Részletek egy soha el nem készülő szakácskönyvből…
Ez is egyike a „nézzük meg, mi van a hűtőben, és dobjunk össze valamit” kajáknak, amiket gyakran főzök.

Csupa-csupa zöldséget találtam a hűtőszekrényben, ezért adta magát egy zöldséges ragu/szósz, amihez meg remekül passzol a farfalletészta.
Természetesen ez is a villámgyors kategóriába tartozik, azaz elkészül az egész, míg a víz felforr és a tészta megfő.
Zöldséges farfalle
Hozzávalók:
.jpg)
· 1 nagyobb cukkini
· 2-3 grillpaprika (vagy egy kaliforniai paprika)
· 1 csomag újhagyma
· 3 gerezd fokhagyma
· 4-5 ek. darabolt konzervparadicsom (Mutti Polpa)
· 2-3 ek. tejszín
· 5-10 dkg parmezán (vagy Grana Padano)
· fél csokor bazsalikom
· olívaolaj
· só, bors, oregánó
· 400-500 g farfalletészta
Elkészítés:
.jpg)
Felteszek egy nagyobb lábasban 4-5 liter vizet forrni. Egy nagyobb serpenyőben olívaolajat hevítek, amire rádobom a kis kockákra vágott grillpaprikát, egy kicsit pirítom, majd hozzáadom a vékonyra szeletelt fokhagymát és a cukkinit. Megszórom egy csipetnyi sóval, oregánóval, és frissen őrölt borssal. Rádobom a széles karikákra vágott újhagymát, egy percig pirítom, majd lejjebb kapcsolom a tűzhelyet, és rákanalazom a paradicsomot (nyáron konzerv helyett egy marék koktélparadicsomot szórok rá) és elkeverem, hagyom párolódni.
Közben a víz felforrt, megsózom, és beleszórok 400 g farfalletésztát és al dantére főzöm (kb. 8 perc).
A szószhoz adom a tejszínt (elhagyható) összeforralom, félrehúzom a serpenyőt, beletépkedem a bazsalikomleveleket, rászedem a kifőtt tésztát és elkeverem. Kész. Tippek, tálalás:
Bármilyen zöldségből – padlizsán, spárga, gomba, sárgarépa stb. – készíthetünk még ilyen ételt, csak arra kell odafigyelni, hogy olyan sorrendben tegyük a serpenyőbe, ahogyan puhulnak a zöldségek.
A tejszínt kihagyhatjuk a szószból, én is csak azért tettem bele, mert selymesebb mártást akartam a tésztához.
Frissen reszelt parmezánnal bőségesen megszórva tálalom. Bor tekintetében eléggé megnehezítettem a dolgomat. Mivel alapvetően zöldségekről van szó, sauvignon blanc lenne a jó választás, de mivel paradicsomot is használtam, adja magát egy könnyű vörösbor. Viszont a tejszín inkább egy chardonnay-t kivánna. Mivel nem tudtam dönteni, egy félszáraz kaliforniai rozét nyitottam ki, és nem volt rossz választás. Jól harmonizált a zöldségek enyhe édességével és a tejszínes paradicsom lágy savasságával.
Az utolsó 100 komment: