Ez milyen gáz, hogy megint ilyen „lájtos” kaját csináltam, mikor elvileg fogynom kéne. Bakker! Na mindegy, ha már a zsír az úr, legalább ne adjuk ennél alább...
Az „egybensült” húsok legjobbika szerintem a bőrös császárhús. Könnyű elkészíteni, nem kell félni, hogy kiszárad mert kellőképpen zsíros, az íze szenzációs, és nem utolsó sorban nagyon mutatós. Ráadásul még olcsó is.
Ehhez az ételhez válasszunk a hentesnél olyan császárt, ami egyenletesen vastag végig, legalább három ujjnyi magas, a hús/zsír aránya is megfelelő, se nem túl zsíros, se nem túl száraz. Ha valaki nem túl rutinos a húsokkal, megkérheti a hentesét is, hogy vágja szépen formára és ha lehet irdalja be sűrűn a bőrét, úgy fél centinként. Ha erre nem hajlandó, otthon egy sniccer (kitolható pengéjű szike) segítségével vágjuk be úgy, hogy csak a bőrt vágjuk át, és az alatta lévő zsírréteget egy kicsit. Aztán keressünk egy másik hentest.
Hozzávalók:
. egy kb. másfél kilós bőrős császárhús
. 2 szál sárgarépa
. 2 szál zellerszár
. 2 fej vöröshagyma
. 1 fej fokhagyma
. 1 kg. burgonya
. 1 kg. sütőtök
. 2 szál friss rozmaring
. 4-5 szál friss kakukkfű
. só,bors
. olívaolaj
. 7 dl. hús alaplé
Előkészületek:
A zöldségeket feldarabolom, a fokhagymát keresztben kettévágom.
A burgonyát és a sütőtököt meghámozom, és nagyobb darabokra vágom.
A hús bőrét sűrűn, legalább fél centinként beirdalom.
Elkészítés:
1. A hús mindkét oldalát bedörzsölöm tengeri sóval és durvára tört színes borssal.
2. Egy tepsibe beleszórom a feldarabolt zöldségeket, rászórom a zöldfűszereket és erre a zöldségágyra helyezem a húst, a bőrével felfelé.
3. A bőrét meglocsolom olívaolajjal és a tepsit a 230-240 fokra előmelegített sütőbe teszem. 30 perc elteltével visszaveszem a sütő hőfokát 180 fokra és még további két és fél órán át sütöm.
4. Közben a sütőtököt és a krumplit sós forrásban lévő vízben öt percig előfőzöm.
5. Az előfőzött burgonyát és sütőtököt egy tepsibe borítom, sózom borsozom, meghintem apróra vágott friss rozmaringgal, meglocsolom olívaolajjal, és összeforgatom, hogy mindenhol érje a fűszer és az olaj.
6. A sütéshez 80 perc kell 180 fokon, ezért úgy időzítem és teszem a sütőbe a hús feletti polcra, hogy egyszerre legyen kész (a többszintes sütés, csak hőlégkeveréses sütőben alkalmazható) a hús és a köret.
7. Mikor kész, a húst átteszem egy másik edénybe, és a körettel együtt a kikapcsolt sütőben hagyom, hogy tálalásig melegen tartsam.
8. A tepsit amiben a hús sült, a tűzhelyre teszem, a zöldségeket egy villával vagy krumplinyomóval szétnyomkodom, megszórom egy kanál liszttel és lepirítom.
9. Felöntöm az alaplével, sózom, és pár percig forralom, míg minden pörzsanyagot fel nem old a tepsi aljáról.
10. Ezután átszűröm egy forraló edénybe, és a kétharmadára beforralom. Tálaláshoz egy kancsóba töltöm a gravy szószt.
Tippek, tálalás:
A húst az irdalások mentén, átvágva a ropogós bőrt, felszeletelem és a gravy szósszal meglocsolva tálalom a körettel együtt.
A maradék hús két-három napig is eláll a hűtőben. Hidegen, szeletelve pl. szendvicsekbe salátákra tehetjük.
Az elképesztően szaftos, puha hús és ropogós bőr remek kontrasztot képez az étel textúrájában. A hosszú sütés közben a fűszerek íze átjárja a húst, amitől finom zamatos lesz. Hozzá a pompás szósz és a köret...
Karakteres, testes fehérbort igényel ez az étel. Olaszrizlinget ajánlok hozzá.
Elkészítési idő: 3 óra 20 perc
Költségek: kb. 500 Ft./adag
Az utolsó 100 komment: