Egy kis kímélő kaja. Nem árt néha visszavenni a lendületből és sok zsíros étel után egy-egy ilyet készíteni.
Nem vagyok nagy leveses vagy főzelékfaló. Nem azért mert nem szeretem, de valahogy ritkábban készítek ilyesmit. Inkább az efféle sűrűbb zöldségköretet szoktam főzni ami már majdnem főzelék. Ehhez jól illenek a szárazabb, soványabb húsok mint a csirke vagy a karaj. Ilyenkor többnyire párolom vagy sütőben sütöm hozzá a húst.
Hozzávalók:
. 8 szelet sült sertéskaraj
. 4 db. tanyasi tojás
. 1 kg. zöldségkeverék (fagyasztott)
. 2 dl. kefir (vagy tejföl)
. 2 gerezd fokhagyma
. 1-1 ág rozmaring és kakukkfű
. egy babérlevél
. fél csokor petrezselyem
. 2 ek. rukkola pesztó (elhagyható)
. 1 tk. Keményítő
. só, bors, chili
. olívaolaj
. csirke alaplé
A sült hús elkészítése:
1. Először a karajt sütöm meg: A kb. két kilós csontos karajt kicsontozom (a csontokból/nyesedékekből alaplevet főzök), megformázom és megkötözöm, hogy megtartsa a formáját, és mindenhol egyforma vastag legyen.
2. Egy vágódeszkára bőségesen szórok durvára őrölt borsot és nagy szemű tengeri sót, majd ebben meghempergetem/görgetem a húst, hogy mindenhová egyenletesen jusson a fűszerből.
3. Egy nagy serpenyőben olívaolajat forrósítok, és gyorsan kérget pirítok rá mindenhol.
4. Egy sárgarépát, egy fej fokhagymát és egy hagymát nagy darabokra vágok és a serpenyőbe szórom.
Középen elrendezgetem, és erre fektetem a húst, majd meglocsolom kevés olívaolajjal.
5. A 240 fokra előmelegített sütőbe teszem, amit azonnal lejjebb kapcsolok 190 fokra és egy órát sütöm benne. 50 perc után, biztos ami biztos, ellenőrzöm egy maghőmérővel és ha elérte a közepe a 73 Celsius fokot akkor kész.
Egy deszkára téve, letakarva melegen tartom.
A zöldségköret elkészítése:
1. Kevés olívaolajat melegítek egy nagyobb serpenyőben vagy wokban.
2. Beledobom az apróra vágott fokhagymát, üvegesre pirítom, majd hozzáadom a zöldségkeveréket.
3. Hozzáadom a felaprított zöldfűszereket, a chilit és sózom, borsozom, majd aláöntök egy deci csirkealaplevet.
4. Beledobom a babérlevelet és a rukkola-pesztót. Közepes fokozaton (kerámialap#7/9) főzöm, fedő alatt 10-12 percet.
5. Kidobom belőle a babérlevelet, majd belekeverem az apróra vágott petrezselymet.
6. Utána behabarom a kefirrel vagy tejföllel, majd egy kevés vízben elkeverem a keményítőt, és besűrítem vele a zöldséget a kívánt sűrűségűre. Melegen tartva félreteszem.
7. Egy lábosban vizet forralok, egy csipet sóval és két kanál ecettel, majd mikor lobogva forr, beleütöm a tojást. Kanállal óvatosan forgatom körülötte a vizet, hogy a fehérje egyenletesen vonja köbe a sárgáját. 3 percig főzöm így a tojást.
A tányérra szedek a köretből/főzelékből, mellé fektetek két vékony szelet húst, majd a buggyantott tojást a tetejére teszem és a kanállal kettévágom, hogy a sárgája kissé kifolyjon.
Tipp! A sült hús maradékát hűtőben tarthatjuk 2-3 napig, szorosan alufóliába csavarva. Később felhasználhatjuk salátákhoz, szendvicsekbe.
Érdemes beszerezni egy maghőmérőt lényegesen megkönnyíti, a dolgunkat, nem szárítjuk ki a húst. Metróban, Lidlben vagy más nagyobb hiperben kapható mechanikus 1000 Ft. vagy digitális 3000 Ft körüli árban.
Bármilyen fagyasztott zöldségkeveréket használhatunk, válasszuk az ízlésünknek megfelelőt. A fagyasztott zöldségek többnyire jó minőségűek, magas tápértékűek. Ehhez a körethez nem szükséges frisset használni.
Ízletes, puha zöldségek, finom puha hús és zamatos lágy tojás. Ezektől áll ez a kis pompás kis étel.
Könnyű üde száraz fehérbor passzol az ételhez...
Elkészítési idő: 70 perc
Költségek: kb. 500 Ft./adag
Az utolsó 100 komment: