A gnocchi gorgonzolaszósszal a soron

A gorgonzola, ha valaki nem ismeri, egy kékpenészes sajt, ami az alapját adja ennek a szósznak. (Szerintem a parmezán után a legfinomabb olasz sajt.) Kétféle gorgonzola is kapható, a dolce és a picante. Nálunk a dolce, azaz az édes fajta vásárolható inkább a boltokban, a picante (csípős) csak kevés helyen, többnyire sajtüzletekben kapható. A picante tulajdonképpen ugyanaz a sajt mint a dolce, csak hosszabb ideig érlelik és több benne a kékpenész, ennek következtében erősebb-csípősebb az utóíze.
Nemcsak gnocchival, hanem például pennetésztával is elkészíthetjük ezt az ételt.
Hozzávalók:
10-15 dkg gorgonzola sajt (dolce)
2 gerezd fokhagyma
1 csokor újhagyma zöld része
8-10 zsályalevél
1 pohár (1,5-2 dl) félszáraz vagy száraz fehérbor
3-4 ek. tejszín
5 dkg vaj
olívaolaj, só, bors, friss snidling
4 adag gnocchi (vagy 500 g pennetészta)
Elkészítés:
.jpg)
Felteszem a tészta főzővizét (4-5 liter) forrni. Fogok egy serpenyőt vagy egy nyeles lábast. A vajat egy kevés olívaolajjal együtt felhevítem, rászórom a durvára vágott zöldhagymaszárat és a felaprított zsályalevelet. Hozzáadom a vékonyra szeletelt fokhagymát, és az egészet addig pirítom, míg a hagyma ki nem adja a nedvességtartalmát, és össze nem esik egy kicsit (azaz el nem ájul – a szerk.).
Felöntöm egy pohár száraz fehérborral, és pár percig forralom, míg a bor fele el nem fő. Beledobom a feldarabolt gorgonzolát, visszaveszem a lángot, és így felolvasztom a sajtot a borban.
Hozzáöntöm a tejszínt, összeforralom a szószt. Ha kell, sózom és borsozom.
Közben a gnocchi megfőtt, hozzáadom a szószhoz és elkeverem. Kész.
Felöntöm egy pohár száraz fehérborral, és pár percig forralom, míg a bor fele el nem fő. Beledobom a feldarabolt gorgonzolát, visszaveszem a lángot, és így felolvasztom a sajtot a borban.
Hozzáöntöm a tejszínt, összeforralom a szószt. Ha kell, sózom és borsozom.
Közben a gnocchi megfőtt, hozzáadom a szószhoz és elkeverem. Kész.
Tippek, tálalás:

A szószból elhagyhatjuk a tejszínt. A purista felfogás szerint nem is kell bele, de én szeretem azt a selymességet-lágyságot, amit egy kevés tejszín adhat a szószoknak.
Készíthetjük a mártást póréhagymával is – én az újhagyma zöldjével jobban szeretem –, de a kísérletező kedvűek kipróbálhatják a medvehagymát is, ha éppen szezonja van.
Tálaláskor egy kevés extraszűz olívaolajjal locsolom meg az ételt, és apróra vágott snidlinget, durvára tört borsot szórok a tetejére.
Tálaláskor egy kevés extraszűz olívaolajjal locsolom meg az ételt, és apróra vágott snidlinget, durvára tört borsot szórok a tetejére.
Az ízekre nem térek ki, mert a gorgonzolának annyira jellegzetesen karakteres zamata van, hogy aki már egyszer is kóstolta, az tudja, mire számíthat, aki meg még nem evett gorgonzolát, annak csak ajánlani tudom, hogy próbálja ki egyszer.
Volt egy bontott üveg kaliforniai félszáraz rozém, azt ittam hozzá. Jó találkozás volt!:)
Volt egy bontott üveg kaliforniai félszáraz rozém, azt ittam hozzá. Jó találkozás volt!:)
Az utolsó 100 komment: