Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szósz (18) szösz (71) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Mindennapi kenyerünket...

2007.07.28. 03:16 Bombadil Toma

 

A kenyérnek különleges helye van minden ország és nép gasztronómiájában, és minden népnek megvannak a maga jellegzetese kenyerei. Én, a mániám és  kedvencem, az olasz konyha felől közelítem meg a dolgot és ezen belül is, három jellegzetes pékárujáról szeretnék pár szót ejteni. Természetesen házilag elkészített kenyerekről van szó. A focacciáról, a grissiniről és a piadináról…

 

     Általában, ha vendégeket hívok és nem egy menüsorral készülök, akkor azt csinálom, hogy telepakolom az asztalt mindenféle földi jóval (olívakrém, grillezett paprika, bazsalikomos paradicsom, többféle sajt, olívaolaj és még sok egyéb, amit otthon fellelek), kiteszek az asztal közepére pár kenyeret, kinyitok néhány palack bort, és eszünk, iszunk, beszélgetünk.

     Ezeknek a kenyereknek az alaptésztája nagyon egyszerű: hat csésze liszt, két csésze víz, fél deci olívaolaj, két-két teáskanál só és cukor, egy zacskó szárított élesztő. Többnyire azt csinálom, hogy a hozzávalókat bedobálom a kenyersütő gépbe, beprogramozom dagasztás-kelesztésre, és két óra múlva kész a tészta.

      Focaccia. Legjobban a rozmaringos-fokhagymásat szeretem, amihez a megkelt tésztát átgyúrom, kinyújtom kb. két centi vastagra, és tepsibe vagy pizzasütő-lapra teszem. A friss rozmaringot, fokhagymát, egy csipet durva sót beteszem a mozsaramba, és alaposan összezúzom. Felöntöm fél deci olívaolajjal, összekeverem, és az egész masszát rákenem a tészta tetejére. Az ujjaimmal megnyomkodom a tetejét, hogy kis gödröcskék keletkezzenek, amibe az olaj megül. Megszórom durva tengeri sóval, fél órát hagyom pihenni, majd a forró sütőben megsütöm. A focaccia jó grill ételekhez, salátákhoz, szendvicsnek és még sok mindenhez…

     Grissini – nevezik még kenyérpálcikának is. Nem egy nagy mutatvány elkészíteni, mégis igen látványos tud lenni egy terített asztal közepén. A kelesztett tésztát átgyúrjuk, kisebb gombócnyi darabokra osztjuk, és kb. húsz centi hosszú és két centi átmérőjű hengerekké alakítjuk, mintha gyurmáznánk. Sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük, (szórhatunk rá szezámmagot, mákszemeket, reszelt sajtot) hagyjuk kelni fél órát, és forró sütőben megsütjük. Vigyázat, nem szabad túlsütni, mert kemény lesz! Egész világosra süssük. A grissinit ehetjük különféle mártogatóssal, sajtkrémmel, salátával vagy vékony sonkaszeleteket tekerve rá…

     Piadina, más néven lepénykenyér. Főleg Romagna tartományban elterjedt kenyérfajta, ahol többnyire élesztő nélkül készítik.  Nagyon egyszerű az elkészítése: a tésztát kis labdacsokra osztjuk, és palacsinta vékonyságú, úgy húsz centi átmérőjű kört nyújtunk ki belőle. Egy vastag falú teflonserpenyőt felforrósítunk és a kinyújtott tésztát beletesszük. Mindkét oldalát pár percig sütjük (nem kell megijedni, ha felhólyagzik), kiszedjük és konyharuhába csomagoljuk, hogy visszapuhuljon. A piadinát úgy használjuk, mint a pitát vagy a tortillát, minden finomsággal megpakoljuk, aztán félbehajtjuk vagy felcsavarjuk.

     Gondolom, a fentiekből kiderült, hogy szeretem a kenyeret. Az élvezeti értéke mellett, nem mellékesen, nagyon fontos tápanyagokat, vitaminokat is tartalmaz, és sok energiát nyerhetünk belőle. Manapság, ebben a fitneszőrült világban, a sok önjelölt diétaguru (Norbi, Atkins és tsaik) első számú közellensége lett a kenyér (ezért „persona non grata” lett sok háztartásban), amiért szívesen összegyűjteném őket, beásnám a földbe, és egy fagyott fókatetemmel addig ütném mindegyiket, míg mozognak. A kenyér semmivel sem hizlal jobban, mint más ételek, egyszerűen csak mértékkel kel fogyasztani, mint sok minden mást...

 

Nadine: Kenyérsütés géppel –

 

avagy a kezdők, lusták, szórakozottak és állandó időhiányban tengődők luxusa

 

Tisztázzuk az elején: született balfék vagyok a sütés terén, az első néhány rettenetes kudarc hatására – talán nem végleg, de jó hosszú időre – igencsak megcsappant a vállalkozókedvem, hogy akár magunknak, akár vendégeknek bárminemű házi vagy cukrászsütemény, netán pékáru elkészítésébe fogjak. Az én pogácsámra lapítólag hatott az élesztő, a piskótám alja szenes, teteje nyers, közepe zöld (!) volt, mézeskalácsomból kiváló fűtőanyag kerekedett (brikett), a palacsintámmal frizbizni lehetett…, szóval, inkább a főzés terén kísérletezem azóta is, jobbat tesz az önbizalmamnak.

Viszont egyszer egy áruházban megláttam egy KENYÉRSÜTŐ GÉPET. Azonnal lecsaptam rá, mivel férjem kenyér- és mindenféle tésztamániás, gondoltam, miért ne tegyünk egy próbát. Addig még nem is hallottunk ilyen szerkezetről, így nem volt kivel tapasztalatot cserélni, akkortájt még nem a kenyérsütő gép volt a lábpezsgőfürdő utáni legnépszerűbb karácsonyi ajándék.

Az első kísérlet pompásan sikerült, megkelt, aminek meg kellett kelnie, súlyra is stimmelt (kb. 90 dekás lett), volt rendes héja, foszlóskás belseje, hurrá!

No, kb. innen datálhatjuk az atomcsapás-sorozat kezdetét, soha többet nem sikerült vele sem olyan, sem másmilyen kenyeret sütni. Hiába próbálkoztunk mindenféle liszttel, friss élesztővel, más programmal, az eredmény újra meg újra valami gyanús, sárgás-barnás térkőnek látszó – és pont olyan kemény –, emberi és állati fogyasztásra egyaránt alkalmatlan tárgy lett, önbizalmam pedig újra tartósan a béka seggecskéje alá távozott elmélkedni… Nem vagyok mazochista, tehát kb. a hatodik bénázás után szépen elsüllyesztettem a készüléket egy nehezen megközelíthető zugba, és maradtunk a bolti kenyérnél.

Teltek-múltak az évek, míg egyszer csak megláttam valami könyvesboltban egy receptkönyvet, KIFEJEZETTEN KENYÉRSÜTŐ GÉPEKHEZ. Addigra már csillapult az érzés, miszerint egy szánalmas lúzer vagyok a sütés terén, ráadásul belelapozva össze is nyálaztam a kirakati példányt, úgyhogy megvettem, hazahoztam, és – nem, nem mind megettem -, hanem alaposan átolvastam. És ekkor ért a nagy büdös felismerés, hogy valószínűleg azért nem sikerültek a korábbi kenyerek, mert nem mindegy, milyen sorrendben hajigálom a gépbe a hozzávalókat. (Ebből persze, az is kiderül, hogy jó korrektorként a legelső próbálkozásnál nem tartottam be a helyes, azaz helytelen – kínairól németre, németről magyarra rosszul fordított – sorrendet:))

Megújult lelkesedéssel azonnal nyakunkba vettük a várost, és mindenféle, akkor még különlegességnek hangzó – azóta hál’ Istennek elterjedt – hozzávalót vettünk, pl. többféle teljes kiőrlésű lisztet (rozs, tönköly, kukorica stb.), kenyérlisztet, szárított, azaz tartós élesztőt, mindenféle magokat (len, szezám, napraforgó, mogyoró) és pelyheket (zab, rozs, árpa).

Támogatásra volt szükségem, ezért egy gyerekes hétvégén láttunk neki az új első próbálkozásnak, így mondanom sem kell, valami extra receptet választottunk: banános mogyorókenyeret (a biztonság kedvéért azért vettünk normálisat is). Elmondhatatlanul finom illat lengte be a lakást, míg készült a mű, amit aztán a teljesen perverzek mogyorókrémmel megkenve tömtek két pofára. Ezzel már el is árultam, hogy siker koronázta fáradozásaimat, és ez így megy azóta is… Egyetlen olyan receptbe sikerült beleszaladni, ahol szerkesztési hiba következtében nem jól adták meg a hozzávalókat, de az összes többi recept rendszeresen szuper lesz, szóval a Dr. Oetker-féle könyv kiállta az idő és az én ügyetlenkedésem próbáját.

Azóta begyűjtöttem még egy receptes könyvet, amiben kevésbé extra, és még egyet, amiben nem gépekhez szánt, de remek kenyérreceptek vannak, és jól fel is bátorodtam. Már sütöttünk jópofa kis rozsos zsemléket (szezámmaggal, mákkal, lenmaggal megszórva, és csak a tésztát a géppel készítve), fejedelmi kalácsot (az anyósom elbújhat a kézi készítésűvel, a gépi annyival jobb állagú lesz, ráadásul majd kibújik az edényből, olyan magasra kel), és persze, eldőlt, kinek melyik a kedvence. Mindannyian rajongunk a különféle magos, tömörebb kenyérfajtákért (bármilyen pástétom vagy zöldségleves mellé isteniek), a szalámis kenyérért (nem rajta, hanem benne van a szalámi, süldögélés közben pedig a fiúk szerint rántottsajt-illata van:)), a túrós kenyérért (körözöttel a legfinomabb, sötétbarna, de könnyen szeletelhető, hűtőben napokig eláll), és természetesen a kalácsért. Utóbbit férjem annyira szereti, hogy akár a lecsóhoz is azt eszi, ha van…

Ezek után álljon itt a mai menü, a joghurtos kenyér receptje, normál kenyérsütő géphez, azaz kb. 900 grammos kenyérhez. Azért ezt választottam, mert feltehetőleg minden van otthon hozzá annak, akinek gépe is van. Egyetlen bizonytalan kellék az olívaolaj, de abban bízom, hogy Toma eddigi gasztro-cikkei már megtették a hatásukat, és vettetek olívát is…

 

Joghurtos kenyér

 

Hozzávalók: 100 ml olívaolaj, 300 g natúr joghurt, 1 tojás, 1 csapott teáskanál só, 450 g finomliszt, 5 g szárított élesztő, 1 csapott teáskanál cukor, 100 g zabpehely (aki szereti, szárított petrezselymet, kaprot vagy bazsalikomot is tehet hozzá, nálunk ezt szabotálta a család hímnemű szekciója)

 A hozzávalókat szigorúan ebben a sorrendben beletesszük a gépbe, a cukorig bezárólag. Programot választunk – én ezt fehérkenyér-programmal készítem - és elindítjuk. Az első keverés-gyúrás után elcsendesedik a masina, ilyenkor keleszti a tésztát. Kb. 40 perc múlva újra vad kavarásba kezd, majd sípol (és kiállít a konyha szélére), ezzel jelezve, hogy ha van még kimaradt, azaz később hozzáadandó akármi, azt most kell beletenni. Ekkor hozzázuttyantom a zabpelyhet, és elhagyom a konyhát. Kicsivel több mint két óra múlva kell visszatérnem, hogy kirázzam vackából az elkészült kenyeret.

 

Így néz ki a joghurtos kenyér + a receptforrás

Természetesen van jó néhány olyan tapasztalat, amit meg lehet spórolni, de ezt egy jó receptkönyv az elején vagy a végén összegyűjtve közli. Miszerint minden hozzávaló legyen szoba-hőmérsékletű (a konyha is!), a megadott mennyiségeket szigorúan be kell tartani – célszerű a géphez csomagolt mérőkanalat, -poharat alkalmazni -, az adott recept mellé jegyzetelni az észrevételeket (nagyon hasznos, még egyszer biztosan nem választunk rosszul programot, vagy nem készítünk kétszer olyan kenyeret, ami nem ízlett annyira), és így tovább…

Jó kísérletezés kívánok mindenkinek, aki kedvet érez hozzá, azoknak pedig, akik esetleg úgy gondolják, hogy drága mulatság kenyeret sütni, annyit mondanék, hogy az otthon készült kenyér nemcsak finomabb, tartósabb és egészségesebb, mint a bolti, hanem – feltehetőleg, mert nem levegőből és mindenféle mesterséges adalékból, lisztutánzatból készül – sokkal laktatóbb is. Óriás étvágyú férjem (én sem panaszkodhatok:)) legfeljebb két szeletet bír enni belőle, míg a bolti kenyérből 40 deka alatt meg sem áll… Ráadásul a drágább hozzávalókból csak keveset kell az alapliszthez keverni.

Mi már annyira felbuzdultunk, hogy vettünk joghurtkészítő gépet is (utoljára 3600 Ft-ért láttam az üzletben), ami egy pohár élő flórás joghurtból és egy doboz tartós tejből – tehát durván 150 Ft-ból – készít hat pohár joghurtot, ami hónapokig (!) eláll, és a hatból az utolsót fel lehet használni a következő adag készítéséhez, tehát akkor már csak a tej ára osztódik 5+1 részre… Szóval, meg lehet találni a módszereket, amikkel olcsóbbá tehető a kenyérsütés házilag. Apropó, olcsóság: ezek a gépek olyan egyszerű elv alapján működnek, hogy nem kell félni az olcsó márkáktól. Mi ezt a kínai Clatronicot használjuk négy éve.

Hajrá, kenyérsütésre fel!

 

146 komment

Címkék: gasztro kenyér toma nadine kenyérsütő gép olasz ízek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.07.28. 18:21:44

Toma, nem is olyan régen egy barátnőmmel vacsiztunk egy pizzériában, és a fekete olajbogyóról eszembe jutottál, és mondtam a barátnémnak, hogy mennyire szeretem a képeidet, de a wiwen olyan kevés van, nincs honlapod vagy ilyesmi?bár szerintem az akt biztos bejön neki.megmutathatom?

2007.07.28. 18:46:46

de jó ide bejönni, idáig érzem a kenyérillatot! klasszul néz ki minden.
Nadine, hogy csinálod, hogy ilyen szép héja van a kenyerednek?

cyan 2007.07.28. 19:03:27

tegnap vettem egy nyomtatót, amivel scannelni is lehet, ma ezzel játszadoztam :)
a kíváncsiaknak tettem fel képet iwiw-en magamról :))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.07.28. 19:03:31

marisell
a festőművész.hu-n lesznek majd képeim, de augusztus végéig nem frissitik az oldalaikat, akkor tudom beküldeni az anyagomat,meg amit fordítottál nekem. addig az van ami itt-ott felelhető:)))...miért ne mutathatnád?!

sarasvati / sütifej (törölt) 2007.07.28. 19:04:34

cyan....már épp ideje.
sok volt a kutya:P

cyan 2007.07.28. 19:05:17

hehe, ezzel se leszel előbbre :PP

sarasvati / sütifej (törölt) 2007.07.28. 19:06:06

bmeg asszony!!!
mondhatom szép, rendeset akarok!!!

cyan 2007.07.28. 19:15:40

jobban jártok ezekkel, mint a bányarém képemmel :DDD

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.07.28. 19:15:40

egy nagyon tuti házikenyér elkészitési módja. érdemes kipróbálni!

www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU

sarasvati / sütifej (törölt) 2007.07.28. 19:17:59

akkor tessék nekem küldeni egyet privátban. már mindenkinek ismerem az arcát....te meg sehol. nem korrekt:)))))

cyan 2007.07.28. 19:23:01

ahhoz keresnem kell egy aránylag normálisnak mondhatót, időbe fog telni :)

sarasvati / sütifej (törölt) 2007.07.28. 19:26:08

cyan!!!
ahogy én kinézek a fényképeken, azt semmi nem tudja túlszárnyalni. magyarán: qrva szarul, mert fényképarcom iszonyat. amit ott látsz, az nem én vagyok.
konklúzió: nem érdekel, hogy milyen kép, tessék küldeni!
(jó a macska:))))

cyan 2007.07.28. 19:33:00

minden kívánságod ilyen hamar teljesüljön svati!

marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.07.28. 19:37:55

Toma, mutogatom akkor boldog boldogtalannak:))))

cyan biztos a Cindy Króford, azt nem akarja, hogy öngyik legyünk.

cyan 2007.07.28. 19:39:29

bakker maris, lebuktattál :D:D:D

sarasvati / sütifej (törölt) 2007.07.28. 19:40:07

maris!
te is lógsz egyel, mert az iwiwes homály sem korrekt:P

2007.07.28. 19:40:33

szeretnék és is beavatott lenni, láthatnám Toma képeit?

sarasvati / sütifej (törölt) 2007.07.28. 19:40:43

eggyel? hogy írjuk?
agyamra ment a takarítás:))

sarasvati / sütifej (törölt) 2007.07.28. 19:41:58

most épp Pom-pom tündér képeiről van szó:))

cyan 2007.07.28. 19:45:37

hja, pont tündér. inkább a gonosz boszorkány. lapozz a következő mesére :P

marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.07.28. 19:57:27

Svati, lehet, hogy én vagyok a cindy, sohase nem tudhatod!!!!!
habár letagadhatok két hetet a koromból, ezt el ekll, hogy ismerje mindenki.egyébként meg tök homály vagyok, de tényleg, két kiló alapozó stb:))))

sarasvati 2007.07.28. 20:00:20

az alapozó 30 felett kötelező, csodákra képes.
nekem is van, beeeeeeeeeeee....

cyan 2007.07.28. 20:20:58

45 felett meg fölösleges. nekem nincs, beeeeeeeeeeeeee

sarasvati / sütifej (törölt) 2007.07.28. 20:23:35

cyan
neked azért nem kell, mert te vagy Cindy Króford:))))))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.07.28. 20:26:14

jókat röhögtem a holland blogján:)))
svati!
te gyanus vagy nekem, mindíg csak akkor bukkansz elő, ha lemegy a nap :)=

marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.07.28. 20:47:35

Cyan, mondok én neked valamit, 45 fölött alapozó ÉS fastumgel kötelező:DDDDD

cyan 2007.07.28. 20:50:42

soha nem festettem magam, most kezdjem el????
amúgy meg nem szép látvány, ha 40 fokban lecsorog a vakolat az arcomról

marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.07.28. 20:54:32

a vakolat és a szolid fastumgéles alapozó között van ám különbség:DDDDDDD

el kell mennem, gyerek megjött.
rosszalkodni!!!!!!!

sarasvati / sütifej (törölt) 2007.07.28. 21:15:11

toma
nem értelek.
egész nap takarítottam, most van egy kis pihi, meg férj játszik:(((

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.07.28. 21:35:27

svati
:)= ez egy vámpír szmájli akart lenni:))))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.07.28. 22:03:08

végigzongoráztam a kedvenc blogjaimat, sehol semmi mozgás:(( meleg van, nyár van, hétvége. asszem nekiállok a dexter darálásának. festeni sincs kedvem.

sarasvati / sütifej (törölt) 2007.07.28. 22:07:26

én meg elaltatom a gyerkőcöt. utána meg döglés.
utálom a hétvégét, totál punnyadás, nihil....ehhh

cyan 2007.07.28. 22:42:53

végre esik. finom esőszag van. már nagyon hiányzott

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.07.28. 23:00:28

Svati, eggyel. Az egyel egy ige, pl. egyeli a répát. Nem okoskodom, csak kérdezted.
Gyerekek, joghurtos kenyér sikert aratott a vendégeknél, konkrétan az összes diétázó tömte, amíg bírta:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.07.28. 23:02:06

Hú, most nem tudom, elment-e, amit írtam. Itt is esik (végre!!!), már nagyon hiányzott a lelkemnek ez a fajta hűvös.

Jé, az égvilágon semmit nem csinálok a kenyérrel héjilag, ilyen lesz neki és kész. A gép tehet róla.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.07.28. 23:07:36

Jaj. Amikor azt látom, hogy oldalt öt hozzászólásból négy az enyém, úgy érzem, el kell mennem lefeküdni. Jó éjt!

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.07.29. 01:24:06

Nadine, te kretén vagy.

Az ételt nem főzik hanem teleportálódik.

Mikor tizenegy felé felkelek az étel MINDIG ott van az asztalon, én kiröhögöm azokat akik hisznek a szakácsok létezésében. Mindenki tudja hogy a kenyeret meg a nácik sütig a holdkráterekben lévő titkos bázisaikon ahová az új index dizájn miatt menekültek.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.07.29. 08:25:34

Szeva, Gerle! Na, megértem, hogy a reggeli első hozzászólásban lekreténeznek. Milyen világban élünk?:)
Nem lehetne hozzánk is teleportálni néha kaját? De úgy, hogy ne kelljen utána a futárnak fizetni. Pl. ma. He?

maybach 2007.07.29. 09:09:59

Jó reggelt mindenkinek!
Cyan!
Gondoltam rád. A sör felhozatal teljesen korrekt a Balcsin. Amatőr természetbúvárként azt is hozzá tehetem, hogy a csinos nők aránya is megfelelő.
Nadine!
Sok sikert kívánok a baba projectedhez.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.07.29. 09:15:55

Köszi, Maybach, attól tartok, van még néhány akadály a fizikai megtestesülésemen kívül..., de hátha azokat is sikerül leküzdeni. A remény hal meg utoljára, vagy mi. Örülök, hogy visszatértél, bár lehet, hogy Te szívesebben maradtál volna még.

cyan 2007.07.29. 10:24:24

jó reggelt!
köszi maybach, h gondoltál rám :D
csinos nők arányát idén se rontom a Balcsin :P

marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.07.29. 11:13:38

Cyan, iratkozzunk be együtt egy önértékelést növelő csoportba)))))))
Szia Maybach.csinos nők??,ezt csak azért mondod, mert nem láttál minket Cyannal:D

cyan 2007.07.29. 11:25:35

maris benne vagyok, hogyé' adnak egy ilyen "ego növelő" tanfolyamot? :))

marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.07.29. 11:30:01

Sajos aranyáron, amennyire én tudom, ezért fogok én is abban a tudatban meghalni, hogy ronda és kibirhatatlan vagyok.
de ezen lehet változtatni állítólag önneveléssel, és egy szerető férj csodákra képes.nekem olyanom nincs, sajnos azt kell mondjam soha nem is volt,a férfiak nem bírják az ilyen túl független nőket, és jól megkínozzák őket.na ezért élek egyedül.nem panasz, örömzene:DDDDD

cyan 2007.07.29. 11:34:44

sztem akkor járunk jól, ha mi szervezünk ilyen tanfolyást másoknak, bekaszáljuk a sok lóvét, mondunk okosakat a delikvenseknek. mi is jól járunk, hiszen az önértékelésünk az egekben lesz az első kaszírozás után, ők is jól járnak, mert azt hiszik, most hű de jó nekik :DDDDDD

marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.07.29. 11:41:36

Elképzelem magam, ahogy Darnell-vagy milyen-Krisztiánként szigorúan nézek a sok önértékelésizavarosra, és szigorúan azt mondom:értékeld magad vesztes, vagy meghalsz!!jó buli:))))))))

maybach 2007.07.29. 11:47:08

Nadine !
Sose add fel!

A csinos nőket csak azért említettem, mert nem csak a sör a fontos.
Én személy szerint a jó pasik arányát növeltem.
Teccik ez a független nő dolog. Sajnos saját tapasztalat az, hogy MINDIG a nők akarják megváltoztatni a parjukat, gyereküket, stb. Miért nem lehetnek olyanok, mint voltak?

cyan 2007.07.29. 11:55:38

szerintem a megismerés stádiumában mindkét fél rájátszik egy kicsit a tulajdonságokra. úgymond fényezik magukat. a pasik harcolnak a nők kegyeiért, a nők szintén. aztán a mézeshetek múltával a kedvezőnek beállított tulajdonságok lekopnak, fárasztóvá válnak, a jópofaság átcsap idétlenségbe. ha meg gyerek is lesz, a nőkben feltámad az anyai ösztön, nem tud úgy kikapcsolódni, mint egy férfi, ha otthon hagyják a gyerkőcöt. aggódik, hiába tudja, h vigyáznak a porontyra. meg ott van a szülés utáni depi. ezt se értik meg a pasik. pedig csak arról van szó, h most már nem tud a nő elmenni a barátnőivel ide-oda, ők se nagyon jönnek. és kezdődik az a folyamat, ami aztán váláshoz vezet. a férj plusz munkát vállal, h legyen pénz, a síró gyerektől kialvatlan, nyilván egy független és csinos nő jó menekülési pont az alakját elvesztett, csak a sz@ros pelenkákkal foglalkozó feleségnél. a nő végül teljesen egyedül marad.

marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.07.29. 12:16:31

én úgy gondoltam a függetlent, hogy szóval nem vagyok egy feleségnek való anyag,(első férjem azt mondta, lenne számomra egy tanácsa, soha ne éljek együtt senkivel, mert zavaró a másiknak, hogy néha olyan, mintha ott sem lenne, nem tudok elfogadni-marhára zavar- és nem tudok feleség lenni, igen a szó régi értelmében.ezért nekem jobb egyedül, beláttam.azonkívül nem tudok másokat átváltoztatni, úgy hogy saját képemre egy kicsit, szóval ha valaki hülye, akkor szerintem ahhoz is joga van.és szarok rá, hogy megérti-e a lelkemet, és se nagyon értem.
viszont ennek ellenmére társnak asszem jó vagyok, egy darabig, nagyon szolidáris és segítő(támogató)tudok lenni, ha a másik úgy dönt, hogy belefog valamibe.aztán, ha ezt nem kapom vissza, részemről annyi.mondjuk erre azért várok, legutóbb több, mint 20 évig.én barom.

N.Zoli 2007.07.29. 12:18:45

A blog,hu címoldalán a kenyeres bejegyzés, észleltétek?
sziasztok

cyan 2007.07.29. 12:26:50

nálam is ez az adok-kapok egyensúly felborulása vezetett az önállósághoz. 11 évig adtam, amikor nekem lett volna rá szükségem, "oldd meg magad, a te életed" volt a válasz. ahhoz tudom hasonlítani ezt az egészet, mint egy akku, használják lemerül, de feltöltik újra, és akkor megint lehet használni. ha csak használják és nem töltik újra, egyszercsak végleg lemerül.

cyan 2007.07.29. 12:29:46

Zoli, tényleg ott van :)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.07.29. 12:52:51

üdvözlet a hölgyeknek (és uraknak)!
örömmel látom, hogy kikerültünk a címlapra. ez már a világhír:))))) és még gerle barátunk is megtisztelt egy kommentel!! mi kellhet még?:))))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.07.29. 12:52:59

Na, akkor most mondja meg valaki, hogy mi alapján kerül oda ki egy poszt. Ráadásul, ha csak úgy kiderül, akkor mostantól vigyáznom kell a személyes információk kiadásával. Jaj.

marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.07.29. 14:14:59

Cyan, de legalább okosak, és szépek vagyunk:DDD

Világhír, jeeeee!

N.Zoli 2007.07.29. 14:23:31

Nadine
Sixx elmesélte a doki interjújában, hogy felváltva szerkesztik a címlapot jackyll-lel. Elsősorban a napi aktualitásból válogatnak(hétköznap délelőtt) azután a szórakoztatóbb témákból délutánra-estére. gasztro téma elég sűrűn van, mert sok az ilyen jellegű blog. Gyakran szednek csokorba belőle és ez most oda is passzol.

Hozzájuk befut minden poszt, úgy hogy tudnak szelektálni. Néha nehéz dolguk van, mert képtelenség mindent átnézni. Főleg úgy, hogy más blogszolgátatók bejegyzéseit és áttekintik és onnan is ragadnak ki.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.07.29. 14:26:17

Akkor ez valamiféle pozitív "megkülönböztetés"? Ejha.

N.Zoli 2007.07.29. 14:26:26

Nadine eddig sem tudtad, hogy kik olvasnak. Sokak csak observer üzemmódban csendes megfigyelők, magadról csak annyit írj, amit nem szégyelsz nyilvánosságra hozni. Ha zavar, hogy esetleg mások is nézik a blogot, még mindig van lehetőség titkosítani.

N.Zoli 2007.07.29. 14:27:52

mindenképpen pozitív

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.07.29. 14:48:26

Kösz, hogy szóltál, Zoli, mert 1. igen naiv nőszemély vagyok; 2. nagyon keveset tudok ezekről a dolgokról.

Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.07.29. 15:16:58

Hu! Én is épp most készültem beavatni mindenkit a szexuális aberrációimba, de így hogy más is olvashatja, inkább eltekintek tőle :-)))))
Srácok nagyon elsodortak az események, nem tudtam írni még, de igyekszem.

cyan 2007.07.29. 15:18:24

marisell · kifozde.blog.hu 2007.07.29. 14:14:59
Cyan, de legalább okosak, és szépek vagyunk:DDD

és főleg szerények :D

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.07.29. 16:13:26

OK, Holland, bár tudom, hogy ezt sem fogod elolvasni, azért belekiáltom a pusztába, hogy HÉTFŐN JÉ BARANGOL!!!! Tehát a többi nap szabad.
Huh, hogy állandóan ordítoznom kell ennek a pasinak...:(

N.Zoli 2007.07.29. 16:19:44

Holland
ém is teljesen normális vagyok, csak van egy sötét titkom, legközelebb erről írok. Feketekecskét áldozok, felajánlom a sátánnak, a vérét meg megiszom. És ezt mindennap megismétlém, otthon.És emellett nekroperverzor vagyok, a halott állatkölykökhöz vonzódom.
Hú de megkönnyebültem, hogy kibeszélhettem magamból.

sarasvati 2007.07.29. 16:24:44

zoli
chat-re!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.07.29. 16:38:37

Bakker, egy szadistát melengettünk a keblünkön?:)

marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.07.29. 16:57:49

azt hittem az a mi Gerlénk)))))mármint az áldozós, vérivós, nem a szadista.

cyan 2007.07.29. 20:12:03

svati, kiválasztottam a köv képet, elküldöm emilben, ha megfelel, akkor októbertől festem :)

sarasvati / sütifej (törölt) 2007.07.29. 20:27:42

öööööööööö....izé....jó!!!!!!!

cyan 2007.07.29. 20:42:48

tényleg jó ez a scan :D lehet méretre állítani még scannelés elött, után. meg persze rajzolni nem tudok, de így könnyebb lesz a dolgom, csak kopíroznom kell, csak a hiányzó részeket kell kiegészíteni :(

cyan 2007.07.29. 20:44:16

ja és A4-es méretben lesz, h beférjen a hátizsákomba :D

sarasvati / sütifej (törölt) 2007.07.29. 20:46:51

perfect:))
és kb. mennyi idő, míg elkészül?

cyan 2007.07.29. 20:49:27

nem akarlak elkeseríteni, de jövö tanév végére kéne elkészüljön. addig még a félbehagyott Madonnámat be kéne fejeznem, de amíg alapozom ezt a képet, addig tudom azt festeni.

cyan 2007.07.29. 20:50:54

tudod, még csak tanulom a szakmát, nem engedik, h itthon fessem, heti egyszer 3 óra az kicsit lelassítja a folyamatot :(

sarasvati / sütifej (törölt) 2007.07.29. 20:52:35

aha....jó:))
egyszer csak kész lesz:)

cyan 2007.07.29. 20:57:52

majd ezt is dokumentálom, ahogy az eddigieket is, és folyamatosan tudósítalak, hogy állok a képpel :))

cyan 2007.07.29. 21:18:53

Nektek majd az elsőről lesz egy szép és unalmas post :P

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.07.29. 21:25:38

Na, azt majd mi tudjuk, hogy unalmas-e. Ne légy kishitű! Én nagyon bízom benned, és sztem nem vagyok egyedül:)

cyan 2007.07.29. 21:36:58

elküldöm neked, ha nem nagyon száraz, tedd be vmelyik napra, ha épp nincs senki, aki írjon postot

cyan 2007.07.29. 21:40:03

dobj egy mail címet, mert itt nem tudom elküldeni

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.07.29. 21:45:21

Dehogynem. Ráklikkelsz egy kommentnél a nevemre.

cyan 2007.07.29. 21:50:24

de ott nem tudok fájlt csatolni...

cyan 2007.07.29. 21:52:32

csak a sajátomat :)

cyan 2007.07.29. 22:46:28

megyek aludni én is, jó éjt

nemisbeka 2007.08.02. 12:29:42

Helló, feltehetem a gasztro kategóriátokat a bloGasztróra (gasztro.blog.hu) a linkek közé, illetve a középen frissülő feedlistába?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.08.02. 12:35:18

Kedves Nemisbeka, megköszönnénk!:) Rendszeresen lesznek gasztrocikkek, jól jön a támogatás.
süti beállítások módosítása