Egy ideje már birizgálta az agyamat, hogy ennék egy jó hentes tokányt. Legalább tizenöt éve, hogy utoljára ettem pedig nagyon szeretem. Most végre elhatároztam magam és nekiálltam.
Hozzávalók (2 személyre):
. 45 dkg. sertéshús (lapocka, comb vagy karaj)
. 10 dkg. füstölt szalonna (kolozsvári v. pancetta)
. 1 fej vöröshagyma
. 2 gerezd fokhagyma
. 1 paradicsom (10 dkg.)
. 5 dkg. sonka (serrano vagy más levegőn szárított sonka)
. 10-12 dkg. kovászos v. csemege uborka
. 1 dl. Száraz fehérbor
. olaj
. só, bors
Előkészületek:
A húst vékony csíkokra vágom, akárcsak a szalonnát. A hagymát felaprítom.
Elkészítés:
1. Egy wokban vagy nagyobb, magas falú serpenyőben kevés olajon megpirítom a szalonnát félig (üvegesre), hogy kiadja a zsírját, de nem piruljon ropogósra.
2. Hozzáadom a hagymát és és azt is üvegesre pirítom, közben belereszelem a fokhagymát is.
Felöntöm a borral és addig forralom, míg zsírjára nem pirul újra.
3. Ekkor teszem bele a húst, amit fehéredésig pirítok, alaposan megborsozom, ha kell sózom (a sóval óvatosan, mert a szalonna is sós és minden ami belemegy még, az sós), majd felöntöm annyi vízzel, hogy félig ellepje.
4. Lefedve 30 percig főzöm közepes fokozaton. Közben ellenőrzöm, és ha a leve elfő, pótolom.
Ezután hozzáadom a paradicsomokat, elkeverem és újabb 30 percig főzöm félig lefedve, de most nem pótolom a vizet, hagyom újra a zsírjára pirulni (azért vigyázok, hogy ne kapassam le az alját!).
5. Végül az uborkát és a sonkát is felcsíkozom és megy bele a ragúba (pár kisebb gyöngyhagymát is dobtam mellé), megint felöntöm annyi vízzel, aminnyi szaftot szeretnék és még 20-30 perc párolás jön lefedve, lassú tűzön.
Tálalás, tippek:
Petrezselymes párolt rizst készítek hozzá köretnek, de a főtt sós burgonya, kagylótészta vagy a nokedli is kiváló körete lehet a hentes tokánynak.
Az esetleges maradék tokányt, jól lefedve két napig tarthatjuk a hűtőben, a rizst inkább ne tároljuk el. Újramelegítve a ragút, pl. frissen készített tarhonyával összekeverve, kiváló tarhonyás húst készíthetünk.
Ez a hentes tokány nem okozott csalódást, pont olyan finom, mint amire emlékeztem. A hús finom puha és a szalonnától, sonkától zamatos, amit pompásan egészít ki a csemege uborka savanykás-édes íze. Biztos nem fogok újabb tizenöt évet várni, hogy újra ehessek...
Testesebb fehérbor illik hozzá, mondjuk egy csopaki olaszrizling.
Elkészítési idő: 1 óra 50 perc
Költségek: kb. 750 Ft./adag
Bor: 1460 Ft. olaszrizling (Jásdi) - vinotéka
Az utolsó 100 komment: