Ricottával töltött ravioli paprikamártással
Na, ezt már egy fokkal bonyolultabb elkészíteni, mint az eddigi ételeket, melyeknek a receptjeit, e blogba leírtam. Azért nem kell megijedni, ez sem nehéz, csak egy kicsit több előkészületet igényel. Viszont mindezekért bőven kárpótol minket az étel fantasztikus íze.
Szeretnék pár mondatban beszélni vesszőparipámról, a minőségi alapanyagokról. Mint az étel neve is mutatja, ez egy ricottával töltött tészta. Könyörgöm, ne valami ócska szarvasi szarral töltsük azt a tésztát! Vegyük a fáradságot, és szerezzünk be igazi ricottasajtot, aminek telt, rusztikus íze és krémes állaga fényévekre van a szarvasi ricotta-túró (még leírni is fáj) néven árusított száraz, darabos izétől.
A másik a paprika. Ehhez a mártáshoz ne a génkezelt, hónapokig elálló, de tökéletesen íztelen kaliforniai paprikát vegyük, hanem a direkt grillezéshez használatos, piros, vastag húsú, édes paprikát, esetleg pritaminpaprikát.
- 15-15 dkg liszt és rétesliszt
- 3 tojás
- egy doboz ricotta (25 dkg)
- 20 dkg parmezán vagy grana padano
- egy maréknyi bazsalikomlevél
- 5-6 db grillpaprika
- 2-3 gerezd fokhagyma
- fél liter zöldség alaplé
- 2-3 szardellafilé
- 5 dkg vaj
- egy-két evőkanálnyi mascarpone vagy más semleges ízű krémsajt
- só, bors, olívaolaj
Először is, elkészítem a tésztát. Egy keverőtálba szórom a liszteteket, beleütök két tojást, és jól összedolgozom. Ha igényli, hozzáadom a harmadik tojást is. Ha összeállt, kiborítom egy deszkára, és alaposan átgyúrom, míg egy homogén, kemény és rugalmas tésztát nem kapok. Letakarom fóliával, és félreteszem pihenni egy órára.
Következik a paprika. Kicsumázva, hosszában félbevágva, egy alufóliával kibélelt tepsibe teszem, és a 250 fokra előmelegített, grillfokozatra állított sütőbe helyezem. Addig sütöm, míg a paprika héja fekete nem lesz, ez kb. 15-20 perc. Mikor kész, egy tálba dobom és fóliával lefedem, hogy a keletkező párától a héja elváljon a húsától, mert így könnyebb leszedni. Amikor ez megvan, csíkokra vágom és félreteszem.
Elkészítem a zöldségalaplét. A parmezán felét lereszelem, összekeverem a ricottával és az apróra vágott bazsalikomlevelekkel.
Előveszem a tésztát, kettéosztom, és egy nyújtófával (ha nincs tésztagép) egész vékonyra (amennyire csak lehet) kinyújtom. Egy kb. 9 cm átmérőjű formával (jó egy pohár is) kerek lapokat szaggatok ki a tésztalapból. A leeső darabokat újragyúrom, nyújtom és szaggatom, egész addig, míg kapok kb. 20 kerek kis lapot. Egy vízbe mártott kiskanállal kisebb diónyi darabot teszek a töltelékből a közepére, majd egy ecsettel bevizezem a tészta széleit (hogy összeragadjanak), és az egyik felét ráhajtom a másikra. Az ujjammal lenyomkodom a szélét körben, nehogy főzés közben kifolyjon belőle a töltelék. Ez után a kész raviolikat letakarom, hogy ne száradjanak ki.
Nekilátok a szósznak. Egy nyeles lábasban olívaolajat hevítek, beledobom a felszeletelt fokhagymákat és a szardellafiléket. Kicsit pirítom, majd rádobom a sült paprikát, és felöntöm az alaplével. Megvárom, míg el kezd forrni, majd félrehúzom, és egy botmixerrel összeturmixolom. Ezután közepes fokozaton főzni kezdem, egészen addig, amíg a felére be nem sűrűsödik. Közben sózom, borsozom. Mikor elészül, átszűröm egy másik edénybe, és melegen tartva, félreteszem.
A raviolitésztát bőséges, sós, lobogó forró vízben főzni kezdem. Eközben egy serpenyőben vajat melegítek. Mikor a tészta megfőtt (al dente - fogkeményre, ez kb. 5 perc), kiszedegetem egy szűrőkanállal (ne öntsük szűrőbe!) és a serpenyőben lévő vajon még egy percig megfuttatom. A szószt visszateszem tűzhelyre, és melegítés közben hozzáadok egy evőkanálnyi mascarponét (vagy 5 dkg hideg vajat), majd addig keverem, míg el nem olvad benne, így téve bársonyossá a szószunkat. A tésztát tányérra szedem, paprikaszószt öntök hozzá, és reszelek a tetejére egy kis parmezánt.
A kifőtt tészta és a szósz, külön-külön, szorosan lefedve, hűtőszekrényben egy-két napig eláll. A tésztát egy serpenyőben kevés vajon, folyamatosan mozgatva melegíthetjük. A nyers, töltött tészta lefagyasztható. A grillezett paprika egy csatos üvegben, olajjal felöntve, két-három hétig is eláll a hűtőben tartva.
Még pár szó…
Tudom, kicsit macerásnak tűnik az elkészítése, de azért nem annyira komplikált. Viszont nagyon finom! A paprikamártás füstös-édes aromája, bársonyos textúrája jól illik a ravioli töltelékének friss, markáns zamatához és krémes állagához. Mindehhez jön a vajon megfuttatott, frissen gyúrt házi tészta íze!...
A paprika meghatározó ízéhez kell a bort választani. Hogy ne csak mindig a szekszárdi kadarkát ajánljam – mert ehhez is az passzolna –, egy testes fehéret javaslok hozzá fogyasztani, méghozzá csopaki olaszrizlinget.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.04. 04:40:09
spájdernecc 2007.10.04. 05:27:36
Kávét!
... és télleg nincs benne paradicsom :))
tistedur 2007.10.04. 07:50:10
szimpatikus recept..:)
maybach 2007.10.04. 08:08:29
Toma!
Lehet a hétvégén próbálkozom, mert teccik.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.04. 08:27:16
Vidám, ahogy Toma hajnali fél öt körül vidáman köszönget a hortyogó társaságnak. A kaja megint jó, szerintem ez az ember egyszer nagyon rá fog faragni erre:D
cyan 2007.10.04. 08:32:11
jól néz ki, de ezt a macerás kategóriába sorolom :)
cyan 2007.10.04. 08:44:57
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.04. 08:51:21
cyan 2007.10.04. 08:57:33
maybach 2007.10.04. 09:03:26
N.Zoli 2007.10.04. 09:28:56
Most kerestek meg a Gyopártévétől:), hogy nem akarok-e a munkatársuk lenni, havi pár percet kapnék, egy kistérségi tévében, teljesen szabadkezet kapnék. Most indult minden, még egyenlőre társadalmi munkában.
spájdernecc 2007.10.04. 10:05:38
Fridi is így indult...:)
Na, hogy ez most csüggeszt, vagy bíztat, döntsd el magad :))
tistedur 2007.10.04. 10:13:45
wow..sok sikert hozzá :)
maybach 2007.10.04. 10:16:16
Gratula. Fogadd el! Egy szabad kéz még bármikor is jól jöhet.
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.04. 10:59:09
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.04. 11:20:07
Ez a vacak már köszönni se hagyja az embert!
tistedur 2007.10.04. 11:21:56
az idegeskedés öregíti az arcbőrt :)
tistedur 2007.10.04. 11:23:20
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.04. 11:32:03
tistedur 2007.10.04. 11:34:34
nyugi..én cirka 5 éve készülök kozmetikushoz..:) még nem jutottam el.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.04. 11:43:29
cyan
nem olyan macerás, mint első olvasatra tűnik. pl. a paprikár meg lehet előző nap sütni. de az egész meg van egy óra alatt.
enzoli
teljes szabadkéz?? az király!:)))
maybach 2007.10.04. 11:45:07
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.04. 11:55:05
Nekem furi, ha egy pasi kozmetikushoz jár...
Ui.: ja, valamelyiknap benne voltál az újságban, csak szólok.:)
maybach 2007.10.04. 12:06:42
Most itt ülök furdalások közt. Melyik újságban? Csak nem kőrözés?
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.04. 12:27:55
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.04. 12:32:50
spájdernecc 2007.10.04. 13:01:13
Ezt a Mianmart sose tudtam megszokni :)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.04. 13:17:43
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.04. 13:19:27
Toma, adj enni!
maybach 2007.10.04. 13:26:35
buddhisták gyilkolnak a buddhizmus nevében,
kersztények a szeretet nevében,
iszlám hívők az igazságuk nevében....
Lehet sosem lesz vége.
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.04. 13:27:46
N.Zoli 2007.10.04. 13:31:11
N.Zoli 2007.10.04. 13:33:00
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.04. 13:36:57
Maybach, én azt nem értem, hogy ha ez ennyire nyilvánvaló, akkor ők, akik egy vallás nevében gyilkolnak, hogy hihetik azt, hogy az ő ügyük szent??? Hogy az más, hogy nekik szabad? Hogy lehet ilyen szelektíven látni-hallani-élni-ölni? Én nem tartom magam túl kvalifikált embernek, mégis rálátok erre a jelenségre, akkor hogy lehet ilyen embermennyiség ennyi évezreden át ilyen... ilyen... önpusztítóan ostoba????
maybach 2007.10.04. 13:47:19
Rövid válasz (az sem biztos, hogy jó):
a civilizáció roppant vékony máz.
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.04. 13:59:26
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.10.04. 14:07:11
azért tényleg morbid, a buddhista-terrorista-szerzetesek azért gyilkolnak, hogy hagyják már őket buddhitáskodni és szerzeteskedni, addig a hittérítés, valami más forrásból táplálkozott.politika, hatalom, területszerzés.abban sem vagyok biztos, hogy ezeket a szerzeteseket nem közösíti ki a többi hívő.
Spájder, igen csak az angoltanárkodáshoz értek, bár ha nagyon rágyúrnék, akkor talán menne a go-go tánc is, na nem mostanában, és ha sokat olvason Toma receptjeit, akkor kiozárólag csak egy dagi-bárban.tényleg van ilyen????
Free everybody & Burma!
AMADEA
azért, mert kicsit kizökkentem még tudni akarom mi van veled, bár az ennyi idős gyermekeim sem igazán közlik velem a legbelsőbb lelki rezdüléseiket, az igaz.
Nadine(csak nem akarok annyira kiabálni:))))
amikor voltál azon a helyen, amitől én kiakadok mit tenéked mondtak????csak egy + vagy - jelet kérek.légyszi)))
Ezek a hülye jelek, ha tudnám mit jelentenek,(((nem jó, )))jó, ugye? még tudok párat, de a gyerekem a többibe nem akar beavatni.
És mndenkinek puszi.mosógépem elromlott, megyek mosni, és ha hinni lehet a költőnek, akkor, na ezt inkább nem.
Aztán buszra fel!
csók!!!!!!!!
N.Zoli 2007.10.04. 14:07:14
még nem tudom. Van egy városi tévé az sem életképes, a polgármester embere a főszerkesztője, mint a helyi újságnak. Ez most indulna ellenlábasként,politikamentesen, hát nem tudom. Soha nem dolgoztam mozgóképpel, utálok közönség előtt beszélni és írni jobban szeretek, mint artikulálva beszélni. Ráadásul még be nem indul társadalmi munka lesz. Pár percem lenne havonta egy alkalommal, avval dolgoznék, akivel akarnék, olyan stílust várnának el, mint a blog. Egyszer kipróbálom mindenképp, aztán majd meglátjuk. Már a bloggal is sikerült pár embert magamra haragítanom és ez kisvárosban nem a legfaszább, mondjuk lehetetlen és eszem ágában nincs mindenkinek megfelelni.
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.10.04. 14:10:00
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.04. 14:26:09
Zoli, lehet, hogy pont olyan embert keresnek, aki nem akar mindenkinek megfelelni.
Ja, és a buddhistákat azért hoztam fel, mert egyszerűen fel nem foghatom, hogy képes valaki, aki nem eszik húst, mert az élet, leöldösni a másik embert. Nekem ez nem megy be oda, a kockák közé. Mindig eszembe jut a Hét év Tibetben, amikor építkeznek a szerzetesek, és átszitálják a földet, nehogy az ásóval elvágjanak egy gilisztát.
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.04. 14:26:51
SZIA ANYÚÚÚÚ!!!!
Tudni akarod, mi van velem? De hát ha kérdezed, mindig mondom! Perpill taknyos vagyok, fáj a fejem, bibliográfiával kínlódom, a pasim hülye, ellenben megállapítottam, az egyetemen sokkal rendesebbek a srácok, mint a csajok. Puszkózlak!
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.10.04. 15:21:13
A Hét év Tibetben című könyvben olvasható, hogy a kis huncutok, mással öletik meg az arrafelé honos állatot(birka?), ha mégis húsra vágynak.És azért a filmben is egyik másik visszalőtt:)
De a Dalai Láma viszont elmenekült, és azóta is a békés megegyezést képviseli, amin a kínaiak megint csak jókat röhögnek és leöldösnek néhány szerzetest.persze nekik szabad, elvileg.
Drága lányom, pont annyira vagy bőbeszédű és informatív, mint a többi lányom/és egyetlen fiam.Egyetem?oszt milyen szak?és naná, hogy az egyetemista pasik rendesebbek veled, mint a csajok, meg a pasik általában is,ha nem tévedek.
Na megyek, és ahogy nagyanyám mondta:kicsavarok/teregetek.
rosszalkodjatok, de nagyon.
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.04. 15:25:23
tistedur 2007.10.04. 15:33:26
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.04. 15:38:53
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.04. 16:15:50
semiramis.blog.nlcafe.hu
tistedur 2007.10.04. 16:31:39
egyáltalán nem naiv gondolat..
Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.10.04. 17:02:40
Bocs a nagy csendért meg a távolmaradásért, de iszonyatosan besűrűsödött idebent a munka, és másik blogokatt sincs időm rendesen csinálni. De látom azért mindenki jól van, ép és egészséges. Csók
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.04. 17:39:06
nadine
jól gondoltad, pont azért álltak az élre. sajnos a katonákat ez nem hatotta meg. sajnos a vallást sokan csak takaróként használják a tetteik igazolásásra. a világ összes nagy vallásában ott van a parancsolat, hogy ne ölj. a buddhista terroristának annyi köze van a buddhizmushoz, mint az iszlám kollegájának a valódi iszlámhoz, ami mellesleg azt jelenti béke. annak idején a pápa parancsba adta, hogy egy francia város teljes lakosságát (mert eretnekek) írtsák ki a lovagok, mondván majd isten kiválogatja az ártatlanokat. ilyen "logikával" nehéz vitatkozni.
cyan 2007.10.04. 20:36:48
na, ma szólt a rendező bácsi, szombaton leszek a tv-ben :)
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.04. 21:21:50
Cyan, hanyas csatorna?! Mondd meg!
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.04. 21:37:18
(www.statgep.hu)
cyan 2007.10.04. 21:37:25
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.04. 21:39:13
cyan 2007.10.04. 21:40:57
cyan 2007.10.04. 21:50:28
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.04. 21:57:00
Cyan, és ez is rejtvény? Hogy melyik vagy Te? Vagy kitaláljuk a vastag aranyláncon a nyakadban lógó ikonról?
cyan 2007.10.04. 22:10:57
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.04. 22:19:53
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.04. 22:20:48
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.04. 22:21:43
cyan 2007.10.04. 22:41:21
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.04. 22:45:59
cyan 2007.10.04. 22:47:05
ez elég támpont lesz?
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.04. 22:51:09
cyan 2007.10.04. 22:54:58
macskafogo.net
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.04. 22:55:49
cyan 2007.10.04. 22:59:52
cyan 2007.10.04. 23:01:54
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.04. 23:06:18
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.04. 23:40:55
spájdernecc 2007.10.05. 04:58:16
jó kávét, jó sokat!