Ma éjjel lesz a tojásfoci-rajongók által leginkább várt mérkőzés, a Super Bowl. Idén is többen nézzük nálam a meccset, és mint mindig, most is én vagyok a kajafelelős. A tavaly osztatlan sikert aratott pizzagolyók után, egy másik meccsnézős, azaz fél kézzel fogható (a másik vagy foglalt egy sör miatt, vagy éppen erősen gesztikulál) ételt kellett kitalálnom. A burritóra esett a választás, mert ahhoz minden adott itthon, és nem kell ebben a hóesésben leautóznom a városba bevásárolni...
Hozzávalók (6 db-hoz):
. 40 dkg darált sertéstarja
. 1 sárgarépa
. 2 szál zellerszár
. 1 kisebb fehérrépa
. 2 fej hagyma
. 3-4 gerezd fokhagyma
. 2 szardellafilé
. 3-4 zsályalevél
. 3-4 chili
. egy ág rozmaring
. 3-5 ág kakukkfű
. fél csokor korianderzöld
. egy doboz konzerv vörösbab (400 g)
. 1,5 dl. száraz fehérbor
. 3 dl paradicsomszósz/passata
. só, bors
. kukoricaolaj
. egy csomag (6 db) tortilla-lap
. 20 dkg scamorza sajt
Előkészületek:
A hagymát apróra vágom, a sárgarépát és a fehérrépát lereszelem a reszelő nagyobbik lyukán, a zellerszárat apró kockákra darabolom.
A zöldfűszereket és a chiliket felaprítom.
A sajtot lereszelem.
Elkészítés:
1. Egy mély serpenyőben olajat forrósítok, és üvegesre pirítom benne a hagymát, egy csipet sóval-borssal, a rozmaringgal és a zsályával együtt.
2. Hozzáadom a darált sertéshúst, amit kifehéredésig pirítok, közben belereszelem a fokhagymát.
3. Ezután hozzáöntöm a zöldségeket és kakukkfüvet is, majd felöntöm a fehérborral. Addig forralom, míg az alkohol elpárolog belőle.
4. Beleöntöm a paradicsomszószt is, a két szardellafilét és ha kell, még sózom, borsozom.
Közepesnél alacsonyabb fokozaton (kerámialap#5/9) lassan fortyogva főzöm tovább 45 percig, néha megkevergetve.
5. Beleborítom a lecsöpögtetett konzerv vörösbabot is, elkeverem, és még 15 percig főzöm.
6. Ezután lehúzom a tűzhelyről, belekeverem a korianderzöldet, és tálalásig félreteszem.
7. A palacsintasütőben felforrósítom a tortilla-lapok mindkét oldalát (nem szabad sütni, mert a tészta megkeményedik, csak fel kell melegíteni, mert már meg van sütve...).
8. A lefektetett tortilla közepén egy csíkban felhalmozok egy adag ragut (lásd a lenti képen), szórok rá bőségesen sajtot, majd a két végénél behajtom, és aztán amennyire lehet, szorosan feltekerem a tortillát, mint egy palacsintát. Középen kettévágva tálalom.
.jpg)
Tálaláskor a kettévágott burritót egy tányérra helyezem, chilis káposztasalátát teszek mellé, és leöntöm egy kevés chiliszósszal. Adhatunk mellé tejfölt is, vagy akár bele is tehetjük a burritóba.
(Tipp!) A káposztasaláta káposztából, sárgarépából és hagymából készül sok chilipehellyel, hagyományos ecetes-cukros-sós vízben.
A chiliszószt egy kevés maradék paradicsomszószból főztem, az itt leírtak szerint.
A kész ragu egy-két napig elvan a hűtőben, a maradék tortilla-lapokat pedig érdemes légmentesen elcsomagolni, hogy ne száradjanak ki.
Az ízeket nem részletezem. Chili, chili és még több chili! Ez a lényege. Finom csípős húsragu, friss-ropogós, csípős saláta és pompás csípős szósz mindehhez.
Egy üveg mexikói sör a legjobb hozzá...
Elkészítési idő: 75 perc
Költségek: kb. 560 Ft/adag
Sör: 430 Ft, Coronita
Go Saints!
Az utolsó 100 komment: