Mormogi Papa:
@Nadine: Mexűnt a mailfiókod, így ez az utolsó lehetőségem...
R.I.P. - elment a "keresztapád"
www.... (2017.03.20. 11:09)Lajos lovag leckéje
Ennek az írásnak már sokadszor futok neki, de valamiért sosem sikerült befejezni. Nem mintha nem lenne mit írni a városról, sőt inkább azt volt nehéz eldönteni, mi maradjon ki. Egyszerűen csak nem állt össze a fejemben. Most viszont bekattant valami, és ennek ti isszátok meg a levét! :)
A receptgyűjteményemet rendezgetve, átnéztem, milyen recepteket tettem be mostanában. Rá kellett jönnöm, szinte alig van igazi reggelinek való étel közöttük. Pedig nagyon nem mindegy, mivel indítjuk a napot.
Az egyik leggyakoribb reggelinek való a tojás, amit ezerféleképpen is el lehet készíteni, de egyvalami közös bennük, hogy gyorsan megvannak. A tojással nem kell/szabad tökölni, sitty-sutty és kész…
Mint azt már sokszor leírtam, nem vagyok valami nagy süteménysütő. Az egyetlen, amit profi szinten űzök, az a muffinkészítés. Már olyan sokszor csináltam, hogy nagy arccal kijelenthetem, minden fortélyt sikerült kiismernem ahhoz, hogy finom muffint tudjak készíteni.
Kutya mindig is volt a háznál. Kezdetben sógorom, később apósom jóvoltából. Viszonylag könnyedén gyűjtötték őket, mert a napi vesződségek mindig a mamára maradtak.
Apósom egyik alkalommal egy elég viharvert kutyával tért haza. Szegényt egy hurokból szabadította ki egy nyári reggelen, fene tudja mennyi idő után. Kint a szőlőben ápolgatta rendszeres napi munkálkodásai mellett. A kutya annyira odaszokott, hogy ősszel a szüret után nem volt szíve otthagyni. Így került a házhoz. A vére nagyon hajtotta. Mondhatni elég kikapós hajadon volt.
Meg is ajándékozott minket 6 roppant mulatságos kiskutyával meg egy jó nagy gonddal is.
Valahogy azért sikerült 5 kiskutyát elajándékozni. A legmurisabb, legkövérebb maradt meg nekünk. Olyan volt, mint egy jól táplált fóka.
Szerintem, a legfinomabb sütni való, „steaknek való” marhahúsféle a rostélyos. Persze, legtöbben a bélszínre vagy a hátszínre esküsznek, de nálunk sajnos, nem lehet jó minőségű, kizárólag húsnak tartott marhából származó húst kapni. Többnyire a tejelő marhákat vágják le, aminek nem igazán jó a bélszín/hátszín része. Ízetlen, száraz, jellegtelen húsdarab. Szemben a rostélyos résszel, ami még a „tejmarha” esetében is finom, márványos, és remek, szaftos sült készíthető belőle.
Bocsánatkéréssel kell kezdenem: már réges-rég közre kellett volna adnom eme posztocskát, de az ihlet hiánya az komoly dolog. Nem tudom, merre járhatott a múzsám, de nagyon messziről elkerült…
Viszont! A blogbuli jól sikerült – jóllehet mi nem voltunk ott végig. A tyúkpöri is jól sikerült – jóllehet mi nem tudtuk kivárni, míg elkészült. De otthon továbbfőzve, majd elfogyasztva is felejthetetlen élményt nyújtott.
Előre szólok: én, mint bográcsozásban laikus, nem biztos, hogy szakszerű leszek. Ezért mondhatnám azt is, mint a tévében: Don’t try this at home, de nem mondom, mert ezt mindenkinek ki kell(ene) egyszer próbálnia.
Miután a dalarnai szabadparasztokból és lübecki zsoldosokból álló svéd hadsereg felszabadította Svédország nagy részét a dán uralom alól, a svéd országgyűlés 1523. június 6-án királlyá választotta a 27 éves Gusztáv Vasát.