Imádom az egyszerű sült csirkét! Habár a jó sült csirke nem is olyan egyszerű mutatvány, mint azt sokan gondolják. Könnyű elrontani. El kell találni a sütési időt, a hőfokot, hogy ne száradjon ki a hús, a fűszerezést, hogy érvényesüljön a hús íze (nem szabad túlfűszerezni).
Ha lehet, biocsirkét szerezzünk be a hentesnél, vagy még jobb a kapirgálós tanyasi/falusi csirke. Ez utóbbit kaptam egy kedves szomszédomtól, aki egy kisebbfajta vérengzést hajtott végre a baromfiudvarában, hogy feltöltse a készleteit (hűtőládáját) csirkehússal. Így hát csirkét sütöttem.
Hozzávalók:
· 1 db egész csirke (kb. 1,4 kg)
· 10 dkg vaj
· 4 fej fokhagyma
· 60-70 dkg újkrumpli (közepes méretű darabok)
· fél citrom
· fél csokor petrezselyem
· só, bors, csirke-fűszerkeverék
· olívaolaj
Előkészületek:
A csirkét megmosom, leszárítom.
A vajat összekeverem egy nagy csipet sóval, egy-két teáskanálnyi „sültcsirke-fűszerkeverékkel”, és egy kis frissen őrölt borssal.
Az ujjamat a bőr alá nyomva, meglazítom, vigyázva, hogy ne szakadjon el, és a fűszeres-sós vaj kétharmadát a csirke bőre alá tuszkolom a mellénél, a hátánál és a combjánál is. Szétmasszírozom, hogy a vaj egyenletesen eloszlódjon a bőr alatt. A maradék vajjal bekenem a csirkét mindenhol kívülről, és megszórom egy kis sóval.
A csirke belsejét is megsózom, fűszerezem, majd a fél citromot beletömöm. Ezután megkötözöm a húst úgy, hogy a combjait összekötöm hátul, a szárnyát és a combját pedig szorosan a testéhez kötözöm (lásd: a képen).

Elkészítés:
Először is kiszámítom a sütési időt úgy, hogy az alap 30 perchez, hozzáadok 25 dkg-ként 10 percet, és ez adja ki a sütés teljes hosszát, jelen esetben másfél órát.
Egy tepsit kibélelek alufóliával, egy rácsot teszek rá (lehet gyári, rácsos tepsit is kapni), és ráhelyezem a csirkét, mellével lefelé. 200 fokra előmelegített (hőlégkeverés) sütőben 45 percig sütöm, az alsó polcon.
Közben a krumplikat lemosom, és hosszában negyedekre vágom, a fokhagymafejek tetejét levágom.
Kiveszem a sütőből a tepsit, leveszem rácsostól a csirkét és félreteszem, majd a tepsibe belesült, finom fűszeres vajba/zsiradékba, beleforgatom a krumplihasábokat. A tepsibe teszem a fokhagymafejeket is, a vágott felükkel felfelé, amit meglocsolok egy kis olívaolajjal. Az egészet meghintem durva tengeri sóval, majd visszateszem a rácsot a hússal a tepsire. A csirkét a hátára fordítom, és még 45 percre visszateszem a sütőbe.
Amikor kész, a csirkét egy tálba teszem, levágom a kötözőzsinórokat, kiveszem a citromot a belsejéből (ha valaki akarja, a citrom levét ráfacsarhatja a húsra), megszórom apróra vágott petrezselyemmel, letakarom alufóliával, és negyed óráig pihentetem. Közben a burgonyát és a fokhagymát is melegen tartom a tálalásig. Kész.
Tippek, tálalás:

De most, ezzel a krumplis verzióval sem kellett szégyenkeznem. A csirkéből kiolvadó fűszeres vajban és a csirkéből kisülő szaftban megpiruló burgonyahasábok íze méltó volt a finom fokhagymához és a remek sült csirkéhez.
Na meg mindehhez, egy jó pohár Mőcsényi Zöldveltelini…
tistedur 2008.06.30. 07:31:33
maybach 2008.06.30. 08:05:27
Azt mondjuk nem értem, hogy lehet, hogy ezzel nem vallottál szégyent?
tistedur 2008.06.30. 08:14:36
:DD te is beindult nyáltermeléssel bámultad a monitort?! :P
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.30. 08:30:28
Jó reggelt. Új élet, új nyál.
tistedur 2008.06.30. 08:45:54
:DD új dobozok :)
maybach 2008.06.30. 09:22:06
Nem cicóztam. Bevágtam egy nagy pohár (2 dl) kefírt.
Jöjjenek a kilók, ha akarnak.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.30. 09:22:26
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.30. 09:48:20
maybach 2008.06.30. 10:00:52
cyan 2008.06.30. 10:27:41
pipi jól néz ki, kár, h nem az én asztalomon csücsül :)
tistedur 2008.06.30. 10:43:39
:DD
Nadine!
az én idegeimen egy alapos eső elötti fejfájás játszadozik..:(
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.30. 10:46:44
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.30. 10:51:11
maybach 2008.06.30. 11:31:24
Sátor alatt építkeztek, majd a sátrat rátették a házra, ha már ott volt.
Zuzuka 2008.06.30. 11:37:29
étvágygerjesztő, már korog is a gyomrom és a látványtól beindult a nyálképződés is rendesen!
szép napot! együnk:)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.30. 11:39:32
Zuzuka, mennyire segíti elő a fenti kép a gyümölcskúrádat? Amúgy nincs neked véletlenül egy Kriszta nevű húgod?
Zuzuka 2008.06.30. 11:43:08
gyümölcskúra sikerült, 1 kilót sem fogytam, úgyhogy ma már fogok enni!
nincs - se rokona sem ismerőse.....
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.30. 11:43:40
Zuzuka 2008.06.30. 11:44:51
tistedur 2008.06.30. 12:26:02
a gyümölcs túl jó fogyókúrás ételnek..:)
muskotály küvé 2008.06.30. 12:42:37
tistedur 2008.06.30. 13:15:53
maybach 2008.06.30. 13:43:59
Csupa természetes és minőségi alapanyag.
Még az is lehet, bár kicsi az esély, hogy hús is van benne.
Én így csináltam:
Jobb kézzel kinyitottam a mikró ajtaját.Ballal középre, erre ügyeljünk, betettem csomagolással együtt a ...virsliket. Jobb kézzel beállítottam a közepes, ez készülékenként változhat, erősséget, majd a két párnak megfelelő 1 percet.
Csengetés után az ábrával ellentétben, késsel, ollóval, fejszével, sarokcsiszolóval, eltávolítottam a fóliát. Majd a tányérra csúsztattam. Mellé ...mustár és zsömle. Utóbbi szigorúan adalékmentes házi helyett, bótban kapható morzsálós, üres közepű.
Hozzá ásványvíznek nevezett csapvíz széndioxiddal dúsítva.
Toma!
Mindenhol jó, de ennél sokkal jobb a Te csibéd.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.30. 13:47:20
maybach 2008.06.30. 13:59:49
Időnként, szerencsére ritkán, valami eszement kíváncsiság miatt újra és újra kipróbálom valamelyiket. Hátha. De nem.
Viszont az állandóság, úgymint a saját hülyeségem, vagy a megbízhatóan vacak minőség, megnyugtat.
Biztonságérzetet ad.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.30. 14:01:59
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.06.30. 14:45:07
nadine
"egészen jó felvágott"
nem ezt hívják oximoronnak?:)))
maybach
ebbe a virslis dologba, én is mindig beleesek. eddig csak egy elfogatható minőségű virslivel találkoztam a magyar termékek között, meglepő, de az a "norbi update" virsli:))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.30. 15:13:15
Amúgy milyen "maradék hús"?:)))
spájdernecc 2008.06.30. 15:31:12
spájdernecc 2008.06.30. 15:32:38
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.06.30. 15:34:36
az oximoron, az egymásnak ellentmondó fogalmak párba állítását jelenti. aszem:) pl. hideg tűz, szörnyen szép, vagy egészen jó felvágott:)))
nekem valahogy mindig marad valamennyi hús, ha csirkét sütök. bővebben, a belinkelt posztban...:)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.06.30. 15:36:17
muskotály küvé 2008.06.30. 15:36:28
Szerintem, ha valaki fogyni akar, ne egyen annyit, nem hinném, hogy az az egészséges, ha művackokból, vízből-sűrítőanyagból-édesítőszerből kreált valamiket eszünk.
Virsliből és más felvágottból a Kométát szoktam venni, az olasz tulaj betyárbecsületessége vagy szakmai minimumérzete (Nadine, ez most így is jó, vagy szakmaiminimum-érzete lenne a helyes?) talán az átlagnál jobban érződik rajta... De leginkább semmilyen felvágottat nem veszünk, nagyjából leszoktunk róla.
spájdernecc 2008.06.30. 15:42:15
ilyen pl. a civilizált NDK-s túrista :))
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.06.30. 15:51:43
attól hogy valaki, akit utálsz, a vevét adta egy termékhez, még lehet jó:))
a norbi virslinek az a nagy előnye, hogy 80% felett van a hústartalma (ez az árán is meglátszik) és kevesebb só és tartósítószer van benne, mint a többiben. az íze is jó. sőt a norbi parizer is a legjobbak között van. csak az is drága. na ja! a minőséget meg kell fizetni.
spájdi
:DD
tistedur 2008.06.30. 15:52:18
micsoda irodalomelméleti vita :)
a jó felvágott pedig sajna ritkaság..:(
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.30. 15:58:09
Küvé, mind a kétféle írásmód lehet jó, bár én most a másodikat érzem találóbbnak, de ha az olasz tulajnak többféle téren van egy minimumérzete, ami ezúttal szakmai, akkor lehet jó az első verzió is.
Toma, én arra utazom a felvágottaknál, hogy minél magasabb hústartalom és minél kevesebb mesterséges adalék legyen bennük. A Plusnak több ilyen terméke is van, megfizethető kategóriában. A Tescóból pl. mindig üres kosárral jövök ki, ha ezeket mérlegelem...
Ha nem javul holnapra a leégésem, el kell gondolkodnom azon, mit szól az utca egy nudista lakóhoz. Majdnem besz..tam, amíg a negyedórás utat oda-vissza megtettem, úgy dörzsölte a derekam a gatyó.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.06.30. 15:58:53
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.30. 16:04:18
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.06.30. 16:05:05
:DDD nagy sikered lenne!
érdemes arra odafigyelni, hogyha csak "hústartalmat" írnak a százalékhoz, az jelentheti a színhúst, az ipari szalonnát, bőrkét és húspépet is, és ezek keverékét. ha viszont az van írva, hogy "baromfi- vagy sertéshús", akkor az színhúst jelent, abba nem keverhetnek börkét, meg ilyesmit, azt külön fel kell tüntetniük a cimkén.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.06.30. 16:09:24
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.30. 16:19:46
Én kénytelen vagyok nézni az árát, egyébként amikről beszéltem, ott azt írják, sertéshús 80%. Ezenkívül max. a szokásos (átkozott) tartósítószer, de sem színezékről, sem állományjavítóról nem szól a címke.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.30. 16:46:25
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.06.30. 16:52:35
legfeljebb nem tankolok, ha nincs pénzem:))
multkor a hentesnél jártam így. mikor kértem egy kiló csirkemellet, elkezdte mondani, miközben csomagolta, hogy mennyire felment ennek is az ára, már ezernyolcszáz forint...
nem kellet volna mondania, mert erre azt mondtam:- tényleg? akkor inkább nem kérem:))
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.06.30. 16:56:14
Én, ha meghalok, el leszek hamvasztva, ha nem úgy halok meg eleve és akkor szegény kukacok hiába várnak a 2% húsra+70% vízre+28% zsírra. Lehet, hogy víz és a zsír aránya fordított.
Spájdi!
Mars visza nyaralni! Böcsületből helyetted is köszöntöm reggelenként itt a népeket, hát nem ér délután idejönni! Tessék reggel kezdeni a napot! :DD
Toma!
Épp rántottpipit falatoztam, mikor nézegettem csirkécskédet. Bírnék enni csibét csibével egy kis csirkekörettel! :)
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.06.30. 16:58:15
Mosolygott-e a hentes, amikor miattad sztriptízt csinált pipimellből? :)
Benikuty 2008.06.30. 17:06:56
Mo.-n jelenleg két mogyorókrém gyártó létezik. Egyik korrekt minőséget, másik élelmiszeripari hulladékot produkál. Norbi kit vett a nevére, a kettő közül?
A Wiesbauer Dunahús egész ehető cuccokat csinál, de már túl drága. Kometánál Pini úr elég igényes, de nevén mindig röhögnöm kell:)
Benikuty 2008.06.30. 17:10:29
Benikuty 2008.06.30. 17:11:14
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.06.30. 17:15:25
felvágottakat sajnos nem szabad venni. érdemesebb inkább egy darab karajt, vagy csirke/pulykamellet kisütni, vékonyan felszeletelni és bele a szendvicsbe vagy uzsis dobozba...
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.30. 17:37:08
Benikuty 2008.06.30. 17:46:05
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.30. 17:47:08
Benikuty 2008.06.30. 17:49:27
muskotály küvé 2008.06.30. 17:58:46
Párizsiból nekem a Corában kapható mangold párizsi a legjobb emlék, de legalább egy éve nem vettem.
Egyébként a jó felvágottnak, különösen a virslinek elengedhetetlen része a megfelelő (nem túlzó) mértékű szalonna...
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.30. 18:08:00
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.30. 19:53:27
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.06.30. 19:54:59
a só dolgot arra alapozom, hogy megkóstoltam:)) a tartósítószer, meg csak tipp, mert harmad annyi szavatossági ideje sincs, mint a többi ilyen terméknek.
nadine
dobd fel a levegőbe a joghurtot, és állj alá:)))
Pálcika 2008.06.30. 20:08:52
pipike nagyon guszti!!!!!!!!!!!!(utállak Toma:)
Norbi-féle párizsit IMÁDOM!!!egyszer véletlenül vettem,nem néztem a címkét,csak guszta volt a benne lévő párizsi színe és állaga,sőt az íze is!rögtön néztem ám a csomagolást,volt is nagy meglepődés-ez Norbi kaja????rögtön tesztelni kezdtem a többi terméket is,de nekem csak a párizsi jött be(a kenyerétől egyenesen kiütést kapok)
Pálcika 2008.06.30. 20:13:50
ja és Fiam sztriptízéről még említést sem tettem:)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.30. 20:16:14
Pálcika, hidd el, ez nem szexuális jellegű nudizmus lenne. Mondjuk, ismerve a környék haladó mentalitását, másnap megköveznének:)))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.30. 20:30:10
www.koszmester.hu/
Benikuty 2008.06.30. 20:31:00
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.30. 20:35:24
Benikuty 2008.06.30. 20:40:37
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.30. 20:43:13
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.06.30. 21:23:43
Mondd, hogy nem szállsz harcba!
Én nem tudom kik találják ki ezeket a reklámokat, de szerintem nem ismerik a háziasszonyok gyomrát.
Vagy én nem vagyok háziasszony. :D
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.30. 21:33:16
Pálcika 2008.06.30. 21:52:00
óóó,Nadine,megnéztem,sőt végig csináltam,bár rögtön az elején elszúrtam mert engedtem a férfi csábításnak,de engedélyezett még egy próbálkozást:)
amíg nem jött a fürdőbe újra a fiúka jól is ment minden,(szinte tökéletes)de hát a gőz ellepett minket és én feledtem a koszmókat,de a végén csak pezsgőztem a csajokkal!!!
szerintem,mivel kissé hasonlítok a főszereplőre(külsőleg-belsőleg)jog(vagy múzsa)díjat kellene kapnom!!!
persze, mindenki belőlem profitál először a spanyol foci most a vegyszeresek......:):)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.30. 22:32:54
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.06.30. 23:28:03
Gyomrát, igen, mert az enyém felfordul azokat az izéket nézve!
De azt nem mondtátok, hogy csábítók is vannak benne!
Így azért nem ér!!!
Pálcika!
Most miért már, hogy duplán élvezhetted, én meg se nem takarítottam, se nem csábultam. :(
Azért gratula! :D
spájdernecc 2008.07.01. 05:10:51
Sok kávét!
mennyé oskolába Fijam!
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.07.01. 05:56:25
Kicsit hűvösebb napot!
Szia, Spájdi!
Menek mán!:)
Csak elébb megkérdezem:
Vége a nyaralásnak? Jól éreztétek magatokat? /Ez nem is olyan lüke kérdés ám, mint amilyennek elsőre tűnik!/
tistedur 2008.07.01. 08:35:51
cyan 2008.07.01. 09:10:31
kávét!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.07.01. 09:20:24
tistedur 2008.07.01. 10:25:16
muskotály küvé 2008.07.01. 11:02:35
Nadine, ha megvetted a kávét, fel is tehetsz egyet...
spájdernecc 2008.07.01. 12:16:29
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.07.01. 12:38:34
Azt az Al2O3xH2O-fán fütyülő KV-angyalát nekie! (Az alsó index még nem megy :-)) De jókat esztek (ha virtuálisan is) itt!!! A látvány mellé csakis az íz-illat hiányzik a háromságból…
Spájdernecc Nagyuraméknál a hónapkezdésből kifolyólag kedden vagyon hétfőies hangulat.
Hoztam Nektek egy szót Balatonőszödről. (NEM OLYAT !!!) A helybéliek így mondják:
"A falunak kábé ötszáz lakománya van." - hallottatok már ilyet?
tistedur 2008.07.01. 13:05:50
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.07.01. 14:34:47
Hol a Cu?
A lakomány nagyon jó!!!!
Szeretem bespájzolni vagy bespájdolni az ilyen szavakat.
Egy kedves mátészalkai ismerősöm emígyen csodálkozott: Ez létezhetetlen! :D
Lám, mégis!
Nadine!
Nemsokára hámlani fogsz és az már jó :)
Mindenkinek további szép napot!
spájdernecc 2008.07.01. 14:55:54
arra a kérdésre, hogy hol van a munkatársam, az anyja ennyit mondott:
Ott zapulja a csekmetben a csádét.
Tistinek nem ér :))
maybach 2008.07.01. 14:56:43
Al2O3 ez nam a bauxit?
Mondjuk sosem voltam jó kémiából, de a rézfaszú bagolynak Cu.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.07.01. 15:00:31
Viszont hoztam kávét, mindjárt rá is reppenek.
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.07.01. 15:31:03
És elnézést, csak sörgős elvégeznivaló munka akadt közé…)
És a KV-főző végső soron abból vagyon - csak az egész (és fél) ségvédelem miatt már telefonnal bevonyva…
Cyan biztosan ismeri (a bauxitbánya közelsége miatt :-((() állandó slágert, amit a Betyároknak nótáztunk, hogyaszongya:
Főzhetsz, melegíthetsz bennem éppen eleget,
Mert a fenekem átengedi a meleget
És ha kérded, ó, a nevemet
A nevem aluminiumedény.
Háelkettő óhárom ikszhákettőó
Tudja ezt már minden jó
Bauxitkutatóóóó… (hogy)
Főzhetsz………
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.07.01. 15:54:07
Még hogy sörgős… csak egyetlen döböz volt…
Amúgy a "kör" szócskát azért ejtjük ö-vel, mert egy szögedi matematikus reformálta meg a magyar nyelv ezen részét…
Mert lehetett volna éppen ker is, hiszen kerek a világ :-)
spájdernecc 2008.07.01. 16:05:20
illetve höhh...
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.07.01. 16:09:03
spájdernecc 2008.07.01. 16:11:02
kicsit még fáradt vagyok a pihenéstől
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.07.01. 16:15:44
muskotály küvé 2008.07.01. 16:18:43
spájdernecc 2008.07.01. 16:28:30
csatlakozom!
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.07.01. 16:52:27
Bombadil Toma · artlobo.blogspot.com/ 2008.06.25. 20:07:14
hetdik lettem a goldenblog versenyben:))) de külön kiemelték a blogomat a zsűri.
www.goldenblog.hu/cgi-bin/goldenblog/index.cgi?view=ck&tID=672&nID=25467&nyelv=
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.07.01. 17:23:17
A www.mult-kor.hu honlapon reklám fejléc fogadott, miszerint (khm) kétszemélyes TOSZKÁNAI utakat lehet nyerni. Hogy mikor, azt nem mondják, mert januárban például :-((( - gondolom.
Információk (reklám):
www.kemikalrt.hu/
Benikuty 2008.07.01. 17:41:48
Ez a csirke krva jól néz ki, érdemes kipróbálni:)
Éppen andalúz olívába mártogatott pirítóst nyomok, Küvé paprikájával. Nem adok senkinek irígy dög vagyok:))
Benikuty 2008.07.01. 17:42:41
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.07.01. 17:53:44
Szóval mikor Bakonyszentlászlón a Fenyőfői Bauxitbányába (már ez a kettősség is különleges…) lementünk, bemutattam ezt a tulajdonságot a gyerekeknek. Csakhogy…
A középiskolai szertárban egykor nyalt (hol volt még a herpeszfélsz) gumót diákok generációinak nyelve simította fényesre, simára. A bányabélit viszont - nos, a nyelvemet vastag por-lepedék fedte be és szégyen-nem szégyen, sűrűn köpködtem, miközben mardosott a szomjúság…
Göthe szerint:
"Száraz minden elmélet, ám zöld az élet aranyága."
(Az Ököl-ből)
Zuzuka 2008.07.01. 18:17:50
nagyon örülök neki, és a simogatást is köszönöm:)
bauxit bányában nem jártam életemben sem, nem is nyalogattam...
de ez a sült csirke még mindíg gyönyörű!
és az íze...
ha 25 fok alá megy a konyhámban a hőmérő, azon nyomban megsütöm:) (most 27'van)
Benikuty 2008.07.01. 18:39:39
Az egri piachoz füző szerelem még a hatvanas évek elején kötődött, mikor vasárnaponként reggel Nagymamával kéz a kézben kisétáltunk.
Akkoriban a mai csarnok elődje sem létezett, lehetett viszont békacombot kapni, egy forintért darabját, ami most viccesen hangzik, de a Zalár utcai pékségben három foritért mérték a barnakenyér kilóját. A békacombok fehér zománcos vödrökben, vízben várták a vevőket, s nekem elég volt egy ilyen vödör előtt megállni, Nagymamára nézni, csak úgy szótlan. Ő pedig elolvadt, és vett egy pár darabot, amit aztán én rántva kaptam ebédre.
Szerencse, hogy a család egyéb tagjai nem igazán szerették ezt a fantasztikus csemegét.
A piac- szerelem múlhatatlan, a világon bárhol jártam, az első hajnal mindenhol a "market"-n talált.
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.07.01. 18:42:27
Zuzuka, nemigen volt időm netet keresgetnem,de leltem volna…
Zuzuka 2008.07.01. 18:53:05
Beni, a piac a szerelmem! koránkelő tipus vagyok és szeretek ott csemegézni, nézelődni, alkudni is:)
persze csak hétvégén, mert hétközben melőőőő!
a csirek is az emeleti frisspipi boltból kerül a sütőmbe.
anyukám viszont vett békacombot amikor kisgyermek voltam, és azt mondja izlett is nekem. én már nem emlékszem rá... de arra igen, hogy utána apukám a lábost is kidobta amiben megsült:)))
Zuzuka 2008.07.01. 22:38:09
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.07.01. 22:50:45