerül. Bár lehet nem szép dolog kicselezni a természetet.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.02. 10:03:04
@maybach: Megszabadítjátok a férfiasságától?
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.02. 10:09:19
@Nadine: De, úgy hívják. Használtam is mind a két kifejezést. A kandúr nekem szimpatikusabb. Csizma nélkül is :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.02. 10:15:14
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.03.02. 10:21:38
Zuzuka 2009.03.02. 10:28:20
@nyuszómuszó: nem egér?:)
maybach 2009.03.02. 10:40:46
Dehogy, az fel sem merülhet. Csak már az elején nem engedjük elszökni.
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.02. 10:55:35
@Zuzuka: Volt sikere a nyakbafüggőnek?
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.02. 11:04:05
@fiam: Én meg simán bekajálom mind:)))
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.02. 11:15:08
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.02. 11:30:32
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.02. 11:34:07
Zuzuka 2009.03.02. 14:20:02
cowboyok sajnos nem voltak:)
spájdernecc 2009.03.02. 15:23:42
monnyák az kérem, monnyák :)
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.02. 17:53:33
@spájdernecc: Szia, Spájdi! A monnyák sem rossz változat :D
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.02. 18:32:52
Zuzuka 2009.03.02. 19:00:26
itt máglyarakás készült, de elfelejtettem beáztatni a mazsit... ha egy kicsit eőbb írtad vón, együtt kóvályognánk:)
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.02. 19:17:47
Vállt vállnak vetve, nincs is annál szebb, Zuzuka!
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.03.02. 20:01:11
@Zuzuka: Népitáncos a párjának a lábbelijére kenegeti a margarint, s közben énekli, hogy:
Rámás csizmát…
Zuzuka 2009.03.02. 20:13:37
Denevéreset???
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.03.02. 20:17:24
Legközelebb saját termést hozok, remélem :-)
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.03.02. 20:31:19
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.02. 20:39:36
@Zuzuka: Így sosem fogok kijózanodni a mazsolából! :D
Zuzuka 2009.03.02. 20:53:47
bocs akinek hibás üzenetet küldtem:( majd pótolom
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.02. 21:06:07
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.02. 21:12:39
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.02. 21:26:18
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.02. 21:37:17
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.02. 21:39:02
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.02. 21:52:38
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.02. 21:58:04
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.02. 22:21:20
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.02. 22:32:05
Fruzsi szerelme Anyukának hívott. Ezt csak pálinkával lehet feledtetni. Most mindjárt eszem is egy-két szem mazsolát.
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.02. 22:53:43
Holnap, ha megérem, jövök :)
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.03.02. 22:56:28
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.02. 22:57:31
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.03.02. 22:59:09
Halvány Görény 2009.03.04. 15:36:05
nem szép dolog elütött állatokat látni az úton, és nem jó dolog zsákba tett kölykökről sem hallani. a gazdi legyen felelős(ségteljes). ivartalanítás mellett vagyok.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.04. 17:00:46
Halvány Görény 2009.03.05. 13:16:42
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.05. 13:29:20