Bazsalikomos paradicsomszósz

Az utolsó eresztés paradicsom is beérett, így eljött egy újabb adag paradicsomszósz főzésének az ideje. Nem sok maradt, összesen két és fél kilót szüreteltem le, de ez elég ahhoz, hogy nekiálljak. A kamrában is körülnézve, találtam két doboz olasz paradicsomkonzervet, aminek hamarosan lejárt volna a szavatossága, ezért azt is hozzácsaptam. A bazsalikomjaim is egyre kevésbé tolerálták az esti hidegeket, így őket is betakarítottam. Ezzel össze is állt a „nagy csapat”.
Mivel a paradicsomnak már elmúlt a szezonja, ha valaki meg akarja főzni ezt a szószt, elkészíthető csak konzervparadicsomból is. Ezt a mártást én egyfajta generálszószként használom. Minden paradicsomos ételhez jó. Ráadásul évekig is eláll.
Hozzávalók:

- 3 kg paradicsom vagy 6-7 doboz konzervparadicsom
- 8-10 gerezd fokhagyma
- egy nagy csokor bazsalikom
- egy fej hagyma
- só, bors, oregánó, olívaolaj
Előkészületek:
A paradicsomokat megmosom, meghámozom, feldarabolom, és egy tálba teszem. Hozzáadom a konzervet, és az egészet összeturmixolom. A hagymát és a fokhagymát megpucolom. A befőttes üvegeket és fedőket a mosogatógépben 70-90 fokon elmosogatom.
Elkészítés:

Egy nagy lábasban, amiben elfér az összes anyag, olajat hevítek, beledobom az apróra vágott fokhagymát, és belemorzsolom a szárított oregánót (2 tk). Mielőtt a fokhagyma elkezd megpirulni, ráöntöm a paradicsomot és beleteszem a hagymát egészben (köszi, dolce vita). Megvárom, míg elkezd forrni, ezután lassú tűzön (4-es fokozat) főzöm két - két és fél órán át, míg körülbelül a felére sűrűsödik a szósz. Félidőben sózom, borsozom. Amikor kész, beleteszem az apróra vágott bazsalikomleveleket, összekeverem, és egy merőkanállal az üvegekbe merem, míg színültig meg nem telnek. Szorosan rácsavarom az üvegekre a tetőt, fejre állítom és alaposan bebugyolálva az összeset egy plédbe, félreteszem két napra, hogy lassan hűljenek ki.
Tippek, ötletek:

A paradicsomot forró vízbe mártva könnyebb meghámozni. Előtte kereszt alakban vágjuk be a tetején a héját. Az üvegeket – de főleg a tetőt – forrásban lévő vízzel öblítsük át, hogy a baktériumok elpusztuljanak, így a szósz tartósítószer nélkül is évekig eláll.
Célszerű kisebb üvegekbe tölteni, és akkor egy üveg egy adag. Felbontás után a hűtőben két-három napig áll el.
Igazi gyorskaja-alapanyag. Egy üvegnyit beleborítok egy serpenyőbe, felmelegítem, rádobom a kifőtt pennetésztát, összekeverem, kitálalom, parmezánt reszelek rá, és kész. Ha a serpenyőbe egy adag tonhalkonzervet és egy kis szardellát is teszünk, kész a tonhalas tészta. Felhasználhatjuk lasagnébe, canellonihoz és majdnem minden paradicsomos ételhez…
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.03. 03:19:33
a szó, szoros és átvitt értelmében konzervanyag:))))
spájdernecc 2007.10.03. 06:34:19
Jó kávét!
Toma a Te lelkeden fog száradni, ha negyven év meddő próbálkozás után békét kötök a paradicsommal, és megpróbálok bilaterális kapcsolatot kiépíteni vele.
N.Zoli 2007.10.03. 07:33:53
Londonban csak vízízű paradicsomot ettem. Jól nézett ki, de íze semmi nem volt. Azt mondták a többiek, hogy inkább a koktélparadicsomot veszik. Azt viszont nem kóstoltam.
A paradicsomot lgjobb valamihez, nyersen, harapva enni. Nagyon jó szalonnasütésnél a sült szalonnához. Sokan sózzák, én nem szeretem az eleve sós ételelk mellé tolni.
Szeretem a lecsót is, egyedül a paradicsomlevesért és szószért nem ugrálok, bvalamint ki nem állom a savanyított zöldparadicsomot.
tistedur 2007.10.03. 07:36:37
N.Zoli 2007.10.03. 07:36:38
Megyek tolok egy kávét, La Cimbali-ból
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.03. 08:07:02
tistedur 2007.10.03. 08:17:32
:DD elképzeltem,ahogy egyik kezedben a kávé,másikban a fésű,hajadban néhány maybachtól kapott hajcsavaró..ráadásul a fotelből a tv-t nézed üveges szemeckéiddel..:)
spájdernecc 2007.10.03. 08:28:27
tistedur 2007.10.03. 08:40:51
nem mondták magánaak,hogy a kávézás és a blogolvasás együtt veszélyes üzem?! :P
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.03. 08:46:27
Cyan, sztem most van az exed adásban. Producer-rendező, gömbölyű, szőrös-szakállas-szimpatikus ember.
Az előbb volt egy dr. Máriás, aki könyvet írt a diliházról, na, ő is gyanús volt, de aztán elvetettem. Aztán jött a visszaemlékezéses műsorral kapcsolatos bejátszás, ahol feltűnt Nagy Feró, de az ő nejét láttam minap a tévében, nem az az ikonfestő típus. Márk, a tinisztár nem lehet gyermekeid apja - az nemcsak erős pedofil-gerontofil kapcsolatot feltételezne, hanem biológiai csoda is lenne -, viszont most megjelent a jobbján ez az úr, akit simán legyuriztak.
cyan 2007.10.03. 08:49:54
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.03. 08:54:47
cyan 2007.10.03. 09:10:41
egyszer befőztem vmi pizza alapot, fiam töltötte le a receptet netről, abban volt minden, nem is ízlett senkinek :D
ebben az a jó, h kevés ízesítő kell a paradicsom mellé.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.03. 09:37:42
spájdernecc 2007.10.03. 09:57:35
cyan 2007.10.03. 11:11:39
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.10.03. 12:11:54
csak jövök és megyek, mindenkinek minden jót, és még annál is többet.Lelkileg már megszoktam, hogy a buszozás napi 3 órát vesz el az életemből, 6 nap egy héten, de megszeretni nem tudtam.most ezen "dolgozom", illetve bőszen keresek tavasztól munkát itt a kis szülővárosomban.
Toma!
"A befőttes üvegeket és fedőket a mosogatógépben 70-90 fokon elmosogatom."
Tudom, hogy az érdekházasság fúúúúúj, de a mosógatógép és Pécs miatt, nem akarsz elvenni?
Hihetelenül csödes vagyok, nem fogyasztok sokat, és nem is jut eszembe semmi rossz tulajdonságom.Ja, de, szeretek/nék vásárolni, tudod, könyvek, cipők, parfűmök, krémek, és a mobilomat is ideje lenne lecserélni..És házias sem vagyok(((((meg szép sem,csak a koromhoz képest nem annyira ronda.
Öregem, ha ennek ellen tudsz állni,hát kőből van a szíved.
Ja, igen és van egy csomó hozzám hasonlóan lökött gyerekem. Szerintem kész főnyeremény vagyok.Kapsz két perc gondolkodási időt.:DDDD és lol
Na, mentem buszozni, hurrá!!!!
spájdernecc 2007.10.03. 12:15:47
angoltanári állást keresel?
tistedur 2007.10.03. 12:21:19
rohangászol össze-vissza :(
de azért jó néha látni téged :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.03. 12:34:45
maybach 2007.10.03. 12:35:25
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.03. 13:43:38
nadine
megkaptam a mailt, a blog nem fog elszaladni, ott lesz fél év múlva is, ha majd úgy gondolod, megcsinálod:))
a pénteket odaadnám valakinek, posztilag, mert rohamtempóban haladok a teljes anyagi csőd felé, ezért festéssel tölteném a következő napokat, és nem poszt írással. a holnapi még, meg lesz.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.03. 13:49:20
igérem, a holnapi kajában, egy darab paradicsom sem lesz:)))
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.03. 14:01:11
naná, hogy nyersen a legjobb a pari:)) a londoni paradicsom, meg a hazai bolti is, attól viz izü, hogy nem tőérett. én ha nagyritkán áruházben veszek paradicsomot, egyenként megszagolom a száránál (hülyének is néznek sokszor) ha olyan az illata mint a fűnek akkor nem jó. ha paradicsomillatot érzel, akkor "jó". az előrecsomagoltat, meg kerülni kell.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.03. 14:21:40
egy kis olvasni való. kicsit hosszú, de akit érdekel a gasztronómia, annak kötelező olvasmány!
index.hu/kultur/eletmod/mbt070911/
maybach 2007.10.03. 14:27:24
Bizony kötelező.
A paradicsofőzésért meg csak azért nem lelkesedtem, mert már leérett, meg mert a birsalmasajt tennap lett kész. Meg én is.
spájdernecc 2007.10.03. 14:37:17
Elkezdtem bélyeget gyűjteni
tegnap kaptam egy zsákkal
azóta nem gyűjtök bélyeget.
/ nem szószerinti idézet, de a lényeget híven tükrözi/
A paradicsommal úgy kerültem távol érzelmileg, hogy ovis koromban szó szerint belémtömtek egy tál töltöttpaprikát, a paradicsomos ételektől gyakorlatilag a mai napig bokákolok.
A birs-sajtot meg nagyanyám triplaadag cukorral csinálta, ráadásul el kellett fogynia, hogy a barack meg a hecsedlilekvár sorrakerülhessen
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.03. 14:45:21
sajnos nem egyedi eset a tiéd. sok emberrel utáltattak meg gyerekkorban bizonyos élelmiszereket. azért azt mondom, nyitottnak kell lenni minden íz irányába, mert sokmindenről maradhatunk le. az ember és az izlése kb hét évente változik, de a nyitottságot, meg kell őrizni.
maybach 2007.10.03. 14:55:20
Más teccett 7,14,21... évesen. Tartok a jövőtől.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.03. 14:55:59
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.03. 15:06:01
spájdernecc 2007.10.03. 15:29:27
Csüt : Toma
Péntek: Maybach Foci 2 / gomba 5
Szombat: gomba 5 / Foci 2
Vasárnap: ??????
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.03. 15:32:27
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.03. 15:40:01
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.03. 15:44:32
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.03. 16:19:57
spájdernecc 2007.10.03. 16:43:41
spájdernecc 2007.10.03. 17:14:37
kimoderált, vagy kézi moderálás van....
de megpróbáltam :/
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.03. 17:23:38
na megyek vissza takarítani:((
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.03. 18:50:19
Jé 2007.10.03. 19:29:48
én asszem be tudom vállalni a vasárnapot. és ha felpakoláshoz segítség kell Nadine, sikíts! szívesen átvállalom, ha gondolod.
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.03. 19:35:03
Ja, Toma, már csak azért is vedd el anyut, mert a gyermekek egyike (habár csak alternatív gyerek:) én vagyok. Naaa, mit szólsz hozzá? Két kifőzdést is megismerhetsz egyszerre.:))))
Amúgy sziasztok!
Nadine, én próbálok írni, de annyi dolgom van és olyan kevés időm, hogy a sajátjaimat is a félórás szünetekben körmölöm.:((
Jé 2007.10.03. 19:53:45
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.03. 19:56:19
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.03. 20:05:38
Tudom, Am, tudom:)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.03. 20:09:38
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.03. 20:16:17
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.03. 20:16:35
Jé 2007.10.03. 20:17:15
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.03. 20:19:13
most már többetszerre buksz le, hogy nem olvasod el a kommeneteket:))) a cikket fentebb már belinkeltem!
egyébkén, nagyon jó a cikk és kötelező olvasmány:)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.03. 20:21:02
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.03. 20:22:16
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.03. 20:24:58
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.03. 20:25:25
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.03. 20:31:25
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.03. 20:47:22
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.03. 21:07:06
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.03. 21:17:35
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.03. 21:28:18
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.03. 23:23:02
Ui.: csak az egyik blogomra írtam szar bibliográfiakészítés miatt. Grrrhh!!! Jó éjt!