A világ legkirályabb szendvicse - Croque-monsieur
.jpg)
Nem is olyan régen írtam már egy posztot, aminek a címe „a világ legkirályabb szendvicse” volt, de úgy éreztem, ebben benne van egy sorozat lehetősége, hiszen annyiféle jó szendvics van, amit szeretek és illene rájuk ez a titulus.
Minden szezonnak megvannak a maga „király” szendvicsei, és a mostani téli időszakhoz szerintem jól illik ez a meglehetősen laktató és kiadós étel.
A Croque-monsieur (ejtsd: krok-mösziő) egy francia, pontosabban Dijon környékéről származó étek. Lényegében egy egyszerű sonkás-sajtos melegszendvics, amit a franciák rájuk jellemző módon igazi kulináris élménnyé varázsoltak. Köszönhető mindez a kiváló alapanyagoknak és természetesen a franciák konyhaművészethez való hozzáállásának.
Hozzávalók:
· 8 szelet kenyér
· 16 vékony szelet sütni való sonka vagy angolszalonna
· 20-25 dkg Gruyère vagy érett cheddar sajt
· 1-1 evőkanálnyi vaj és liszt
· 2-3 dl tej
· 1 ek. dijoni mustár
· 1 tojás sárgája
· bors, szerecsendió
.jpg)
Előkészületek:
Először is, sütök egy kenyeret, amiből nyolc vékony (kb. 1 cm-es) szeletet vágok. Ezután készítek egy sűrű (kevesebb tejjel) besamel mártást. A besamelbe belekeverem a mustárt, és egy fél szerecsendiót reszelek bele. A mártást nem sózom, mert a sonka és a sajt is sós.
Elkészítés:
Fogok egy nagy teflonserpenyőt (levehető nyelűt, hogy később a sütőbe tehessem. Ha nincs ilyen, a nyelét alufóliába kell tekerni), és a sonka- vagy angolszalonna-szeleteket enyhén megsütöm benne. Akkor jó, ha már megpirult, omlós, de még nem sült nagyon ropogósra. Ezután félreteszem.
A forró serpenyőből kiöntöm a kisült zsír nagyját (de nem törlöm ki), és beleteszem a négy szelet kenyeret, hogy az aljuk egy kicsit megpiruljon. Ráteszem a sonkaszeleteket, bőségesen megkenem besamellel, és egy jó adag reszelt Gruyère sajtot szórok rá. Ráteszem a másik négy szelet kenyeret, és egy kicsit lenyomkodom őket. A szendvicsek tetejét szintén megkenem besamellel, teszek rájuk egy-egy adag sajtot, majd az egészet serpenyőstől a sütőbe teszem, felülről a második polcra, és grill fokozaton, 250 fokon, 6-8 percig grillezem, míg a sajt a tetején szépen meg nem pirul, a közepében pedig össze nem olvad a mártással.
A forró serpenyőből kiöntöm a kisült zsír nagyját (de nem törlöm ki), és beleteszem a négy szelet kenyeret, hogy az aljuk egy kicsit megpiruljon. Ráteszem a sonkaszeleteket, bőségesen megkenem besamellel, és egy jó adag reszelt Gruyère sajtot szórok rá. Ráteszem a másik négy szelet kenyeret, és egy kicsit lenyomkodom őket. A szendvicsek tetejét szintén megkenem besamellel, teszek rájuk egy-egy adag sajtot, majd az egészet serpenyőstől a sütőbe teszem, felülről a második polcra, és grill fokozaton, 250 fokon, 6-8 percig grillezem, míg a sajt a tetején szépen meg nem pirul, a közepében pedig össze nem olvad a mártással.
Tippek, ötletek, tálalás:
Nem kell feltétlenül házilag sütni a kenyeret, ha kapunk jó minőségű szeleteltet, az is megfelel (a toastkenyér ehhez nem jó!).
Ha nincs Gruyère sajt, helyettesíthetjük érett cheddarral, vagy végső esetben ementálival, amihez egy kis parmezánt keverünk. A trappistát meg a többi hasonlót, felejtsük el, mert azokat a legnagyobb jóindulattal sem nevezném sajtnak.
Ha nincs Gruyère sajt, helyettesíthetjük érett cheddarral, vagy végső esetben ementálival, amihez egy kis parmezánt keverünk. A trappistát meg a többi hasonlót, felejtsük el, mert azokat a legnagyobb jóindulattal sem nevezném sajtnak.

A Croque-monsieur-höz legjobb a húsos angolszalonna vagy a sütni való sonka, hajszálvékonyra szeletelve. A gépsonka és a sonkaszalámi inkább az ipari hulladékok kategóriájába tartozik, így jó szívvel nem ajánlanám senkinek.
Ez tényleg egy „király” szendvics. A finom, omlós-ropogósra sült sonka és a besamellel összeolvadó Gruyère fantasztikus ízei, a ropogós házi kenyér – igazi gasztronómiai élvezet, amit legfeljebb egy pohár villányi Portugieserrel tehetünk még teljesebbé.
spájdernecc 2008.01.23. 06:39:52
tistedur 2008.01.23. 07:29:54
szegény,szegény spájdi..:P
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.23. 08:38:08
Meghalt az a fiatal ausztrál színész, Heath Ledger. 28 éves volt. Mindig elszomorodom, amikor valaki ilyen fiatalon és ilyen hülyén hal meg.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.23. 08:42:25
maybach 2008.01.23. 09:21:06
Majdnem olyan vonzó, mint a túrósbatyum.
fullmoon 2008.01.23. 09:25:01
muskotály küvé 2008.01.23. 09:31:37
Toma, nem is írtam, a II. számú kenyér (48 dkg liszt) jó lett. Ez lesz nálunk a csütörtöki kenyér, mert csütörtökönként van annyi időm reggel, hogy összekeverjem a tésztát, este pedig megsütöm... Azért ha még több idő van, a Bűvös szakácson lévő ciabatta sem rossz, de ez tényleg elég egyszerű, ha egy 12 órás időszak elején és végén is otthon vagyunk.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.23. 10:03:27
cyan 2008.01.23. 10:05:01
csatlakozom fullmoon-hoz, annyi különbséggel, mire elkészül, jóllakom mondjuk egy zsíroskenyérrel...
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.23. 10:07:33
cyan 2008.01.23. 10:10:33
tistedur 2008.01.23. 10:24:36
a hideg körözöttet tedd rá héjában sült krumplira..isteni félig meddig meleg szendvicsed lesz :) és még kenyér sincs benne-ez egy fogyókúrás recept :P
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.23. 10:25:58
tistedur 2008.01.23. 11:09:06
egy jól felkészült háztartásban mindig van héjában sült krumpli..mondjuk a te helyzetedet a a házban teljesen önkényesen garázdálkodó dobozok megnehezítik :P szerintem a krumplit is ők ették meg :P
maybach 2008.01.23. 11:09:46
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.23. 11:15:55
Tist, jól látod a helyzetet.
spájdernecc 2008.01.23. 11:28:04
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.23. 11:29:37
picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2008.01.23. 11:39:52
Nadine: én vállalom, hogy Cartman szellemi örökségét viszem tovább. Egyáltalán nem tud elszomorítani, hogy valaki meghal túladagolásban. Ha ráesik egy zongora, az más tészta.
Lehet leköpni.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.23. 11:45:08
cyan
ha van készen kenyér, húsz perc alatt kész a krokmösziö:)))
nadine
légyszi ne verj meg!!!:)))))
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.23. 12:00:08
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.23. 12:03:34
Toma, már nagyon érik!:)))
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.23. 12:08:23
nem drogtúladagolásban halt meg, hanem a vényre felírt gyógyszeréből vett be túl sokat. feltehetőleg véletlenül.
nadine
neeee:)))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.23. 12:18:08
Toma, jobb, ha ezt figyelembe veszed, amikor kitalálod, milyen gasztroposztot írsz ide:))
maybach 2008.01.23. 13:22:44
Toma!
Jók a szendvicsek. Olyan is kéne ami pikk-pakk kész.
Ilyet jóllakottan kell elkezdeni. Mire kész, tutira megéhezem.
picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2008.01.23. 13:24:03
sarasvati / sütifej (törölt) 2008.01.23. 13:45:40
én már löktem be kicsinyt több altatót, mert az istennek se ment a szunya, aludtam is 18 órát.
lehet, hogy nem bírta a szive. pl.
vagy allergiás sokkot kapott egy hatóanyagtól.
maybach 2008.01.23. 13:58:45
Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2008.01.23. 14:35:37
sarasvati / sütifej (törölt) 2008.01.23. 14:43:26
mi ez a NASA izé?
most oda készülsz?
spájdernecc 2008.01.23. 14:56:35
örömhír :))
www.origo.hu/auto/20080123-maybach-62-landaulet.html
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.23. 15:07:34
maybach
olvasd a kommenteket, írtam már, hogy húsz perc alatt kész a szenyó:)))
namajd este még leszek...
maybach 2008.01.23. 15:21:35
Olvasom, stimmel.
20 perc alatt meg tudok éhezni.
Spájdi!
A kedvező ár/érték arány miatt fogok venni.
tistedur 2008.01.23. 15:38:14
spájdernecc 2008.01.23. 17:15:30
vagy a csókosoknak a különteremben terítettek...
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.23. 17:19:48
Pálcika 2008.01.23. 17:38:07
úgy kezdem a kifőzdét,hogy posztot olvasok,ebből következik:TOMA UTÁLLAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!:)
Benikuty 2008.01.23. 17:39:41
Engedj meg egy ellenvetést, a Gici trapista, meg a coraban kapható 30 napos érlelésű (nevét nem tudom), egész hasonlatos az Ausztriában kapható rokonához.
Trapistától elvonatkoztatva, a saj.lap.hu-n manufaktúrák sokaságát találni, ahol jó sajtokat csinálnak. Még egy olaszt is, a Sapori d'Italiat, a tulaj Párma mellől jött ide, hogy magyar (nem bivaj)tejből csináljon mozzarellát! Nagy sikerrel teszi.
Benikuty 2008.01.23. 17:41:02
www.sajt.lap.hu
Pálcika 2008.01.23. 17:41:15
Benikuty 2008.01.23. 17:45:56
Nem kell nagyon vékonyra, úgy 5-6 mm, és nagy lángon.
Ne süsd soká, kiszárad. Ha teszel a masszába kacsa,vagy libazsírt, a sütéshez már nem kell!
Sok sikert!:)
spájdernecc 2008.01.23. 17:53:25
A Gicen törpölt trappista valóban a legjobb /volt?/ . Száz éve nem láttam...
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.23. 18:04:54
Pálcika 2008.01.23. 18:49:17
tistedur 2008.01.23. 19:29:50
:D melyik műsora?
Benikuty 2008.01.23. 19:41:54
Spájdi, Gici sajt egy hete corába, ma cba-ban.
Vannak új termékeik, ami öröm:)
N.Zoli 2008.01.23. 20:16:29
Holnap megyek allasinterjura a Rochester Hotelbe, a Grange Hotels lancolat kozpontjaba. Lattam ma a szazad legnagyobb rendorsztrajkat, 22000 rendor, feher baseball sapkaban az utcan. A legfelsobb birosagnal meg lattam egy csomo operatort, kozvetitokocsikat, fotosokat. Azt le is fenykepeztem. Kesobb tudtam meg, hogy ma volt a tergyalasa annak az arcnak, aki a gorog nyaralason kidobalta a gyerekeit az ablakon majd utanuk ugrott, allitolag felmentettek.
Tegnap jott Dubaibol a Heathrow-ra egy ismerosunk, aki most nalunk lesz meg holnap delelott is, hozott tevetejet, megkostoltam a simat, meg a datolyasat, meg az epreset nem kostoltam meg. Allitolag laktozerzekenyek is ihatjak. Aztan hozott meg datolyas fingert, ami olyan, mint a hokifli, csak vekonyabb, hosszabb es nincs rajta porcukor. A Lidben meg vettunk nemet "Debreczinert", ami olyasmi mint a debreceni, gondolom nem veletlen a nevhasonlosag. csak vekonyabb es fcozes nelkul haraphato. Olyan, mint valami jutalomfalat, csak embereknek. Meg benezek.
tistedur 2008.01.23. 20:21:40
ennyi kaland egy napra?! vigyázz azért magadra..a tevetej érdekes lehetett :)
holnap drukkolok neked..és remélem,hogy jól fogod magad érezni.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.23. 20:23:42
tudom, hogy sok jó sajtokat csinálnak kis manufakturákban. én most egy kicsit egyszerűsitettem, mert az emberek többsége hipermarketekben veszi a sajtot, és az ott kapható összes magyar trappista, egyszerű tejipari hulladék, melléktermék, semmi köze a sajthoz. sajnos a nagyobb tejüzemek nem törödnek a minőséggel, csak az a lényeg, hogy megnyerjék az árversenyt, és a multik tőlük rendeljenek.
Benikuty 2008.01.23. 20:32:00
El, körözöttet csinálni. Nagymama módra:)
Pálcika 2008.01.23. 20:41:54
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.23. 20:45:17
ez megérne egy külön posztot, a megfizethető, jóminőségű magyar sajtok felkutatása, és megismertetése. mert azért vannak :))
a körözött jóó!:))
zoli
lassan meglephetnél minket egy posztal, mint friss élmenyek stb...:)))
tistedur 2008.01.23. 20:49:46
mesélj..:)
Benikuty 2008.01.23. 20:50:02
N.Zoli 2008.01.23. 20:51:39
holnap nyuzsgos napom lesz es nem akkor vagyok gepkozelben, amikor akarok sajna:(
tistedur 2008.01.23. 20:55:22
várunk a posztodra,mert érdemes :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.23. 21:00:00
Szia, Zoli, szorítunk az állásinterjúhoz!:)
Pálcika 2008.01.23. 21:09:09
meglepetés vacsim első 3pacája szétesett(nem baj éhes voltam megettem)második 3 placsni félig nyers maradt(evés után jöttem rá)aztán túl piros.....túl vastag.....túl .....
az utolsó 3 már megfelelőnek nevezhető de a fiúk riadtan kérdezték hús van a körethez???persze én csak teával készültem.holnaptól újra demokrácia van közössen döntünk a kajáról(azaz 2-1 arányban a fiúk győznek)
Beni, viszont nekem nagyon bejött még a nyers változat is(tettem a masszába egy kis dinsztelt hagymát)!!
Benikuty 2008.01.23. 21:15:42
Jót derültem:)))
cyan 2008.01.23. 21:20:01
ma jó rohangálós napom volt. metroba ki, ágyat szemléltem kicsi lánykámnak, holnap megyek megint. meg is veszem :)
meg ikon is volt, most értem haza nemrég.
tistedur 2008.01.23. 21:20:54
a prószának van egy kicsit más változata is.fogsz aludttejet/kefírt/tejfelt beleteszed egy edénybe,reszelsz hozzá krumplikat és teszel hozzá lisztet,hogy olyan legyen mint a nokedli :)(sűrű nokedli)majd ezt sütöd ki..:) kevésbé esik szét :)
Pálcika 2008.01.23. 21:25:59
tistedur 2008.01.23. 21:27:54
cyan!
akkor pihizz..a holnapi napod is húzósnak tűnik :)
Benikuty 2008.01.23. 21:33:45
Kár, mert éppen előhozakodtam volna a farsangi fánkkal.
Azért megsütöm, mint 23 éve mindig.
Jó éjt!
tistedur 2008.01.23. 21:36:12
cyan 2008.01.23. 21:50:24
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.23. 21:52:23
Tist, én is azt nézem:)
tistedur 2008.01.23. 21:56:05
:D
cyan!
neked éppúgy szorítok,mint Zolinak :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.23. 22:01:36
cyan 2008.01.23. 22:01:39
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.23. 22:04:06
tistedur 2008.01.23. 22:08:34
(és az arámit ma is beszélik szíriában azt hiszem..legalábbis annak egy 2000 évvel későbbi verzióját-már a hollywoodi filmekben sem bízhat az ember)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.23. 22:12:51
tistedur 2008.01.23. 22:15:56