Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

november 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Hentes tokány

2009.09.24. 05:00 Bombadil Toma

 

 
Egy ideje már birizgálta az agyamat, hogy ennék egy jó hentes tokányt. Legalább tizenöt éve, hogy utoljára ettem pedig nagyon szeretem. Most végre elhatároztam magam és nekiálltam.
 
Hozzávalók (2 személyre):
 
. 45 dkg. sertéshús (lapocka, comb vagy karaj)
. 10 dkg. füstölt szalonna (kolozsvári v. pancetta)
. 1 fej vöröshagyma
. 2 gerezd fokhagyma
. 1 paradicsom (10 dkg.)
. 5 dkg. sonka (serrano vagy más levegőn szárított sonka)
. 10-12 dkg. kovászos v. csemege uborka
. 1 dl. Száraz fehérbor
. olaj
. só, bors
 
Előkészületek:
 
A húst vékony csíkokra vágom, akárcsak a szalonnát. A hagymát felaprítom.
 
Elkészítés:
 
1. Egy wokban vagy nagyobb, magas falú serpenyőben kevés olajon megpirítom a szalonnát félig (üvegesre), hogy kiadja a zsírját, de nem piruljon ropogósra.
2. Hozzáadom a hagymát és és azt is üvegesre pirítom, közben belereszelem a fokhagymát is.
Felöntöm a borral és addig forralom, míg zsírjára nem pirul újra.
3. Ekkor teszem bele a húst, amit fehéredésig pirítok, alaposan megborsozom, ha kell sózom (a sóval óvatosan, mert a szalonna is sós és minden ami belemegy még, az sós), majd felöntöm annyi vízzel, hogy félig ellepje.
4. Lefedve 30 percig főzöm közepes fokozaton. Közben ellenőrzöm, és ha a leve elfő, pótolom.
Ezután hozzáadom a paradicsomokat, elkeverem és újabb 30 percig főzöm félig lefedve, de most nem pótolom a vizet, hagyom újra a zsírjára pirulni (azért vigyázok, hogy ne kapassam le az alját!).
5. Végül az uborkát és a sonkát is felcsíkozom és megy bele a ragúba (pár kisebb gyöngyhagymát is dobtam mellé), megint felöntöm annyi vízzel, aminnyi szaftot szeretnék és még 20-30 perc párolás jön lefedve, lassú tűzön.

 
Tálalás, tippek:
 
Petrezselymes párolt rizst készítek hozzá köretnek, de a főtt sós burgonya, kagylótészta vagy a nokedli is kiváló körete lehet a hentes tokánynak.
Az esetleges maradék tokányt, jól lefedve két napig tarthatjuk a hűtőben, a rizst inkább ne tároljuk el. Újramelegítve a ragút, pl. frissen készített tarhonyával összekeverve, kiváló tarhonyás húst készíthetünk.
Ez a hentes tokány nem okozott csalódást, pont olyan finom, mint amire emlékeztem. A hús finom puha és a szalonnától, sonkától zamatos, amit pompásan egészít ki a csemege uborka savanykás-édes íze. Biztos nem fogok újabb tizenöt évet várni, hogy újra ehessek...
Testesebb fehérbor illik hozzá, mondjuk egy csopaki olaszrizling.

 
Elkészítési idő: 1 óra 50 perc
Költségek: kb. 750 Ft./adag
Bor: 1460 Ft. olaszrizling (Jásdi) - vinotéka

 

111 komment

Címkék: gasztro recept sertés főétel toma

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.09.24. 07:43:44

Jó reggelt!

A tokány jól néz ki.
Sajnos Fa Nándor ma már megint halat ebédel :-)

maybach 2009.09.24. 08:06:30

Jó reggelt kívánok!
Toma!
Ez megint olyan kaja, ami nagyon finom. Kár, hogy ilyen álnéven annyi vacakot etetnek meg az emberekkel.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.09.24. 08:34:25

@maybach: Már megint szegen találtad a fejet vagy mi...
Gyerekkoromban volt egy "Csikóstokány" fantázianevű konzerv, abból Édesanyám egészen elfogadható főételt tudott készíteni - persze jócskán feljavítva.
Később is sok ilyen konzerv egytál került elém (beleértve a honvédséget, ahol melegítésre nem volt mód...) és talán ennek "köszönhető", hogy nem riasztott annyira a jellegzetes "konzervíz" - ami nyilván valamiféle tartósítószerből fakadt, mert bármilyen (G...) konzerven érezhető volt.

2009.09.24. 08:47:02

sziasztok!
a mindenféle tokányokat a menzán is nagyon szerették... nem sikerült megkedveltetni az ifjúsággal

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.24. 08:57:30

Jó reggelt.
Ez pl. tipikusan olyan kaja, amit szeretek, mégsem jut eszembe soha, hogy itthon nekiálljak. Mondjuk, rettentően hasonlít azokra az ételekre, amiket elnevezés nélkül, csak úgy össze szoktam dobálni. Ráadásul a levegőn szárított sonkán kívül minden van hozzá itthon, mindig. Ezen elgondolkodom. Hm.

Zuzuka 2009.09.24. 09:54:15

jó reggelt!

óóó, én ezt már láttam odaát:), el is készítettem és fincsi lett! a levegőn történő sonka szárítása könnyen megoldható.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.09.24. 10:26:45

Nálunk a sonka nem marad meg addig, hogy megszáradjon. Valamit biztosan rosszul csinálunk. Hm. (Idézet volt.)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.09.24. 10:52:30

Szervusztok!

Igen, ez a kaja jöhet! Nemcsak vízzel, hanem fehérborral (kb. fele-fele mennyiség) is töltögetem, ráadásul nem szárazzal, hanem félédessel. Nekünk így jön be.

Szorítsatok, hogy hétfőig száraz idő maradjon: tetőátrakás, kéményépítés a program nálunk, pontosabban a gyerekeknél.
Én speciel sütök. Nem találjátok ki, mit... :)
Készítek most fotókat, s ha sikerül néhány ellesett, beállítatlan pillanat, azt megosztom Veletek, továbbá, ha még élek, akkor lehet, hogy egy posztot is rittyentek.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.09.24. 11:54:35

jó reggelt!

sokan nem szeretik a tokányt, mert rossz menza/étterem emlékek fűződnek hozzá. azért szerették ezeken a helyeken, mert fel lehetett hozzá használni a maradék nyesedékhúsokat. csak sajnos pont a lényegét hagyták ki, ettől nem mindig sikerült jól. a lényege a tokánynak, a többszöri felöntés és zsírjára pirítás és ez kicsit időigényes és odafigyelést igényel. ez a titka. ez egy igazi régi magyar étel, még a pörkölt és paprika ideje előttről.

@Nadine: végső esetben a gépsonka/sonkaszalámi sem rossz megoldás:)
kicsit bizonytalan voltam az egybe/különírástól...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.24. 12:25:21

@Bombadil Toma: Ne izgasd magad, mostanában még a korrektúrát is elhagytam időhiány és egyebek miatt.

Zuzuka 2009.09.24. 12:45:04

@Nadine: arra gondoltam, hogy kiteszed a teraszra egy kicsit szikkadni, de eszembe jutott rögtön kutya-cicahad, tőlük nehéz lenne:))
nekünk jó konyhás nénink volt a napköziben, finomakat ettünk és sokat. később a menzán már voltak hiányosságok, de azt nem sokáig élvezhettem, mert kirúgtak!:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.24. 15:35:44

@Zuzuka: Na, én is erre gondoltam:) Hogy itt nem lenne semmilyen sonkaféle túl nagy biztonságban... Hacsak nem hajszárítóval szárítgatnám:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.09.24. 15:59:16

@Nadine: Kreppelővel meg fodros kockát készítenél a sima kocka tésztából :D
A hajvasalót és a sütővasat már nem is említem, a csavarókról nem is szólva...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.09.24. 16:51:08

@fiam: Ejnye, de megörvendeztettél! Pro primo mert bejelentkeztél, pro secundo mert humorodnál vagy :-)))

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.09.24. 16:51:39

Miért szükséges ennyiszer lepirítani?

Rohadt hosszú így a sütési idő, pedig ez olyan egyszerű ételnek tűnik, én pl kb ugyanezeket rakom bele, de csak megsütöm a húst, kicsit felöntöm és mégegyszer lepirítom, így mindennel együtt megvagyok fél óra alatt, nem kettőésfél.. :O

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.09.24. 17:09:30

@nyuszómuszó: mert minden lepirításnál egyre teltebb, gazdagabb lesz az íze. egyébbként nem tart tovább, mert úgyanannyi idő alatt puhul meg a hús (fél óra alatt nem lesz kész, egy óra kell neki mindenképp), csak rövidebb lét kell alá adni, és mikor lepirul újra hozzáadni...:)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.09.24. 17:12:46

@nyuszómuszó: "Miért szükséges ennyiszer lepirítani?" -írtad. Először azt kérdeztem magamban: ugyan ki bántott ??? Aztán persze beugrott, hogy a tokányról van szó :-)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.09.24. 19:17:47

@Mormogi Papa: Ó, pro tokoll szerint most megköszönöm, hogy ilyen kedves vagy: köszönöm.
Elfoglalt vagyok, vagyis el vagyok foglalva nagyon. Többek között Apukámat nevelem a saját módszerével. Igen hatásos. Aztán meg varrok feszt. Fesztiválra sem megyek, pedig lesz itten helybefaluba szombaton. Szombaton tetőt rakunk és kéményt építünk, mert építünk a jövőre. Jövőre persze ki tudja, mi lesz? Lesz-e energiánk bármire is? Iskoláját, de belejöttem! Jöttem, mentem, ha tudok, még jövök :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.09.24. 20:07:37

@fiam: jövőképed mggyőző. Győződj meg róla. Roland garróne :-)))

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.09.24. 20:23:12

Toma, lenne egy életbevágóan fontos kérdésem! :)

Nem baj, ha nincs rá energiád, de ne mondd akkor sem, hogy keressek a neten receptet, mert kerestem, és így kapásból megmondom, hogy szarok.. :D

Ahogy nézem a Hell's Kitchent, folyton Wellington bélszínt zabálnak, én már nem bírom, akarok olyat csinálni..

De minden recept, amit így random találtam 40! perces sütési időket ír. Hát nem tudom, hogy lesz így finom szaftos az a bélszín, nem létezik, hogy nincs egy közepesre kalibrált recept.. O.o

Szóval az lenne a tiszteletteljes kérésem, hogy ugyan lődd már be, léci, hogy mikor miből mennyit hova, hogyan! :P

Örökre leköteleznél!!!!! :)

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.09.24. 20:24:34

Ezek az új versenyzők sem nagyon tetszenek, de most nem néztem spoilert, van két jelöltem a végére, aztán kíváncsi leszek, mi lesz.. :D

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.24. 20:26:07

@nyuszómuszó: Azért egy újdonsült anyukától elég vicces, amikor bejelenti, hogy "szarok":DDD

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.09.24. 20:34:35

Inkább legyen újdon, mint túlsült :-)))
Én sem vagyok a megfeketedett bélszín híve - ámbátor sok más ételt kedvelek olyan sülten, ami a család számára felfoghatatlan...
Csak példaként említeném a szenes mézest, amit (nagyon kemény esetekben teával) jóízűen elfogyasztok. A pirítósról nem is beszélve :-)
Abból szerintem a legjobb még mindig úgy kezdődik, hogy a VÉKONYRA szelt friss kenyeret (lehetőleg rozskenyeret) fanyelű vas villára szúrunk és gáz fölé tartjuk...
(De vevő vagyok egy kis jóféle héjában sült krumplira is - mint a zautomatta recepfordító mongya: potatoes backed in hawk... :-))) )

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.09.24. 22:24:42

@nyuszómuszó: hú, most nem kérdeztél könnyűt:) ez függ a bélszín vastagságától, sütőtöl, meg hogy félig átsütve vagy véresen...
de 40 perc nem kell. általában egy középértéket véve, 200 fokon 25 perc. persze figyelni kell a tészta sülését, nehogy megégjen, vagy nyers maradjon belül. jól rányultál a témára, ez tipikusan az az étel, amihez rutin kell. ha már megsütöttél jópárat ráéez az ember. 4000 forintos hússal nem nagyon kisérletezik az ember:)
én is készülök a műsor hatására készíteni:) eddig csak egyszer sütöttem...
itt megnézheted ahogy a mester csinálja:))
www.youtube.com/watch?v=QrF8G06HqaM

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.09.24. 22:46:54

végeztem a fügelekvár főzésével. idén már nem akarok többet befőzni semmit. elég volt bakker... és most megyek, és festek egy kicsit!

maybach 2009.09.25. 07:42:37

Jó reggelt kívánok!
Toma! Ez nem ér, hogy nálatok beérik a füge.
Azt hiszem állítok még egy kicsit a felmelegedésen.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.25. 07:50:44

Jó reggelt.

@maybach: :DDD Nem kéne...
Nekem az a szerencsém, hogy Apukám már gyerekkoromban megutáltatta velem a fügét. Ja, az datolya volt! Na mindegy, füge is lehetett volna:)

maybach 2009.09.25. 07:54:57

OK! Nadine!
Engedékeny hangulatban vagyok. Ma volt reggelim és Al di Meolát hallgatok.
Amúgy pedig a datolya nem is rossz.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.25. 07:57:01

@maybach: Hű, én minden ilyen keleti gyümölcsből a cukrozott-aszalt verziót kóstoltam, máig nem felejtem el az ízét. Nem jött be, de meg kellett ennem udvariasságból:(

maybach 2009.09.25. 08:03:53

Valóban mindent aszalnak, gondolom, mert amúgy is meleg van. És még a mézet is megcukrozzák. De azért arrafelé is van pár finom gyümölcs. Bár én egy jó almát nem cserélnék be egyikre sem, de időnként jók.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.25. 08:06:13

Intézhetnél még pár órára egy kis napsütést... Fotóznom kéne, bakker!

maybach 2009.09.25. 08:08:36

Ne haragudj, de ez így nem megy. A Jóisten se igazodik ki.
Egyszer ne melegedjen tovább, másszor meg süssön még a Nap.

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.09.25. 08:19:48

@Nadine: muhahaha, hallanál, hogy beszélek, amióta nyakamon a stressz, meg az alvástalanság.. Szegény Benedek, szerintem a basszameg lesz az első szava.. Nem tehetek róla, már feladtam, majd moderlom magam, ha már nem vagyok ennyire fáradt..

Eddig nem beszéltem (nagyon) csúnyán, de most meg igen.. :(

Gábor dettó

Zuzuka 2009.09.25. 08:20:26

jó reggelt!

@Nadine: ha @maybach: nem tudja elintézni, akkor jöhetsz ide, verőfényben fürdik az egész vár, gyönyörű!

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.09.25. 08:24:09

@Bombadil Toma: hát, én kísérleteznék, szívem szerint, meg hát beruház az ember pár ezer ftot, abból talán kijön két kísérlet is..

HA csinálsz, majd írd le..

Angolosan is megeszem, de azért a médiumra szavazok..

És a tészta?

tényleg jó a bolti rétes?

Marhára kétlem, de mindenhol azt írják..

És ha én csinálném a tésztát, akkor sem biztos, hogy a sima rétestésztát tenném rá..

hm..
tényleg posztold majd léci!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.25. 08:29:04

@maybach: Hideg fénnyel, azt nem lehet? De már hiába is intéznéd, kattogtattam, oszt jól van.

maybach 2009.09.25. 08:31:20

Zuzu!
Nem azt írtam, hogy nem tudom elintézni.
Nézz oda!

maybach 2009.09.25. 08:33:19

Nadine!
Nem elég, hogy otthonról ki vannak tiltva a hagyományos égők?
Most még a Napot is állítsam át EU konformra?
Rendben.

Zuzuka 2009.09.25. 08:38:44

@maybach: nézek, nézek, nem is feltételeztem ilyet, hiszen ott a HA.
valószínű már sikerült is, mert itt beborult - ott meg biztos kiborult:)

maybach 2009.09.25. 08:46:21

Itt bederült.
Vigyáznom kell, nehogy elterjedjen, hogy még ezt sem tudom elintézni, mert akkor én is nézhetek, mint a vett malac.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.25. 09:06:38

@maybach: Simán. Ha megkérlek rá, ráadásul muszáj.

NADINE SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNYE: halkan szólok az esetleges érdeklődőknek, hogy karácsonyi megrendelések leadásának határideje október 31.!

Zuzuka 2009.09.25. 09:37:17

figyel, jegyez, rögzít.
nézelődik, válogat.
ül, fexik:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.25. 09:47:23

@Zuzuka: Hát erről van szó, kérem szépen. Ilyen a jólnevelt kuncsaft:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.25. 11:29:26

Tudom, péntek van, meg minden, de legalább valaki annyit mondjon, hogy mú, különben azt hiszem, hogy elüldöztem mindenkit a közleményemmel. Ennyire azért nem szörnyű a helyzet.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.09.25. 11:50:40

@maybach: nem akarlak cukkolni, de nálunk már július közepétől érik a füge:)) onnantól egyfolytában lehet legelni. főznivaló mennyiséget már augusztusban is hoz és október elejéig van rajta. hiába no, a pécsi klíma...!:)))

@nyuszómuszó: a wellingtonhoz nem rétestészta kell, hanem vajas-leveles tészta. és nem hogy jó a boltí, de kötelező. az gyúrjon vajas tésztát órákon át, akinek hatannyavan!!:)

maybach 2009.09.25. 12:16:08

Toma!
Semmi sem örök.
Nekünk meg van Dunánk. Bibibí.

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.09.25. 12:18:50

@Bombadil Toma: mondom én, hogy nem rétestészta, gyanús volt:D én csak olyat olvastam, ahol azt írták..

És én speciel szoktam gyúrni, pedig csak egy anuykám van:)

de asszem ez a szoktam ez tényleg múltidő már..:S

Megnéztem a videót, meg még párat.. táp:D éhes vagyok, basszus:D

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.25. 12:26:40

@Bombadil Toma: Köszi, megnyugodtam!:)))

Ez a "hatannyavan!" nagyon jó:)

@maybach: Nekem meg elpusztíthatatlan Kennym. Na? Ki nyert?

2009.09.25. 12:41:48

PÉNTEK VAN!!!!
Isten áldja, aki kitalálta :)))

sziasztok :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.25. 12:50:50

@Jé: Szia!:) Hát hol voltál eddig, hogy csak most csodálkozol rá a péntekre?

2009.09.25. 13:14:16

rabszolgatartók fogságában, erősen csattogott az ostor a fejem felett
de a hétvégén Sopronban fogom lógatni a lábamat :)))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.09.25. 14:50:30

@maybach: nálunk is csak azért nincs folyó, mert akkor mindenki itt akarna lakni:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.25. 14:54:41

@Bombadil Toma: Tulajdonképpen volt, csak betemetted, mi?:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.25. 16:03:57

Bakker, meghalt Bujtor:(((( Reggel még azt olvastam, hogy jobban van, ezért átszállították Pestre. Nem is hiszem el...

Nyílméregbéka 2009.09.25. 18:43:31

basszus!! :((( ma meg is nézem a pogány madonnát:((

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.25. 19:00:22

@Bombadil Toma: Megőrültél? Ráadásul "nyíméregbéka" vagy...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.09.25. 19:48:01

@Nadine: sőt! egy skizofrén nyílméregbéka, aki néha bombadil tomának képzeli magát:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.25. 20:02:16

@Bombadil Toma: Amikor nem azt álmodja, hogy pillangó...:)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.09.25. 20:39:28

Szomorkodom én is. Requiescat in Pacem.

maybach 2009.09.26. 08:58:58

Jó reggelt kívánok!
Én is sajnálom Bujtor Istvánt. Pedig cseppet sem szerettem a filmjeit.

Toma!
A skizofrénia jó, sosem vagy egyedül.

És most már nemcsak Dunánk van, hanem Republic koncertünk is volt este. BibíÍ. És jó is volt.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.26. 09:08:02

Jó reggelt!

@maybach: Mármint melyik filmjeire gondolsz? Mert én például nem a Pogány Madonnáért és társaiért szerettem meg anno. Hanem a Borsért, a különböző tévéfilmekért, amikben nagyon fiatalon játszott... És hát persze, a hangjáért, bárkit is szinkronizált.

maybach 2009.09.26. 09:48:37

Nadine!
Az "Egy óra múlva itt vagyok" sorozatot se szerettem nagyon. Bár abban magasan jobb volt, mint Koncz Művész úr.
A hangja nekem is bejött, de persze mindez nagyon szubjektív, belátom.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.26. 09:58:08

@maybach: Az Egy óra múlva itt vagyok-ról nekem csak Harsányi Gábor jut eszembe, Bujtor nem...

maybach 2009.09.26. 10:10:24

Ja, mert összekevertem.
Akkor a Borsban volt jobb, mint Koncz. De sajnos így se jobb.
Ezzel együtt sajnálom. Szeretni utólag se fogom.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.26. 10:15:18

@maybach: Nincs is ezzel semmi baj. Azért örülök, hogy jól emlékeztem:)

maybach 2009.09.26. 10:19:52

Kicsit bánt, mert amúgy a Bors jobb volt, mint az említett sorozat.
De nincs mese, ahhoz hogy a memóriám javuljon, meg kell várnom míg a korosztályom kihal.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.26. 10:21:33

@maybach: :DDD De ez legalább optimista megközelítés:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.26. 10:25:01

Holnap óriási vállalkozásba fogok, megpróbálok almás rétest sütni. Életemben először. A szomszédom beborított almával, kell vele kezdeni valamit:)

maybach 2009.09.26. 10:41:57

Nadine!
Csak ügyesen.
Almát mi lereszeljük és be a mélyhűtőbe, ha ipari mennyiség van. Meg hektószám almalé gyümölcscentrifugával.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.26. 10:58:44

@maybach: Van gyümölcscentrifugám, de azért ez annyira nem sok. Viszont a lereszelés szóba jöhet.
Ha már egy gyakran sütővel hozott össze a sors: az nem baj, hogy ezek mindenféle, és nem túl érett almák? Esetleg több cukrot érdemes tenni hozzá?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.09.26. 15:27:33

@Nadine: főzzél belőle lekvárt. baromi finom. lereszeled, fele/harmada cukorral és egy tk. fahéjjal, két citrom levévével megfőzöd.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.09.26. 15:31:40

@maybach: régen szerettem a republicot. aztán egyszer jobban odafigyeltem a szövegére és rájöttem, hogy az égvilágon semmiről sem szólnak:)) azóta nem annyira...

a bujtor az oszi, volt vagy a dezső? "megcsíptük oszi! meg dezső!" :)) én szerettem az ötvös csöpit is:) sajnos szinházban nem láttam, mikor pécsen volt, még gyerek voltam.

maybach 2009.09.26. 16:09:03

Toma!
Ezen a szöveg dolgon azért vitáznék veled. De ízlések és pofonok.

Nadine!
Cseppet sem baj. Teljesen bejött nálunk a többféle alma együtt. Télen meg igen kényelmes elővenni a hűtőből.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.09.26. 16:31:13

@maybach: na jó, kicsit sarkítottam:) nekem is vannak örök kedvencem tőlük, amiket bármikor meghallgatok, de van jópár ami tök értelmetlen mint pl...
www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/18142/republic/a-legszebb-csillag-zeneszoveg.html

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.26. 17:45:21

@Bombadil Toma: Mint említettem korábban, iszonyú nehezen fogynak nálam a finomabbnál finomabb lekvárok. Semmi értelme újabb üvegekkel eltenni.
Szerintem Oszi volt.

De ha sikerülne egy-két sütés, abba biztosan jó lenne, úgyhogy követem Maybach utasítását, lereszelem, és megy a mélyhűtőbe.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.26. 17:56:39

Húúú, de baromira bírnám, ha most valaki elém tenne egy nagy bögre kapucsínót, vagy tejeskávét, vagy forró csokit! De nem fog:(

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.26. 18:03:10

Éééés az is van, hogy én ma némi irányítással-segítséggel elvezettem Pesterzsébetre is, meg vissza is, és nem öltem meg senkit, a kocsi is egyben. Nnnna?

maybach 2009.09.26. 20:14:16

Én meg a sógor unokája kedvéért ettem tortát, tiramisut és rétest. Többek közt.

maybach 2009.09.26. 20:52:10

Barca meg vezet 1:0-ra.
Nem is rossz a mai nap.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.09.26. 21:03:46

Szép estét!

Mi is kaptunk almát :)
Két kémény felhúzva, fél tető átrakva.
Pogácsáról nem készült fénykép, mert a gyerek szerette volna megörökíteni a munkálatokat.
De elfelejtette feltölteni az akkut :(
Se fénykép, se fénykép...

Most megjutalmaztam magam egy fél csésze kávés tejjel. Egy óra múlva veszem be a vérnyomáscsökkentőmet, ezért hol felébredek, hol elalszom éjszaka, már előre látom.
Apukám holnap lesz 82 éves! :)

maybach 2009.09.26. 21:24:58

Isten éltesse apukádat.
Mondom, hogy nem rossz ez a nap.
Ja és a Barca már 2:0-ra vezet.

maybach 2009.09.26. 21:42:19

Pláne, hogy egy szép nagy szobrot is avattak a napokban. A nálunk méltatlanul elfelejtett sportolóét.
"Kubala Sándor: a világ egyetlen játékosa, aki három válogatottban is szerepelt (csehszlovák, magyar, spanyol), a Barcelona örökös tiszteletbeli elnöke. ..."

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.09.27. 00:12:16

@maybach: Igen, hallottam arról, hogy milyen nagy felhajtás volt odakint.
Idebent meg csak Activia van... :)

Érdekes ez a szoboravatási hullám. A napokban terjesztettem a Családi Tanács elé, hogy Neoexnek emeljünk szobrot itten, helybefaluba, ha már Szekszárdon van Háry Jánosnak monumentuma vagy momentuma vagy mi :)

Azt hiszem lassan elköszönök, holnap korán kell kelnem, hogy útjára bocsássam a házrenováló csapatot. Aztán havajdizsinapszemüveg - alszom továááább :D Hú, de utálatos vagyok. Majd álmomban szolidarítok :)

Szép alvókát mindenkinek!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.27. 08:22:30

Jó reggelt!

Fiam, Isten éltesse egészségben, jókedvben, boldogságban Édesapádat!

Jó hír: úgy tűnik, a múltkori pizsamás kirohanásom hatásos volt, óbudai telkes barátaim azóta szomorúan bár, de csak nyolc óra után kezdik a zajongást vasárnap:) Nyolc óra egy perckor azonnal szőnyeget porolnak a kapun. Még szerencse, hogy többnyire magamtól ébredek fél nyolc körül. Különben kénytelen lettem volna kiszaladni hálóingben, és kicsavarni a kezéből a porolóját:)))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.09.27. 09:09:08

Jó reggelt!

@Nadine: Köszönöm szépen, továbbítom az Illetékesnek. Maybachét is.

Jó ropogós reggel van. Nálunk szomszédék házat puceválnak, füvet nyírnak, fát fűrészelnek.
S ma búcsú és szüreti fesztivál is van, úgyhogy zenebonára megy a Nagy Házalakítás nálunk.

Apukám meg volt hatva, mert Fruzsiéktól WC-papírt, szalvétát, testápolót és mechanikus borotvát+pengéket kapott :) Gondolom a klotyópapír bűvölhette el: extrafinom, luxustermék :DDD
Ünnepelni csak jövő héten fogunk, amikor ráérünk. Akkor lesz naaaaaaaaaaaaagy meglepi.
Nem értem magam. Olyan írhatnékom van. Tényleg s nélkül :)

maybach 2009.09.27. 14:45:19

Jó napot kívánok!
Nagyon ügyesek voltunk a kutyaiskolában.
Még én is.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.09.27. 14:53:11

jó reggelt!

hú de nagyon finom pesztós pizzacsigát sütöttem:)) jól sikerált.

megismerkedhettem muskotály küvével is személyesen. most voltak nálam a családjával. pécsett voltak a napokban és meglátogattak:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.27. 18:02:34

@Bombadil Toma: Jó reggelt!:)

Hát, nem tudom, milyen lesz ez az almás pite. Mert az természetesen a legutolsó pillanatban derült ki számomra, hogy az, ami korlátlan ideig megőrzi a minőségét, nem a sütőpor.
És nagyon bánt, hogy a receptek szerzői egyáltalán nem gondolnak azokra, akik még életükben nem sütöttek, és olyan megnevezéseket használnak, hogy "tepsi". Csak így. De hogy mekkora, bakker, az sehol nem szerepel. Nyilván ennek köszönhető az is, hogy a tésztát alig tudtam olyan vékonyra nyújtani, hogy befedje az alját-oldalát, aztán a tetejére kevés lett, úgyhogy úgy raktam össze, mint a puzzle-t. Nem szeretem én ezt.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.27. 18:43:50

Meg olyanokat is írnak, hogy "vigyázzunk, hogy a tészta alja is megsüljön". Bakker, dugjam be a forró tepsibe a tészta alá a kukkeromat? Vagy hogy a túróba tudok erre vigyázni?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.27. 19:33:50

Na most a fentiek ellenére SIKERÜLT AZ ALMÁSPITE!!!!
Jó, egy kis optikai tuningot elbírt volna a széle, de teljesen profi lett!:) Már csak azt mondja meg valaki, hogy fog ez hatni a sikeresnek indult fogyókúrámra...

2009.09.27. 19:45:03

szerintem nagyon rosszul. egy jó almáspitének nem lehet ellenállni.
Ja, jó estét mindenkinek. Jelentem Sopron és környéke még mindig csodaszép. Ha lenne időm, akkor papírra (képernyőre) is vetném.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.27. 19:48:59

@Jé: Ez nem jó hír...:) Egy csíkot ettem meg (azt a kis bénát), és még legalább 10-12 ilyen csíknyi van belőle:)

Így vagyok én is az autóstúráim megörökítésével és poszttá alakításával...
Ma folytattam a takarítást, majdnem befejeztem egy dobozt, kutyakaját főztem, emberkaját főztem, mostam, mosogattam, listákat írtam, korrektúráztam és még fogok is, és kérem, lóg a belem.

2009.09.27. 19:54:41

az édesség nem arra való, hogy jó hírrel szolgáljon. :)

mi egy jócsomót kirándulóztunk, és nagyon-nagyon jól éreztük magunkat.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.27. 19:57:31

@Jé: Sopron és környéke gyönyörű...:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.27. 20:10:54

Jé betű, Te mint gyakorlott almáspite-sütő/fogyasztó, elárulnád, hogy kell tárolni napokig? Mert kamrám, az nincs. Jól záródó doboz? Hűtőszekrény? Mindkettő? Egyik sem?

2009.09.27. 20:14:44

hááát... nálunk gyorsan el szokott fogyni. De én nem sokat lacafacázom vele: tányérra teszem, és leborítom fóliával, majd be a hűtőbe.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.27. 20:23:14

@Jé: Köszi. Ez lesz.

Nagymamám, ha gyerekkoromban sütött, akkor mindig a fatüzelésű kályhán hagyta, ott hűlt ki, konyharuhával a tetején, aztán ugyanebben a szerkóban beküldte a kamrába.

2009.09.27. 20:25:09

hehe, szerkóban :))) a nagymaminál a sütőben szokott minket várni.

nekem most muszáj lepihennem, hulla vagyok. két napja nem tudtam kialudni magam, ez most már visszaüt.
Jó éjt!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.09.27. 20:46:40

Szép jó estét!
@fiam: Isten éltesse Édesapádat!

- Megcsípjük, Oszi?
- Meg, Dezső bátyám!
(Ha már klasszikusokat...)

Amúgy persze ezt a sorozatot se láttam. 68-ig nem volt tévénk (mert 61-ben elköltöztek a nagybátyámék :-) és akkor is csak valami olimpiai kedvezményes akció miatt... Aztán 69-től a gimitől nem volt sok időm nézni, a szüleim se sorozatosodtak... és a gimi után honvédség majd 5 év albérlet tévé nélkül... Szóval 79-ig alig néztem valamit. Sorozatokat meg azóta se. És kimaradt a komplett táncdalfesztivál - bár a rádióból sokminden lejött...

Bakker, szombaton tízkor elindultam hazulról egy kolléga lakodalmára. Csongrád megyébe. Már ha Csépa ott van. Ott, Tiszaug mellett. Busszal vittek-hoztak minket. Ma hajnali 6:20-ra értünk az Őrs Vezér térre - onnan 6:10-re már haza is értem. Viszont reggel felkeltem, mert itt aludt az idősebb unoka is :-) Irány a Liget. Ebből eredően viszont ebéd után mont akit hókoncsaptak. Este hét után ébredtem - telefonra :-) Kismormogi fiam hívott Székesfehérvárról. Hja, terjeszkedik a család :-))) Most ott tanul.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.27. 21:32:50

Szia, Mormogi!

Csodálatos módon felvarázsoltam egy "posztot" holnapra, remélem, nemcsak én hiszem, hogy sikerült.

Jó éjt, szép álmokat.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.09.27. 21:57:28

@Nadine: Jó éjt. És persze Másoknak is :-)

Legyetek... ha tudtok...

havajj 2009.09.30. 21:11:08

na végre valami döglött állat is kerül az asztalra :)
süti beállítások módosítása