Kókuszos karfiolkrémleves
Mivel erősen rá vagyok kattanva manapság az indiai ízekre, ezt a hagyományos krémlevest kísérletképpen megbolondítottam egy saját keverésű masalával, fűszerkeverékkel és a keleti konyhára jellemző kókusztejjel készítettem el.
Az eredmény felülmúlta a várakozásomat, mert egyszerre kaptam meg a várt krémes telt ízeket ami a krémleves sajátja, és a kellemesen csípős-fűszeres aromákat ami az indiai fogások velejárója...
Hozzávalók (kb. 5 adaghoz):
. 1 fej (kb. 70 dkg.) karfiol
. fél szál póréhagyma (6-7 dkg.)
. 1 kis doboz (165 ml.) kókusztej
. 3 gerezd fokhagyma
. 2 ek. (17 g.) ghí – tisztított vaj
. 1 tk. paradicsomsűrítmény
. 3 babérlevél
. 3-4 kardamom mag
. joghurt és fekete szezámmag a tálaláshoz
a fűszerkeverékhez:
. 1-1 tk. kurkuma, koriandermag, római köménymag, őrölt gyömbér
. ½ tk. őrölt csili
. só, bors
Elkészítése:
1. Először a fűszerkeveréket készítem el, a mozsárba szórom a római köményt meg a koriandermagokat és egy csipet durva tengeri sóval porrá zúzom, majd hozzáadom a csiliport, kurkumát és őrölt gyömbért is, és az egészet egyneművé dolgozom.
2. Egy lábosban ghít forrósítok amin megpirítom a kardamom magokat és a babérleveleket.
3. Mikor pattogni kezdenek és kieresztik az illatukat, beledobom a felaprított póréhagymát és fokhagymát is, elkeverem és üvegedésig párolom/pirítom.
4. Ekkor adom hozzá a fűszerkeveréket, elkeverem, belenyomok egy kiskanálnyi sűrített paradicsomot és pár pillanatig pirítom folyamatos kevergetés mellet.
5. Mielőtt leégne, egy deci vizet öntök alá, egy nagyobb csipet sót szórok rá és elkeverem, hogy egy pasztaszerű állagot kapjak, ezután adom hozzá a rózsáira szedett karfiolt, amit átforgatok benne.
6. Felöntöm annyi vízzel (vagyzöldség alaplével), hogy bőségesen ellepje, megvárom míg felforr, azután közepes fokozatra lejjebb kapcsolva alatta, lassan gyöngyözve főzöm 30 percig, míg a karfiol teljesen megpuhul.
7. Mikor megfőtt, hozzáöntöm a simára felkevert kókusztejet, a tűzhelyet feljebb kapcsolva forralok rajta fél percet.
8. Félrehúzom a lábost, a levesből kiszedem a babérleveleket, majd egy botmixerrel simára dolgozom az egészet.
Ha kell még utánaízesítek, sózom és/vagy borsozom.
Tálaláskor, a mélytányérba mert leveshez egy kanál sűrű joghurtot adok, megszórom egy csipet pirított fekete szezámmaggal és snidlinggel díszítem. Ha még tartalmasabbra szeretnénk, adhatunk hozzá pirított kenyérkockákat, croutonokat is.
Tipp! Ha nem szeretnénk hogy nagyon csípős legyen, a csilinek a felét tegyük csak hozzá.
A leves két napig eltartható a hűtőben, jól lefedve.
Kókusztej helyett, ha esetleg nincs otthon vagy nem kapunk, sűrű tejszínnel is elkészíthetjük, vagy bekeverhetjük hét-három kanál tejföllel is de akkor már ne forraljuk fel utána.
Mint a bevezetőben is írtam, ez egy remek téli leves. Egyszerre simogatóan selymes és melegítően tüzes, érdemes kipróbálni ha nyitottak vagyunk az új ízekre.
Kardamomos indiai teát ajánlok hozzá vagy egy üveg gyömbérsört.
Elkészítési idő: 40 perc
Költségek: kb. 240 Ft./adag
Energiatartalom: 150 Kcal./adag
Csirke tikka masala zöldségesen
A tikka masala inkább angol étel, ilyen formában Indiában nem eszik. Eredetileg a tandoor kemencében nyárson sütött csirke tikkát javították fel egy paradicsomos-fűszeres szósszal, az angliai indiai éttermekben, hogy az angolok ízlésnek jobban megfeleljen.
Mivel nekem nincs tandoor kemencém, inkább a micheline csillagos séf, John Burton Race egyszerűsített csirke tikka masala receptjéből indultam ki.
Hozzávalók:
. 50 dkg. csirkemell filé
. 40 dkg. karfiol
. 15 dkg. hagyma
. 1 nagyobb fej fokhagyma
. 25 dkg. koktélparadicsom
. 10 dkg. friss gyömbér
. 2 dl. natúr joghurt
. 1 db. lime v. citrom
. fél csokor friss koriander
. fél csokor bazsalikom
. 3 dkg. ghí (tisztított vaj)
. só, kurkuma, őrölt csili, őrölt koriander, őrölt római kömény
. 1 ek. sűrített paradicsom
. 2-3 ek. tejföl
Előkészületek:
Előző este (de minimum 4 órával a főzés előtt), a csirkemelleket nagyobb darabokra, 4-5 centis kockákra vágom és keverőtálba teszem.
Rászórok egy-egy teáskanál csili port, őrölt koriandert, őrölt római köményt és kurkumát, majd ráreszelem a fokhagyma és a gyömbér felét és ráfacsarom egy lime levét.
Ráöntök egy pohár joghurtot, alaposan elkeverem és lefedve a hűtőbe teszem a felhasználásig.
Elkészítés:
1. Egy wokban felforrósítom a ghít, beledobom a vékonyan felszeletelt hagymát és üvegesre pirítom.
2. Megszórom fél-fél teáskanál kurkumával, csilivel, római köménnyel, ráreszelem a fokhagyma és a gyömbér másik felét, elkeverem és egy-két percig pirítom.
3. Hozzáadom a paradicsomsűrítményt és a kis kockákra vágott paradicsomot és kavargatva 3 percig párolom, közepesnél erősebb fokozaton (kerámialap#6-7/9). Ha kell kis vizet öntök alá, hogy ne égjen meg a hagymás alap.
4. Beleborítom a joghurtos húst és kevergetve addig sütöm, míg a hús kifehéredik, közben megsózom.
5. Ezután beledobom a rózsáira szedett karfiolt, átkeverem és felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ne lepje el.
6. Lefedve főzni kezdem, összesen 30 percig, de félidőben leveszem a fedőt, hogy besűrűsödjön a mártás.
7. Mikor kész, a karfiol és a hús is megpuhult, lehúzom a tűzhelyről és belekeverem az apróra vágott friss koriandert és bazsalikomot, majd egy-két kanál tejföllel kicsit simítok az ízeken.
Tálaláskor megszórjuk a tetejét egy kis friss korianderrel és bazsalikommal. Önmagában is remek fogás, de adhatunk mellé párolt rizst vagy naan kenyéret.
Tipp! Karfiol helyett/mellett más zöldségeket is tehetünk bele, pl. sütőtököt, padlizsánt, brokkolit stb, csak arra kell vigyázni, hogy a főzési időt betartva, időzítve adjuk az ételhez.
Friss paradicsom helyett használhatunk nyugodtan olasz hámozott konzervparadicsomot is.
Csirkemell helyett készíthetjük csirkecombokból vagy szárnyakból is.
A csirke tikka masala egy remek fogás. Érdemes kipróbálni ezt a pompás fűszeres-krémes szószban főtt puha szaftos húsokat és zöldségeket.
Édes cidert vagy sört ajánlok hozzá...
Elkészítési idő: 50 perc + pácolás
Költségek: 550 Ft./adag
Energiatartalom: 360 Kcal./adag
Navratan korma – vegetáriánus curry
A navratan korma (vagy kurma) a curryk vegetáriánus formája, ami szerintem még a megrögzött húsevőknek is ízlene. Rengeteg fűszer és karakteres íz jellemzi ezt a zöldséges ételt, amit többnyire valamilyen paradicsomos és joghurtos szószban készítenek el...
Sokféle korma létezik, ez most az én receptem amit még régebben, egy „krisnás” ismerősömtől tanultam el. Goranga!
Hozzávalók:
. 40 dkg. karfiol, rózsákra szedve
. 2 fej hagyma
. 20-25 dkg. sárgarépa
. 2 kápia paprika
. fél padlizsán (20 dkg.)
. 10 dkg. brokkoliszár
. 3-4 dkg. friss gyömbér
. 6-7 gerezd fokhagyma
. egy csokor friss petrezselyem vagy koriander
. 2-3 ek. tejföl v. görög joghurt
. 3,5 dl.házi paradicsomszósz (v. olasz konzervparadicsom)
. 1-1 tk. egész római kömény, csilipor, őrölt koriander, só, bors
. 1,5 tk. kurkuma
. 1 ek. szárított koriander zöld
. ghí (helyettesíthető mogyoró- vagy napraforgóolajjal)
a rizshez:
. 1 csésze bashmati rizs
. 1,5 csésze forró zöldség alaplé
. 2-3 szem kardamom
. fél fahéjrúd
Elkészítés:
1. Először a szószt készítem el: Egy wokban felhevített kanálnyi ghíben üvegesre pirítom a feldarabolt hagymát, közben hozzáadom a felaprított fokhagymát és gyömbért is.
2. Megszórom egy-egy teáskanál csiliporral, őrölt korianderrel, sóval és borssal, és másfél tk. kurkumával, elkeverem, majd kissé lepirítom a fűszereket is.
3. Beleöntöm a paradicsomszószt és így főzöm tovább egy-két percig, azután az egészet simára leturmixolom.
4. A wokban újra egy kanálnyi ghít melegítek amibe szórok egy tk. római köménymagot, szárított koriandert, három friss babérlevelet és közepes fokozaton (kerámialap #7/9), addig pirítom, - vigyázva, hogy ne égjen meg - míg pattogni nem kezd és az aromája, illata fel nem szabadul.
5. Beledobom a rózsáira szedett karfiolt és beleforgatom a fűszerbe, közben sorban adom hozzá a többi zöldséget, a nagyjából egyforma falatnyi darabokra vágott brokkoliszárat, sárgarépát, paprikát és együtt párolom őket.
6. A zöldségekhez adom az elkészített szószt, elkeverem és lassan, közepes fokozaton (#6/9) főzöm kb. 30 percig, míg a zöldségek meg nem puhulnak, eközben még sózom ha kell.
7. Közben egy serpenyőben újabb adag ghít forrósítok és aranybarnára pirítom benne a negyed cikkekre vágott padlizsánt.
8. Mikor a zöldségek megfőttek a szószban, hozzáadom a padlizsánt is, majd belekeverek egy nagy csokor apróra vágott friss koriandert és a joghurtot.
9. Egy lábosban kevés ghít melegítek amibe egy fél fahéjrudat, és 2-3 kardamom magot dobok.
Mikor a fűszerek pattogni kezdenek és érezni az illatukat, beleszórom a rizst és kifehéredésig átpirítom, közben egy tk. sót is szórok rá.
10. Felöntöm a forró alaplével, (csipetnyi kurkumával vagy sáfránnyal színezhetjük, hogy szép sárga legyen) elkeverem, lefedem és egyből takarékra kapcsolom (kerámialap #2/9) alatta a tűzhelyet és 12 percig főzöm.
11. Ezután egy villával átkeverem, majd újra lefedve tálalásig melegen tartom.
Tálaláskor egy kevés rizst szedek a tányérra, mellé szedek a kormából és egy kevés joghurtot csepegtetek rá. Díszítésként friss koriandert vagy snidlinget szórhatunk rá.
Tipp! Az eredeti krisnás változatban nem szerepelt hagyma, mert ők nem főznek vele, ezt én tettem hozzá a recepthez.
A kész étel két-három napig eltartható a hűtőben, jól lefedve. Sütőben újramelegíthető.
A navratan kormában a karfiol és répa alapzöldség, de ezen kívül bármi mással próbálkozhatunk, helyettesíthetjük bármilyen általunk kedvelt zöldséggel, csak a főzési idővel kell kalkulálnunk.
Ez egy pompás vegetáriánus fogás! Remek fűszeres ízekkel, krémes szósszal és finom zöldségekkel. Ajánlom mindenkinek!
Elkészítési idő: 60 perc
Költségek: 400 Ft./adag
Energiatartalom: 220 Kcal./adag + 180 Kcal. (15 dkg. főtt rizs)
Az utolsó 100 komment: