Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Indiai ízek

2011.03.23. 06:00 Bombadil Toma

 

Kókuszos karfiolkrémleves

 

Mivel erősen rá vagyok kattanva manapság az indiai ízekre, ezt a hagyományos krémlevest kísérletképpen megbolondítottam egy saját keverésű masalával, fűszerkeverékkel és a keleti konyhára jellemző kókusztejjel készítettem el.
Az eredmény felülmúlta a várakozásomat, mert egyszerre kaptam meg a várt krémes telt ízeket ami a krémleves sajátja, és a kellemesen csípős-fűszeres aromákat ami az indiai fogások velejárója...
 
Hozzávalók (kb. 5 adaghoz):
 
. 1 fej (kb. 70 dkg.) karfiol
. fél szál póréhagyma (6-7 dkg.)
. 1 kis doboz (165 ml.) kókusztej
. 3 gerezd fokhagyma
. 2 ek. (17 g.) ghí – tisztított vaj
. 1 tk. paradicsomsűrítmény
. 3 babérlevél
. 3-4 kardamom mag
. joghurt és fekete szezámmag a tálaláshoz
a fűszerkeverékhez:
. 1-1 tk. kurkuma, koriandermag, római köménymag, őrölt gyömbér
. ½ tk. őrölt csili
. só, bors
 
Elkészítése:
 
1. Először a fűszerkeveréket készítem el, a mozsárba szórom a római köményt meg a koriandermagokat és egy csipet durva tengeri sóval porrá zúzom, majd hozzáadom a csiliport, kurkumát és őrölt gyömbért is, és az egészet egyneművé dolgozom.
2. Egy lábosban ghít forrósítok amin megpirítom a kardamom magokat és a babérleveleket.
3. Mikor pattogni kezdenek és kieresztik az illatukat, beledobom a felaprított póréhagymát és fokhagymát is, elkeverem és üvegedésig párolom/pirítom.
4. Ekkor adom hozzá a fűszerkeveréket, elkeverem, belenyomok egy kiskanálnyi sűrített paradicsomot és pár pillanatig pirítom folyamatos kevergetés mellet.
5. Mielőtt leégne, egy deci vizet öntök alá, egy nagyobb csipet sót szórok rá és elkeverem, hogy egy pasztaszerű állagot kapjak, ezután adom hozzá a rózsáira szedett karfiolt, amit átforgatok benne.
6. Felöntöm annyi vízzel (vagyzöldség alaplével), hogy bőségesen ellepje, megvárom míg felforr, azután közepes fokozatra lejjebb kapcsolva alatta, lassan gyöngyözve főzöm 30 percig, míg a karfiol teljesen megpuhul.
7. Mikor megfőtt, hozzáöntöm a simára felkevert kókusztejet, a tűzhelyet feljebb kapcsolva forralok rajta fél percet.
8. Félrehúzom a lábost, a levesből kiszedem a babérleveleket, majd egy botmixerrel simára dolgozom az egészet.
Ha kell még utánaízesítek, sózom és/vagy borsozom.
 
Tálaláskor, a mélytányérba mert leveshez egy kanál sűrű joghurtot adok, megszórom egy csipet pirított fekete szezámmaggal és snidlinggel díszítem. Ha még tartalmasabbra szeretnénk, adhatunk hozzá pirított kenyérkockákat, croutonokat is.
Tipp! Ha nem szeretnénk hogy nagyon csípős legyen, a csilinek a felét tegyük csak hozzá.
A leves két napig eltartható a hűtőben, jól lefedve.
Kókusztej helyett, ha esetleg nincs otthon vagy nem kapunk, sűrű tejszínnel is elkészíthetjük, vagy bekeverhetjük hét-három kanál tejföllel is de akkor már ne forraljuk fel utána.
Mint a bevezetőben is írtam, ez egy remek téli leves. Egyszerre simogatóan selymes és melegítően tüzes, érdemes kipróbálni ha nyitottak vagyunk az új ízekre.
Kardamomos indiai teát ajánlok hozzá vagy egy üveg gyömbérsört.
 
Elkészítési idő: 40 perc
Költségek: kb. 240 Ft./adag
Energiatartalom: 150 Kcal./adag
 
 

Csirke tikka masala zöldségesen


 
A tikka masala inkább angol étel, ilyen formában Indiában nem eszik. Eredetileg a tandoor kemencében nyárson sütött csirke tikkát javították fel egy paradicsomos-fűszeres szósszal, az angliai indiai éttermekben, hogy az angolok ízlésnek jobban megfeleljen.
Mivel nekem nincs tandoor kemencém, inkább a micheline csillagos séf, John Burton Race egyszerűsített csirke tikka masala receptjéből indultam ki.
 
Hozzávalók:
 
. 50 dkg. csirkemell filé
. 40 dkg. karfiol
. 15 dkg. hagyma
. 1 nagyobb fej fokhagyma
. 25 dkg. koktélparadicsom
. 10 dkg. friss gyömbér
. 2 dl. natúr joghurt
. 1 db. lime v. citrom
. fél csokor friss koriander
. fél csokor bazsalikom
. 3 dkg. ghí (tisztított vaj)
. só, kurkuma, őrölt csili, őrölt koriander, őrölt római kömény
. 1 ek. sűrített paradicsom
. 2-3 ek. tejföl
 
Előkészületek:
 
Előző este (de minimum 4 órával a főzés előtt), a csirkemelleket nagyobb darabokra, 4-5 centis kockákra vágom és keverőtálba teszem.
Rászórok egy-egy teáskanál csili port, őrölt koriandert, őrölt római köményt és kurkumát, majd ráreszelem a fokhagyma és a gyömbér felét és ráfacsarom egy lime levét.
Ráöntök egy pohár joghurtot, alaposan elkeverem és lefedve a hűtőbe teszem a felhasználásig.
 
 
Elkészítés:
 
1. Egy wokban felforrósítom a ghít, beledobom a vékonyan felszeletelt hagymát és üvegesre pirítom.
2. Megszórom fél-fél teáskanál kurkumával, csilivel, római köménnyel, ráreszelem a fokhagyma és a gyömbér másik felét, elkeverem és egy-két percig pirítom.
3. Hozzáadom a paradicsomsűrítményt és a kis kockákra vágott paradicsomot és kavargatva 3 percig párolom, közepesnél erősebb fokozaton (kerámialap#6-7/9). Ha kell kis vizet öntök alá, hogy ne égjen meg a hagymás alap.
4. Beleborítom a joghurtos húst és kevergetve addig sütöm, míg a hús kifehéredik, közben megsózom.
5. Ezután beledobom a rózsáira szedett karfiolt, átkeverem és felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ne lepje el.
6. Lefedve főzni kezdem, összesen 30 percig, de félidőben leveszem a fedőt, hogy besűrűsödjön a mártás.
7. Mikor kész, a karfiol és a hús is megpuhult, lehúzom a tűzhelyről és belekeverem az apróra vágott friss koriandert és bazsalikomot, majd egy-két kanál tejföllel kicsit simítok az ízeken.

  
Tálaláskor megszórjuk a tetejét egy kis friss korianderrel és bazsalikommal. Önmagában is remek fogás, de adhatunk mellé párolt rizst vagy naan kenyéret.
Tipp! Karfiol helyett/mellett más zöldségeket is tehetünk bele, pl. sütőtököt, padlizsánt, brokkolit stb, csak arra kell vigyázni, hogy a főzési időt betartva, időzítve adjuk az ételhez.
Friss paradicsom helyett használhatunk nyugodtan olasz hámozott konzervparadicsomot is.
Csirkemell helyett készíthetjük csirkecombokból vagy szárnyakból is.
A csirke tikka masala egy remek fogás. Érdemes kipróbálni ezt a pompás fűszeres-krémes szószban főtt puha szaftos húsokat és zöldségeket.
Édes cidert vagy sört ajánlok hozzá...
 
Elkészítési idő: 50 perc + pácolás
Költségek: 550 Ft./adag
Energiatartalom: 360 Kcal./adag
 
 

Navratan korma – vegetáriánus curry


 
A navratan korma (vagy kurma) a curryk vegetáriánus formája, ami szerintem még a megrögzött húsevőknek is ízlene. Rengeteg fűszer és karakteres íz jellemzi ezt a zöldséges ételt, amit többnyire valamilyen paradicsomos és joghurtos szószban készítenek el...
Sokféle korma létezik, ez most az én receptem amit még régebben, egy „krisnás” ismerősömtől tanultam el. Goranga!
 
Hozzávalók:
 
. 40 dkg. karfiol, rózsákra szedve
. 2 fej hagyma
. 20-25 dkg. sárgarépa
. 2 kápia paprika
. fél padlizsán (20 dkg.)
. 10 dkg. brokkoliszár
. 3-4 dkg. friss gyömbér
. 6-7 gerezd fokhagyma
. egy csokor friss petrezselyem vagy koriander
. 2-3 ek. tejföl v. görög joghurt
. 3,5 dl.házi paradicsomszósz (v. olasz konzervparadicsom)
. 1-1 tk. egész római kömény, csilipor, őrölt koriander, só, bors
. 1,5 tk. kurkuma
. 1 ek. szárított koriander zöld
. ghí (helyettesíthető mogyoró- vagy napraforgóolajjal)
a rizshez:
. 1 csésze bashmati rizs
. 1,5 csésze forró zöldség alaplé
. 2-3 szem kardamom
. fél fahéjrúd
 
Elkészítés:
 
1. Először a szószt készítem el: Egy wokban felhevített kanálnyi ghíben üvegesre pirítom a feldarabolt hagymát, közben hozzáadom a felaprított fokhagymát és gyömbért is.
2. Megszórom egy-egy teáskanál csiliporral, őrölt korianderrel, sóval és borssal, és másfél tk. kurkumával, elkeverem, majd kissé lepirítom a fűszereket is.
3. Beleöntöm a paradicsomszószt és így főzöm tovább egy-két percig, azután az egészet simára leturmixolom.

 
4. A wokban újra egy kanálnyi ghít melegítek amibe szórok egy tk. római köménymagot, szárított koriandert, három friss babérlevelet és közepes fokozaton (kerámialap #7/9), addig pirítom, - vigyázva, hogy ne égjen meg - míg pattogni nem kezd és az aromája, illata fel nem szabadul.
5. Beledobom a rózsáira szedett karfiolt és beleforgatom a fűszerbe, közben sorban adom hozzá a többi zöldséget, a nagyjából egyforma falatnyi darabokra vágott brokkoliszárat, sárgarépát, paprikát és együtt párolom őket.
6. A zöldségekhez adom az elkészített szószt, elkeverem és lassan, közepes fokozaton (#6/9) főzöm kb. 30 percig, míg a zöldségek meg nem puhulnak, eközben még sózom ha kell.
7. Közben egy serpenyőben újabb adag ghít forrósítok és aranybarnára pirítom benne a negyed cikkekre vágott padlizsánt.
8. Mikor a zöldségek megfőttek a szószban, hozzáadom a padlizsánt is, majd belekeverek egy nagy csokor apróra vágott friss koriandert és a joghurtot.

 
9. Egy lábosban kevés ghít melegítek amibe egy fél fahéjrudat, és 2-3 kardamom magot dobok.
Mikor a fűszerek pattogni kezdenek és érezni az illatukat, beleszórom a rizst és kifehéredésig átpirítom, közben egy tk. sót is szórok rá.
10. Felöntöm a forró alaplével, (csipetnyi kurkumával vagy sáfránnyal színezhetjük, hogy szép sárga legyen) elkeverem, lefedem és egyből takarékra kapcsolom (kerámialap #2/9) alatta a tűzhelyet és 12 percig főzöm.
11. Ezután egy villával átkeverem, majd újra lefedve tálalásig melegen tartom.
 
 
Tálaláskor egy kevés rizst szedek a tányérra, mellé szedek a kormából és egy kevés joghurtot csepegtetek rá. Díszítésként friss koriandert vagy snidlinget szórhatunk rá.
Tipp! Az eredeti krisnás változatban nem szerepelt hagyma, mert ők nem főznek vele, ezt én tettem hozzá a recepthez.
A kész étel két-három napig eltartható a hűtőben, jól lefedve. Sütőben újramelegíthető.
A navratan kormában a karfiol és répa alapzöldség, de ezen kívül bármi mással próbálkozhatunk, helyettesíthetjük bármilyen általunk kedvelt zöldséggel, csak a főzési idővel kell kalkulálnunk.
Ez egy pompás vegetáriánus fogás! Remek fűszeres ízekkel, krémes szósszal és finom zöldségekkel. Ajánlom mindenkinek!
 
Elkészítési idő: 60 perc
Költségek: 400 Ft./adag
Energiatartalom: 220 Kcal./adag + 180 Kcal. (15 dkg. főtt rizs)
 

139 komment

Címkék: gasztro vega recept zöldség krémleves toma indiai izek tikka masala korma

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.03.26. 19:36:28

@Nadine: Hmmm, hát mókusnak egy kissé... túltáplált.
Ámbár éppen nemrégen olvastam, hogy a mormota a földimókusok közé tartozik :-)))
@fiam: :-)))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.03.26. 19:58:27

@Nadine: Áttértél a helyváltoztató helyett a helyzetváltoztató mozgásra :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.03.26. 20:05:08

@fiam: Igen. És piszokul érzem tőle a derekam, a kerten meg legfeljebb Sherlock Holmes fedezné fel a befektetett munkát.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.03.27. 08:08:13

Jó reggelt!

Itt országos eső van.
A kis kertészeknek legalább nem kell locsolni. Nekem sem a száraz ruhákat...
Már túl vagyunk egy fokhagymás-sajtos bundás kenyéren, a reggeli kávén és most megyek főzni-sütni.
Nagyon hálás vagyok a tegnapi napsütésért, köszi annak, aki ezt elintézte :)

Zuzuka 2011.03.27. 08:28:24

jó reggelt!
@fiam: ezt most nem én intéztem:) de itt is sütött szinte egész nap. most fátyolfelhő, 8' hideg és óraállítgatás.
spártai reggelim: főtt tojás, citrom, kávé.

Zuzuka 2011.03.27. 08:38:54

figyelemfelhívás azoknak, akik sokat vannak a szabadban vagy szeretik süttetni a hasukat.
www.idokep.hu/hirek/rekord-meretu-ozonlyuk

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.03.27. 10:59:31

Jó reggelt.

@Zuzuka: Épp a lényeget nem érted. Ez az óraátállítás arról szól, hogy nem szabad egyszerre minden órát átállítani (nem vagyunk szolgalelkűek), csak néhányat, és ha ügyesen csinálod, pár nap alatt teljesen elveszíted az időérzéked, mindenhonnan elkésel, minden kedvenc műsorról lemaradsz, viszont Tiéd a szabadság tökéletes élménye (mert jó eséllyel a munkahelyedről is kirúgnak). Én minden évben így csinálom, évente kétszer, remek móka.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.03.27. 14:27:03

Na, mostanáig kint voltam - mit nekem egy Baranya megyei országos zápor -, most már Watson is meg tudná állapítani, hogy Terminátor a kertemben járt...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.03.27. 17:46:30

@Nadine: Szerintem nem tudott lmenni, mert berozsdásodott… És az utolsó szakav, amiket még hallott:
- Némá, zinezsfém!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.03.27. 19:37:35

@Mormogi Papa: A rozsdásodás nagyon jól kifejezi az állapotomat:)))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.03.27. 19:40:05

@Nadine: Nekem meg a zagyam rozsdállt be… :-) Már e betűket is soborvos élem. Vagy kihagyom…
Flektor EP a jóbarátom, mióta a boszorgány meglőtt :-(

maybach 2011.03.28. 08:10:55

Jó reggelt kívánok!
Az idő összeszedhetné magát kicsit. Már csak azért is, mert újra nyári gumikon közlekedik kis család.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.03.28. 08:20:20

Jó reggelt.

@maybach: Értem a célzást, nekem is tegnap jutott eszembe, de az időjárást hallgatva, még húzom egy hetet.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.03.28. 09:07:56

Jó reggelt!

Nagyban segítené a beszarikálásomat elűzni, ha Ti is rosszul lennétek. Ha fájna és görcsölne minden izmotok, ha zsibbadna mindenetek, ha bedurrant volna az összes ízületetek, ha nem kapnátok levegőt, ha görcsölne a hasatok, az epétek és leszakadni készülne a derekatok, ha dagadna a lábatok és ötpercenként mennétek pisilni, sokkal nyugodtabb lennék...

És még a hüle fejhallgató zsinórját is a számba kell vennem, hogy valami zene átfolyjék rajta.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.03.28. 09:25:09

@fiam: Hát ezek igazán kedves jó kívánságok:)))) Fiam, akkor talán ma próbálj meg pihenni, és állandósítsd a fejedben BB-t.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.03.28. 09:34:14

@Nadine: Gondoltam megoszlik így, kevesebb jut nekem, Ti pedig örülhettek, mert kaptatok tőlem valamit... :)
Ma pont nem lehet pihenni. Majd talán holnap.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.03.28. 09:48:28

@fiam: Pihenni muszáj. Pláne, ha ilyen remekül van az ember.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.03.28. 10:33:48

@fiam: Egy perce írt a főszerkesztőd, hogy a magyar anyaggal együtt eltűntél... Vedd fel vele a kapcsolatot, lécci!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.03.28. 10:39:58

@Nadine: Akkor csak a levelem tűnt el... Basszus.

maybach 2011.03.28. 11:05:16

fiam!
Szép lista. Gratulálok.
Azonban maradnék saját jól bejáratott kis lumbágójánál.
Megszoktam, szeretem.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.03.28. 11:25:52

@maybach: Köszönöm, nincs szándékom tovább bővíteni... A megszokás nagy úr, nagyobb, mint a szerelem :)
@Nadine: Erről jut eszembe, nemrég halt meg Houdini egyik asszisztense. Túl volt a századik életévén és még mi mindenen!?
Kapcsolódtunk már egyébként.

maybach 2011.03.28. 11:34:51

Vazze!
Milyen mutatós kis mondatot írtam az imént. ( ami meg egyébként Aranynál a tehén. Azt írta ugyanis, hogy a gazdasszony az "imént" fejé meg.)
Asszem elmegyek köztársasági elnöknek.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.03.28. 12:25:04

@maybach: Aha, szóval, Te valaki más lumbágóját bitorlod:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.03.28. 12:43:08

@maybach: Ha esetleg felcsapnál, tudd, hogy mindig csíptelek.
@Nadine: Csak nagyon halkan kacarásztam, nehogy meghallja a Potenciális Úr.

maybach 2011.03.28. 12:48:57

Nadine!
Látod mit tesz a válság. Már az se az enyém.
fiam!
OK. Nem is rossz. A fiam embere.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.03.28. 12:54:59

@fiam: Ma általános elmebaj vesz körül, úgyhogy nem értem. Min kacarásztál halkan?

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.03.28. 13:17:11

@fiam: Akinek ennyi baja van, nyugodt lélekkel elajándékozhatja a felét. Mínium! Vagy a fejét… "Csak ne énrám hesegesse!" :-)
Köszönöm, akad nekem is nyavalám - éppen erre céloztam a boszorgánylövéssel. (Hexen schuss vagy mifenyő.) Ami ugye a "lumbahó" rokona. Hogy a f.ö.m. …

@maybach: Klasszikusoktól idézném:

Mi bajod lehet tőle? :-)))

Bár meglehet: belülről nem is olyan szép a kilátás…
Ámbár a Sándor Palota igen szép - megnéztük, mikor még lehetett.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.03.28. 13:55:08

@Nadine: A más lumbágóján.
@Mormogi Papa: Találtam egy kis vigaszt. Elolvastam mostan az összes gyógyszer mellékhatását, már amiket szedek, azokét. Hát mit ád (sic!) Isten!? Az egyikben még az is benne van, hogy az ízérzékelést rontja. Több mint egy hónapig semmi, de egyáltalán semmi ízt nem éreztem. Most végre megvan a gaz. A fulladás, minden stimmel, izomgörcsök stb.
Úgyis emelni akarják a vérnyomáscsökkentők árát. Marad még így is bevennivaló.
@maybach: :) Leszek szürke eminencia.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.03.28. 14:45:31

@fiam: Eminencia? Szép név. Valamellik mesében volt egy Egerentyű Emerencia. Egyes mesírók nagy buzgalommal forgathatták a naptárakat alig ismert keresztnevekre vadászva :-)

Ha szedsz mondjuk C-vitamint is, olvasd el egyszer a mellékhatásait. Nem rövid olvasmány - különösen annak fényében, hogy - vízben oldódó lévén - nem marad meg bennünk :-)

Emlékezetem szerint még egy rajzfilm is feldolgozta a témát…

maybach 2011.03.28. 18:42:43

fiam!
Szürke eminenciát még úgyse láttam. Mondjuk más színűt se, vagy csak nem tudok róla.

Amúgy most határozottan tetszik, hogy másé a lumbágó.

Mormogi!
Mégse akarnám. Az én bakijaimat is felnagyítanák.
Bár azok nekem nincsenek.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.03.28. 19:34:44

@maybach: Hmmm… Mint mondják: a lónak négy a botlikája, mégis megláblik. Persze a gyakoriság mást is jelezhet.

A régieknek könnyű volt: akinek az ÚrIsten hivatalt adott ugye - de a mai áthéista világban ez szóba se jöhet :-)))

Aúgy őszintén kíváncsi lennék rá, mi mást tehetett volna, ha nem fogadja el… "Nem lehetne, hogy elmúljék tőlem ez a pohár?…"
Na, ezt nem hallottam egyszer se. Pedig annyiszor éppen elég lett volna :-)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.03.28. 19:38:33

@Mormogi Papa: Az Emerencia nálunk, helybefaluba efogadott név az Emerencia. Ha mesíró lennék én is azt választanám :)
@maybach: Azt föl se tételezem, hogy valamiről nem tudsz :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.03.28. 19:59:09

@fiam: Elvarázsolt egérkisasszony? Estleg egyszerűen a Futrinka utca???

Majdcsak beugrik :-)
(A Minden egér szereti a sajtot - no, abban nincsen. Egyebekben szemenszedett hazugság: a mi egerünknek nem kellett, pedig az őrölt pirospaprikát kiszedte a fóliából…)

maybach 2011.03.29. 09:01:33

Jó reggelt, jó szurkolást!

Most, hogy elaltattuk a hollandok éberségét, megsemmisítő csapást mérünk rájuk.
Esetleg nem.

Zuzuka 2011.03.29. 09:13:25

jó reggelt!
napsütést!
hátmasszőrt!
@maybach: na hiszen!:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.03.29. 09:21:35

Jó reggelt!

@maybach: A saját éberségemet se bírom elaltatni, nemhogy másokét... Aludni kéne már.
@Zuzuka: Hátraszőrt olvastam a hat masszőr helyett :)
@Nadine: Köszi!

2011.03.29. 10:44:43

Jó reggelt mindenkinek!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.03.29. 13:33:15

@maybach: Tegnap a híradóban láttam a holland válogatott vezetőjét (?). A nyilatkozatban megpróbálta rávenni a csapatát, hogy azért ne tekintsék ezt lefutott meccsnek… Nem tudom, de ő maga eléggé ébernek tűnt :-(
Persze meglephetjük őket többféleképen is, példának okáért játszhatunk még rosszabbul…
Ő egyébként arra számít, hogy védekező taktikával készülünk. Lehet, hogy ezért inkább támadni kellene… az esélytelenek nyugalmával :-)

maybach 2011.03.29. 13:52:48

Mormogi!
Teljes nyugalommal játszhatunk. Nem hiszem, hogy volt ember aki kicsit is hitt a győzelmünkben. Most meg pláne.
Az igazi döbbenet számomra az volt, hogy a meccs előtt 1,5 szeres odds volt csak a holland győzelemre.
Kár, hogy elvből nem fogadok magunk ellen.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.03.29. 14:12:43

Maybach komám, én nem szoktam fogadni. Még vendég-fog adónak se számítok :-)
De ez a másfélszeres… nem volt kissé szerény? Persze még az "utózmányok" ismerete nélkül, de azért…

Ja, és hol adták ennyiért? Még ha 1953-ban Londonban volt ilyen… :-)))

maybach 2011.03.29. 14:21:50

Londonban a magyarokra kellett volna fogadni, de szerintem akkor ott jóval nagyobb odds volt a mi győzelmünkre, mivel az angolok csudára meglepődtek később a vereségen.
A holland győzelem nagyon is túl volt fizetve.
Sokszor tévedek, de esetünkben a házi góltotót simán nyertem a 0:4-es tippemmel.
Jelzem jobban örültem volna, ha fordítva történik, de az a sci-fi kategória.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.03.29. 17:21:02

Fantasy inkább :-)))

Magyarázatodból az derül ki, hogy ha mondjuk fogadtál volna egy ezressel, keresel 500 forintot, nem? Erre értettem azt, hogy "szerény".
Persze világos, hogy ha arra fogadtál volna, hogy már az első félidőben vezetni fogunk négy góllal - és BEJÖTT VOLNA, akkor tényleg nagyot kaszálhattál volna. Viszont nem tettél volna rá egy ezrest. Vagy mégis?:-)

maybach 2011.03.29. 21:10:24

Az 1,5-ös odds általában erősnek számít. Gondolj csak a banki kamatokra. Hasonló esetekben 1,1 körüli szokott lenni.
A többi úgy van ahogy írtad.
Most se nyerésre állunk.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.03.29. 21:32:03

Szomorúan hallom. Akkor továbbra sem fogadok :-)
Illetve igen, holnap, mert lejártak a havi szelvények. Akár még nyerhetnénk is - már csak a változatosság kedvéért...

maybach 2011.03.29. 22:26:27

Remélem nyersz.

A végén egész jó kis meccs lett. Bár a riporterek önfeledt örömét nem értem.

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2011.03.30. 09:16:38

Kár, hogy mindig a jobbiknak van szerencséje, egy pontot megérdemeltünk volna.

Jó reggelt, jó kávét!

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2011.03.30. 09:20:35

Kölcsön gyereknek kölcsön-vers:

Bagira

Az én macskám szép fekete,
a garázsban van a fekhelye.
szőre selymes, pihepuha,
ő a ház rideg ura.

Reggel hangos nyávogással ébreszt,
olyankor az anyám kicsit zsémbes.
nyivákol míg üres a pocija,
ilyen az én cicám Bagira.

Ha jól lakott hangosan dorombol,
olyan mint egy gombolyag koromból.
ilyenkor mellém telepszik,
a fejét simogatom, ő meg csak fekszik.

Zuzuka 2011.03.30. 09:34:46

jó reggelt!

@hzizi: aranyos cicus vers:)
@maybach: sokkal jobbak voltunk mint a múltkor, akár nyerhettünk is volna, ha elaltatjuk az ellenfél éberségét. meg ha azt az első gólt esetleg megadják...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.03.30. 09:37:56

Jó reggelt:)

Macskás vers aranyos, még személyesen is ismertem egy Bagirát:)

A meccshez nem tudok hozzászólni, de Túsz-dráma volt miatta este, azt tudom:)

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2011.03.30. 10:11:20

Érdekelne a véleményetek. A fejemben alakul valami egy ideje. Egyszer ettem egy bisztróban paprikás velős szószt, de ilyen receptet sehol nem találok. Tehát, amin malmozok: Odatenni hat-hét szelet sertésszeletet pörköltnek! Tehát minden úgy, mind egy sertéspörkölt esetében, csak éppen a hús nem kockázva van, hanem szeletekben. Amikor ez megfő, van szaftja, meg minden, akkor hozzáadni valamennyi tejfölt, meg olyan negyven dekányi sertésvelőt, még tíz percig összerogyogtatni. Ha bárki lát valami buktatót, kérem, jelezze! (Nem akarok elpazarolni se húst, se velőt.)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.03.30. 11:13:30

@kismagyarfocilaz: Ki ne hagyd a fokhagymát! Más gondot el sem tudok képzelni, hacsak azt nem, hogy én nem ehetek belőle...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.03.30. 11:17:57

@kismagyarfocilaz: Esetleg némi lecsót is tehetnél hozzá, akármilyen formában. Baja nem lehet tőle:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.03.30. 13:00:48

Értem. Nálam nagyobb tudású véleménye érdekelt volna:)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.03.30. 13:50:36

@maybach: + @Zuzuka:
Pedig - szokásommal ellentétben
Picinyég belenéztem…

Úgyhogy rajtam nem múlott. Mikor odaestem, már a pirosfehérkékeknek volt egy nyúl. Aztán láttam egy "beívelést" és egy belefejelést - ami talán még be is mehetett volna. Még jó, hogy nem, mert mire a fiaink magukhoz tértek volna az örömmámorból, kaptunk volna még minimum kettőt… Ahogy a formánkat ismerem…
A végeredményt viszont nem. Igaz, megnézhetném. De a lényeget elmondtátok már. :-(

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.03.30. 13:55:23

Ezt a "Zinternalservererror" nevű illető csinyálta? Esküszöm, csak eccer kűdtem el. Igaz, akkor jó messzire :-)

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2011.03.30. 22:29:07

@Nadine: Nem, nem, dehogy! Csak éppen főztem, és épphogy kutyafuttában volt érkezésem a válaszodra rápillantani, mert féltizenkettőkor volt ebéd, aztán meg a feleségem estig lefoglalta a számítógépes szobát.
Ha megcsinálom, jelentkezem! (Az a baj, hogy az egész család ki nem állhatja a velőt, úgyhogy én enném három napig. Meg úgy rémlik, valami fűszer is volt benne. Határozottan. De lövésem sincs, hogy mi lehetett.)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.03.31. 08:50:15

Jó reggelt.

@kismagyarfocilaz: Ha küldesz egy adagot, bármikor bevállalom:) Tegnap annyi időm nem volt a rohadék lapzárta miatt, hogy kenyeret vegyek, éhes vagyok. Menő dolog ez a főszerkesztőség, már látom.

maybach 2011.03.31. 09:05:21

Jó reggelt kívánok!

kismagyar!
A velővel csinálj velős pacalt. Ha a családnak nem kell én tudok rá vevőt.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.03.31. 12:26:07

Hát nem az a szép, mi érdek nélkül… :-)))

Szerintem a böllérmáj se rosz választás. De jöhet rántva is :-)

(Én is hasból beszélek, pedig még reggeliztem is :-)

Zuzuka 2011.03.31. 18:13:42

@kismagyarfocilaz: már gondolom elkészült, de nagyon finomnak tűnik a leírás alapján, kíváncsi vagyok hogy ízlett.
holnaptól benevezek akár egy adag velős pacalra, vagy rántott velőrózsára, nyamiiii!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.04.01. 08:47:16

Jó reggelt. Ennél naposabbat, hát péntek van, nem? Igaz, Jé? Hol a kurjantás???

VAGY NEM PÉNTEK VAN???

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.04.01. 08:56:13

Rájöttem: április elseje van, és egy bolondot akartok megviccelni. Tegnap már a magazinból hajtogatott papírcsákóval a fejemen irányítottam a lapzártát, úgyhogy stimmel. Szólítsatok bátran Napóleonnak, sőt, a viszonyunkra való tekintettel Napinak.

Zuzuka 2011.04.01. 09:21:22

jó reggelt!
április bolondja, május szamara:)) ugye így mondtuk? péntek van, és ha lehet még több tennivaló, ez nem tréfa sajnos:(
gratulálok Napikám, ezt a csatát megnyerted!:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.04.01. 09:32:40

@Zuzuka: De még mennyire!:) Leadtuk a lapot, nem hagytam magam, és végre egy baromi jó magyar anyag lesz a köv. szám (június) Fotóaktualitás rovatában. Hajrá, hazaiak!:)))

maybach 2011.04.01. 12:11:49

Jó napot kívánok!
Igaziból tudom, hogy csak csütörtök van, de a negyedéves zárás miatt mindenki meg van marhulva.
No nem mintha bárki bárkinek is időre fizetne, de mégis.

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2011.04.01. 12:38:43

Kellemes április elsejét ! :-)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.04.01. 12:41:12

Szép napot!

Jó, hogy tegnap csapoltak le tőlem öt ampulla vért, ma nem is venném komolyan...
Neoexet kéne megtréfálnom. Szerintem nem fogom beengedni kontrollról hazajövet.

Bolondozzatok csak, barátaim :)))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.04.01. 13:53:04

jó reggelt!:)

very busy kéthetem volt.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.04.01. 13:55:50

@Bombadil Toma: Nagyon titokzatos vagy. Tán csak nem Te is az FBI-nál dolgozol újabban?:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.04.01. 13:56:21

@Bombadil Toma: Különben is, most kapcsolok: kettőkor jó reggelt? Hát már megint éjszakai bohémkedünk?:)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.04.01. 14:09:23

Jó délutánt, ha szabad így fogalmaznom :-)

Inkább bohémkedjünk, mint bösz… pardon.
Inkább Happy Poisson d'avril !

2011.04.01. 15:10:14

@Nadine: nincs erőm kurjantani, mert le vagyok strapálva... viszont kétségtelen, hogy PÉNTEK van :)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.04.01. 15:21:36

@Nadine: már tízkor fent voltam, csak megzavart ez az óraátállítás:)) azóta nem vagyok biztos a napszakokban...

2011.04.01. 15:38:24

@Bombadil Toma: én elzavarnám követ törni azt, aki ezt még mindig erőlteti! bahh!!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.04.01. 16:55:00

@Jé: Akkor már ketten vagyunk lestrapálva, ez tuti.

@Bombadil Toma: Nem vagy vele egyedül, én szokásomhoz híven egy órát állítottam át (az viszont a fürdőszobában van:)), és vannak ugye, a modernebb eszközök, amik - elvileg - átállítják magukat, de szellemi képességeim és fáradtsági fokom okán fingom sincs, melyik, melyik... Így aztán csendes tébolyban töltöm napjaim, és minden reggel összeráncolt homlokkal, bandzsítva próbálom megfejteni, hogy most fel kell kelnem, vagy még van egy órám?...

Jé, fentiekből egyenesen következik, hogy én is.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.04.01. 17:58:11

@Jé: régebben nem foglalkoztam vele, de úgy három-négy éve egyre jobban megvisel az átállás, legalább egy hétig össszevissza alszom és totál megzavarja a bioritmusomat. tényleg eltörölhetnék már.

@Nadine: nekem minden órám átáll magától csak a tőled kapott óra nem:) az még most is a rendes időt mutatja, és ráadásul pont azt látom az ágyból így a mobilom ébreszt kilenckor, de mikor felnézek mindig nyolcat látok. ez sem segít! :)))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.04.01. 18:01:52

@Jé: @Nadine: Jellemző módonidén is csak azt közölték, mennyi energiát/forintot takarítottunk meg. A károkról nem érkezett jelentés…

Pedig az egész világon rengetegen szívesen véget vetnének már ennek az agyament életellenes csinálmánynak! Még szervezeteik is vannak.
Kedvenc nációmnál (?) a háború alatt keletkezett a mondás:
Vivre à l'heure allemande - ami szó szerint annyit tesz ugyan, hogy a német óra szerint élni; de valójában azt: úgy táncolni, ahogyan a megszállók fütyülnek. Merthogy ők vezették be (újra) a nyári időszámítást Frankföldén.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.04.01. 18:23:12

@Bombadil Toma: Azt várhatod, hogy én digitális óraszerkezeteket tegyek az óráimba:)))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.04.01. 18:26:29

"Kritikusai szerint ezek az előnyök nem feltétlenül valósak, például a fogyasztói társadalomban egyre jobban elterjedő légkondicionálók a több napos óra miatt több energiát emésztenek fel a világításon megtakarított energiánál. (plusz a szórakoztató eszközök a kinti világosságtól függetlenül be vannak kapcsolva - a fényérzékelővel ellátott képernyők még többet is fogyasztanak!)

Bár a nyári időszámítás ötletét már Benjamin Franklin is felvetette…"

2011.04.01. 19:36:40

na, hát örülök, hogy nem egyedül szívok hűvös halomba... tudom, hogy ez sovány vigasz, de mégis :))))

viszont itt fejezem ki rosszallásomat, hogy egy héten belül már másodszor futok bele részeg futballhuligánok csoportjaiba. múlt pénteken a hollandok miatt volt tele a város velük, ma meg valami fradi meccs lesz, és az egyes villamost szállták meg. ráadásul a mai brigád az az alfaja az emberiségnek, akivel akkor se állsz szóba szívesen, ha éppen józan, mert úgy is tirpák paraszt... ordítoznak, trágárul beszélnek, és bűzlenek mint egy putri kocsma. blöeh!

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2011.04.01. 19:46:07

@maybach: A múltkor volt nálam az édesanyám által főzött két adag pacal. (Én még soha nem tudtam elfogadhatót főzni, kivéve nyáron, Siófokon. Akkor se akartam főzni, de megláttam a húsboltban, hogy kilója 370 forint. Na, akkor vettem két kilót. És sikerült. Akkor először, amúgy.) Mivel magamnak rántott velőt készítettem, jött a hirtelen ötlet, és harminc dekát beleforraltam a pacalba. Azt nem mondom, hogy jobb volt a sima pacalnál, mert annál semmi sem jobb, de hatalmas volt.
Még nem készítettem el azt, ami a fejemben készülődött, de azonnal hírt adok róla. Tényleg azért írtam be, hogy ha úgy találnátok, hogy hülyeség, akkor óvatosan kísérletezek.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.04.01. 19:53:24

@kismagyarfocilaz: Már megfigyeltem, hogy főállású rettegő vagy a konyhában, pedig biztosan jókat főzöl:)
3. Évezred magazint tetszem:)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.04.01. 19:55:51

@Jé: Mi a hármas metróvonalon szoktunk... Pedig van már "közvetlen Újpest járat" is ilyenkor: rendűri kísérettel, nem áll meg sehol Újpestig...

No, annak az ablakát kinyitva dobtak ki egy üveget. Nem specifikusan hozzánk vágták - de valahogy úgy alakult, hogy éppen csak elkerültük :-)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.04.01. 22:12:30

@Nadine: tessék haladni a korral és műholdról frissítő óraszerkezetet beépíteni az óráidba!:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.04.01. 22:55:37

@Bombadil Toma: Na ja...:))) Ahogy mostanában állok az idővel (és mindennel), hamarabb fogok napórákat készíteni, mint önfrissítő műholdasakat:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.04.02. 19:03:55

Jó estét!

Ezek szerint Ti is mulcsot cipeltetek, kapáltatok, ültettetek, metszettetek egész nap éhen-szomjan, és most sajgó derékkal töprengtek rajta, hogy hová lett az ifjúság, amikor még meg sem kottyant az ilyesmi, és vidám elindult az ember este szórakozni...

maybach 2011.04.02. 19:53:54

Jó estét kívánok!

Majdnem.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.04.02. 20:42:52

@maybach: Fogadok, hogy már tele szájjal éppen szüreteltél valami korait...:)

maybach 2011.04.02. 21:47:35

Még csak spenótot

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.04.02. 22:09:07

A fentiekből csak a görnyedésből fakadó sajgó derék stimmel - sajnos. Nem a jó levegőn (?), hanem a szobában. A társasház éves könyvelésében az első hét hónap kész eddig - folytatni kéne, csak nincs sok kedvem.
Viszont reggel már jönnek az unokák - az is embert próbáló program :-)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.04.02. 22:40:38

@maybach: Az i finom, csak ne próbálj fütyülni közben:)

@Mormogi Papa: Ezt a k betűs szót ki ne ejtsd, én is több hónappal el vagyok maradva...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.04.02. 22:51:55

@Nadine: Ha azzal kezdődik, úgyis kicenzúrázzák :-))) Legalábbis a Word megszól érte. Így jártam Szarvaskővel is :-)))
süti beállítások módosítása