Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Barangoló: Trogir, Horvátország

2007.10.07. 07:00

Horvátország kedvelt célpont, minden évben egyre többen mennek oda nyaralni. Nem véletlenül, az elmúlt néhány évben hatalmas fejlődésen ment keresztül az ország: miután rájöttek arra, hogy a turizmusban rengeteg pénz van, ráhajtottak a dologra. A háború után rendbe vágták a városokat, kipucolták a tengerpartot, autópályát építettek, és így tovább. Ma már több millióan keresik fel az országot, és nagyon sokan évről-évre visszatérnek. Így kell ezt csinálni.

Ez most megint sorozat lesz, a hagyományokhoz híven. Virtuális túra során körbejárjuk azt a néhány városkát, ahol tavaly nyáron jártunk. Engem elbűvölt a környék, az emberek, és természetesen a tengerpart.





Trogirt a görögök alapították az időszámításunk előtti IV-III. században, Tragurion néven. Aztán jöttek a rómaiak, és „Tragurium Civium Romanorum” néven Salonához csatolták, így ez lett a dalmát provincia központja. A Római Birodalom bukása után a város önállóan fejlődött tovább: a horvát népcsoport telepedett itt le. Templomokat húztak fel, és újjászülettek a régi római építmények. Az elkövetkező évszázadok során a fejlődést többször megtörte a különböző hódítók sora: a magyarok, Velence, a bizánciak, a törökök, és még nincs vége a felsorolásnak. Mikor Könyves Kálmán elfoglalta a várost, az ottlakók függetlenségét meghagyta: az elöljáróikat maguk választhatták meg, és saját püspökük is lehetett. Velence 1420-ban foglalta el a települést, a harcok során sok épületet leromboltak. Uralmuk egészen a XVIII. századig tartott. Ez idő alatt újjáépítették Trogirt, új palotákat, házakat, valamint egy erődöt építettek. A török hódítók elleni harcok tönkretették a város gazdaságát. Mikor a Velencei Köztársaság megszűnt, Napóleon illír tartományai közé került. Ez azonban a kommunális és egészségügyi reformokat, valamint gazdasági modernizációt hozott. 1814-1914-ig Habsburg-fennhatóság alá tartoztak, s ez az időszak nem éppen emlékezetes. A városka lakóit éhínség és járvány tizedelte. Az 1848-as forradalmi hullám ide is elért, és 1877-re a horvátok kiharcolták, hogy önállóan irányíthassák településüket. Az első világháború után a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság, majd Jugoszlávia része lett. 1990 óta a független Horvátországhoz tartozik.

Ismét az Adriai-tengernél járunk, Dalmácia középső részén. Ha valaki repülővel érkezik, leszállhat Splitben, majd folytathatja autóval az utat. Viszont azok, akik eleve szárazföldön közelítik meg a helyet, készüljenek fel, hosszú út lesz. Szerencsére egész sokáig lehet autópályán jönni, ami ugye gyors és kényelmes. Ellentétben azonban a hazai sztrádákkal, itt nincsenek olyan szépen kiépített pihenők. Megállhatunk, használhatjuk a kies Toi-Toi vackokat, de kezet mosni például nem lehet. Nem túl higiénikus, de ez van. Mielőtt leérnénk a tengerpartra, át kell verekednünk magunkat néhány hegyen, de ez már csak apró kellemetlenség.

Trogir részben a szárazföldön, részben egy apró szigeten fekszik, melyet Ciovo-nak hívnak. A történelmi városrész itt található, sétánkat feltétlenül ezzel kezdjük. Ha átverekedtük magunkat a hídon – ami nem egyszerű, mert csak egy van belőle, ebből következően mindenki azon jár – akkor szemből láthatjuk az északi városrész kapuját. A kapu tetején lévő szobor Szent Jánost ábrázolja, a városlakók védőszentjét. Picit beljebb van egy tér, ahol már több látnivalóba botlunk. Elsőként a katedrális, melyet a helyiek a védőszentről neveztek el, bár hivatalosan Szent László a névadó. Hatalmas épület, meghatározza az egész tér hangulatát, ide látogatnak a legtöbben. Egy korábbi bazilika alapjaira építették, nagyjából 1213 körül. Az érdekességét az adja, hogy többféle stílus keveredik, az összhang mégis megvan. A fő- és az oldalhajók a gótika jegyében épültek, később a velenceiek hozzátettek egy teraszt, majd a külső falat díszítő árkádok már román stílusban készültek. 1240-ben egy horvát építész megalkotta a Radovan kaput, ami a katedrális legszebb része. Főleg szenteket és apostolokat láthatunk, valamint a 12 hónapot ábrázoló alakokat. A harangtorony a város legmagasabb építménye (47 méter magas), és ez is legalább háromféle stílusban épült. A bátrabbak felmászhatnak körülnézni, részemről ezt kihagynám, tériszony miatt. Inkább nézelődjünk tovább, a tér másik oldalán van a Ćipiko palota. Ezt egy Koriolan Ćipiko nevű építész készítette, velencei gótikus stílusban. Előtte állt itt egy másik ház is, melynek a maradványait megtaláljuk az új földszintjén, két sor gyönyörűen díszített ablak formájában. Még egy érdekes látnivaló érdemel szót, az óratorony és a hozzáépített loggia.

Közel a kikötőhöz az egyik házban megnézhetjük a Kairos-gyűjtményt (Kairos a szerencse és az olimpiai játékok istene volt), apácák őrizték kolostorukban. A gyűjteményt 1928-ban fedezték fel, és akkoriban hatalmas világszenzációt jelentett. A legjelentősebb darabja egy dombormű, amely az istent ábrázolja. Egy másikon Achilles van, vagy egy újabb, ez az „Anya gyermekével” címet kapta.  Ha itt már eleget bámészkodtunk, menjünk tovább. Lehet irigykedni, nyálat csorgatni, mert a kikötőben olyan jachtok horgonyoznak, hogy az ember nem hisz a szemének. A világ minden tájáról érkeznek ide hajósok, utazgató milliomosok. A kikötő egyébként szépen kialakított sétány, pálmafákkal és csetreszárusokkal (gyerekekkel életveszélyes!). A sziget másik végén megnézhetjük a Kamerlengo erődöt, amely középkori hangulatot ad a városnak. A velenceiek építették a XIII-XIV. században, tengeri támaszpontnak. Ma kulturális rendezvényeknek ad otthont, valamint a toronyból remek a kilátás a környékre. Az erőddel szemben látható a Szent Márk után elnevezett bástya. Ezt szintén a velenceiek követték el, egészen prózai okokból – jöttek a törökök. A Kamerlengo erőddel együtt védte a szigetet.

Sétáljunk tovább: az északi részen, először egy hatalmas parkolót, majd egy helyes kis parkot találunk. Közben lehet, hogy megéheztünk, megszomjaztunk. Keressünk egy éttermet vagy kávézót, amelyből van jópár. Nagyon kedvesek a pincérek, és mindenki beszél angolul. A történelmi városrész egyébként tartogat még néhány látnivalót, többek között a Szent Barbara és Szent Péter templomot, vagy a városi múzeumot. Az utcák néhol egészen keskenyek, mindenhol macskakő, ami olyan simára van koptatva, hogy szinte csúszik. A lakók szeretnek itt élni, ez látszik, mert tiszta, rendezett és barátságos. Nemcsak az erkélyeken, ablakokban vannak virágcserepek, hanem még az ajtók előtt a földön is. Az éttermek, fagyizók, kávézók nem rontják el a hangulatot, illeszkednek a környezetükbe.

A város modernebb része a sziget két oldalán helyezkedik el. A déli felén a keskeny tengerparti sávot autóút választja el a lakóházaktól. Mivel ez picit dombosabb, elképzelhető, hogy a szálláshelyünkhöz hegyet kell mászni. Ha kipihentük magunkat, akkor a következő alkalommal kirándulni megyünk a környékre.

Folyt. köv.

116 komment

Címkék: barangoló

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.07. 13:34:36

Most elment egy nem elküldött, ráadásul hibás komment. Szóval nem emlékszem, melyik törp volt az, amelyik állandóan morgott, talán Duli-fuli? Volt ilyen? Na, mindegy. Gerléről jutott eszembe.

cyan 2007.10.07. 13:41:38

aha, asszem Duli-fuli volt. Gerle, miért utálnák a magyarokat? mi is csak a pénzünket hagyjuk ott. azt meg mindenki szereti :)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.07. 14:31:15


ez megint egy emlékeket felidéző barangolás volt:)))
ha képek kellenének a folytatáshoz,
picasaweb.google.com/artlobo/NyaralS2005
én két éve voltam ott és akörnyéken, fotóztam párat.

2007.10.07. 14:40:23

köszi Toma, de képem van még. egyenlőre időm nincs folytatni.

maybach 2007.10.07. 15:44:47

Halló mindenki!
Jé!
Köszi. Trogirt és környékét ismerem. Ilyen.
Nadine!
Szégyentábla jó ötlet, de lehet a többségnek kéne hordania.

maybach 2007.10.07. 16:07:43

Szerintem is szomorú, de folyton ezt látom. Itthon.
Egyébként pedig miért nem lehet ezt szigorúan büntetni, ha maguktól gyökerek az emberek?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.07. 17:08:41

ugylátszik kevés volt a bor tegnap, mert még mindíg nem megy a festés. sebaj!
tegnap, mig borozgattam, összedobtam egy blogot aháva összegyűjtöttem-arhiváltam a gasztro posztjaimat. így most egyben megtalálható a

tomakonyha.blogspot.com/

címen. már sokan mondták az ismerőseim, hogy nehéz megtalálni a receptjeimet, így most egyhelyen megtalálható. az exluzivitás továbra is a kifőzdéjé, csak másnap fogom arhiválni. ha már nadine átfésülte:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.07. 17:24:31

Bölcs döntés. És köszönöm a bizalmat:)

2007.10.07. 19:25:14

Toma, borral szoktad visszacsalogatni a múzsádat? :)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.07. 19:30:39

nem, borral szoktam elfojtani a tehetségtenség érzését:))))

2007.10.07. 19:39:38

ah, ugyan már, ne beszélj itt összevissza! nem vagy tehetségtelen, csak most nem jött össze. szeretnék én legalább úgy rajzolni, ahogy te festesz...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.07. 19:49:17

Toma, azért ezen Te is nevetsz, ugye? Mármint a tehetségtelenségeden... Mert a Te szádból elég vicces ez a mondat.

Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.10.07. 19:54:55

Toma, tök jó ötlet. Elhatároztam, hogy valamelyik egyszerűbb receptedet jövő héten megcsinálom, had ámuljon a család. A címsor az ellenség megtévesztése miatt olvashatatlan?:-)

2007.10.07. 19:58:15

Ja, és Toma, nem olyan ördöngösség ám összerakni azt a szakácskönyvet... csak kéne nehány recept bele :)
a múltkor belengettél egy teljes ételsort, az mikor lesz?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.07. 20:03:05

Amikor le tudja teríteni az azóta irreális méretűre nőtt vércsirkét.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.07. 20:11:26


reméltem, hogy ezt az ételsor dolgot már elfelejettétek:))))
hollan
a blog címére gondolsz? még ez volt a legolvashatóbb szin, ami a képeken látszik.
nadine
a vércsirke a taginehoz kell:)) de az is meglesz!

2007.10.07. 20:29:21

pfff, az elefántok nem felejtenek, Toma. az engem felcsigázott. így jártam? :)

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.07. 20:36:49

Jó estét! Jelentem, teljesen kiéltem vásárlási szevedélyem, habár azért maradt egy kis hiányérzetem.

2007.10.07. 21:14:37

megvan az Amadea, csak kell némi türelem

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.07. 21:19:40

Ez az izé felélte az összes macskatürelmemet.:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.07. 21:25:58

Akkor nézd meg a postaládádat, hátha tett bele valamit a Mikulás.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.07. 21:29:27

Stein hálátlan némbernek nevezett! Aki szeret, védjen meg, de gyorsan!

cyan 2007.10.07. 21:55:21

az évődéseitekbe inkább nem szólnék bele :)
amúgy tényleg nem a legjobb betűválasztás volt....

cyan 2007.10.07. 21:57:56

Toma, ezt a blogot most csináltad, és utólagosan dátumoztad vissza, vagy már július óta titkolod elöttünk?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.07. 22:01:00

most csináltam, csak minden cikket az eredeti dátumával tettem be.:))

cyan 2007.10.07. 22:14:32

ok, megnyugodtam :P

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.07. 22:17:51

Toma, természetesen linkellek, ha odáig jutok. A festési "szünet" miatt meg szerintem ne aggódj.
Cyan, szerinted az évődésnek nevezhető, ha hálátlan némbernek neveznek?!
Azért ezt a betűtípust választottam, mert egy igazi napló hatását akartam kelteni!

cyan 2007.10.07. 22:20:33

de nálam nem a dőltbetűs kézítást utánzó jelenik meg, hanem az állóbetűs. még jó, h Stein belinkelte a fotókat.

cyan 2007.10.07. 22:21:44

egyébként meg nekem évődésnek tűnt a párbeszédetek :)
ahogy ott vitatkoztok, mint egy házaspár :P

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.07. 22:23:31

Jaj, ne kezdjétek már megint.:))))
Nem ússza meg szárazon, ott támadok, ahol a legjobb vagyok...

cyan 2007.10.07. 22:51:34

az mit jelent, ha megjelenik a jobb alsó sarokban egy buborék, és az van beleírva: windows rendszerhiba, ip ütközés van a hálózaton belül? ilyenkor nem is jelenik meg egy adott blog kommentelő oldala. 4 gép van nálunk hálóban, de blog.hu-ra tudtommal csak én írkálok. de sose lehet tudni... rádiós, lehet a szomszéd is a miénket használja :)

cyan 2007.10.07. 22:56:43

az én értelmezésemben ez azt jelenti, h valaki más is bejelentkezik a blog.hu-ra és az ip ugyanaz, és ezt valahogy nem szereti a rendszer. szóljatok, ha tévedek.
még az lehet, h a tegnapi akcióval ex felbuzdult, és belépett a nevemet bitorolva c:c-re. esetleg ettől zavarodott meg az egész. rejtély

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.07. 23:39:43

Na, én megyek alukálni, jó éjt!

spájdernecc 2007.10.08. 05:10:29

Jó reggeltű!
Jó kávét!

cyan 2007.10.08. 07:26:55

jó reggelit!
3. kávémat iszom.
4-kor kidobott az ágy. 5-kor felkeltem. addig próbáltam visszaaludni. feladtam :(

tistedur 2007.10.08. 08:32:07

jó reggelt,jó kávézást :)
cyan,rossz neked :(

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.08. 08:48:42

Jó reggelt. Cyan, passz. Alvási problémáim is kizárólag fordítva szoktak lenni, hogy nem tudok elaludni, de az is ritkán.

Vajon miért hittem, hogy ma reggel gasztroposztunk lesz Tomától? Mert nem ment neki hétvégén a festés?

cyan 2007.10.08. 09:02:40

mostanában mindig elaludtam, túlaludtam magam. lehet kicsit sok volt az alvás a szervezetemnek.

én is azt hittem lesz poszt hétkor. így jártunk :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.08. 09:08:37

Ilyenkor mindig az jut eszembe, hogy Toma járt így Mázlival. Kizárta a házból.:)

maybach 2007.10.08. 09:19:11

Jó reggelt kívánok!
Az van, hogy Mázli megunta Toma kifogásait. Így kizárta az udvarra és most ő fest. Két üveg bor után.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.08. 09:46:11

:D Nálad a pont és a nevetés. Ennyire nem dolgoztam ki az én verziómat. Én csak Drazsét láttam lelki szemeimmel, ahogy karbaöltött manccsal csóválja a fejét, és arra gondol: Kellett ez neked, gazdám?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.08. 09:50:18

Évek múlva pedig olvassuk Tomáról: "...a kezdeti csendéletek, táj- és városképek után, a művész - némi szünetet követően - egy váratlan fordulattal absztrakt festőként jelent meg újra. Hiába, sosem tudhatjuk, mi lakozik egy géniusz lelkében."

maybach 2007.10.08. 09:54:11

Lehet sok festőt megértenénk, így utólag, ha az életrajzát jobban ismernénk.

maybach 2007.10.08. 10:07:30

Arról nem is beszélve, hogy esetleg Tomának is jobb Drazséval hemperegni a fűben, mint a múzsára várni.
Főleg, ha bejönnek majd Mázli képei.
Lehet nyertünk egy főállású mesterszakácsot.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.08. 10:26:22

Nem tudom, mit kívánjak annak tudatában, hogy Drazséval mindenképpen jobb hemperegni, mint várakozni az ihletre. Viszont hempergés közben nehéz főzni. Hm.

maybach 2007.10.08. 10:53:24

Mindenképpen Mázlival és Drazséval kellene tárgyalnunk. Talán a hasukon keresztül ők is megfoghatóak.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.08. 11:09:34

Az könnyű, a kutyákkal jól megértem magam (hempergés közben).

maybach 2007.10.08. 11:35:45

Toma még hálás lesz, amiért ezt így elrendeztük neki.

spájdernecc 2007.10.08. 11:42:18

Nem értem...
talán bolha által festett kép nem volt még aukción..
elefánt, csimpánz, egyéb majom...
miért pont egy kutya ne lehetne müvész / tudatos ü /
Majd jól belemagyaráznák a farkcsóválásba a " lendületes ecsetkezelést"

spájdernecc 2007.10.08. 11:43:48

látom dolgozik a blogdémon...

maybach 2007.10.08. 12:13:03

Ez így van. Már én is festettem. Azt volt a legnehezebb megmagyarázni.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.08. 12:39:28

Maybach: A kutyáknak Spájder által javasolt módon? (lendületes ecsetkezelés) Érdekes lehetett. Megmagyarázni is:)

maybach 2007.10.08. 12:46:00

:))
Két üveg bor után? De talán mégsem, vagy csak nem emlékszem.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.08. 12:49:59

Csuda nagy művész lehetsz, Maybach. Bor ide vagy oda.

maybach 2007.10.08. 13:11:44

Nadine!
Hidd el, nem nagy dolog. Hiába is szeretném.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.08. 13:16:55

Van, akinek adatik, van, akinek nem. Ki hogy képes élni az adottságával.

maybach 2007.10.08. 13:45:04

Ez már költészet.

toma a galériából, de mit keres ott, mikor egy képet sem festett 2007.10.08. 16:08:33

:DDDD
minek nektek poszt? elszorakoztok annékül is. látom jól elrendeztétek a sorsom:)))

spájdernecc 2007.10.08. 16:16:02

Toma!
Foglyul ejtettek?
Csak kiálts és szorgos népünk... tudod!

spájdernecc 2007.10.08. 17:02:11

Mivel ilyen hatalmas itt a pörgés elmesélek egy igaz történetet.
Történt egyszer, hogy a helyi Művház kiállítótermében többrésztvevős tematikus képzőművészeti kiállítás nyílt. Mivel akkoriban második otthonomnak volt tekinthető az intézmény, hát segítettem a berendezésben, posztamens-gyártásban, világítás beállításban, ilyesmi.
Két lökött fazekas / nem! keramikus/ társaságában, akik a berendezés szintén aktív részesei valának, végigtekinténk a termen és szólánk:
hát ilyet mi is tudunk!
S lőn! Egy csupasz IKARUS buszülés háttámláját fúránk-faragánk, feldíszíténk az égetéskor megfolyt mázú edénykékkel, és alkalmas helyet találván a kiállítás részévé tevénk...
A vendégkönyvben nem a mi installációnk kapta a legtöbb értetlenkedő bejegyzést.
Szégyelltük is magunkat ezért a popularitásért.
Megjegyzés: a hivatalosan kiállító müvészek sem szúrták ki az idegen "alkotást"

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.08. 18:08:45

Naugyemegmondtam. Még Mázli is megválthatja a világot néhány faroklengetéssel.

tistedur 2007.10.08. 18:09:56

spájder!
pedig ez egy szép karrier kezdete lehetett volna :P

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.10.08. 18:39:01

Jó estét jó szurkolást. Az utóbbi egykét héten sajnos el voltam foglalva a nácikat megszégyenítő mértékű szörny-tömeggyilkolással és a kefekötők arcára sárga irígységet hozó mértékű alkoholfogyasztással.

Új poszt mikor lesz?

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2007.10.08. 18:39:38

nemsokára kész a könyves cucc, innen üzenem spájdernek, aki már türelmetlenkedett :)

cyan 2007.10.08. 18:46:52

'stét!
Toma "bérfestőket" tart? szép mondhatom. kapja a kalap pénzt a képekért és 1-2 csonttal szúrja ki a rabszolgái szemét :D

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.08. 19:08:15

Gerle, jó kérdés. Hm. Senki sem jelzett íráskényszert. Mondhatni, baromi nagy kuss van a Kifőzdében. Tán meg kéne kérdezni Drazsét vagy Mázlit, hogy a festés mellett jut-e idejük pár novellára?

cyan 2007.10.08. 19:11:24

uhh, én igértem a folytatásos regényemet, de a fényképezőgépem besz@rt, még a lányomét el tudom csórni. most fogatkozhatnék, h szerdán kattingatok egy párat, aztán buzgón nekiállok körmölni... :$

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.08. 19:23:19

spájder:DDD
mi is garázdálkottunk a haverokkar, még anno fiatal koromban, mikor a pécsi ifjusági házban lévő kiállitáson egészítettük ki az ott kiállitott installációkat, a szemetesben talált tárgyakkal+cellux, és rajzszög. senki nem vette észre. mi is néztük a vendégkönyvet, hogy lebuktunk-e, de nem, mindenki dicsérő szavakat írt azután is.:))))

cyan
a festményekért, pedigré kutyaeledellel fizetek a kutyáimnak. engem is azzal fizetnek!:))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.08. 19:31:35

cyan
nem tudom megnézni, mert csak szines pacákat látok. lejátsza rensesen, hang is van, csak a kép tintapacás

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.08. 19:38:26

az én médiaplayeremmmel van valami, mert máshol is így látom. olyn mintha szines negatívot néznék:)) lesz egy kis időm, újratelepítem a médiát.

cyan 2007.10.08. 19:47:39

hála az égnek, annyira nem látszódom, csak kicsit :))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.08. 20:24:54

Én mindjárt jól megnézlek. Már megy. És mindent tökéletesen látok-hallok, úgyhogy lehull a Cyan-lepel.

cyan 2007.10.08. 20:28:07

lepel nem volt rajtam :)
kb a második felében vagyok, amikor a macsek a köpenyével az egeret felborítja. ott pofázok Bélának :D

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.08. 20:30:20

Te Cyan, ez tiszta Amerika!!! Basszus, nagyon jó rajzfilm lesz ez!

cyan 2007.10.08. 20:38:12

a próféta beszéljen belőled!
amúgy igen :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.08. 20:41:30

Kitaláltam. Olyan "szeretem-a-kertipartikat" típusnak néztél ki. Szimpatikus:)

cyan 2007.10.08. 20:43:46

kössz :DDD
egyébként nem kleopátra, csak megnőtt a hajam, eredetileg fiústa volt levágatva, még tavasszal (olyan mindenhol 3 centi tipus)

maybach 2007.10.08. 20:52:10

Jó estét kívánok!
Jelentem én is láttam a lehulló leplet.
Én is remélem, hogy jó film lesz, mert az elődjét szeretem.

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.10.08. 20:53:06

mellesleg ma lenne energia/aktivitás/divatos buzzzword hogy nemcsak a saját blogomra hanem ide is posztoljak téma is akadna az olyb' heves ifjúság és a nagybetűs Alkohol relációjáról egynémely ismertető és történet mintegy szemelvényként tálalva.

Onnan adódik eme ifjúi hév hogy vére sikerült az iskolából némi eltávot nyerni takonyfolyós bunganyál kór segítségével. Igaz hogy csak 37 C° voltam de feldörzsöltem 37.9re. Mellesleg a feldörzsölés technikáját már egy évtizede tökéletesítem és tizedfokra be tudom már lőni a kívánt hőmérsékletet. Gyakorlat teszi a mestert.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.08. 21:06:48

Gerle: Ha ez azt jelentette, hogy posztot írnál a Kifőzdébe, akkor ne fogd vissza magad. És mivel nem leszek a közelben - csak esténként - kb. csütörtökig, Tomának vagy Jének küldd át, légy szíves, felpakolás céljából. Vagy a Te AmaNdeádnak.

cyan 2007.10.08. 21:08:50

akkor már mindenki ismer, örvendezek neki :))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.08. 21:25:12

Megint elszunnyadt a blogmotor, vagy mindenki pánikszerűen távozott?

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.08. 21:32:35

Jó estét. Ne legyetek buszbaleset szenvedő alanyai.
Nadine, Gerle szerintem annyira kedvel engem, mint kecske a böllért.
Cyan, én midjárt nézlek, csak még fókuszálnom kell egy kicsit.

cyan 2007.10.08. 21:35:29

elütött egy busz? vagy mi történt? mesélj!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.08. 21:38:23

Nofene. Hát, reméljük a legjobbakat, Am. Mármint hogy ez szándékfüggő. Ugye, nincs bajod, Te lány?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.08. 22:02:37

Én el, aludni. Holnap sűrű napom lesz, a blogmotor meg nem tartja ezt tiszteletben. Jók legyetek és ne hangoskodjatok sokat! Vagy ha mégis, akkor helyettem is!

N.Zoli 2007.10.08. 22:19:17

Jó estét, beugrottam csacsogni

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.08. 22:24:28

Én könnyebben megúsztam, csak a korlát öklözött a testembe, azt hittem, taccs lesz, még jó, hogy akkor még nem ettem semmit. Aki ült vagy nem kapaszkodott, mind elesett, egymásra többnyire.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.08. 22:25:58

na vazze! letöltöttem a médiaplayer 11 es vazioját, most látom a videokat, de most meg belassultam azé nem tudom megnézni. bakker!

cyan 2007.10.08. 22:40:58

Toma, ne gyötörd magad (meg a gépet), ennyit nem ér az egész :)

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.08. 22:46:34

Sziasztok, én megyek aludni, mert már a hideg is ráz, hogy teljes legyen a mai örömöm. Jó éjt nektek! Pussz!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.08. 23:06:53

jó éjt amadea!:))

cyan
fasziból vagyok, ha rákattanok egy problémára, nem nyugszom míg nem oldom meg:))))
süti beállítások módosítása