Sütőtök-krémleves
(Karácsonyi menü: leves)
Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem, ha tél, akkor krémleves. Mivel karácsony télen van, ezért adta magát, hogy valamilyen krémlevest fogok készíteni. Még mindig „szezonja” van, így nagyszerű érett, édes sütőtököt kaptam a zöldségesemtől, s ezzel már az is eldőlt, milyen levest készítek. Íme!...
Hozzávalók:
- 40-50 dkg sütőtök
- 1 nagyobb burgonya
- 1 liter zöldség alaplé vagy tyúkhúsleves
- 1 fej hagyma vagy póréhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 12-15 zsályalevél
- 1 tk. koriandermag
- 4-5 szegfűszeg
- fél szerecsendió
- 5 dkg vaj
- 4 szelet toastkenyér
- 1 dl főzőtejszin
- só, bors
Előkészületek:
A tököt feldarabolom, és a darabokba egy-két szegfűszeget szúrva, 180-200 fokos sütőben, kb. 45 perc alatt megsütöm. Amikor kihűlt, kiszedem a szegfűszeget, a héjából kikanalazom a húsát, és egy edénybe teszem. Egy serpenyőben megpirítom szárazon a koriandermagokat. Ha kihűltek, egy mozsárban durvára töröm őket.
A krumplit meghámozom és kockákra vágom, a hagymát, fokhagymát szintúgy.
A krumplit meghámozom és kockákra vágom, a hagymát, fokhagymát szintúgy.
Elkészítés:
Egy lábosban a vaj felén és egy kevés olajon megdinsztelem a hagymát és az apróra vágott fokhagymát, aztán hozzáadom a koriandert. Felöntöm az alaplével, sózom, borsozom, beledobom a kockákra vágott burgonyát, és közepes lángon addig főzöm, míg a krumpli meg nem puhul. Félrehúzom az edényt, beleteszem a sütőtök húsát, ráreszelem a szerecsendiót, és egy botmixerrel simára pürésítem az egészet. Visszateszem a tűzhelyre és összeforralom a levest. Ezután újra félrehúzom, és hozzáadom a tejszínt. Simára keverem és utánafűszerezek, ha kell. Melegen tartva félreteszem.
Elkészítem a croutonokat.
A megmosott, megszárított zsályaleveleket bő, forró olajban hirtelen (pár másodperc alatt) kisütöm, hogy ropogósak legyenek.
Elkészítem a croutonokat.
A megmosott, megszárított zsályaleveleket bő, forró olajban hirtelen (pár másodperc alatt) kisütöm, hogy ropogósak legyenek.
Tálalás, tippek:
Levesescsészében tálalom, a croutonokkal és zsályachipsszel.
A sütőtök-krémleves csak frissen elkészítve jó, akárcsak a többi krémleves.
Ebben az ételben sok különböző íz dominál, ugyanakkor mégis harmonikus egésszé állnak össze, igazi karácsonyi hangulatot idézve. A sütőtök édes zamata, a koriander, a szegfűszeg és a szerecsendió keleties ízei egyesülnek a tejszín bársonyosságával és a zsályalevelek, a croutonok ropogósságával. Mindehhez egy félszáraz badacsonyi szürkebarátot (pinot gris) kortyolgatva.
A sütőtök-krémleves csak frissen elkészítve jó, akárcsak a többi krémleves.
Ebben az ételben sok különböző íz dominál, ugyanakkor mégis harmonikus egésszé állnak össze, igazi karácsonyi hangulatot idézve. A sütőtök édes zamata, a koriander, a szegfűszeg és a szerecsendió keleties ízei egyesülnek a tejszín bársonyosságával és a zsályalevelek, a croutonok ropogósságával. Mindehhez egy félszáraz badacsonyi szürkebarátot (pinot gris) kortyolgatva.
Az utolsó 100 komment: