Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Barangoló: Közép-Szlovákia

2007.08.14. 07:00

Most kicsit közelebbi célt választottam: egy egynapos túrát vállalkozó kedvűeknek. Északi szomszédunk nagyon sok néznivalóval büszkélkedhet, ezek közül járunk be kettőt. Nevezetesen Besztercebányát és Zólyomot.

Aki régebben már járt Szlovákia egyik-másik nagyobb városában, most valószínűleg meglepődne, micsoda fejlődésen ment keresztül az ország. A történelmi főtereket és környező utcákat gyönyörűen felújították, sok helyen sétáló övezetté alakították át, így zavartalanul lehet bóklászni.

A mai Szlovákia területén már az V. századtól éltek szláv törzsek. Az első fejedelemséget a IX. században hozta létre egy Pribina nevű fejedelem, amely aztán 833-ban beolvadt a Nagy-Morva Birodalomba. Kicsit később, 863-ban megjelent két bizánci hittérítő, Cirill és Metód (ez ugye mindenkinek ismerős? :). Nekik köszönhetik a helyiek a kereszténység felvételét, és az ószláv nyelv írásba foglalása révén a keresztény liturgia megteremtését. Aztán megérkeztek a honfoglaló magyarok! A Kárpát-medencében élők szépen fokozatosan beolvadtak a magyar népességbe, kivéve egy kisebb szláv csoportot, akik a mai szlovákok ősei. Ebből az időből származik a fehér ló mondája is, mely szerint a Vereckei-szoroshoz érkezve, Árpád előreküldte egy emberét, hogy derítse ki, mi vár rájuk a leendő hazában. A követ elégedett volt azzal, amit talált, és bizonyítékul vitt egy kis vizet a kulacsában a Dunából, egy marékkal a fűből és a földből is. Ezután Árpád elküldte követét a Nagy-Morva Birodalom urához, Szvatopluk fejedelmhez, és ajándékba egy hófehér paripát aranyozott nyereggel és fékkel. A követ átadta az ajándékot, és egy kis vizet, füvet és földet kért. Mivel a fejedelem gyanútlan volt, sőt úgy gondolta, hogy majd a jövevények fogják a földet megművelni, ezért azt válaszolta, annyit vihetnek, amennyit akarnak. A magyarok ezen felbuzdulva birtokukba vették a Kárpát-medencét, és visszaüzentek Szvatopluknak, hogy a lóval az ország földjét, a nyereggel a folyók vizét, a fékkel pedig a füvet vásárolták meg. Az ezt követő csatában a fejedelem vereséget szenvedett, ezzel a monda szerint a magyarok honfoglalása meg is történt. A Felvidék történelme sokáig szorosan összefonódott Magyarországéval, ezzel most nem is untatok senkit. Azt is mindenki tudja, hogy a területet a trianoni békeszerződés eredményeként csatolták Csehszlovákiához. A kilencvenes évek rendszerváltási hullámának köszönhetően a független Szlovákia 1993. január 1-jén alakult meg, majd Magyarországgal egy időben az Európai Unió tagja lett.

Az ország középső része két, kulturálisan igen gazdag vidéket foglal magában. Az egyik a középkori Magyarország nemesfémszükségletének tekintélyes részét biztosító bányavárosokból áll. A másik kiemelkedő kultúrvidék a Rimaszombattól Rozsnyóig húzódó Gömör, ahol a templomokban fennmaradt gótikus falfestmények, valamint a krasznahorkai vár és a betléri kastély a fő szenzáció.

A legfontosabb bányavárosok: Besztercebánya, ahol rezet, Selmecbánya, ahol ezüstöt, valamint Körmöcbánya, ahol pedig aranyat bányásztak. Ezeket a városokat a Thüringiából származó német bányászok alapították, és IV. Bélától 1255-ben kaptak kiváltságokat. A rézbányászat nagyjából a XVIII. századig biztosította Besztercebánya virágzását, amely később – a többi helységtől eltérően – igazi nagyvárossá fejlődött. A térség történelmében fontos szerepet játszott az az epizód, hogy a II. világháború végén szlovák partizánok a környező falvakban robbantották ki a szlovák nemzeti felkelést. A harcok lekötöttek ugyan némi német haderőt, de igazából csak értelmetlen vérveszteséget okoztak. Ennek ellenére az esemény hihetetlen fontossággal bír a szlovákok számára, nemzeti felszabadító háborúként való megítélése a rendszerváltás után sem változott.

Besztercebánya igazi nevezetessége a csodásan felújított főtér és az abból kiinduló ulica Dolná. Ez a tér korábban országútként szolgált – mára teljesen kitiltották innen az autókat, lekövezték és kipofozták a házakat. A főtér északi részén van a várnegyed, amely a XIII. és a XVII. század között alakult ki. Itt található a gótikus Mária-templom, és belsejében a csodaszép Szent Borbála oltár. Ha megkerüljük az épületet, megnézhetjük a szent Kereszt-templomot, és a vele egybeépült Mátyás-házat. Ezt eredetileg királyi szálláshelynek használták, de Mátyás király fiának, Corvin Jánosnak adományozta. Ne hagyjuk figyelmen kívül az erkélyét, melyet a királyi címer díszít. A régi városháza a XVI. században készült el, ma a modern szlovák művészek galériájának ad otthont.

A főtér egyik látványossága az Óratorony, amely szabad szemmel is láthatóan megdőlt, kb. egy méterrel. Ez azonban ne rettentsen el minket, másszuk meg bátran. Ha túléltük a toronymászást, sétáljuk tovább. Jobb oldalon találjuk a püspöki székesegyházat, előtte pedig egy Mária-szobrot. Csodáljuk meg az utca további nevezetes épületeit is. Itt van például a Thurzó-ház, amelyben ma egyházi emlékeket bemutató kiállítás van, kívülről pedig sgraffitó díszíti. Ennek az Itáliából származó díszítésmódnak az a lényege, hogy a falra két vagy több, különböző színű vakolatréteget raknak, majd a felső, világosabb réteget a kívánt minta szerint eltávolítják. Ha átnézünk a túloldalra, ott a Beniczky-ház olasz stílusú loggiájában gyönyörködhetünk vagy az Ébner-ház faragott díszítésében. Az utca végén kukkantsunk be a XIV. századból származó Erzsébet-templomba, amely igen pici, ám annál szebb belülről. Ha pihenni szeretnénk, tegyük meg. Lépten-nyomon sörözőkbe, cukrászdákba, éttermekbe botlunk, amelyek a hétvégén is tárt karokkal várnak minket. Jegyezzük meg azonban, hogy ha nem akarunk a túra kellős közepén agyvérzést kapni, hozzuk magunkkal pótelemeket a fényképezőgépbe. Szombaton délután ugyanis egy árva üzlet sincs nyitva a környéken. Üldögéljünk egy kicsit, nézelődjünk, töltődjünk fel a hangulatos tér látványával.

Hazafelé menet álljunk meg egy kis időre Zólyomnál. Maga a város nem tartogat semmi különös látnivalót, a vár azonban igazi érdekesség. Az 1370-80-as években Nagy Lajos építtette, és a vadászatai alkalmával használta. A XV. században a huszita csapatok központja volt, majd a Thurzó-családhoz került, akik a török elleni védekezéssel összefüggésben megerősítették. Kialakították a mai reneszánsz jellegét, a külső védelmi falakat, bástyákat és a bejárati kaput. Tudni érdemes, hogy a várban született a legjelentősebb magyar reneszánsz költő, Balassi Bálint. Halálának 400. évfordulóján emléktáblát is elhelyeztek itt. Ha művészetre vagyunk kíváncsiak, akkor is megfelelő helyen járunk, mert egy jó néhány kevésbé ismert németalföldi, olasz és francia festő képeit találjuk az épületben. Ne felejtsük el megcsodálni a lovagterem fakazettás mennyezetét, amelyet 78 uralkodó arcképe díszít. A várban június folyamán várjátékokat tartanak – erről most sajnos már lemaradtunk, de jövőre talán megnézhetjük. Ha a városból az Ipolyság felé indulunk, kis kerülővel ugyan, de belefuthatunk a XII-XIII. században épült régi várba (Pusztavár). Ennek a középkorban kiemelkedő jelentősége volt, mivel innen irányították a Besztercebányát is magában foglaló Zólyom vármegyét. Sajnos ma már csak romokat találunk belőle, a XV. század közepén ugyanis leégett.

A Közép-Szlovákiai térség tartogat még más látnivalókat is, amikre egy nap alatt sajnos nem jut idő. Akik szeretnek síelni, biztosan ismerik a Donovaly síközpontot, amely a magyar határhoz legközelebb esik. Besztercebányától 15 kilométerre, egy Török nevű faluban minden évben megrendezik a juhtúrós galuska evő bajnokságot. A Felvidék jellegzetes látnivalói közé tartoznak azok az evangélikus fatemplomok, amelyek az ellenrefomáció idején épültek. De megemlíthetném még a Feketebalog és Kisgaram között közlekedő kisvasutakat is, ami a gyerekek nagy kedvence lehet.

Egyszóval: útra fel! Néha a látványosságokért nem érdemes világgá menni – hiszen itt vannak a szomszédban.

61 komment

Címkék: barangoló

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tistedur 2007.08.14. 07:35:43

Jé!
megint szép helyre vittél minket :)

cyan 2007.08.14. 07:53:25

a 80-as évek elején utaztam át szlovákián lengyelországba menet. mintha időutazás lett volna, kb az 50-es 60-as évek mo-jára emlékeztetett. idén mehettem volna kassára, csak sajnos meló miatt nem jött össze a május 1-i hosszú hétvége. ami késik lassan jön, majdcsak eljutok a felvidékre is :)

maybach 2007.08.14. 08:12:32

Jé!

Köszi. Ez is szép volt.

spájdernecc 2007.08.14. 08:32:35

Nem tudom megvan-e még, de úgy másfél éve még ezeket is lehetett látni Zólyomban
meg a modern szlovák keramikusokat

www.hung-art.hu/frames.html?/magyar/m/mednyans/muvek/index.html

maybach 2007.08.14. 08:54:45

Eddig minden ismerősöm csak jót mondott a felvidékről. Lehet látnom kéne személyesen is.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.08.14. 09:20:28

Szinte hihetetlen, de tudom, hogy gyerekkoromban én jártam ezeken a helyeken. Zólyomban biztosan, de több helységnév is rémlik. Apám hurcolt bennünket minden hétvégén, mint a véres rongyot. De semmire nem emlékszem értékelhető módon. Ami dereng, az inkább a földrajz- és töritanulmányokból szivárog vissza. Jaj.

maybach 2007.08.14. 09:37:16

Mega zirodalomból

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.08.14. 09:46:23

Azért elgondolkodtató ez a honfoglalás kontra Trianon. Hm. Egyébként sem vagyok az a nagy "vissza nekünk a zsíros kenyeret" típus, de ilyenkor mindig úgy érzem, semmiben sem különbözik, ha mi igázunk le-döntünk nyomorba-irtunk ki másokat, mint ha mások teszik ezt velünk. Üssön, aki akar, így gondolom.

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.08.14. 10:17:39

azért van különbség hogy 1100 vagy 80 éve volt e az esemény, vagy hagy példáulozzak a kupakfejű barátainkkal akik nagyobb IHB ünnepeiken sacc kétezer évig mondták hogy jövőre jeruzsálemben. oszt egyszer azlett hiába esik rakéta jég helyett

maybach 2007.08.14. 10:19:57

De hiszen ez az. Talán már túl lehetnénk ezen.

2007.08.14. 10:24:05

Sziasztok!

Még annyit, hogy a képek közül három nem saját, hanem a két város honlapjáról szedtem le őket. Csak a pontosság kedvéért.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.08.14. 10:27:59

Jé egy precíz emberke. Rendben van, köszi az információt.

A séma ugyanaz. Csak egyszer fegyverrel, egyszer tollal döntötték el.

Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.08.14. 10:30:54

Jé, ez már megint nagyon profi lett. Szokás szerint.

gerle
Ez az izraeli példa elgondolkodtató, soha nem gondoltam még erre ilyen szemüvegen keresztül, de jogos.

Ha érdekel bárkit, írtam a szigeti gyűjtésemről, ahol néhány olyan hasznos holmira bukkantam, mint a szabadtéri pisszoár és az önkiszolgáló börtönzárka.
copypasteblog.blogspot.com/2007/08/szigeti-veszedelem_14.html

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.08.14. 15:54:23

F1! valamelyik szakácsguru tudna nekem adni egy pizzareceptet tésztával együtt? életbevágó! és lehetőleg fürjtojás és medvetarkó nélkül emberi monetáris elérhetőségben

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.14. 16:46:35

gerle küldtem privátba. nem kis fába vágtad a fejszédet, pizzát nem olyan könnyű sütni:)))
jé!
megint jó kis kirándulás volt ez:)))) szlovákiáról, nincs személyes tapasztalatom, de egy barátom többször túrázott a tátrában és ő azt mondta, hogy sok helyen rendkívűl udvariatlanok vagy egyenesen bunkók voltak velük, ha meghalloták, hogy magyarul beszélnek. volt olyan étterem ahol nem szolgálták ki őket, azt mondták a konyha bezárt (persze másnak nem). ettöl függetlenül többször visszamant, mert nagyon tetszett neki maga a táj.

2007.08.14. 16:51:49

nekünk szerencsénk volt, mert mi kedves embereket fogtunk ki. nem azt mondom, hogy a keblükre öleltek minket, de nem is vágták hozzánk a kaját.
viszont nem tudnak idegen nyelveket, kézzel-lábbal tudtuk csak magunkat megértetni

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.14. 16:59:16

... azért izrael nem egy jó példa. egyrészt mert ott mindig is éltek zsidók és nem csak úgy, kétezer év után tértek vissza. másrészt azelőtt, ott nem volt ország. a római birodalom után, volt a kalifátus része, majd a török birodalom egyik provinciája, utána a brit birodalom része, így izrael előtt és után, ott sosem volt önnálló állam. ezután az ensz a területen két országot jelőlt ki, palesztínát és izraelt.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.14. 17:01:22


és sehol nem éreztették veletek, hogy nem bírják a magyarokat? én elég sok történetet hallotam erről, sokaktól.

2007.08.14. 17:10:19

nem éreztünk semmi ilyesmit, totál közömbösek voltak. persze nem voltunk ott olyan sokáig, meg nem csináltunk semmit. előadtunk a tipikus hülye japán turistát: egyik kézben fényképezőgép, másikban a bédekker :)))

marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.08.14. 17:52:20

Jé, gratulálok, nagyon klassz!
Toma, ehhez azt mondanám, hogy sokszor, amilyen az adjon isten....
én voltam Szlovákiában, tök jó fejek voltak, igaz bírtam a borovicskát rendesen, persze sörrel.

tistedur 2007.08.14. 19:01:31

mindíg csak az az alkohol..:)én ma úgy jártam meg szekszárdot,hogy szőlőt sse láttam,nemhogy még bort..:)
és jövő héten nem leszekmert akkor megyek le oda rajzolni :)

tistedur 2007.08.14. 19:30:48

igen.viszem magammal a varázsceruzámat is :)
majd munka után megpróbálom felfedezni szekszárd szépségeit..a múzeumnak csodás pincéje van-az isten is borospincének teremtette:és erre régészeti anyagot tárolnak ott bor helyett :(

tistedur 2007.08.14. 19:48:23

hát nem..:(pedig annyira jó pince:hűvös,kicsit nyirkos,de nem dohos..szóval szerintem pont borozónk/borospincének való :)
kiváncsi vagyok,hogy milyen lesz lenn..

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.08.14. 19:52:17

Biztos jó! Én tiszta szívemből kívánom Neked, hogy jól érezd magad.

tistedur 2007.08.14. 20:08:15

szia Amadea! :)

Nadine!
a legrosszabb a netttelenség,meg az lesz,hogy teljesen egyedül leszek egy vadidegen városban..:)
de a szálláson lesz tévé legalább :)

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.08.14. 20:11:59

Szija Tist!!!:)=
Figyu, én egy hétig voltam a Balcsin, net nuku, és még elvonási tüneteim sem voltak, csak ti hiányoztatok egy kicsit.:)

tistedur 2007.08.14. 20:25:00

Amadea!
nem az elvonási tünetektől félek :)egyszerűen nem lesz kivel beszélgetnem..és ez nekem rossz..sokat beszélek :)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.14. 20:33:02

tist
csak van ott egy internetkávézó!:) vagy egy könyvtár ahol van freenet.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.08.14. 20:35:22

Rajzolj kis borospalackokat, nevezd el őket rólunk, (egy duci flaska legyen Nadine), és beszélgess velü(n)k. Mi biztosan fogunk Rád gondolni.

tistedur 2007.08.14. 20:41:33

elképzelem magam,amint félhangosan rajzolt,névvel rendelkező borospalackoknak mesélek :DD

Toma!
max munka után tudok internetkávézóba beesni..:)mindezt egy vadidegen városban..:)

cyan 2007.08.14. 21:02:43

na most hova írjak, a bőség zavara...
jó estét, megint szétesett a kocsim :(( eladom és veszek egy másik szétesőset :DDD

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.08.14. 21:11:18

Cyan, anyag fent, én Harmadik Műszakba távozom most. Aztán még visszanézek.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.14. 21:16:42

cyan! lego??:))))
...na, asszem nem halogathatom tovább, nekiállok kipucolni a sütőt:((( most per pillanat, érzek némi erőt magamban ehez, de lehet hogy elmúlik hamarosan. várjam meg?:)) ez az utolsó mozzanata a takaritásnak, aminek négy napja álltam neki. pedig olyan kicsi a házam!:)))

tistedur 2007.08.14. 21:20:53

Toma!
várd meg amíg elmúlik a sütőtakarítási-kedv :P

cyan!
nyugi,minden kocsi szétesik egyszer..szóval akár újat is vehetsz :)

cyan 2007.08.14. 21:38:13

kinéztem magam egyet, holnap hivogatom a kereskedőket, mennyiért veszik be a roncs autómat, hogy egy új kocsival libbenjek ki :))

cyan 2007.08.14. 21:38:53

naná, h magamnak :)

cyan 2007.08.14. 21:42:36

Nadine, köszi :)

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.08.14. 21:48:16

Toma, a takarítás sose jó, lakásmérettől független. Én csak akkor élénkültem fel, amikor olvastam, hogy mennyi kalóriát lehet vele elégetni. Ennél csak az úszás, a futás és a szex jobb.:) Tényleg ezt írták felmérések, kísérletek alapján, ne röhögjetek.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.14. 22:11:27

már elmúlt:)))) ott rohadjon meg a sütő ahol van! kivülről megpucoltam, a belsejét meg úgyis csak én látom:)))

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.08.14. 22:16:57

És drazsé?:)
Meg nem mondom, én mivel vagyok így, hogy csak én látom.:))))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.14. 22:40:28

a drazsé nem lát bele a sütőbe:))) nem tudja kinyitni, túl kicsi:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.08.14. 22:41:19

Én szeretem az ilyen túl kicsi kutyákat. Meg a túl nagyokat. Meg a közepeseket. Meg... mindet.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.08.14. 23:08:19

A macskák már ravaszak, ők rendszeresen bekukkolnak.:))))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.08.14. 23:11:38

Egy baj van ezzel a Harmadik műszakkal, hogy reggeltől estig tudnám nézni...:) Úgy látszik, hiányzik az izgalom az életemből, azért vonz ennyire. Pedig mennyire nem.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.14. 23:12:24

régebben volt egy kismacskám, az a mosogató alatt egy lábosban aludt el rendszeresen. sose tudtam meg hogy jutott be mindíg:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.08.14. 23:13:11

Segítek. Átpréselte magát a padló és a mosogató közötti résen. Képesek rá.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.14. 23:13:59

nadine
jó hogy így duplázva adják le:) én is lenni fun!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.08.14. 23:15:21

Egyébként igaziból nem betuszkolják magukat, hanem belopóznak, amikor egy pillanatra (például pislogás közben) behunyod a szemed. Az enyémek így szoktak kiszorulni a teraszra, bent ragadni egy látszólag bezárt szobában, garázsban stb. Surrannak ide-oda, aztán meg csodálkoznak nagyokat és nyivákolnak kétségbeesetten, amikor nem tudnak jönni kajálni:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.14. 23:16:26

lehet:) pedig mindig megfenyegettem, hogy egyszer megfőzöm de nem hitte el.:))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.14. 23:30:43

nem váltottam be a fenyegetésemet:)) kevés vot a hús rajata.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.08.14. 23:34:20

Hű, megkönnyebbültem!:) Toma, én most el. Jó éjszakát, holnap Cyan napja van!

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.08.14. 23:34:39

Az én macskám (az egyik) már annyira szciálódott, hogy rendszeresen fürdik. Saját törölközője is van.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.14. 23:48:01

jó éjt nadine:)
amadea, :))))
búcsozom én is, oszt belökök a dvd-t a gépbe, vár jeff goldblum a rainesben.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.08.14. 23:56:38

Toma, tényleg így van. Elég érdekesen adja elő, befúrja magát a törcsibe, közben kerreg és csapkodja a vízsugárt. A tévében kéne mutogatni ezt a jószágot.
Egy másik gyönyörűségem pedig a mosogatóból ivott.
De olyan is volt, hogy megint egy másik beledugta a fejét a kávés szatyorba és elkezdett a portól habzani a szája...:)
Jó éjt mindenkinek, én még pötyögök.

Szaros gerle 2007.08.15. 01:44:55

thankee sai Toma your kindness will be not forgotten. Sajnos az egyedüli dolog amiből ffölösn készeletekkel rendelkjetzm a6z a rocker életéés oyannira sok van belőle hogy most is szelíytrem bebaszbva írok(ezért az elgépelések9 tessék megbocsátani. melleselg Amandea drága szemiramisti blogjából kivettenm hogy neki egy jómnagy tufa ddarab életérzésre lenne szüksége. szegény. ha acélvárpsban jár akkor szóljon és bármikor meghívom egy jobb évjáratú alkoholos főzményre,, mivel úgy ráájár a rúd minden fizikális és mentális szinten hogy ezt igazén meg kell hogyí érdemelje. ezt a benefícium jegyében kiterjesztem minden itteni törzskommenteklőre.

(issmét boccs az elgépeléskért, kurva nehéz betartani a verbális kreszt ittas állapotban, teesék megkorbácsoni

Ebedli Gergő 2008.05.27. 14:10:08

Dög! Vííííír....
süti beállítások módosítása