
A minap elkészített minestronét sikerült egy kicsit eltúloznom. A friss, primőr zöldségek sokaságától megrészegülve, egy kisebb lakodalom ellátására is alkalmas mennyiséget főztem. Két nap folyamatos levesevés és a szomszédok, barátok ellátmányozása után is maradt egy „csekély” mennyiség. Mivel élelmiszert elvből nem dobok ki, el kellett gondolkodnom valami „újrahasznosításon”. Így készült el ez a ragu.
Hozzávalók (2 személyre):
· 1 csirkemell
· fél fej hagyma
· 1-2 gerezd fokhagyma
· 2 ek. paradicsomsűrítmény (ha lehet, olasz)
· 5 dkg parmezán
· 1/2 pohár fehérbor
· olívaolaj
· 1 nagy tányér minestrone (maradék)
· só, bors, friss bazsalikom
Előkészületek:
A csirkemellet lebőrözöm, kicsontozom, csíkokra vágom. A hagymát felcsíkozom (julienre/zsülienre), a fokhagymát vékony szeletekre vágom.
A minestrone levét leszűröm és a „sűrűjét” félreteszem. A levéből négy-öt evőkanálnyit összekeverek a paradicsomsűrítménnyel, a többit félreteszem.
.jpg)
Elkészítés:
Egy magas falú serpenyőben olajat hevítek, és rádobom a hagymát a csirkemellcsíkokkal. Sózom, borsozom. Amikor mindenhol kifehéredett a hús, hozzáadom a fokhagymaszeleteket is, és egy kicsit tovább pirítom. Ezután felöntöm a fehérborral, és egy-két percig párolom, míg kiforr belőle az alkohol, majd a paradicsomot is hozzáteszem és összeforralom.
Mehet utána a leszűrt minestrone, és elkeverem a paradicsomos csirkehússal. Nyolc-tíz percig párolom közepes lángon, ha szükséges (mártás sűrűségűnek kell lennie), a maradék lével hígítom, azután félrehúzom, és beletépkedem a bazsalikomleveleket. És kész. Tálaláskor friss bazsalikommal (vagy bazsalikomolajjal) és frissen reszelt parmezánnal, esetleg pecorinóval ízesítsük.
Tippek, tálalás:
.jpg)
Ez az étel frissen elkészítve az igazi, de jól lefedve, egy napig eltarthatjuk a hűtőben.
Érdemes akár eleve olyan mennyiségű minestronét főzni, hogy utána maradjon ehhez a raguhoz egy jó adag. Tessék kipróbálni, nagyon finom!
A főzéshez használt csopaki olaszrizling jól illett az étel mellé is, de egy könnyű vörösborral, pl. kadarkával sem tévedhetünk…
Az utolsó 100 komment: