Csak, mert van sok. Mindig más. Mert mérleget soha, viszont, ami zöldséget épp eszembe, azt igen. Bele. Kivéve zellert, leveskockát, meg főzőtejszínt.
Két dolog pecsételte meg sorsom kínailag. Az egyik, hogy életemben először Bangkokban ettem, vagyis az alaphangot nem az itthon kínainak hívott szemét adta meg, s ott mindjárt pálcikával (nem Vele, hanem egy dagadt kopasszal, kár), mivel nem volt más választásom. Éhes voltam. A kajálda mint focipálya, és négyasztalonként egy pincér. Azt a hangulatot, míg élek, soha...
A másik egy ajándék, egy könyv. Igen, kérem, biztos lehet engem szeretni, mert néha kapok.
Kaptam egy könyvet, címe: Nagy AMC szakácskönyv. Nagyon akartam én ezt a könyvet szeretni, ha már az, akitől kaptam állandóan plátóinak nevezte szerelmünket. Na, hát könyvbe általában nem,viszont egy kínai receptbe nagyon. Futottam rögvest alkatrészekért, s megcsináltam. De úgy, hogy a receptet kétszer elolvastam, aztán főztem. A hatás leírhatatlan volt, szerintem ha hetente főznék, lehet, a tizedik alkalom után mondanák, lassítsak kicsinykét.
A mostani változat olyan egytálétel.
Alkatrészek:
- egy tasak rizs vékony tészta (rice vermicelli)
- mogyoróolaj
- némi cukor
- két kisebb csirkemellfilé, mondjuk 60 dkg
- rizsborecet ( rice winegar )
- feketebab-szósz ( black bean sauce )
- szójaszósz dark és light – utóbbi, mert nem veszi el a zöldség színét
- egy fej hagyma vagy egy póréhagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- répa
- szójacsíra
- szárított fafülgomba feláztatva
- kínai kel
- piros kaliforniai paprika
Zöldségeket ne túl apróra, csak a fokhagymát.
A wokba olajat öntök, bele a cukrot, karamellizálom, de csak addig, míg éppen barnulni kezd.
Zutty a vékony csíkokra kaszabolt csirkemellet, és addig pirítom, míg éppen kifehéredik. Gyorsan rá egy kis babszósz, mindkét szójaszószból, meg rizsecet. Ez úgy három perc. A hús a karamelltől szép barna lesz. Ekkor ki a wokból, lehetőleg az olaj társaságát mellőzve, mibe a zöldségek repülnek. Egyszerre, úgy négy-öt percre, loccsintás rizsecet. Hogy ropogósak maradjanak.
Ezt is félre, s aztán a tészta. Amit forró, de nem forrásban levő vízben áztatok. Vigyázat! Van kettő- és ötperces. Ne tovább! Rá van írva uszonyára. Vagy lekvár lesz. Öblíteni? Nehogy eszünkbe, az igen nagy gyalázat! Ezt bele a wokba, átpörgetni olajon, húst, zöldséget elkeverni vele. Borsozni, ami lehet szecsuáni, nálam nem. Ízeket még némi ecettel, szójaszósszal beállítani.
Mert aki figyel, tudja, nem sóztam.
Mellékelt képen az épkézláb egyedeknek való tálalás látható, a másikat a fotóapparát megtagadta rögzíteni! Még hogy kés, villa!
spájdernecc 2008.01.15. 07:12:18
megyek reggelizni...
tistedur 2008.01.15. 08:01:07
Dzsnao 2008.01.15. 08:15:04
Imádom a kínait. (még a MO-s gyorsétkezőst is) Könnyű, egészséges.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.15. 08:24:16
maybach 2008.01.15. 08:27:05
A kínai a gyengém. Mármimt a jó kínai. Ez olyan. Gratula Beni.
muskotály küvé 2008.01.15. 08:30:40
Tuttam, hogy indulás előtt érdemes benézni...
Ezt ki fogom próbálni. Jó dolog télen a kínai otthon, mert a répából, póréból, káposztából, hagymából talán így pirítva lehet a legérdekesebb fogást előállítani, ráadásul elég gyorsan megvan, de nálam eddig az egyfajta szójaszósz (ráadásul most épp indonéz) volt a kínai alkatrész.
A kifőzdékben szerintem nem bíbelődnek a felesleges olaj eltávolításával, szóval könnyűnek nem nevezném... Egyébként sokat fejlődtek, találni használható helyeket is, bár az életemben 1 napot estem ki a munkából betegség miatt azelőtt kínait ettem, "jóféle" szecsuáni tintahalat...
muskotály küvé 2008.01.15. 08:31:37
tistedur 2008.01.15. 08:39:34
cyan 2008.01.15. 08:44:53
Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.01.15. 09:42:15
nekem valahogy a kínai kaják úgy hatnak, mint a legdurvább bifidus essensis (ami ugye kitalált fogalom), így ritkán erőltetem :)
ja, és a pálcikával evés hiába megy jól, azért a középeurópai ízlésem csak a villa felé hajlik :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.15. 09:52:54
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.15. 10:16:19
cyan 2008.01.15. 10:35:20
Halvány Görény 2008.01.15. 11:22:19
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.15. 12:39:49
beni ez nagyon jól néz ki, én is kipróbálom:)) de hol van belőle a nátrium-glutamát:))))
tiste
akkor inkább ne próbáld ki! szója szósz nálkül kínai ételt főzni, kb. mintha pirospaprika nélkül akarnál pörköltet, paprikáskrumplit készíteni. lehet, de minek!:))
kínai étteremben, azt kell kérni, amit a személyzet is eszik, vagy a betérő kínaiak. az európaiaknak kélszült változatok, finomak, de nem igazán autentikusak.
tistedur 2008.01.15. 13:08:30
nem szeretem a szójaszósz ízét..ennyi a probléma.:)ettől függetlenül lazán kipróbálnám..legfeljebb kicsit más lenne..:)
N.Zoli 2008.01.15. 13:08:48
tistedur 2008.01.15. 13:30:07
te mázlista,,én az intravénás kávén gondolkodom..a melegfront+eső kombináció álmossággal jár..:(
maybach 2008.01.15. 14:37:16
Aki ezt az álmos időt kifundálta, seggbe kéne rúgni!
Az idők kezdetén a Galamb jó kajálda volt. Csupa kínaival.
Meg még Prága. Szintén kínai étterem a Vencel tér mellett.
N.Zoli 2008.01.15. 16:13:31
eddig bírtam.
Én már lassan immunis vagyok a kávéra, jöhet az adrenalin a szívbe injekcióból, de inkább lefekszem és alszom. Jót nyújtózkodom.
Kaptam egy nagyon gyökér köremailt. Azt magyarázzák benne, hogy a liszaboni szerződés a második trianont zúdítja a kárpát medencére és hazaárulást követett el a kormány az aláírásakor:D
Ezért mindenki kondítsa meg a vészharanagot, meg vigye körbe a véres kardot, meg kongassa a lármafákat és belekezd valami idióta magyarázatába a lisszaboni szerződésnke, hát beszarás.
N.Zoli 2008.01.15. 16:15:20
fullmoon 2008.01.15. 16:30:11
tistedur 2008.01.15. 16:42:55
nem irigyellek..
Zoli és maybach!
:DD mindkettőtök hozzászólásán jót derültem..:)
picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2008.01.15. 16:49:26
cyan 2008.01.15. 17:04:47
cyan 2008.01.15. 17:06:06
Benikuty 2008.01.15. 17:59:10
A másik, hogy általában napraforgó olajban csicsog a tészta, aminek 1-2 órán belül a budi megrohamozása a vége. Ez érdekes, mikor az irodából hárman megyünk kínaiba, klotyó meg egy van:)
Jó, hogy tudsz olyat, ahol hetente ehetsz, én kettőt, igaz, az nem büfé, hanem étterem.
Egyébként a büfék ára sem alacsony, a portálra kiírt összeg, nem egyéb, mint beetetés.
Tisti, próbáld meg csak light szójaszósszal, nem annyira karakteres, mint a dark. Egyebként biztos finom nélküle is, de akkor nem kínai. Ami nem baj, akkor Tisti tészta:))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.15. 18:17:32
Pálcika 2008.01.15. 18:19:17
fullmoon 2008.01.15. 18:41:11
sarasvati / sütifej (törölt) 2008.01.15. 18:59:14
no, egy-két info, mielőtt külditek a leveleket (mert szerettek, csak azé:)))
kicsit ritkábban leszek mostanság, mert
1. a héten beindul a lakásmizéria
2. rengeteg elfoglaltság van, gyerekek, farsang, koncertek, stb.
3. életet teszek rendbe.
ennek folyományaként lesz olyan, hogy nincs komment napokig, aztán majd jövök.
legyetek jók, ha valakinek búja-baja van írkáljon.
Beni
kaja klassz, bensőséges viszonyt alakítanék ki a kínai konyhával, ha lenne egy wok-om, mert ugye ez előfeltétel. Az étek viszont kedvemre való:)
Pussz nektek!
tistedur 2008.01.15. 19:04:02
sok sikert ezekhez a dolgokhoz!!!!(és igen,hiányozni fogsz)
full!
ha én besegítenék az nem lenne jó senkinek..:P
tistedur 2008.01.15. 19:05:12
az én specialitásom tényleg az,hogy hogyan főzzünk a recept alapján olyasvalamit,ami csak nyomokban hasonlít a recepthez..:D
sarasvati / sütifej (törölt) 2008.01.15. 19:08:07
neked még a héten megy egy levél, találka ügyben.
fixet elvileg csak vasárnap este tudok.
remélem székesfővárosban leszel:))
tistedur 2008.01.15. 19:20:28
Benikuty 2008.01.15. 19:24:35
Lábasban is elkészíthető, vagy egy teflon serpenyőben mindenképp:)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.15. 19:52:23
Benikuty 2008.01.15. 19:59:37
tistedur 2008.01.15. 20:00:58
ne tegyél felelőtlen ígéreteket..:DD
Benikuty 2008.01.15. 20:05:14
Lehet, Te tudsz valamit, amit én nem, de kiváncsisággal nem tolakodnék.
tistedur 2008.01.15. 20:13:15
én arra gondoltam,hogy ha svati a szavadon fog,akkor neked kell a Manócskánál felvezetni a szabad hétvége iránti kérelmedet..:) asszonykám,adj egy kis kimenőt..:P
Benikuty 2008.01.15. 20:18:17
Aztán ez a kaja meg Eger oda-vissza cca. 6 óra.
Blogtársért mindent:))
sarasvati 2008.01.15. 20:24:47
tistedur 2008.01.15. 20:26:01
:DD az igazi úriember..mondjuk ezen a blogon csak igazi úriemberek vannak..:)(igen,Gerle,ez rád is vonatkozik)
tistedur 2008.01.15. 20:27:17
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.15. 20:42:41
Benikuty 2008.01.15. 20:52:24
Szép álmokat, bundás cicákat...lábmelegítőseket:))
maybach 2008.01.15. 21:54:35
Behunyt szemmel ismerem az utat Pestig meg vissza.
Mondjuk muszáj, mert állandóan nagy ködben megyek.
Hajrá Svati!
spájdernecc 2008.01.16. 05:13:27
Jó Kávét!
a köd monnyon le!!
fullmoon 2008.01.16. 06:31:10
...lehetőleg ne kerüljön pénzbe!...:)
spájdernecc 2008.01.16. 06:39:30
szia Full :)
Pálcika 2008.01.16. 06:54:41
Full,gyógyszert ne vegyél,házipraktikát kipróbálhatsz(a méz kitünő)így is,úgy is,4-5 nap.nem magamtól vagyok ilyen okos,környezetemben mindenki beteg(itthon-munkahelyen)"vajon én miért nem kapom el??"
jobbulást:)))
fullmoon 2008.01.16. 07:20:39
...viszont jó hogy hatásos,de nem bírom a tömény édeset,hosszútávon...:)
cyan 2008.01.16. 07:48:33
kv-m van, főzött a fiam :)
Pálcika 2008.01.16. 07:51:26
tistedur 2008.01.16. 07:51:47
cyan,te mázlista vagy..nekem senkise főz kávét..:(
full!
neked jobbulást..a pálinka is jó torokfájásra..:P
fullmoon 2008.01.16. 07:53:04
Pálcika 2008.01.16. 07:56:40
cyan 2008.01.16. 08:05:39
tistedur 2008.01.16. 08:26:27
de legalább kaptál kávét..:)
full!
egy jól felszerelt háztartáshoz kell a pálinka :)
spájdernecc 2008.01.16. 08:45:10
só, bors, liszt, méz, pálinka valamint
bor, fahéj. szegfűszeg, cukor, ha válságosra fordulna az időjárás
plusz a tábla szalonna :))
cyan 2008.01.16. 08:56:28
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.16. 09:14:27
fullmoon 2008.01.16. 09:24:22
fullmoon 2008.01.16. 09:27:07
muskotály küvé 2008.01.16. 09:46:47
Az én wokom Ócsányból van, kb. 5 eFt volt, viszont öntöttvas és jó. Szerintem érdemes beszerezni egyet, mivel egyrészt tartja a hőt (vékony serpenyőt hiába melegítünk fel, a belezúdított hús lehűti és főni kezd, nem pirulni), másrészt az alján gyűlik az olaj, az oldalán lévő cuccok nem szívnak annyit magukba, harmadrészt (háziasszonyok figyelem!) mivel magas, nem spriccel ki belőle (csak egy kevés), ráadásul a hozzá kapott hatalams fedő minden fedő nélküli edényünkhöz jól jöhet. Én azóta többször is láttam az említett helyen, pedig ritkán járok. Asszem 5 részes wokként árulják (edény+fedő+3 kacat).
marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.01.16. 10:57:10
Kínait imádom, legyen erős, telistele zöldségekkel, tésztával -nehogymá' fogyjak, vagy mi.
Élet rettenetes nagy feladat ma.el akarok múlni((((
marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.01.16. 11:15:26
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.16. 11:48:29
Szia, Marisell:) Vigyázz magadra ennyi átkos utazgatás közepette!
Én is csípősen szeretem a kínait, sok zöldséggel...
cyan 2008.01.16. 12:16:39
péntekre szeretnék egy posztot, aktualitása lenne, (kiállítás) nekem csak pár képem van, de ha hazajöttem dúsítanám a kiállításon lőtt képekkel.
marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.01.16. 12:22:13
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.16. 12:23:23
cyan 2008.01.16. 12:28:23
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.16. 12:30:10
cyan 2008.01.16. 12:45:04
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.16. 12:55:25
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.16. 13:52:13
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.16. 14:01:36
spájdernecc 2008.01.16. 14:04:47
cyan 2008.01.16. 14:07:55
Halvány Görény 2008.01.16. 14:08:01
maybach 2008.01.16. 14:36:56
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.16. 14:51:06
Maybachnak van igaza...
Egyébként én most azzal szórakozom, hogy az Indexen van a Velvet felett egy hirdetésféle, ahol ha feltöltesz egy fotót magadról, lehet frizurákat próbálgatni. Elvagyok vele egy ideje:)
tistedur 2008.01.16. 15:23:51
ezt a lazaságot..:P
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.16. 15:35:45
Benikuty 2008.01.16. 16:48:03
Nem bántam meg az AMC-t, igaz egy évig fizettem részletre. Igazi nagyágyú, a füstpont közelébe hevítve az olajat, aztán bele a húst, végig vadul sistereg, rögtön kialakul a külső kéreg...A talpa brutális hőakku, a Fagor óriási lángja pedig gondoskodik a palást hőjéről.
Mariss, a rizstészta nem hízlal, amúgy ettől a kajától két óra múlva éhes az ember, lehet tömni a jánoshalmai sonkát lilahagymával:)) Aztán nyögni, hogy megint összement a farmer:(
Nadine, én magamnak" megcsípősözöm" friss csilivel, aminek a csípőse lebomlik útközben, nem kell másnap a klotyó falát kaparni. Zöldségek: valóban az lelke az egésznek, hús akár ki is hagyható. Amikor így teszek, megy bele bébi kukorica, bambuszrügy, sokkal több babcsíra, és fokhagymás szójaszószos olajban megsütött tofu. Néha némi gyömbér, de tényleg csak leheletnyi reszelve.
N.Zoli 2008.01.16. 17:21:11
A napokban rengeteg dolgom lesz még és már valószínű nem tudok posztolni ide, esetleg majd valamikor a későbbiekben, nem tudom még mikor lesz újra gépem. bekukkantok még vasárnapig néhányszor.
spájdernecc 2008.01.16. 17:26:08
a Földieket folytatod?
N.Zoli 2008.01.16. 17:37:00
N.Zoli 2008.01.16. 17:50:41
N.Zoli 2008.01.16. 17:52:38
www.photogaleria.com/autores/nicolas_muller/
sarasvati / sütifej (törölt) 2008.01.16. 18:17:34
N.Zoli 2008.01.16. 18:25:24
Meg remélem majd sikerül a többiekkel is öszefutni.
youtube.com/watch?v=dxByjPAfMSk
Pálcika 2008.01.16. 19:53:05
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.16. 20:01:39
Zoli, aztán jó legyél ám odakint, és keress tenger pénzt! És persze, írj ide is!:)
Nem tudom, észrevettétek-e, de kurvára karbantartottak minket. Biztosan ezért nem látszanak még mindig ütemben a friss kommentek...
Jé 2008.01.16. 20:38:06
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.16. 20:59:10
Jé 2008.01.16. 21:05:10
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.16. 21:11:20
cyan 2008.01.16. 21:13:35
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.16. 21:16:28
Anyám, Gandolfini hihetetlen bajusszal:))
cyan 2008.01.16. 21:37:21
Benikuty 2008.01.16. 21:41:20
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.16. 21:46:52
cyan 2008.01.16. 22:04:46
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.16. 22:14:24
Jé 2008.01.16. 22:19:38
cyan 2008.01.16. 22:22:41
Jé 2008.01.16. 22:24:07
jó éjt!
cyan 2008.01.16. 22:28:21
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.16. 22:45:18
sarasvati / sütifej (törölt) 2008.01.17. 00:15:16
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.17. 00:45:46
cyan
most nekem küldöd el a posztod? mert még nem kaptam meg.
spájdernecc 2008.01.17. 04:54:30
Lökjed Toma:))
Benikuty 2008.01.17. 06:45:16
Ha igen, bocs!
fullmoon 2008.01.17. 07:30:50
Üdv....