Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Napi olvasnivaló

2009.10.05. 05:00

Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő (részlet)

 
Bemutatkozunk
 
Én nem bánnám, ha néha-néha meglátogatna a Szomorúság. Mondjuk, havonta egyszer. Vagy inkább félévenként. Elüldögélhetne itt. Még be is sötétítenék a kedvéért. Összehúznám magam. És sajogna, sajogna a szívem.
De hogy mindennap eljöjjön! Na nem, azt már mégsem! Hogy felidézze minden: egy ferde tekintet, egy régi tárgy, egy poros fénykép, a szélfújta levelek, az eső, az eldübörgő vonatok zaja. Na nem! Alig merek már kinézni az ablakon. Ott szokott előbukkanni a Szomorúság, a faluvégi dombhát mögül. Hű, komor ám, sötétbarna! Lép egyet, s már a Ráday-kastély tetején van, még egyet, s már itt áll a vasúti kocsma udvarán; s mi neki onnan az én ablakom! Semmi. Már kopog. „Dehogy eresztlek – gondolom, – dehogy!” Törődik is vele! Átszivárog az ablaküvegen, betelepszik a szobámba. A fekete feketébb lesz tőle, a barna barnább, a pirosok kialusznak, elszürkülnek a sárgák, megfakulnak a kékek, a zöldek, mint a hamu. Reménykedem mindig, hogy nem hozzám jön. Annyian laknak errefelé. És már kopog is, kopp… kopp.
Ma is elég bánatosan kelt fel a nap. „Rossz jel, hű de rossz jel!” – gondoltam. Nézek a dombhát felé… Akár ne is mondjam: ott komorlott, gomolygott, nőtt nődögélt. Jött. Kapkodtam a fejem, menekültem volna. De hova?
Az meg ott már lépni készült. Na, néztem riadtan, mindjárt a Ráday-kastély tetején lesz.
S ebben a pillanatban csöngettek. Nagyon vidáman szólt a csengő. Mert az én csengőm tud vidáman szólni, kétségbeesetten, egykedvűen. Aszerint, hogy éppen ki nyomja kint a gombot. Ugrottam, tártam az ajtót. Na, mondhatom! Még az állam is leesett. Egy macskaforma kis figura állt az ajtóban, fekete kalapban, piros ingben, farmernadrágban, a lábán ormótlan bakancs lotyogott-kotyogott. Már nyitottam a számat, hogy ilyesféléket mondjak: „Kicsoda ön, uram, és mit akar?” – de nem jutott rá idő, mert az ott kint rám kiáltott:
– Fussunk!
Eszembe jutott rögtön a Szomorúság. Hej, lehet, hogy már ott kipeg-kopog az ablakomon! Nosza, neki a lépcsőháznak! Ropogott a cipőnk talpa, mint a géppuska, a fordulókban meg csisz-csosz, csisszent-csosszant, aztán megint ripp-ropp, klipi-klapi… De a második fordulóban észbe kaptam. Megálltam.
– Hiába futunk. Úgyis elkap.
Megállt a nagy bakancsú, és szelíden rám nézett.
– Mikkamakka vagyok – mondta. – Hallottál már rólam?
– Még nem.
– Akkor most majd hallasz – hadarta. – Fussunk!
Most már nem aggályoskodtam. Futottam. Ha egyszer Mikkamakkának hívják, nem lehet akárki. Futottunk végig a falun, ahogy a lábunk bírta. A szembejövőknek kikerekedett a szeme láttunkra. Nicsak, itt fut egy medveforma férfi meg egy gyerekforma macska! Ettől elnevették magukat. A nevetés ránk is ragadt, a réten már nevetve futottunk.
– Az ott a Négyszögletű Kerek Erdő – mutatott előre Mikkamakka, s tudtam, ha benn leszünk a fák közt, már meg vagyok mentve.
Bent az erdőben aztán kiszuszogtuk magunkat, s megfordultunk. Lássuk csak, hogy az a Szomorúság! Ott volt mögöttünk. De már oszladozott, foszladozott, sápadozott, halványodott. Eloszlott lassacskán, mint köd.
– Köszönöm! – mondtam Mikkamakkának.
– Ne köszönd – nevetett Mikkamakka –, ez a dolgom. Most egypár napig itt laksz velünk a tisztáson, s meglátod, utána nem lesz semmi baj.
– Mi az, hogy veletek? Kikkel? – kérdeztem, miközben elindultunk az ösvényen az erdő belseje felé.
– Jó társaság, ne félj! – mondta Mikkamakka. – Elsőnek ott van mindjárt Bruckner Szigfrid.
– Az kicsoda?
– Hej, micsoda nagy hírű oroszlán volt! – nézett rám Mikkamakka. – Nem hallottál róla? Artista, főzsonglőr, bűvész, bohóc, balett-táncos. Versengtek érte a cirkuszok.
– Aztán?
– Aztán? – mormogott Mikkamakka. – Aztán megöregedett. Meglassult, meggörbedt, meggyengült. Csak a nagy hangja maradt a régi.
– Nagyhangú?
– Az, az nagyhangú. De bárcsak mindenki úgy lenne nagyhangú, ahogy ő! Majd meglátod.
– Hogy került ide?
– Öreg volt, nem kellett már senkinek. Rá se néztek a cirkuszigazgatók. „Mit akar ez a kivénhedt fráter?!” – azt kérdezték. Ő meg szomorkodott, csavargott, kujtorgott. Egy szép este kint ült a város szélén, potyogtak a könnyei.
– S akkor jöttél te – mondtam.
– Igen – nézett rám Mikkamakka –, mondtam már, hogy ez a dolgom. Jöttem, és elhívtam ide a Négyszögletű Kerek Erdőbe. Azóta is itt él.
– Kettesben veled.
– Dehogy kettesben. Itt él Ló Szerafin is, a kék paripa. Ő, tudod, kéknek született. Ami nem csoda, mert Ló Szerafin lócsoda. Vagyis hogy csodaló. Csakhogy az emberek nem hisznek a csodákban, a kék lovakban még kevésbé. Mosták, dörzsölték, szappanozták, sikálták szegény Ló Szerafint. Persze kék maradt. Erre befestették szürkére, pejre, feketére, sárgára. De egykettőre levedlette a festett szőrt, és újra kéken ragyogott. Akkor aztán minden kezdődött elölről. Majd náthát kapott szegény Ló Szerafin a sok mosdatástól. Megszökött hát, s nekivágott a nagyvilágnak. Bujkált, vándorolt, igen szomorú volt.
– S akkor jöttél te – mondtam.
– Igen – mondta gyorsan Mikkamakka. – Meg aztán itt lakik Aromo is.
– Hát ő?
– Aromo nyúl. Ugrifüles, nagyeszű. Úgy is hívjuk: fékezhetetlen agyvelejű. Ő meg, tudod, kint lakott a mezőn. Szabad foglalkozású nyúl volt. Káposztaszakértő. Egyszer hoz ám neki a postás egy levelet. Azonnal jelenjék meg itt meg itt, ekkor és ekkor, mert köteles elvégezni a nyúlfutástanfolyamot. El is ment szegény. Egy nagy épületre ki volt írva, hogy Nyúlfutást Oktató Főtanfolyam. Oda kellett mennie. Egy bizottság elé vezették. Kövér, pirospozsgás urak ültek a bizottságban. Aromo éppen akarta mondani, hogy minek tanulja ő a nyúlfutást, amikor… de a főkövér már rá is reccsent: „Na, fusson egy kört!” Aromo futott. „Rettenetes! – sopánkodtak a bizottság tagjai. – Hogy dobálja a farát, micsoda rossz lábtartás, ezt a gyenge technikát!” Aromo megint mondani akarta, hogy hiszen ő nyúl, de nem engedték szóhoz jutni. Heteken át gyakoroltatták. Nyúlfutásra oktatták a kövérek. De igen elégedetlenek voltak vele. Ilyen rossz tanulójuk még sose volt, ingatták a fejüket, és három hét múlva előhoztak egy teknősbékát. „Na, mutasd meg neki!” – mondták, s a teknősbéka fél nap alatt végigcsoszogott a kerten. „Na, látod, ez az! – mondták a kövérek Aromónak. – Ez az igazi nyúlfutás. Látod, milyen szépen ingatja a fejét, milyen kecsesen rakja a lábát?! Igaz, a gyorsaságát még icipicit fejleszteni kell, de akkor is így fut egy igazi nyúl.” Aromo igen mérges lett, azt se mondta fapapucs, csak zsupsz! átugrott a kerítésen, és uzsgyi neki, vesd el magad! Isten veled nyúlfutásra oktató tanfolyam! A kövérek meg: „Utána, utána, hiszen még nem tud rendesen futni, fogják meg!” De mire kettőt léptek, Aromo farkincája végét se látták. Nosza, vérebeket eresztettek utána. Így találkoztam Aromoval. Futott, mint a nyúl, nyomában a vérebek.

 

122 komment

Címkék: irodalom

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.05. 07:47:10

Jó reggelt!

Jaj, de jó! De mi van Freddyvel?

maybach 2009.10.05. 08:54:35

Jó reggelt kívánok!
De régen olvastam. Köszönöm.

2009.10.05. 08:59:19

jó reggelt!
Freddy nem annyira izgalmas, mint Dömdödömék. :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.05. 09:07:40

@Jé: Én nem hasonlítanám össze őket. De azért megtudjuk majd, mi lett a kis hörcsöggel?

Zuzuka 2009.10.05. 09:14:53

jó reggelt!

engem is érdekel, hogy mi lett Freddyvel, párhuzamosan is bírok olvasni, de Mikkamakka is aranyos, bár csak később tudom elolvasni a folyamatos munkahelyi "zaklatás" miatt.:)
öltözzetek melegen, itt az igazi ősz!

2009.10.05. 09:23:08

jól van, hát akkor majd megpróbálom felváltva bepakolni.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.10.05. 09:26:19

Jó reggelt!

Ó, hát Lázár Ervinnel elfogult vagyok...
A Szomorúság nálunk is itt leselkedik, de nem akar bejönni :D Egyelőre.

Olyan száraz és cserepes a kezem, hogy nem tudom a cérnaszálakat levenni róla. Ollókezű Edward megirigyelne. Én lettem a Cérnakezű Fáraólány :)

Szép napot Nektek!

Zuzuka 2009.10.05. 11:14:36

nagyszerű, tündéri! mindíg megnevettet:)
"szabad foglalkozású nyúl volt" :DDD

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.05. 12:56:20

Az a kérdés, miért vagyok megint éhes, mikor reggeliztem is...??? He? Ez nem járja.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.10.05. 13:17:20

@Nadine: Ha kihagytad a tízórait, ne csodálkozz! :)

@Zuzuka: :)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.05. 16:15:48

Szólnom kellett Stefinek, hogy ha ma bármilyen kaját látna a kezemben, azonnal verje ki belőle, és felhatalmazom, hogy meg is egye. Ez botrány.

2009.10.05. 16:30:53

hehe, én ilyet hétvégén szoktam csinálni :) véleményem szerint is botrányos, mert amíg kaja látok, addig csipegetek. Tudom, hogy ez nem vigasz... :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.05. 17:16:52

Azért fura ez nekem nagyon, mert én eddig egyáltalán nem voltam oda a házi sütikért. Cukrászsüti-párti voltam. Erre nesze.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.10.05. 18:49:29

A gulyásleves hányadik tányértól számít sütinek?

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.10.05. 19:23:53

@fiam:
A nyolcadiktól, mer' akkor már mindegy!

2009.10.05. 19:42:06

@Nadine: nálam meg pont fordítva van. volt és lesz is. :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.05. 19:45:23

@Jé: Akkor, ha egyszer csak tonnaszámra kezded tolni magadba a somlóit, kezdj el gyanakodni...:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.10.05. 19:51:42

@Nadine: Az még korai :)
@inszeminator: Kb. stimmel. Minimum két sütit ettem ma :D

Képzeljétek, elkezdtem gyűjteni és feldolgozni a nagymányoki-sváb nyelvet. Totál tudománytalanul, mit tegyek, nem értek hozzá (már a szakmunkához), viszont legalább valamicske maradjon fenn, nem igaz, hisz nyelvében él a nemzetiség is.
Most este nyolctól ez izgat minden este.
(Hehe, tudom, mit kommentelnétek erre!!!)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.05. 20:55:27

@fiam: Ezt csak Te gondolod, szerintem:) Meg esetleg Pálcika:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.10.05. 23:42:57

Elszállt a netem és vele a kommentem, basszus. De utálom ezt!

Szóval @Nadine: bocsi, de nagyon lekötött a krincájh szerkeshttp://www.nagymanyokipaletta.hu/node/497ztése, miközben wales-i szerelmes dalokat hallgattam, illetve mindez még jelen idő. Egyes szám, egyes személyek még távol állnak ill. fekszenek az alvástól :)

Szerelmesedjetek Tik is:

www.nagymanyokipaletta.hu/node/497

Aztán meg szép álmokat!
De hol van Mormogi Papa??????

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.10.05. 23:43:42

Jé, de érdekes kommentem volt! :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.10.06. 08:54:09

Jó reggelt!
Itt a tavasz. A macskánk szerelmes. Állandóan áthívja az urát enni. Fruzsi szerint az az anyja. Asszem veszünk egy kis állathatározót.

maybach 2009.10.06. 09:18:35

Jó reggelt kívánok!
Tegnap jó napom volt. Egyebek közt kaptam egy szuper tibeti hangtálat.

Nálunk Marci beköltözött a baromfiudvarba. Nagyon elégedetten ül a tyúkok közt. Főleg, hogy kerítés választja el Buksitól.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.10.06. 09:53:48

@fiam: Itt vagyok én is, csak "inkónyitóba".
(Hogy mi az az inkó, azt nem tudom. De szívesen vennék bármilyen információt a tibeti hangtállal kapcsolatban.)
Tennap kissé lefoglaltak a fennforgások meg a jóga, miről kellemesen-nagyon elfáradva tértünk haza. El is aludtam, bár OTP-re. (Több részletben.)

maybach 2009.10.06. 10:09:26

Mormogi!
Pl.: www.rezgesterapia.hu/hangtalak2.html

Az enyém ajándék és Indiából jött. Jellemző módon a két tál közöl a nagyobbikat választottam. A hangja miatt. Most barátkozunk.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.10.06. 13:21:42

@maybach: Láttam ilyet és hallottam is, igaz csak a tévében.
Ha a hangtálat főzésre-sütésre nem használják, akkor Fruzsinál rengeteg hangtál található...

@Mormogi Papa: Megnyugtató megvagyiságod.

maybach 2009.10.06. 13:55:27

Az enyémben biztosan nem lehet főzni, mert nagyon domború az alja.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.10.06. 14:25:12

szeretem ezeket a meséket és mesealakokat. amikor először kezdtem netezni, "téglagyári megálló" nicken akartam bereggelni, de foglalt volt. így lettem toma:)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.10.06. 15:44:13

@maybach: Köszönöm a linket, már tovább is küldtem olynnak, aki értékelni fogja. Biztosan azért llett a tiéd a nagyobbbik, mert a partner úgyis a kkissebbiket választotta volna :-)
@fiam: Némi neheztelést érzek ki szavaidból. Ártatlanvagyokkérem! Vagy legalábbis van alibim :-D

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.10.06. 22:09:41

@Mormogi Papa: Nem, dehogy neheztelek! Alibim nekem is van :)

Úgy látom, a Kifőzdébe beszökött az őszi fáradtság. Bezzeg Párizsba... !

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.07. 08:23:03

Jó reggelt. Kennyvel álmodtam, álmomban már egy fejszével kergettem, közben üvöltöttem, mint a sakál, mert átjárót csinált a kertemből, és meghívott vagy száz embert egy családi ünnepségre, feltöltötte a kertjét, hogy egy méterrel magasabban legyen, mint az enyém, tönkretette körben az összes kerítést, így aztán ömlött át tőle az elázott föld, a szemét, lyukat fúrt a falba, hogy mindig láthasson, és bejárkált a házamba. Ezek után felébredek, felhúzom a redőnyt, és az első élő ember, akit meglátok: Kenny. Hát milyen reggel az ilyen?

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.10.07. 09:53:49

@Nadine: Vigasztaljon, hogy csak álmodtad. Egyelőre.
(Avagy sokkal rosszabb is lehetne a helyzet - legalább nem reménytelen.)

2009.10.07. 11:38:42

sziasztok!
hörrrr! nálunk a mai napon átok ül, pedig nincs péntek 13-a... hirtelen sokkal kívánatosabbnak tűnik az ágyikóm, mint valaha hittem.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.07. 12:09:55

@Jé: :))) Talán ez a hülye időjárás teszi. Reggel óta nem tudom leállítani a belső morgást, bakker. Nem Kennynek szól.

2009.10.07. 12:12:17

menjünk el berúgni. hátha a piától elhalkulnak a belső hangok :)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.07. 12:16:46

@Jé: Azt hiszem, annyira jó formában vagyok, hogy a hátadon húznál haza...

maybach 2009.10.07. 12:54:49

Jó napot kívánok!
Nadine!
Már megint szerepeltél. Most a Becstelen brigantykban egy francia faluként.(Nadine)
Amúgy, ha te álmodod, nyugodtan érd utol Kennyt azzal a fejszével. Hátha az álom után már nem tud előjönni a sérüléseitől.

Berúgni nem butaság. Nekem a hangok mondták.

2009.10.07. 13:07:41

@maybach: ugye, hogy ugye?! :) jössz te is?
Nadinenak meg majd szerzünk egy talicskát, amiben hazatrógerolhatjuk :D

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.10.07. 13:10:53

Szervusztok!

Az álmok nem hazudnak.

2009.10.07. 13:15:35

@maybach: ez a becstelen brigantik a Tarantino új filmje?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.07. 13:21:53

@maybach: Méreteimet tekintve simán lehetek egy egész falu:)

@Jé: Egy talicska-fuvar rendel!:)

maybach 2009.10.07. 13:50:16

Jé!
Igen.
Nadine!
Egy egész beba falut hogyan lehetne eltalicskázni?

2009.10.07. 13:57:06

@maybach: darabonként :)

milyen volt a film? érdemes megnézni?

maybach 2009.10.07. 14:13:14

Tarantinós. Sok vér, egész jó történet, csak köze sincs a valósághoz és ez lehet meglepő egy háborús filmnél.
Nekem bejött.

2009.10.07. 14:25:07

a Top Secret is háborús film volt, nulla valóságalappal. én életemben akkora baromságot még nem láttam mint az.

maybach 2009.10.07. 14:42:12

Az igaz, de ez úgy csinál, mintha. Erősen keveredik a valóság (vagy akár valóság is lehetne) és a fikció.
De jó.

Nedine!
Ha csak úgy nem. De kell egy elég erős ember is hozzá.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.07. 14:52:37

@maybach: Összekapaszkodtok Jével, és vállvetve hazatologáltok. Na?

2009.10.07. 14:59:59

ja, értem! tehát ez egy becsapós film. de ha ettől függetlenül jó, akkor jó.

Nadine, én benne vagyok. Ha lábra tudok állni, akkor támogatni is tudlak :)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.07. 15:01:24

@Jé: Közben átgondoltam, és lehet, hogy úgy lenne stabilabb a tolás, ha vonatoznátok Maybachhal. A józanabb lenne leghátul.

2009.10.07. 15:07:35

és azt, hogy ki józanabb, hogyan döntenénk el?érmefeldobással, esetleg kő-papír-ollóval? egyéb jó ötlet?? :))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.07. 15:29:05

@Jé: Kiderülne, ha kiborulnék a talicskából. Akkor helyet kellene cserélnetek.

2009.10.07. 15:34:13

aha, jól van. hát nagyon örülök, hogy ilyen konstruktív vagy a mi javunkra :D

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.07. 15:38:04

@Jé: :DDD Nézd, mellém is fekhettek, de arra azért kíváncsi lennék, hogy jutnánk haza. És kinek a hazája lenne az:)

2009.10.07. 15:41:56

nálam lehetne bandázni, szerzek gumimatracokat. bocirészegen tökmindegy hol alszol, nem? :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.07. 16:04:44

@Jé: Igaz!!!:)

Most viszont elbúcsúzom, mert az egészséges életmód jegyében megyek jógázni:)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.10.07. 18:19:04

Azért ne keverjük a dolgokat! A jógában nem szerepel a Részeges karatemester :-)))
A reggeli el-KennyTolás után ugyanis valami efféle kezdett kikristályosodni (mecsoda szó) bennem.

A Top Secret viszont önszántából volt nagy baromság - és igen szórakoztató. Ebben a műfajban kevés jót látni, talán az Űrgolyhók még… Ezekben a jellegzetes Made in USA altesti humort (hogy minden népréteg szórakozhasson) is sikerült elviselhető korlátok között tartani. Kivéve az opera jelenetet…

És az egész ségemmel hazamenek.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.07. 20:30:40

Tudományosan megállapítottam, hogy a melegszendó és a világbéke között szoros összefüggés van.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.10.08. 00:16:37

@Nadine: Ezt tanúsíthatom. A hedonista fogyókúrámban most a fogyókúrára tettem a hansúlyt. Határozottan tiltakozik a szervezetem ellene. Én is.

Jó éjt, basszus!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.10.08. 00:17:25

Pont a g-t nem találom. Még ez is.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.10.08. 08:39:41

Jó reggelt!

Váratlanul megellett a macskánk. Vörös-fehér csíkos útódja lett. Ha fiú, szeretném megtartani.
Úgy látszik a szerelme tényleg nem az anyja. Normális macskánk van, ez megnyugtató.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.08. 08:47:25

Jó reggelt.

@fiam: Egy macskánál ez akkor lenne váratlan, ha eddig kandúrnak hittétek volna. Vörös-fehér csíkos kiscicát kötelező megtartani! Ha nőstény, akkor is kelendőek lesznek a kölykei:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.10.08. 08:59:17

@Nadine: Nem tudtuk, hogy terhes, csak sejtettük. Váratlan volt, hogy eltaláltuk :)
Ennyire nem értek a cicapiachoz :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.10.08. 09:00:23

Amúgy a kakasaink is nagyon fickósak. Szerintem a kiscsibéket biztos megtartjuk... :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.10.08. 09:06:55

@fiam: Kakasnak szerintem kötelező - mi másért tartanák? :-)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.10.08. 09:11:30

@Mormogi Papa: Ez jó kérdés :)

Mennem kell, a közeli várost keresem fel.
Valamikor jövök még.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.10.08. 09:13:15

@fiam: Megyek én is. (A választ nem hallottam :-)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.08. 09:28:15

@fiam: Higgy nekem, nagy macskakufár (is) voltam:))) Pláne, hogy már az interneten is hirdetheted őket...

maybach 2009.10.08. 10:03:37

Jó napot kívánok!
Kakast lehet tartani a szép hangjáért is. Meg a kakaspörkölt miatt.
Cicánál nem ritka az egyke?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.08. 10:27:17

@maybach: De, ritka. Persze, attól is függ, mekkora. Egyszer egy állatorvos mesélte, hogy volt egy vemhes vizsla páciense. Jósolgatták, hogy hű, ez legalább 12 kiskutya lesz, mert olyan nagy volt az anyakutya hasa. Ehhez képest szült egyet, egy baromi nagyot:)))

Zuzuka 2009.10.08. 10:32:42

jó reggelt!
mindenki hazaért épségben a talicskával?:))
@fiam: édes, drága kiscicák, úgy imádom őket! - tényleg furcsa, hogy csak egy lett, mindenfelé 3-4-et látok mostanában és nagy akaraterőre van szükség, hogy haza ne vigyek belőlük:(
Gyuri kakas félelmetes, csipkedni akar mindenkit.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.08. 10:38:10

@Zuzuka: Áááá, csak virtuálisan piáltunk:)

Zuzuka 2009.10.08. 10:52:22

az nem is olyan veszélyes, mert a virtuális másnaposság elviselhető.

2009.10.08. 11:52:53

sziasztok!

szerintem mindenkire ráférne egy nem virtuális piálás, vagy tévedek? :)

minket kiskutyával kínáltak meg, de kénytelen voltam hárítani. sajnos lakótelepi lakásba nem való eb, pedig a gyerek szerintem bármit megadna, ha lenne

Zuzuka 2009.10.08. 12:12:26

@Jé: én is ezt vallottam ameddig a nagydarab, 190 centis kisfiam haza nem állított a tenyerében egy kiccicával:) csak ameddig nem találunk neki gazdit - jelszóval. találtunk:))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.10.08. 12:41:07

@Zuzuka: Találtál piróst az asztalhoz? (A hosszú ó direkt van.)
Amúgy a "macskakufár" (bizarr hanghatás mellett) eszembe juttatta, hogy ezen elgondolkoztam már a héten.
Márminthogy Jr. miért űzte ki őket a házából? Tudta, persze, hogy tudta: visszajönnek úgyis. Olyanok. Akkor meg? Talán csak a személyes véleményét akarta kinyilvánítani olyan formában, ami nem kifogásolható alapvetően. Hiszen mennyivel békésebb, mint valami kénköves eső vagy sóbálvánnyá dermesztés…
Nem büntet, csak irányt mutat. Egyesek tanulhatnának belőle - de nem úgy néz ki. Meg kellene tanulniuk tanulni. Ha még lesz hol.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.08. 13:04:48

@Zuzuka: Igen, egyetértek. Én is laktam panelben két kutyával, két macskával... Természetesen boldogabbak voltak mind, amikor kertes házba költöztünk, de ezzel én is így voltam-vagyok. Szóval, ezzel az erővel embernek sem való a városi lét:)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.10.08. 13:13:48

@Nadine: Igaz. A panel meg különösképp nem, és most, hogy holnap lomtalanítás lesz, már az utca sem embernek való…

Zuzuka 2009.10.08. 13:27:43

@Mormogi Papa: folyamatban az iratkupac eltakarítása, lehet, hogy nem kell meggyújtani:))

na itt be is szüntették a lomtalanítást, mivel az egész város átalakult egy naaaagy szemétdombbá. ezután csak kérésre, csak térítés ellenében vállalja a városgondozás.

2009.10.08. 13:31:29

@Nadine: és mit csinálna szegény egyedül egész nap? én legkorábban hat felé érek haza jóformán minden nap. szétszedné a lakást...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.08. 13:57:34

@Jé: Ha többen vannak, egymást szedik szét:) Gyermeked sem ér haza előbb?

maybach 2009.10.08. 14:11:39

Szent ég! A gyereket szedetnéd szét a macskával?

2009.10.08. 14:33:34

na, ez egyre jobb lesz... :) a gyerek hazaér fél ötkor, de a hörcsögöt sem lehetett rábízni. azt is csak minden héten egyszer etette meg. igaz, hogy a höri nem szólt egy szót sem, hogy éhes... :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.10.08. 14:47:22

@Jé:

- Kisfiam, megetetted a papagályt?
- Igen, mama.
- És mivel?
- A macskával…

:-(((

@Zuzuka: Hajrá, Zuzu! Ne hagyd magad !!!

Zuzuka 2009.10.08. 14:51:26

@Jé: azt hitte a höri, hogy ez az életszerű... no és él még?
nem szedi szét, Micsike még soha semmi kárt nem okozott - bááár a frottírlepedőn pici lukak vannak, ócska, gyenge anyag:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.08. 15:11:00

@Jé: Csak abból indultam ki, hogy ő akar állatot...:)

2009.10.08. 15:17:18

@Zuzuka: khm... hát a hörcsögök már az örök vadászmezőkön járnak, de nem éhenhalás miatt :)) öregek voltak, végelgyengülés pusztultak el.

@Nadine: igen, a kisasszony nagyon szeretne kutyát, macskát, hörcsögök, egyebet, de anya etesse és gondozza, mert ő arra nem ér rá/elfelejti. (nem kívánt törlendő) :D

Zuzuka 2009.10.08. 15:22:42

@Jé: .... és ez még legalább 15 évig így is lesz:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.08. 15:27:05

@Jé: Értem. Akkor viszont csak akkor legyen a kisasszonynak állatkája, ha anyukája pont ennyire vágyik rá... Különben tényleg kínszenvedés lesz mindenkinek.

2009.10.08. 16:20:18

.... most vegyétek úgy, hogy egy velőtrázó sikolyt eresztettem el, mert mindjárt szétrobbanok! Nnna, mindjárt jobb.
Én nem vagyok egy nagyképű embert, de tényleg, néha mégis úgy érzem, hogy mindenki hülye, csak én vagyok kis piros tűzoltóautó. HÖrrr!!

2009.10.08. 16:42:11

Igen, a következő történt: lassan másfél hónapja szervezek egy utat öt embernek, szállás, konferencia regisztráció, repülőjegy. Ez testvérek között is három különböző szervezet-intézmény, szorozva öt fővel, egyenlő agyvérzés. Október 25-én indulnak, nem messze, csak ide Ámerikába, és most derült ki, hogy az egyikük nem is tud arról, utaznia kell. Ez csak azért baj, mert neki még vízumra is szüksége van, ugyanis nem magyar. Kérdés, hogy a vezetője vajon miért nem tájékoztatta, és miért nekem kell neki szólni? Lehet, hogy elmegyek helyette és nagyívben teszek az egészre... :(

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.08. 16:49:14

@Jé: Áááá... Megértem a sikoltozást. Október 25. elég közel van...

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.10.08. 16:52:35

Na, megjöttem.
A család nem kegyelmezett a cicának... :(
Tudom, hogy kevés a pénz stb., de úgy fáj a szívem. Most kicsit elvonulok.

2009.10.08. 16:52:42

Hát igen, sajnos tényleg elég közel van. Az a legjobb, amikor már túl vagyunk egy-egy ilyen nagyobb bulin. Mert ha hazaértek a kollégák, akkor a nagy része rendben volt a dolgoknak :)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.08. 17:04:51

FIAM, UGYE, NEM BÁNTOTTÁTOK A KISCICÁT????

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.10.08. 17:05:52

@Nadine: Hogy a pici már nem él. Egyre nehezebben viselem az ilyesmit. Ráadásul reggel még láttam is, olyan szép és aranyos volt.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.08. 17:06:51

@fiam: De miért kellett ezt csinálni? Bakker, ha megkérdezed, kell-e, gondolkodás nélkül elhoztam volna, kerestem volna neki gazdát...:((( De durva..

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.08. 17:08:46

Na, akkor most én sikítok belül, de nagyon...

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.10.08. 17:14:03

Már van négy macskánk meg egy nagy kutyánk. Lassan többet költünk rájuk, mint magunkra. Ezt tudom, értem és érzem is a pénztárcánkon. Ezeket a cicákat is próbáltuk elajándékozni, de itt helybefaluba mindenkinek van, sőt majdnem mindenki próbál túladni a feleslegen.
Ha lehet ilyet modani, viszonylag humánusan, altatóval segítették a túl világre. Mondjuk nekem nem szóltak, csak fél órája közölte a Fruzsi, hogy menjek, vigasztaljam a mamát.
Pedig én nem szeretem a macskákat. A halálukhoz vezető cselekményt (nem bírom leírni azt a szót) egyenesen gyűlölöm. Az élet szent és sérthetetlen. @Nadine: Eszembe sem jutott megkérdezni, bocsi.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.08. 17:15:29

@fiam: Hát ez az...:((( És jól mondod: az élet szent és sérthetetlen. Most én vonulok vissza. Egy piros-csíkos macska boldog gazdájaként:(

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.08. 18:07:11

@fiam: Tudod, az dühít elsősorban, hogy itt ez a kiba.ott internet, neked van két blogod, ott a nagymányoki paletta, amiről hetente hírt adsz, de helybefaluba egy olyan okos ember nem jött szembe, akinek eszébe jutott volna, hogy fel is lehet ám rakni egy hirdetést az internetre? Két hónapig még az anyja szoptatta volna a kiscicát, ha nem tévedek... És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy csak a Kifőzdében hányan vagyunk, akik megpróbálhattunk volna gazdát szerezni neki... Irtó dühös vagyok.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.10.08. 21:04:04

@Nadine: Úgy kezdtem a történetet, hogy Apuval mi megtartottuk volna a kiscicát és úgy folytattam, hogy a tudtunk nélkül, a hátunk mögött intézték el a dolgot. Utólag szóltak, hogy megtörtént a dolog. Tehát lehetőségem sem volt arra, hogy hírt adjak a cicáról.
Attól persze még lehetsz dühös. Én szomorú vagyok.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.08. 21:39:57

@fiam: Én nem látom, hol kezdted így, de nagyon bánt, hogy a likvidálására van energia, a gazdikeresésre nincs. Ez a kiscica nem tehetett arról, hogy hozzátok született. Ahogy arról sem, hogy lány lett. Ha fiú, akkor kegyelmet kap? Másrészt egy anyamacska ivartalanítása kb. két láncod árába kerül. Elszomorít, hogy 2009-ben még itt tartunk...:(

Ki is kapcsolok.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.10.08. 22:25:21

@Nadine: Váratlanul megellett a macskánk. Vörös-fehér csíkos útódja lett. Ha fiú, szeretném megtartani.
- így kezdtem, igaz, Apu tényleg nem szerepel, róla nem írtam, bár Ő a pártomon volt.

Fogalmam sincs, hogy lány vagy fiú volt, szerintem a Fruzsiék sem nézték meg. Amúgy szinte mindennapos téma a többi macska elaltatása is, állandóan vitatkozom velük. Két macskát már odaadtunk egyszer, de visszaszöktek. Az anyamacskánál meg ők nem az ivartalanításban látják a megoldást, hanem a nemlétében, mert csak akkor nem kell etetni. Ivartalanítva is eszik.
Igen, marha szomorú, hogy 2009-ben ott tartunk, hogy néhány állatot nem tudunk eltartani. Igen, szomorú vagyok, hogy hallani sem akarnak arról, hogy egy fillért is költsek ivartalanításra vagy bármi egyébre.
Dühös vagyok Rád, Nadine, mert az összes állat eszembe jutott, amit szerettem volna tartani - gyerekkoromban kutyákat. Egyet azért lövettek agyon az Anyuék, mert megrágta a szúnyoghálót, pár hónapos volt. A másik fiatalt meg azért, mert körbepisilta a virágokat. Gondolhatod, milyen trauma volt ez gyerekként nekem. Épp ezért, amíg megtehettem, felnőttként nyolc kutyánk volt. Költözés előtt hatot elajándékoztunk, jó helyre kerültek, kettőt hazahoztunk. Ebből egyet örökbe adtunk, a másikat sem engedte megtartani az Anyu, azt mondta, azt is elvitték valakinek. Hónapok múltán, csontsoványan támolygott vissza, akkor derült ki, hogy csak úgy kidobta a szomszéd az autójából. A Fruzsi kedvenc kutyája volt, akibe kapaszkodhatott és akinek elmondhatta a bánatát, a nehéz időkben. Én hánytam, amikor megtudtam, hogy mi történt a kutyussal. Nemsokára megint eltűnt, végleg. Azóta én rettegek attól, hogy állatom legyen, mert félek, hogy nem tudom megtartani.
Utálom, hogy minden nap csak azt hallgatom, hogy mennyibe kerülnek. És tényleg sokba - nekünk.
Dühös vagyok Rád, mert tudom, hogy a beteg kutyusodat gyógyszerezed, orvoshoz viszed és én erről nem is álmodhatok. Dühösnek érzem magam, pedig csak tehetetlen és elkeseredett vagyok. Ennyi.
A fentiekről nem igazán akartam írni, mert rosszul leszek, ha csak rágondolok.
Amit Te, meg gondolom az itt megfordulók többsége normálisnak tart, s annak tartanék én is, az a környezetem szerint túlérzékenység. Ez van, ez a valóság.

Szeretném, ha nem bántanánk egymást.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.09. 07:50:41

@fiam: Én egyetlen dologért vagyok igazán dühös. Hogy eszetekbe sem jutott itt és a neten segítséget kérni. Lett volna más megoldás. Évek óta lett volna más megoldás. A lányod nem egy írni-olvasni nem tudó pásztorlányka, hogy ezt ne fogta volna fel, és hárman már csak meg tudtatok volna győzni egy negyediket, nem? Két hónapot kellett volna adni annak a kiscicának (és az összes többinek). Ennyi idő alatt mindenre lehetett volna megoldást találni. És ha arra sajnálják a pénzt, hogy ivartalanítsák a macskát, még erre is lehetett volna megoldást találni, hogy ne nektek kelljen fizetni. Hát ezért vagyok dühös.
Egyébként eszemben sem volt bántani Téged. Csak gyűlölöm, ha a kiszolgáltatottakat bántják.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.09. 07:55:33

Visszatérve az anyagiakra: én nem arra utaltam, hogy 2009-ben meg tudtok-e tartani egy kismacskát. Hanem arra, hogy már ezer éve nem vagytok úgy elzárva helybefaluba, hogy ne legyen megoldás az ilyen esetekre.
Azt már csak halkan említem meg, hogy a macskátok nyilván nincs tisztában az anyagi helyzetetekkel, ergo újra terhes lesz... Tehát további öldöklés várható. Ehhez képest humánus, hogy injekcióval likvidálták? És most nagyon finom voltam.

Zuzuka 2009.10.09. 09:08:49

jajj jajj!!! nagyon sajnálom szegény cica-angyalkát!:(

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.10.09. 09:16:52

Jó reggelt!

@Nadine:
Amikor azt írtam, hogy jó, hogy Te megteheted, hogy beteg, plusz költségbe kerülő állatot is tarthatsz, pontosan arra utaltam, amire Te is: a GONDOLKODÁSMÓDRA.
Ezzel pedig egyedül vagyok. Most mit írjak még: az egyik leendő rokonunk kijeletette, hogy ő gyűlöli azokat a filmeket, ahol azt mutatják, hogyan mentenek meg állatokat és hány év börtönt kap, aki nem megfelelően bánik az állataival. Szerinte inkább költenék ezt a pénzt a szegényekre. Neki igen nehéz megmagyarázni, hogy mennyivel előrébb tart az a társadalom, aki eljutott erre a fokra. Ők egész életükben gazdálkodtak, ahol megszokták, hogy a beteg vagy "felesleges" állatok elhulltak, segítséggel vagy anélkül. Így is elsők voltak mindig az állatok, aztán jöttek az emberek - ahogy a nagykönyvben meg van írva.
Ő úri huncutságnak tartja ezt a fajta "kényeztetést".

Igen, a macskánk megint szerelmes lesz és biztosan kismama is lesz és akkor kezdődik minden elölről...
Még csak annyit, hogy nem Neoex volt az elkövető, bár beleegyező magatartást tanúsított.
Szóval a véleményemmel egyedül vagyok, még Apu sem lát kivetnivalót a történtekben, Ő is úgy tartotta volna meg a fiúmacskát, ha cserében az anyja eltűnik... mert a kandúrok ugye nem szülnek.
Nem tudok mást mondani, ez egész egyszerűen így van, még a lelkiismeret sem bántja őket.

Azon gondolkodtam, hogy miért van így mindez.
Arra jutottam, hogy Apu szülei szintén gazdálkodtak, emellett mindig volt kutyájuk-macskájuk, de csak annyi, amennyi "kellett". A fölöst vagy vízbefojtották vagy lapáttal agyonverték, tehát az ő szemében az altatás humánus (ahogy a szomszédaink szerint is, csak mondom). Apu elég idős ahhoz, hogy a gondolkodásmódja megváltozzon.
Neoex gyötrődik, mert szíve szerint megtartana minden állatot, de a fejével tudja, hogy nem lehet, viszont meghirdetni nem engedi, "hozzánk ne jöjjön mindenféle népség". Nem tudom mitől fél, milyen mindenféle népségre gondol. Szerinte csak azt hiszem, hogy jó emberek jönnek a macskáért, biztos csak kifigyelik, mi hol van. Nem, mintha ... Szóval Neoex para.
A két fiatal pedig túl fiatal, hogy igazán felfogja vagy értékelje az életet. Hiába tudják, hogy az élet egyszeri, nem érzik át. Ráadásul a leggyorsabb megoldást keresik.
Hiába papolok, ez van.
Biztos szörnyülködsz ezen, de még ki is nevetnek és azt mondják, túl naív vagyok.

Na, most már tudod, hogy milyen családom van.

maybach 2009.10.09. 09:52:15

Jól belenyúltatok. Alap kérdés, hogy van-e joguk elvenni egy életet vagy sem.
A Dalai Láma és Rudolf Franz Ferdinand Höss között széles a választék. Lelkiismeret kérdése szerintem. De nem egyszerű az biztos.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.09. 10:12:58

@fiam: Le sem kellett volna írnod, tudom én ezt a környezetedről is, a családtagjaid gondolkodásáról is. Csak már kurva régen fellázadtam volna ellene.

Azt mondtam volna, hogy ez a macska az enyém, majd én etetem, majd én keresek neki gazdát, Ti ne foglalkozzatok vele. Pont. Dolgozol annyit értük, mint egy barom, ennyi jogod nincs ebben a családban? (Most itt fejben hozzátettem, hogy bassza meg!) Feltalálták az e-mailt, feltalálták a telefont, nem kell házhoz jönnie annak, aki elviszi. Lehet vele találkozni a főtéren. Aztán lopja csak el, ha megtetszik neki.

Még egyszer mondom: nem akarlak bántani. De egy pici újszülött kiscicánál kevés kiszolgáltatottabb van a földön...

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.10.09. 10:30:50

@Nadine: Jól van, inkább ne folytassuk.
@maybach: -nak nagyon igaza van. Nem egyszerű a családon belüli relációk miatt sem.
Arról mindenkit biztosíthatok, hogy amit tudtam és főként, amit lehetett, eddig is megtettem és ezután is meg fogok tenni.
süti beállítások módosítása