A gyümölcsrizs nem egy bonyolult étel, édes tejberizs és gyümölcs vagy kompót keveréke. De mint mindent, ezt is sikerült kissé megvariálnom, mert a spájzban találtam egy doboz kókusztejet, amit felhasználtam a tejberizshez.
A tejberizst sokféleképpen megfőzhetjük. A neten is százával keringenek a főzési variációk, akinek van kedve, „kiguglizhatja”.
Én úgy szoktam elkészíteni, mintha rizottót főznék. Igaz, ez hosszabb és bonyolultabb, mint sok más módszer, de így lehet elérni leginkább azt a krémes, kásás állagot, amilyennek én szeretem...
Hozzávalók:
- másfél csésze rizottó rizs
- 1 doboz (400ml) kókusztej (elhagyató, helyette lehet sima tej is)
- tej (3,5%-os)
- 3 dkg vaj
- 1 ek. vaníliakivonat
- fél csésze cukor (ízlés szerint lehet több v. kevesebb)
- gyümölcs (2-2 db nektarin, kajszi és őszibarack)
Elkészítés:
1. A rizst egy magas falú serpenyőben vagy wokban szárazon megpirítom kissé, míg fehéredni nem kezd.
2. Felöntöm egy csésze vízzel, és addig forralom, míg a nagyját fel nem szívja. Ekkor lejjebb kapcsolom közepesre a tűzhelyet, és hozzáadom a kókusztej egyharmadát, és főzöm tovább.
3. Sűrű kevergetés közepette újra és újra felöntöm egy-egy merőkanálnyi kókusztejjel, amikor a rizs felszívja a folyadékot.
4. Az utolsó adag kókusztejjel együtt hozzáadom a cukrot és a vaníliakivonatot.
5. Mikor elfogyott a kókusztej, sima tejjel folytatom tovább, míg a rizs teljesen meg nem puhul (kb. 25-30 perc).
6. Ekkor belekeverem a vajat, és lefedve félreteszem, hagyom kihűlni.
7. A gyümölcsöket kis kockákra vágom, és a kihűlt rizzsel felváltva, rétegezve, poharakba töltöm úgy, hogy a tetejére gyümölcs jusson.
Tálalás, tippek:
Nagy, talpas poharakba töltöm, hogy jól mutasson. A pohár aljára és a gyümölcsrizs tetejére málnaöntetet csurgatok.
Nyáron mindenképpen használjunk friss, szezonális gyümölcsöket. Télen tehetünk bele konzervet, kompótot is. Bármilyen gyümölcsöt tehetünk bele, amit éppen találunk vagy amit legjobban szeretünk. Én most a hátsó kertben lévő gyümölcsfákon éppen érő gyümölcsöket, korai őszibarackot, nektarint és kajszit tettem bele.
A rizs és gyümölcs arányát a gyümölcsrizsben az egyéni ízlésünk szabja meg.
A tejberizs jól lefedve egy napig eltartható a hűtőben. A gyümölcsöt mindig frissen tegyük bele, a tálalás előtt közvetlenül.
(tipp!) Receptvariációként, készíthetjük a tejberizst sima tejjel, félidőben 10 dkg minőségi étcsokoládét belereszelve. A csokis tejberizst málnaöntettel meglocsolva tálaljuk.
Bárhogy is készítjük, remek kis desszertet kapunk, amit nem annyira egy menü lezárásaképpen, hanem inkább nassolásként, két étkezés között fogyasszunk el...
Elkészítési idő: 35 perc
Költségek: kb. 220 Ft./adag
Az utolsó 100 komment: