Persze, ez a csirke inkább csak a pácolásban/fűszerezésben „tandori”, hiszen nem a hagyományos indiai, agyagból épített tandoorban sütöttem, amiről az étel a nevét kapta.
Még február elején kaptam egy szép biocsirkét, amivel nem tudtam hirtelen mit kezdeni, mert éppen tele voltam egyéb ételtervekkel és alapanyagokkal. Így jött az ötlet, hogy bepácolom, vákuumfóliázva lefagyasztom, és majd valamikor később felhasználom… – most jött el az ideje.
Hozzávalók:
· kb. 1,5 kg-os csirke
· 2 dl kefir vagy joghurt
· 1,5 ek. „Tandoori masala” fűszerkeverék
· 2 gerezd fokhagyma
· 1-2 tk. chilikrém vagy őrölt chili (elhagyható)
· olívaolaj
· só, bors
A Tandoori masala fűszerkeveréket megtalálhatjuk többek között a Tescóban (a nemzeti ételek polcain) vagy más nagyobb hipermarketben.
Előkészítés:
1. A csirkét magam elé fektetem mellével lefelé, és egy erős pengéjű, éles késsel végigvágom a gerince mellett, mindkét oldalán. Kiveszem a csirke gerincét, így szétnyitom, mint egy könyvet. Megfordítom, kiterítem, és mindkét kezemmel ránehézkedek, hogy a csirke mellcsontja eltörjön, és a hús minél jobban kisimuljon (lásd a lenti képen).
2. Sózom, borsozom mindkét oldalát.
3.A kefirt (vagy joghurtot) egy tálba öntöm, hozzáadom a fűszereket, belereszelem a fokhagymát és elkeverem.
4. Az így kapott páccal alaposan bekenem a húst mindenhol.
Zacskóba teszem, és vákuumos fóliahegesztővel lezárom (ha nincs, elég szorosan elkötni), és egy éjszakára a hűtőbe teszem, hogy a fűszeres-kefires pác átjárja a húst. Ha nem használjuk fel másnap, befóliázva lefagyaszthatjuk, 3-4 hónapig felhasználható.
.jpg)
Elkészítés:
1. Előveszek egy nagy tepsit, és kibélelem alufóliával. Egy rácsot teszek a tetejére, és arra fektetem kiterítve a bepácolt húst, a bőrős felével felfelé. Meglocsolom egy kis olajjal.
2. A 180-190 fokra (alul-felül + hőlégkeverés) előmelegített sütőbe teszem a tepsit a ráccsal és a hússal, a sütő alsó polcára. 40-45 percig sütöm.
3. Ezután kiveszem, megint megspriccelem egy kevés olajjal, és tepsit 180 fokkal elfordítva visszateszem még 10-15 percre. Erre azért van szükség, mert az ajtóhoz közelebb eső részen melegebb a sütő, jobban megsül a csirke bőre, így viszont egyenletesen pirul meg mindenhol.
4. Tálalás előtt a húst legalább 10 percig pihentetem, egy darab alufóliával lazán lefedve, vagy a már kikapcsolt, félig nyitva hagyott ajtajú sütőbe teszem vissza, így tartva melegen.
Míg a tandori csirke sült, elkészítettem hozzá a hagymás krumplipürét.
Tippek, tálalás:
A húst feldarabolom, és a burgonyapürével tálalom.
Mind a hús, mind a krumplipüré, csak frissen elkészítve finom igazán, melegítve szerintem már nem az igazi.
Köretként krumpli helyett adhatunk mellé rizst vagy kenyeret is.
Az ilyen módon előkészített csirkét megsüthetjük faszénen is, a kerti grillsütőn, csak akkor gyakran forgassuk, nehogy megégjen, mielőtt megsül.
Ez a tandori csirke egy nagyon egyszerű és igen finom étel, érdemes kipróbálni. A húst a pácolás során átjárta a sok fűszer, így egy pompás, zamatos sült csirkehúst kaptunk. A bőre ropogósra sült, és rákaramellizálódott a fűszeres pác, belül viszont puha és szaftos (még a mellehúsa sem száradt ki), a csontról szinte magától leválik…
A könnyű, fűszeres kadarka remekül harmonizált a tandoori masalát alkotó fűszerekkel, és kellemes kísérője, kiegészítője volt az ételnek.
Elkészítési idő: 70 perc + a pácolás
Költségek: kb. 440 Ft/adag
Bor: 2670 Ft (Vesztergombi Kadarka – Vinotéka)
További recepteket, az alábbi oldalon találsz.
Az utolsó 100 komment: