Nagy rajongója vagyok az olasz ételeknek. És ezen belül is a Toszkána , Umbria és Emilia-Romagna tartományok konyháját szeretem igazán, melyeknek masszív alapkövei, az általam szentháromságnak nevezett (talán nem blaszfémia) alapanyagok, a tészta, az olívaolaj és a parmezán sajt…
A tésztát nem kell bemutatni, bőséges választékban, mindenféle formában kapható az üzletekben. Azt viszont, talán nem mindenki tudja, mennyire fontos, hogy milyen tésztát veszünk. Először is, olasz ételekhez, olasz tésztát vegyünk. Azután, lényeges a tészta formája, amit a hozzá készítet szósz alapján, választunk meg. Ez azért lényeges, mert a különböző alakú tésztákat másként vonják be a szószok, és ez befolyásolja az étel élvezetét. Például a pennéhez és makarónihoz, inkább a paradicsomos darabos mártások, míg mondjuk a tagliatelléhez, papardelléhez és a fusillihez inkább a tejszínes, bársonyosabb ízek illenek. Harmadszor pedig, nagyon fontos az elkészítési mód. Ne főzzük túl a tésztát, mert akkor annak semmi íze, és a mártásból sem szív fel semmit. Akkor jó, ha egy kicsit kemény, az-az al dente. A zacskóra rá van írva, hogy meddig szabad főzni, és addig főzzük, egy másodperccel sem tovább. Egy másik dolog, aki olajat önt a főzővízbe, az egyéb aljasságokra is képes. Nagy edényben és nagy mennyiségű, lobogó sós vízben kell főzni, és akkor nem ragad össze a tészta… Az olívaolaj. Természetesen, olívaolajon nem azt a sárga izét kell érteni, amiket álltalában a szupermarketek polcain láthatunk, különös tekintettel a Tesco gazdaságos fajtára.
Azokat többnyire, az első sajtolás után maradt olajpogácsából nyerik, hőkezeléssel. Az igazi olívaolajt onnan ismerhetjük meg, hogy sűrű és tiszta, a színe zöld és az illata gyümölcsös, némi citrus aromával. Az íze karakteres, kicsit karcos, de mégis bársonyos. Ja, és piszok drága! A nálunk kapható olajok közül talán az extra szűz Carapelli, Bertolli originále és a görög Kalamata üti meg a mércét. De mindenkinek ajánlom, hogy bátran kísérletezzen, próbáljon ki sokfélét, hogy megtalálja az ízlésének, és az adott ételnek megfelelő olajat. Nyaraláskor, ha olyan helyen jár az ember, érdemes a helyi olajokból beszerezni egy-két üveggel, de nem a boltokban, hanem meg kell keresni azt a piacot, ahová a helybeliek járnak, ott végig lehet kóstolni a kínálatot. Sokszor vittem haza így, igazi kincset érő, zamatos nedűt. A magam részéről, kevés élvezetesebb foglalatosságot tudok elképzelni, mint baráti társaságban, egy kellemes délután, a kertben beszélgetve, az asztal közepére tett, tányérra öntött olívaolajba, enyhén megpirított chibatta kenyeret mártogatni, hozzá finom bort kortyolgatni…
A parmezán.Felejtsétek el a boltokban kapható, dobozos-zacskós reszelt „parmezánt”. Az nem más, mint ízesített fűrészpor. Annak semmi köze az Emilia-Romagna tartományban készült, Reggiano-Parmigianohoz, sem a Grana Padanohoz, melyeknek, rendkívüli, intenzív sajt íze van, picit savanykás mellékízzel, ami még áthatóbbá teszi a zamatát. Szerencsére kapható a csemege boltokban vagy szupermarketekben igazi parmezán is. Hatalmas tömbökben, vagy előre csomagolt, húszdekás darabban lehet beszerezni. (Tudom, nem egy olcsó dolog, de megéri. Szerintem, igazán finom ételeket, csak kitűnő és sajnos néha drága alapanyagokból lehet készíteni. Persze az ember nem minden nap eszik ilyesmit, de időnként meg kell adni a módját és nem szabad spórolni.) Már beszéltem az umamiről, ami egy plusz íz, és mesterségesen előállítva, nátrium-glutamátnak, vagy más néven ízfokozónak neveznek. Az európai ételek között, természetes formában, a szardellában, a paradicsomban és a parmezánban fordul elő a legnagyobb koncentrációban. A parmezán, a legsokoldalúbb sajt, egyszerűen mindenbe jó! (Lényeges azonban, hogy csak frissen reszelve használjuk, mert csak így élvezhetjük az ízeket teljes valójukban.) Reszelve pizzára, szószokba, rizottóba, forgácsolva szendvicsre, salátára, tésztára vagy csak önmagában, apró falatokban fogyasztva, egy pohár Cabernet Sauvignon mellé. Sorolhatnám napestig, de lényeg a lényeg, a parmezán az olasz konyha igazi dzsókere, és méltán foglalja el helyét a gasztro-szentháromságban.
Végül egy recept, kedvcsinálónak: Spaghetti, aglio e oglio: fél zacskó spagetti tésztát, bő sós vízben megfőzzük, leszűrjük. Közben egy nagyobb serpenyőben kb. négy-öt evőkanál extra szűz olívaolajat melegítünk közepes lángon, 3-4 gerezd (ízlés szerint) zúzott fokhagymát és egy apróra vágott peperonit vagy chilit dobunk bele és mikor felmelegedett hozzáadjuk a kifőtt tésztát, meg egy- két evőkanállal a tészta főzővizéből, és alaposan összekeverjük. Azonnal tányérra szedjük és megszórjuk frissen reszelt, vagy forgácsolt parmezánnal…Jó étvágyat:)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.07.15. 02:36:29
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.07.15. 07:45:21
spájdernecc 2007.07.15. 09:08:49
tészta: nagyon jó, nagyon finom, de sosem lakom jól vele....
paradicsom: ovis koromban kissé túletettek vele, így sajnos azóta sem fogadja be a gyomrom
asszem ennek ismeretében nem tudnék különösebben éertelmes dolgot mondani..
az írás viszont tetszett.)
ezt a receptet viszont kipróbálom, néhány fej pirított rókagomba gondolom nem árt neki ?
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.07.15. 09:35:33
tistedur 2007.07.15. 09:55:52
spájder!
szerintem a rókagomba sokat dobna rajta..:) a paradicsomos szószók nagy része finom,ha a paradicsom helyett tejszínnel csinálod :) ( és a tésztával nem lehet jóllakni..ahhoz hús kell :) )
marisell!
mi a gond a baj a gyomroddal?
Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.07.15. 10:57:32
Toma, benned Tolkien szelleme él tovább.
Marisellnek azót vannak gyomorproblémái, hogy elolvasta a tejszínhabos posztomat:-)))
N.Zoli 2007.07.15. 11:27:28
Megint csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy tudsz élni. Tegnap két király bort toltam az itatómba. Az egyik neszmélyi leánykabor, a másik meg valami finca és spanyol, sajna nem jegyeztem meg, mert nem tartogattam csak addig még lefotóztam, utána szépen megittuk.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.07.15. 11:33:18
maybach 2007.07.15. 11:55:27
Sose sajnáld, hogy velncei képeket találtál.Nekem nagyon bejöttek.
A kaják szintén. Jót valóban csak jó alapanyagokból és szeretettel lehet csinálni.
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.07.15. 12:17:57
a tejszínt én is akartam javasolni, de nem mertem, annyira nem vagyok gasztrómókus.
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.07.15. 12:27:24
tistedur 2007.07.15. 13:28:18
a tejszines-kapros mártásban lévő húsgombóc finom :)
ráadásul olasz konyháról volt szó :) nálukvalóban sok paradicsomos alapú mártást ki lehet váltani tejszínessel :)
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.07.15. 13:41:27
Egyébként, hogy vagy?mindig csak a munka(((((
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.07.15. 14:22:40
...enzoli! sokat foglakozom főzéssel(mint a konyhám is mutatja.lásd a képeken) és szeretek új alapanygokat felfedezni és kipróbálni, ez edzéseben tartja a kreativitásomat, amire szügségem van a festéshez. és a barátaim is sokat járnak hozzám vacsorára és mindíg valami újdonságot várnak tőlem.:))
N.Zoli 2007.07.15. 16:11:25
Időlabirintus intró
www.youtube.com/watch?v=JHiDT-zuaIU
N.Zoli 2007.07.15. 16:31:11
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.07.15. 17:14:05
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.07.15. 17:27:20
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.07.15. 17:44:03
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.07.15. 17:57:37
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.07.15. 18:09:05
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.07.15. 18:28:34
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.07.15. 18:40:13
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.07.15. 18:47:14
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.07.15. 19:35:31
A két kép csodaszép (nem a parmezán a reszelővel), kalapom lengetem földig, sokszor.
Olasz recepteket nagyon szeretem, a család is, bár ők nagyobb tésztarajongók, mint én. Mi - ezek szerint botor módon, bár szakácskönyvből merítve - szoktunk olívaolajat önteni a tészta főzővizébe, mentségül szolgáljon, hogy nincs akkora lábas a világon, amiben a család jóllakatására szolgáló tésztát többszörös mennyiségű vízben tudnám főzni:)
Viszont örömmel látom, hogy az általam favorizált olajakat javasoltad Te is, én is vagy Carapellit vagy Bertollit veszek, igaz, kivárom az akciót, amikor olcsóbb.
A parmezán szagával engem a világból ki lehet üldözni (sajnos, a metróban gyakran érezhető láb/ember szagra emlékeztet), nem tudom, hogy ez az olcsóbb utánzat vagy az igazi parmezán "illata"-e, de elesek tőle. Így nem is szoktam venni-használni.
Ezzel az unamival kicsit bevittél az erdőbe. A nátrium-glutamátot mint ízfokozót ismerem (kínai kajákhoz mindig használják), de hogy ez lenne az ötödik íz, arról most hallok először. Igaz, az unamiról is csak nemrég. No, hirtelen ennyi.
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.07.15. 19:41:50
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.07.15. 19:49:39
Na, akklimatizálódtál a hazai hőgutához?
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.07.15. 19:56:04
Zoli vagy Gerle, vagy Kündü(??), estleg egy újabb elmebeteg. Legközelebb ki kellene hajítani.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.07.15. 19:59:54
Am, megyek locsolni, lehet, hogy csak holnap leszek újra. Dögvész forróság van, ami állítólag jövő héten csak fokozódik. Adok egy esélyt, hogy essen az eső.
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.07.15. 20:02:56
fullmoon 2007.07.15. 20:14:52
Torta,és sajna mindenféle ételundorom támadt az elmúlt napok szülinapjai után,jelen pillanatbam diétázom,mert egy klassz kis gyomorrontást szedtem össze...
Egyépként most estünk haza a gerkőcökkel,mert a nagyiéknál aludtunk.Kritikus hőmérsékletek uralkodnak az emeleti lakásba ahol laknak,pedig ez is téglából épült (újépítésű) panelmentes...
Az elkövetkezendő rekord melegeket, a gyerekek kerti felfújhatós medencéjük mellett töltjük...
B.Toma,igazán jól sikerült ez a bejegyzésed is,de most egyenlőre csak messziről szemlélődöm kajailag...:)))
N.Zoli 2007.07.15. 20:15:49
foldiek.blog.hu/2007/07/15/zenes_focimek
Jé 2007.07.15. 20:30:35
Toma, nagyon jók a képek, gratula!
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.07.15. 21:12:08
spájdernecc 2007.07.15. 21:12:49
nektek is egy kis nyugi
maybach 2007.07.15. 21:14:59
Az igazság az, hogy kb. most kell kiülni egy terszra és valami finom kaját rendelni.
Nem véletlen, hogy a legtöbb jó helyen ilyenkor kezdődik az élet.
Jé 2007.07.15. 21:15:04
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.07.15. 21:15:35
látom sikerül olyan időpontra időziteni a kajás posztot, mikor mindenki gyomorilag kihívásokkal küszködik:))))
Jé 2007.07.15. 21:16:53
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.07.15. 21:24:09
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.07.15. 21:34:42
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.07.15. 21:44:01
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.07.15. 21:47:35
maybach 2007.07.15. 21:55:06
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.07.15. 22:05:33
maybach 2007.07.15. 22:16:01
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.07.15. 22:17:34
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.07.15. 22:25:18
cyan 2007.07.15. 23:10:14
2 nap a mostoha fiaimmal.... hát kamaszodnak a szenteim :)) most a kocsmából jövünk a lányommal, na az is megér egy misét :)) mármint a kocsma...
Toma, nagyonjó ez az írás, és tök jók a képeid, ez a tus-akvarell nagyon bejön nekem.
pizzát én szoktam begyúrni, alapot kenek rá, aztán mindenki azt tesz rá, amit a hűtőben talál. alapnak egy pizza melegszendvicskrém jött be a népnek, azt kapják, a tészta meg egyszerű: liszt, só, élesztő felfuttatva, + tej, fél óra kelesztés, és négyfelé osztás, nyújtás, pizzasütő formába bele, alap rákenése, stb, oszt jónapot, nincs fakszni :)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.07.15. 23:16:57
cyan 2007.07.15. 23:26:33
cyan 2007.07.15. 23:29:20
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.07.15. 23:55:28
a lángos nekem strand műfaj, nem állnék neki otthon a konyhában.:)))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.07.17. 08:23:58