Sült fehér spárga hollandi mártással
Ha már spárgaszezon van, és ha már spárga receptek, akkor kikerülhetetlen a klasszikus „spárga hollandi mártással”. Azért egy kis csavart vittem bele, mert a spárgát ehhez általában enyhén cukros-citromos vízben párolják puhára, de én most inkább a sütőben sütöttem meg, mert szeretem a sült/grillezett spárga karamelles-füstös ízét. Kíváncsi voltam, hogy ehhez is beválik-e a hollandi mártás. Bevált.
Hozzávalók (2 adaghoz):
. 50 dkg. fehér spárga (ujjnyi vastag szálak)
. 4 tojás sárgája (friss bio-tojás)
. 3 ek. (4dkg.) ghí- tisztított vaj
. citrom
. só, bors, cukor
. olívaolaj
Elkészítés:
1. A spárgákat előkészítem, eltávolítom a fás végüket úgy, hogy a közepénél és a vastagabbik végénél megfogom, meghajlítom és ahol eltörik onnantól zsenge a spárga szára. A fás részét kidobom, a másikat egy zöldséghámozóval meghámozom a síptól/virágtól lefelé eső részét.
2. Meglocsolom kevés jó minőségű olívaolajjal, meghintem kevés sóval és facsarok rá 1-2 kanálnyi citromlevet is, hogy ne oxidálódjon, barnuljon be, majd az egészet átforgatom, hogy mindenhol bevonja az olajos citromos lé.
3. Egy sütőlapra helyezem, és a 200 fokra előmelegített sütőbe teszem 12-18 percre (vastagságtól függően), vagy amíg meg nem puhul és kissé meg nem karamellizálódik a vége.
4. Közben egy keverőtálba ütöm a tojás sárgáit, megszórom egy csipet sóval, cukorral és frissen őrölt borssal, facsarok rá 2 ke. citromlevet, két-három kanálnyi vizet is löttyintek rá, majd egy habverővel felverem.
5. Egy lábosban vizet forralok és a tetejére téve a keverőtálat, a gőz felett folyamatos keverés mellet krémmé keverem a tojássárgáját, vigyázva, hogy ne csapódjon ki, ne süljön rántottává.
6. A gőzről levéve is folyamatosan keverem, - mert az edény még meleg és fennáll a kicsapódás veszélye - közben a ghít felmelegítem és lassan csorgatva hozzá és egyfolytában keverve, mintha majonézt készítenék, mártássá dolgozom. A végén még ha kell, egy kevés meleg vízzel a sűrűségét, sóval, citrommal pedig az ízét is beállíthatjuk a kívánatosra. A hollandi mártás akkor a kellő sűrűségű, ha űrű és bevonóképes, de könnyen lecsorog a kanálról.

Tálaláskor a spárgákat a tányérra rendezem, félig leöntöm a szósszal és megszórom egy kevés durvára tört színes borssal, meglocsolom pár csepp olívaolajjal. Kínálhatjuk külön is kis tálkákban a mártást.
Tipp! A hollandi-szószt elkészíthetjük narancslével is citrom helyett.
A mártást használhatjuk halhoz vagy főtt csirkehúshoz is, keverhetünk hozzá zöldfűszereket pl. kakukkfüvet, bazsalikomot vagy turbolyát, kaprot...
Ez egy igazán pompás fogás, kitűnő előételnek vagy könnyű vacsorának. A sült spárga kicsit más mint a főtt spárga. Az íze teltebb, kissé füstös és enyhén édes, karamelles. Remekül illik hozzá a hollandi mártás citromos krémes íze.
Egy pohár Mőcsényi Zöldveltelinit ittam mellé...
Elkészítési idő: 40 perc.
Költségek: 460 Ft./adag
Energiatartalom: 420 Kcal. /adag
-----------------------------------------------------------------
.jpg)
Spárgás-zöldborsós rizottó mentával
A spárga mellet, még ha nincs is itt teljesen a szezonja, kapható pár helyen a piacon a másik nagy kedvencem a zöldborsó is. Muszáj volt valahogy összehoznom egy ételben ezt a két remek alapanyagot valahogy. A friss spárga és zsenge zöldborsó párosításának pedig a legjobb módja szerintem egy finom rizottó. Meg is csináltam.
Hozzávalók (3 adaghoz):
. 1 csésze (19,5 dkg.) rizottó rizs (pl. Arborio)
. 30 dkg. zöld spárga
. 1 csésze zsenge zöldborsó (szezonon kívül, mirelit)
. egy csokor újhagyma
. 1,5 dl. száraz fehérbor
. 1,5 l. csirke v. zöldség alaplé, ha vega...
. 3 dkg. pecorino romano
. 1 ág friss menta
. fél citrom
. olívaolaj
. 3 dkg. vaj
. só, bors
Elkészítés:
1. A spárgákat előkészítem, a közepénél és a vastagabbik felénél megfogom, meghajlítom, és ahol eltörik, kezdődik a zsenge rész. A letört, alsó fás részét kidobom.
2. A megmaradt spárgákat elfelezem és az alsó vastagabbik részét ferdén felkarikázom, a virágos felét félreteszem.
3. Egy széles és maga serpenyőben olívaolajat forrósítok majd ezen üvegesre pirítom a felaprított újhagymát.
4. Hozzáadom a rizst és kevergetve pirítom pár percig míg a rizsszemek átforrósodnak kifehérednek, közben megsózom és borsozom.
5. Ekkor öntöm rá a bort, forralom, míg a felét be nem szívja a rizs és alkoholtartalma elpárolog a borból.
6. Felöntöm annyi alaplével amennyi éppen ellepi és állandó kevergetés mellett közepesnél magasabb fokozaton (kerámialap #7/9), főzöm a rizst, míg fel nem szívja a nagyját és kevergetésnél látszik a serpenyő alja, nem folyik össze olyan gyorsan a rizs.
7. Akkor újra felöntöm és kevergetve főzöm tovább, ezt többször is, négyszer-ötször megismételem míg a rizs meg nem fől. Ez kb. 30 perc. (Akkor készült el a rizs, ha már puha, de azért harapható (al dente), van egy kis tartása a szemnek, nem főtt szét. A rizottó állaga legyen szaftos, kissé folyós/szétterülős...)
8. Közben, mielőtt még teljesen elkészülne/megfőne a rizs, úgy kb. 8-10 perccel előtte hozzáadom a felkarikázott spárgát és a zöldborsót és úgy főzöm tovább, közben ellenőrzöm kell-e bele még só.
9. Mikor elkészült a rizottó, a rizs is megfőtt és a zöldségek is megpuhultak benne, lekapcsolom alatta a tűzhelyet, ha nem elég szaftos adok hozzá még egy kis alaplevet, majd belekeverek egy evőkanálnyi apróra vágott friss mentát, a frissen lereszelt pecorinot, és egy jó kanálnyi vajat, azután ráfacsarom egy negyed citrom levét.
10.Lefedve félreteszem tálalásig, pihentetem öt percet.
11. Közben egy másik serpenyőben vajat és olajat forrósítok, ebben pirítom meg 3-4 perc alatt a spárgasípokat.

Tálaláskor a tányérra szedek a rizottóból, a tetejére teszek a sült spárgából is és végén pecorino forgáccsal, friss mentával díszítem/ízesítem, majd még meglocsolom olívaolajjal is.
Tipp! A maradék rizottó eláll egy napig a hűtőben, de csak frissen az igazi, melegíteni nem érdemes, inkább készíthetünk belőle supplít.
A fenti mennyiség előételként vagy első fogásként 4-5 adagnak is elegendő. Önálló fogásnak 3 személyre elegendő.
Pompás kis rizottó ez! A mentától és a citromtól üde friss aromájú, krémes, szaftos rizs, benne a puha de roppanós zöldségekkel és a remek vajban sült spárgával a tetején, méltó fogás lehet egy ételsorban előételként vagy első fogásként (primo piatti), de önállóan egy könnyű ebédként is megállja a helyét.
Friss üde Sauvignon Blanc-t ittam mellé és a főzéshez is azt használtam.
Elkészítési idő: 45 perc
Költségek: kb. 400 Ft./adag
Energiatartalom: 600 Kcal./adag
------------------------------------------------------
.jpg)
Marha-steakes tavaszi rügysaláta sült fehér spárgával, buggyantott tojással és zsályás vajjal
Még mindig a spárgaszezont meglovagolva, itt egy újabb recept. De a spárgán túl tekintve, - ilyentájt, bőven benne a tavaszban - sokféle friss salátához is hozzá lehet jutni ha a kertben jár az ember. A legjobb saláta alapanyagok az ilyenkor előbukkanó mindenféle friss hajtások, levelek és a bébinövények. A növekedésnek indult sokféle saláta ágyásainak ritkítása során kiszedegetett hajtások, hónapos retek és kerti zöldségek levelei, zöldborsó fiatal hajtásai és levelei, bébirukkola, bébispenót, gyermekláncfű és más kerti „gyom” levelei, hajtásai, amit csak találunk, és ehető...
Össze is jött ezekből úgy bő három-négy maroknyi, úgyhogy a spárga mellett ez volt a leendő fogás kiinduló alapja, és ehhez kellett kitalálnom valamit, ami a összeköti a két elemet. Ez a marhahús lett. Aztán már csak a spárgához kellett valami kis plusz, így végül a klasszikus hollandi mártás alapjait használva jött az ötlet a buggyantott tojásról és a barnított vajról. Összeállt az étel.
Hozzávalók (2 adaghoz):
. kb. 25 dkg. marha rostélyos v. hátszín
. 50 dkg. ujjnyi vastag fehér spárga
. 2 db. bio-tojás
. kb. 20 dkg. vegyes friss zöldsaláta
. 2-3 db. hónapos retek
. ghí
. 3 ek. vaj (Polders)
. 5-7 friss zsályalevél
. olívaolaj
. málnaecet
. 1 db. friss csili
. só, füstölt Maldon só, bors,
Elkészítése:
1. A spárgát előkészítem a sütéshez, a fás részétől megszabadulok, középen és a vastagabbik végén megfogom, meghajlítom és ahol eltörik, onnantól kezdődik a zsenge rész.
2. A fás végét kidobom, a megmaradt részt egy spárgahámozóval meghámozom, majd meglocsolom olívaolajjal, sózom borsozom és átforgatom, hogy mindenhol bevonja az olaj.
3. Előmelegítem a sütőt 190-200 fokra és 12-15 percig sütöm, vastagságtól függően, míg meg nem puhul és a végei kissé karamellizálódnak, aranysárgára pirulnak.
4. Közben egy serpenyőben, közepesnél erősebb fokozaton (kerámialap #7/9) kevés ghít forrósítok és a hüvelykujj vastagságúra szelt húst kb. 4 perc alatt közepesen véresre (médium-rare) sütöm, közben sózom és borsozom, majd tíz percre félreteszem pihenni, melegen tartva.
5. A hús sütésére használt serpenyőbe dobom a vajat és a zsályaleveleket és folyamatos mozgatás mellett, világos mogyorószínűre karamellizálom a vajat, a zsályát meg ropogósra pirítom benne. Óvatosan járjunk el, nehogy megégjen a vaj, mert akkor kellemetlen íze lesz. Mikor aranyszínre vált, kapcsoljuk le alatta a tűzhelyet és úgy barnítsuk tovább.
6. Elkészítem a buggyantott tojást az itt leírt módon. Van egy könnyebb módja is, ha valaki nem boldogul a hagyományos módszerrel: egy kisebb csészét béleljünk ki folpackkal, abba üssük a tojást, majd a fólia végeit összefogva és elkötve, kis csomagként lógassuk, vagy tegyük a forrásban lévő vízbe (lásd a fázisképeken!) és főzzük készre.
7. A salátaleveleket megmosom megszárítom, a retket hajszálvékony szeletekre vágom, az olívaolajból, málnaecetből (2:1 arányban) és nagyon apróra vágott csiliből öntetet készítek, majd bekeverem a salátát.

Tálaláskor a salátát a tányér egyik felére halmozom, a steaket ferdén, vékonyan felszeletelem és ráfektetem a salátára, végül megszórom kis füstölt Maldon sóval. Mellé teszem a sült spárgákat aminek a tetejére teszem a buggyantott tojást amire szintén szórok a Maldon sóból. A tojást szétvágom, hogy a lágy sárgája szétfolyjon, majd az egészet meglocsolom a zsályás barnított vajjal.
Tipp! Ügyeljünk az időzítésre, hogy minden még melegen kerüljön a tányérra. Különös tekintettel a buggyantott tojásra ami csak egészen frissen elkészítve jó, mikor még forró és lágy, folyós a sárgája.
A tányért melegítsük elő a sütőben 60 fokon, hogy a kitálalt étel a megfelelő hőfokon maradjon míg el nem fogy.
Egy egész íz és textúra kavalkád van a tányérunkon ennél a fogásnál. Friss üde és harsogó levelek, szaftos puha és finom marhahús szeletek, édes-zamatos puhára sült spárga a pompás tojással és a diós-mogyorós ízűre karamellizált vaj a ropogósra sült karakteres ízű zsályalevéllel...
A marhahús ellenére, amihez az ember automatikusan valami vörösbort választ többnyire, én egy palack testesebb száraz tokaji furmintot bontottam.
Elkészítési idő: 40 perc
Költségek: kb. 940 Ft./adag
Energiatartalom: 570 Kcal./adag
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.20. 08:35:09
Arra az elsőre most azonnal beneveznék, hú, de klassz...
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.05.20. 08:48:52
A naptár viszont a két előbbire intene :-)))
De inkább a spárgát húzzák csőbe! :-P
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.20. 11:54:20
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.20. 13:19:47
Jé 2011.05.20. 13:34:25
és én is szeretném bejelenteni, hogy PÉNTEK van, halleluja. :)))
Egyébként a recipék gyönyörségesek, ráadásul én nagyon szeretem a spárgát, szóval nyammmmmmmmm.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.20. 14:42:41
Jé 2011.05.20. 14:45:59
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.20. 16:41:51
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.05.20. 17:25:23
@Nadine: nagyjából így telnek a napjaim valóban:))) nemám!:)
@Mormogi Papa: a naptár hogy függ össze a szték evéssel?:)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.05.20. 17:27:44
Zuzuka 2011.05.20. 19:57:48
@Nadine: hűűűűűűű, de klassz! biztos érdekes története lehet. gratulálok!:)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.20. 21:09:00
@Zuzuka: Ó, semmi extra... Csak kinéztem, rutinosan nem licitáltam, csak az aukció vége előtti másodpercekben, így nem verték fel az árat az orrom előtt. 600 Ft-ért a hülyének is megéri, hát még nekem:) Született szarka vagyok:)))
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.05.20. 21:43:05
@Nadine: Nana! Ha a Mókus rád bizonyítja, hurcolhatsz vissza mindent :-) Igaz, cserébe beenged télen, hogy ne ázzál-fázzál - és egy Mókus jó társaság :-)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.20. 23:50:27
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.21. 08:03:08
Jó reggelt, szépséges naposat! Ha látnátok a kertem, éppen virágba borulnak a rózsák, a klematiszok, a liliomok...
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.05.21. 10:28:19
@Nadine: Nem tudom a telefonszámod, különben hívnálak. Jó lett volna...
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.05.21. 10:37:17
Nálatok is meleg van?
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.05.21. 12:43:22
Ha még akt - uális.
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.05.21. 12:44:28
Egyébként igen, itt is meleg van. Szerintem kiisszuk a csapot mind a négyen, ha ideérnek az unokák :-P
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.05.21. 12:46:25
Mivel az érintett érthetetlen okokból titokban tartja, itt teszem közhírré, legföllebb kimoderandus
AGÁRD, 2011. július 8–10.
15 ÉV UTÁN ÚJRA CADILLAC!
EGYETLEN KONCERT!!!
www.cadillacs.hu
Aki hallotta Őket - adja át :-)
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.05.21. 13:18:25
Szerintem már otthon van Nadine.
A próbálkozást azért köszönöm!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.21. 14:33:43
Ne aggódj, most olyan jó dolgok voltak, hogy szerintem pár héten belül megint megyek, csak előtte végrehajtok egy cicanadrágos bankrablást, símaszk nélkül, mert meleg van.
@Mormogi Papa: Az érintett nem akarta titokban tartani, csak olyan lütyő számtalan teendője közepette, hogy mindig elfelejt szólni Tomának, hogy legyen kedves itt reklámozni kicsit azt az egy szem bulit, oldalt...
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.05.21. 14:49:32
Egyébiránt fizetni meg úgyis csak júniusban tudok csak, ezért nem is forszíroztam annyira :)
Ja, és a 3. Évezred júliusi számában lesz a hihetetlenül szuper hónap témája, ami engem is érint (helytelen szórend, tudom).
Látkép is jött, az áprilisi számból is jöhetne, kerestem a számos számot, de nem láttam, csak azt, hogy április.
Ma tele vagyok vízzel, még a fejem is buci, remélem ettől a lütyő időtől hörgök ennyire. Ha kinyúlnék mégis, tudjátok meg, hogy szerettem élni, ha röviden is, mint amilyen magam vagyok...
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.05.21. 14:51:22
És vannak új rajongók, meg díjak és teljesen meg vagyok hatódva :)
A Cadillac is jó lehet, szoktam hallgatni őket YouTube-on :D
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.21. 15:55:00
Vasárnap akkor megyek, ha rendkívüli akció van, de mostanában nem volt miért mennem, nem volt faáru... Viszont mint kiderült, már szombaton is nyitva vannak, ezért tudtam egyáltalán menni... Kivételesen most tudtam neked szólni időben, de állandóan dolgozol, biztosan kiment a fejedből:)))
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.05.21. 16:04:10
Mindenképpen szeretném majd magam megjutalmazni :)
Ma például úgy ennék egy jó kis tojásos nokedlit salátával, de nincs itthon saláta és elég tojás sem, nokedlit meg nincs kedvem csinálni. Marad a vajas kenyér, meg a bosszúság, hogy nem lehet rendesen szerkeszteni a blogspoton, ha gmail-es fiókot nyitok meg. Vajh' mi az oka?
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.05.21. 20:59:30
@Nadine: Akkor jó :-)
Érdekes, hogy Lütyő felügyelő is benevezett a mai összejövetelre. Már kétszer láttam ! :-)
maybach 2011.05.22. 10:47:42
Meg jó kertészkedést, főzőcskét, vásárlást, stb.
Felénk szép idő van, pedig éjjel durrogott sokat, meg villámlott is, de csak hősködés volt.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.22. 13:05:30
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.05.22. 16:57:14
már tavaly is azt mondta a gumis, hogy el vannak öregedve, de nem volt pénzem újra így ősszel visszakerültek. de most ott hagytam nála, dobja ki, hogy esélyem sem legyen visszarakatni. remélem ősszel lesz pénzem újakra...:))
Zuzuka 2011.05.22. 18:18:31
itt is kánikula ezerrel! tegnap volt egy jó kiadós zápor, a külvárosban jég is sajnos:( persze azután jött a borulás, miután mindent jól belocsoltam a telken, így hát a palánták lubickolhattak egy kicsit.
az egyik szilvafám elfáradt, de a 6 kicsi fenyő beindult. ééééés lett két aranyos telki cicánk:)) ill. közös cicák lettek, mert mindenki istápolja őket. egy fekete és egy vörös - szerintem áprilisban egy arra járó idegen kocsiból tették ki a cicukat, épp kint voltunk és nem is értettük mit akarnak arra....
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.22. 19:14:04
@Zuzuka: Juhé, azok nagyon édesek lehetnek:)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.05.22. 19:30:50
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.05.22. 19:33:14
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.22. 19:35:32
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.05.22. 20:26:36
Égiháború itt is volt, közben meg esett - szerencsétlen ördögné :-)
Viszont megúsztuk (majdnem) szárazon. Még Állatkert is volt benne. Bár az egy sz'ázalékállati támogatásra hívó három majom szövege nekem nem jön be. "Tesó..." ??? - így kezdődik. Hát én nem tudom, de beugrott a régi tré fa, mikor a gyerek hazamegy és apja elé áll:
- Apuuuuu, az iskolában aszonták, hogy mi a majomtól származunk!
Mire az apja feldühödve:
- Hát één aztán nem fiam - de te egész biztos!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.22. 21:28:36
Zuzuka 2011.05.22. 21:32:50
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.05.22. 22:01:23
" - Nem a nyúlon túl..." ???
:-)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.23. 10:27:49
@Mormogi Papa: Én is erre asszociáltam egyből, ahogy leírtam:)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.05.23. 19:17:29
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.05.23. 22:08:15
Volt részem ilyen nyári jégesőben, mikor éppen csak be tudtam húzódni egy kapualjba. Pingponglabdányi jegek hulltak és a kocsik teteje... hihetetlen volt...
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.24. 13:59:23
Jé 2011.05.24. 15:18:24
Tök szép lenne az élet, ha nem kéne dolgozni... :)
@Bombadil Toma: én el nem tudom képzelni, hogy bír valaki önszántából iPhone-t venni, szerintem borzasztó
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.05.24. 18:49:55
@Nadine: :D
@Jé: pedig nem fogtak rám fegyvert steve jobs emberei:)) eleinte fura volt, hogy egy közel 200 ezres telefon alapból ennyire fapados, én nokiákhoz vagyok szokva, hogy minden alkalmazás és program amire szükségem van benne van a telóban. de mostanra már sok mindent letöltöttem rá, és kezd kibontakozni a tehetsége:) egész jó kis telefon, egész megszerettem!:)
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.05.24. 19:37:39
Szeressétek Csn-t is, van két új meg két nem olyan régi történés.
Ja és engem is tessék szeretni! :)
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.05.24. 21:00:49
Itthon sajnos nem telik rá :-(((
Az első dolog, hogy azóta sohase kellett frissítenem a szoftot, ami a pécéseknél "természetes elhasználódás" címszóval bevett gyakorlat:-)
Csak akkor kellett új gép, ha hardosan kellett váltani: újabb meghajtók, újabb csatlakozók és sokkal-de-sokkal több igényelt tárhely voltak az indokok. (Gill Bates és az ő "akinek nem elég 16 kilobájr..." klaszikusa kiváló előrelátásról tanúskodik, nem?)
Aztán eljött az idő (OS 10.4-től kezdve), hogy már a processzort cserélték le (szerintem nem jártak jól... a régi megbízhatóbb volt) és aztán jött a nyomtatók meghajtója (10.5 -től) és nincsen megállás... az emberek kénytelenek mindig újabb gépet venni és minden perifériát lecserélni :-( A kényszer piacot szül (feleslegesen), pénzkidobásra és környezetszennyezésre kényszerít :-((( Éljen a Décroissance elve !!!
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.05.25. 07:49:23
Ma boldogság van.
Legyen Nektek is! :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.25. 08:36:19
@fiam: Csak olyan nagy büdös általános, vagy elárulod az okát is? Hogy képes valaki állandóan titkoskodni, megőrülök...
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.05.25. 08:46:05
Több oka is van, az egyik, hogy rájöttem, nagyon hüle vagyok, tudok én jobban is haladni a most aktuális melóval - bangbeng a fejemet a falba.
A másik ok pedig totál dicsekvős és szerénységem tiltaná, de szerénytelenségem nem, így elmondom, hogy éjjel felkértek, hogy kb. harminc fényképhez (téma: Erdély)írjak ugyanennyi történetet a saját fantáziám szerint és nem nekem kell a kinyomtatás költségeit összeszedni... :)
Időt persze nem adtak, úgyhogy szeptember végéig meg kell lennie. Ez azt jelenti, hogy ha eddig turbó nyuszi voltam, akkor most szuperturbó nyuszi leszek. Abban azért megállapodtunk, hogy nem az az első és legfontosabb projekt, az csak hab a tortán és úgy haladok vele, ahogy tudok.
De most megyek vissza a legfontosabbhoz.
Hát ennyi :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.25. 09:16:36
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.05.25. 09:41:09
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.25. 12:43:23
Jé 2011.05.25. 14:28:35
fiam, gratula, mindenféléhez
@Mormogi Papa: szerintem fölösleges bonyolult a menüje, arról nem beszélve, hogy qrva drága (ld: @Bombadil Toma:). Ezzel szemben van nekem egy teljesen sima iPodom, amit szeretek, mert az viszont egyszerű, mint a papírzacskó, pont nekem való :) De tönkrement a hozzá adott fülhallgató, és az Apple boltban egy ugyanolyat 10 darab ezresért akartak adni. Namármost vagy hülyének néznek, van ők a hülyék, mert én ennyi pénzt nem adok ki egy fülesért...
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.05.25. 15:54:22
@Jé: naja! az árpolitikájuk nekem sem szimpi. tény, hogy sokkal jobbak a termékeik az átlagnál, mint pl a macbook is, de 300 ezer egy laptopért nekem kicsit sok. persze azért előbb-utóbb valahogy lesz nekem:)))
maybach 2011.05.25. 16:42:58
A kisdedek hoztak maguknak ipod touch-ot. Az egész ügyes. Ám a számítógéppel való kommunikáció egy nagy rakás szamóca. Az iTunes egy dologra alkalmas, vásárolni.
Szóval Steve bácsi is nagy gengszter, nemcsak egykori cimborája.
A számítógépeit meg előbb meg kéne szoknom, hogy szerethessem.
Focizni meg egyikkel se lehet.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.05.25. 18:18:53
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.05.25. 21:59:14
És akkor kell még valami fotó-video-DVD író meg mi minden progi...
A rablással azért egyetértek - de azt végülis az amcsi zsebekhez és eszekhez szabták :-)
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.05.25. 22:14:02
"Móric, magának mindenről AZ jut az eszébe?" :-)))
Mutass kérlek egy "hagyományos" mp3-4-5-6-7 akármi lejátszót, de akár egy egyszerű USB Stick-et, amit egyformán használhatsz Pécén és Mac-en úgy, hogy nem az utóbbira tervezték...
Ott kezdődik, hogy sok "fel sem jön" a desktopra... ha meg igen, akkor nem engedi magát formattálni (hogy aztán fendebn legyen).
Egy kivétel a kevésből: SONY. Meg a LaCie.
Azt meg direkt csinálja a magyar pénzügy, hogy mindent ablak alá fejleszt kizárólag...
A cégnél csak a pénzügy volt kipécézve, semmi más. Voltak is gondok...
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.05.25. 22:21:25
A legszebb, mikor az USB háttértároló bezavar a rendszerbe és olyanokat produkál, milyet öregapám se látott... Egy ilyet le is fényképeztem mert a négynyelvű hibaüzenetet biztosan nem a belső rendszer küldte...
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.05.26. 07:04:58
@Jé: @Bombadil Toma: Köszönöm szépen!
Nagyon örülök, hogy ezt megoszthattam Veletek. Nemcsak a szomorú dolgoknál, de az örömömben is itt vagytok nekem - ez nagyon-nagyon sokat számít, hálás vagyok érte!
A telefonokhoz nem tudok hozzászólni :)
hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2011.05.26. 08:11:58
@fiam: jó dolog ha az ember olyan dolgot tehet amit szeret és ezért még némi elismerésre is számíthat, hajrá!
Zuzuka 2011.05.26. 08:47:07
@hzizi: megy a KV ha még nem késő!:)
@fiam: gratulálok, remélem mi is láthatjuk majd az eredményt - valahol, valahogyan.
amit itt olvasgatok ezekről a technikai csodákról az nekem kínai, mióta kiszuzu elköltözött mégkínaibb, de próbálom megfejteni:S
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.26. 09:30:49
Zuzuka 2011.05.26. 09:41:47
Jé 2011.05.26. 10:03:58
Nadine, halleluja, akkor tessék kampányszerűen pihenni!! Ez parancs.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.26. 10:35:42
@Jé: Igenis! Egyből 9-ig aludtam, mostanáig reggelizgettem, kávéztam (szigorúan utána), most pedig elküldök egy dobozt a kedves megrendelőnek, és kényelmesen, ráérősen bevásárolok. Nekem ez is pihenés, tényleg:) Olyan elutazós pihenés-pihenés majd akkor lesz, ha össze tudjuk hangolni a Tússzal, sajnos, nem rabolhatom el akármikor, amit ő is nagyon sajnál:))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.26. 11:30:15
Jé 2011.05.26. 12:28:12
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.26. 12:32:59
Jé 2011.05.26. 13:35:59
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.26. 17:03:11
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.05.26. 19:33:12
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.05.26. 22:16:41
maybach 2011.05.27. 07:05:17
Bizáncban is van már net. Hihetetlen.
Jelzem szabadság ideje alatt sok sört kell inni.
Már csak a vesék miatt is.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.27. 14:31:37
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.05.27. 17:31:53
Az roppant balesetveszélyes… :-)))
maybach 2011.05.27. 18:43:23
Akaraterő kérdése az egész. Tudni kell választani a fűnyírás és a sör között.
Vagy szórakozol, vagy az egészségedet véded.
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.05.27. 19:07:33
Jelentem, van új irodám! :)))
Két napja varrták vissza egy ismerősünk két ujját, mert működés közben fordította fejre a fűnyírót, hogy kivegyen egy nagyobb fűcsomót belőle. A harmadik ujját már nem tudták megmenteni, pedig jégen vitték utána díszpárnán...
Mondanom sem kell, hogy férfi az illető.
Úgyhogy jó lesz vigyázni!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.27. 20:03:46
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.05.27. 21:08:47
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.05.27. 22:42:07
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.28. 09:16:29
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.28. 14:07:23
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.05.28. 15:29:52
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.05.28. 15:39:16
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.05.28. 15:51:28
az egészben az a legrosszabb, hogy a hétvégén lesz a dininguide gourmet fesztivál a millenáris parkban, amire egész évben készültem. nem baj, lesz ami lesz, valahogy elmegyek...:)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.28. 17:07:59
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.05.28. 17:32:50
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.05.28. 18:20:01
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.28. 18:28:03
maybach 2011.05.28. 19:41:32
Toma!
Kalandosan élsz hallod-e!
Szerintem is tiplizz mielőbb dokihoz. Ez nem játék.
És mielőbb gyógyulj meg légy szíves!
Egyébként csak szólok,: ESTE BL DÖNTŐ!!!
Barcelona vs MU.
Bár fordítva közelebb van az igazsághoz, mivel a Wembleyben játszák.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.28. 20:11:50
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.05.28. 20:27:12
- Nem baj, attól gyógyul! - mondák a nagyokosok. Hát - nem volt szép látvány a karja... De alkalmas volt, hogy a fe...
maybach 2011.05.28. 21:33:43
Mondjuk az valóban nagy film.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.28. 21:58:49
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.05.28. 22:27:49
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.28. 22:29:00
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.05.28. 22:29:09
@Bombadil Toma: Légy szíves, tájékoztass, légy szíves!
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.05.28. 22:30:51
Amúgy meg képzeld, rákaptam a meló ízére.
Két napja nem lehet kirobbantani a kuckómból. Mondjuk hajtok, mint a tatár, mert a költözéssel és a viharral kiesett két napom...
De már sokkal-sokkal rugalmasabb vagyok. Imádkozom, hogy ezt Te is így lásd!
maybach 2011.05.28. 22:55:07
Nadine!
Pedig ebben (is) elképesztő Nicholson.
Egy másodpercig nem zavart, hogy nem nagydarab vörös ir.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.28. 23:12:40
A többit majd meglátjuk, remélem, érezni fogom a táltosodást:)
@maybach: Igen, tudtam, hogy ő játssza, csak valahogy eddig kimaradt... Megérte, hogy nem a focimeccset néztem:)
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.05.28. 23:33:53
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.05.28. 23:34:28
maybach 2011.05.28. 23:57:56
Nem érte meg. A meccs akkor történik, a filmet meg bármikor megnézheted.
Bár ez a film határeset.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.29. 09:18:42
@maybach: Szerinted gondolkodtam egy percig is, melyiket válasszam?:))) Nicholson zseniális volt, mint mindig, csak egy-két jelenetet hiányoltam a könyv alapján. Danny de Vitónak Oscart adtam volna, az tuti.
maybach 2011.05.29. 10:37:44
Nadine!
Szerintem vívódtál, csak nem akarod bevallani.
De nem baj.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.29. 10:47:43
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.29. 19:37:18
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.05.29. 22:18:38
"Éhes nyúl rumlival álmodik. Esetleg brrrrrgonyával."
hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2011.05.30. 08:44:29
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.30. 11:06:34
Jé 2011.05.30. 14:38:36
Toma, remélem elmentél dokihoz, mert a hideg rázott attól, amit írtál. Légy szíves, jelentkezz!
Nadine, hogy telik a szabid? :)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.05.30. 16:00:34
ma voltam a dokinál, mert a hétvégén valami rezidens gyerek ügyelt, ahhoz nem volt kedvem, inkább egy barátommal konzultáltam, aki az égési osztályon van. az ő instrukciói szerint a hétvégén feküdtem (ezért nem jelentkeztem), levegőn tartottam a sebet és naponta többször lemostam langyos szappanos vízzel. ma a doki azt mondta, hogy jól néz ki, nem annyira gázos, szerinte szépen fog hámosodni, csak idő kell hozzá. szerdán kell visszamennem, addig még feküdnöm kell, és akkor derül ki igazán, hogy reagál a kezelésre és hogy csak a felső bőrréteg sérült-e, vagy a mélyebb szövetek is.
most lefekszem... :))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.30. 16:21:55
@Jé: Teljes agyatlanságban, remekül érzem magam:))) Kicsit takarítok, kicsit ültetek, kicsit dobozolok, munkával szigorúan nem foglalkozom - szép az élet:)
Jé 2011.05.30. 16:35:19
@Nadine: irigykedik... és örül neked :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.30. 16:37:31
Jé 2011.05.30. 16:49:44
de most már olyan hullás vagyok, hogy lassan a térdemig fognak lógni a kék karikák, és szerencse, hogy alig pár hét van vissza a suliból, mert kinéz, hogy a gyereket is agyoncsapom. :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.30. 17:47:57
Jé 2011.05.30. 19:40:28
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.30. 19:42:01
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.30. 20:36:00
Jé 2011.05.31. 08:17:50
@Nadine: ezt elképzeltem, és nagyon kellett röhögni :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.31. 08:29:09
@Jé: Én át is éltem, és nagyon kellett röhögni:))) Hadd ne mondjam, milyen remekül lehet így ringatózni is. Nem kell mindenféle bonyolult mozdulatokat végezni, hogy az ember hintázni kezdjen, csak mutatóujjal kinyúlok, és meglököm magam. Viszont arra nagyon kell vigyázni, hogy egészen picit lökjek, mert a legkisebb kitérés is azt eredményezi, hogy a földet söpröm:))) A függőágy persze krémszínű.
Jé 2011.05.31. 08:32:33
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.31. 09:13:40
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.31. 09:33:42
Jé 2011.05.31. 10:16:36
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.31. 11:36:22
Zuzuka 2011.05.31. 19:08:26
Nadine, egy rendes átlagos csomó nem oldódik ki, csak szorosabb lesz, de így se rossz, mert nem esel nagyot ha kibukfencezel belőle.:)
@Jé: :DD ez megvan! nézni mulatságos, de ha téged néznek... :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.31. 20:08:05
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.31. 20:08:05
Jé 2011.05.31. 20:18:51
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.05.31. 21:54:40
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.06.01. 08:36:24
TOMA, MI VAN A LÁBADDAL???
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.06.01. 10:43:00
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.06.01. 15:07:15
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.06.01. 15:33:12