Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

A 333 évig pácolt hadihajó

2008.09.14. 05:00 HSZ

Az egyik legnagyobb hajómérnöki tévedés megértéséhez szükséges a korabeli történelmi háttér ismerete. II. „Nagy” Gusztáv Adolf atyjától, az 1611-ben elhunyt IX. Károlytól három háborút és egy romba döntött országot örökölt. Az 1617-ben tartott örebrói országgyűléstől kezdve a svéd országgyűlés a király, az országot annak távollétében vezető öttagú tanács és a négy rend képviselői közötti tárgyalások színhelye lett. Ugyanazon az országgyűlésen elfogadott vallási jogszabály értelmében hazaárulásnak számított katolikusnak lenni, külföldi katolikus iskolába vagy egyetemre járni.

A svéd birodalmi gyűlés azzal a feltétellel egyezett bele a svéd hadsereg anyagi szponzorálásába, hogy az a háborút idegen földön vívja. Miután ez megtörtént, Gusztáv Adolf kihasználta a lengyel–török háborút, és 1621-ben hátba támadta gyűlölt unokatestvére, Zsigmond király Lengyelországát. A jezsuiták vagyonát elkobozták, a kolostorok könyvtárait felpakolták és Uppsalába küldték. (A példa ragadós volt: az Európában működő svéd hadvezérek attól fogva mindent hazaküldtek, amire rátették a kezüket.) A Mare Balticum – a Balti-tenger – Mare Suecicummá vált.
Gusztáv Adolf lelkében a vallásos buzgóság a dicsőség és hatalom utáni vággyal keveredett. Saját kezdeményezésre közös protestáns európai frontot hozott létre a Szent Liga – Zsigmond, Ferdinánd császár, a katolikus német hercegek és a spanyolok – ellensúlyozására. Sokat nyomott a latban Gusztáv Adolf sógora, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem támogatása. (Mária Eleonóra svéd királynő és Brandenburgi Katalin erdélyi fejedelemasszony nővérek voltak.) A legnagyobb anyagi támogatás váratlan helyről érkezett: Richelieu kardinális, a katolikus Franciaország minisztere, „az ellenségem ellensége a barátom” elv alapján pénzelte Gusztáv hadseregét. A háborúhoz csapatszállító hajókra volt szükség, ezért Gusztáv Adolf parancsára, 1625-ben megkezdték a modern svéd hadiflotta kiépítését.
Az 1500-as évek tengeri hadviselésére az ellenség hajóinak megcsáklyázása, legénységének harcképtelenné tétele, és lobogójának bevonása volt jellemző. A kezdeti, ímmel-ámmal leadott ágyúlövések után a vállalkozóbb szellemű fél szorosan az ellenséges hajó mellé férkőzött, csáklyák, vasmacskák segítségével magához kapcsolta, majd kézitusával döntötte el a harc kimenetelét. A XVII. század második felétől kezdődően már a nagyméretű „sorhajók” játszották a főszerepet. Az ellenséges hajóhadak felsorakoztak, és kezdetét vette az ágyúpárbaj. Hogy az ágyúknak szabad tere legyen, a hajóknak sorban, egymás mögött kellett haladniuk. Az nyert, akinek több hajója maradt.
A Gusztáv Adolf nagypapájáról elnevezett Vasa hadihajó magán viselte mindkét technika jeleit. Az ágyukkal nem fukarkodtak: a két fedélzeten összesen 64 darab, közel egytonnás ágyú torka meredt a csukható ablakokból az ellenségre. A vízrebocsátás, azaz az első, ún. szűzút előtt Klas Fleming tengernagy parancsára harminc legény futkorászott fel s alá a királyi palota előtt kikötött Vasa fedélzetén. A Vasa veszélyesen megingott, és majdnem beledőlt a vízbe. Ennek ellenére sor került a felavatásra.
1628. augusztus 10-én a Stockholmot környező dombok feketélltek a néptömegtől. A svéd díszlövést követően – egymás után két-két ágyúlövés – a hatvanegynéhány méter hosszú, háromszáz katona és tengerész szállítására tervezett Vasa hadihajó elindult a tenger felé. A mai Tivolihoz (Gröna Lund) közeli Beckholmen szigeténél járt, amikor a vitorlákba belekapott a hirtelen támadt szél. A hajóóriás megbillent, az alsó fedélzet ágyúnyílásain beözönlött a víz, a királyi hajóhad gyöngyszeme az oldalára billent, és a meghívott celebritásokkal a fedélzetén, hatalmas bugyborékolás közepette elsüllyedt. A fedélzeten tartózkodó száznegyvenöt meghívott közül ötvenen a hullámokban lelték halálukat.
A svéd nem sokat  rágódik a balfékség okozta tragédiákon. Hiába állt ki éveken keresztül a nagyárboc csúcsa a vízből, az esemény feledésbe merült, és a Vasa szőrén-szálán eltűnt. (Ehhez részben hozzájárult az is, hogy az 1697-es tűzvészben odaveszett a királyi palota könyvtára.)
A hadihajó roncsát fanatikus kutatómunkával Anders Franzén amatőr kutató találta meg 1956-ban. A Keleti-tengerben az alacsony sótartalom miatt nem él meg a hajóféreg, ezért az 1200 tonnás, 62 méter hosszú hadihajó viszonylag jó állapotban volt.
A Vasát több évi konzerválási előkészület után 1961-ben, 333 évvel a katasztrófa után, a roncs alatt vízsugárral fúrt alagutakon keresztül áthúzott acélkábelekkel kiemelték, és a Djurgården-sziget partjához vontatták.
 
Több költöztetés után egy modern, légkondicionált hodályban lelt végleges otthonra. A Vasa-múzeum a belvárostól tíz-tizenöt percnyi gyalogútra, a Skanzen szomszédságában van. 
A hatalmas hodályban félhomály uralkodik.
A tartósító vegyszerrel impregnált hajóra nem lehet fel-, rá- vagy bemenni. A hajó köré emelt emeleteken valamivel jobb a világítás. Itt az akkori hajósélet kellékeit bemutató eredeti tárgyakat és maketteket állították ki.  
A színpompás Vasát pirospozsgás arcú, aranyozott hajú, duci angyalok, rózsaszín mellű hableányok, római harcosok vulgáris színorgiája díszítette.
A hajó néhány díszítő elemét restaurálva állították ki.
A szobrok eredeti színeire a fadarabokon maradt festéknyomokból, és a korabeli díszítési szokásokból következtettek.
A konyha a hajó legalsó szintjén volt. Hatalmas vasüstben főzték az árpakását és a borsófőzeléket, melyhez időnként sózott-szárított húsból és halból főztek rátétet. A friss nyersanyag ritka volt, mint a fehér holló. A téglából emelt tűzhelynek kéménye nem volt, a füst a padlózat résein keresztül keresett utat felfelé. Meg oldalra. A tisztek a kajütökben, asztalnál  ülve óntányérból ettek. A legénység az ágyak mellett, fatányérból vagy agyagedényből evett a félhomályban: heten egy tányérbó, ki késsel és fakanállal, ki meg az ujjaival.
A búvárok vajat is találtak egy fával bélelt, ónból készült csöbörben. Per Edvin Fälting, a búvárok főnöke nem bírt ellenállni a csábításnak, és megkóstolta a 333 éves tejterméket. Száját kis idő múlva ótvaros hólyagok lepték el.
Sörből a napi fejadag - nem annyira a hangulatkeltés, mint a sok sós étel miatt  - három liter volt.
A tengerfenéken talált csontvázakból összepasszított mintacsontvázak üvegkoporsóban pózolnak a látogatóknak.
A „maradék” a múzeum közelében fekvő tengerésztemetőben, Anders Franzén sírja közelében levő tömegsírban várja a feltámadást.
Végezetül talán annyit, hogy Svédországban minden szabad, amit nem tiltanak. A múzeum legfelső szintjére épített  „árbockosárba” például nyugodtan be lehet lépni. Amit pedig ki lehet hagyni, az a  félóránként beharangozott "ismertető film" megtekintése.

243 komment

Címkék: történelem hsz

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2008.09.14. 09:47:52

hohóóóóóóóóóó, első! bocsánat! :)

nekem ez a hajó megvan makettban. még nem készült el, remélem, nem tart majd 333 évig :))

tistedur 2008.09.14. 10:02:30

jó reggelt,jó kávézást :)
mindig is tudtam,hogy hajózni veszélyes :P

2008.09.14. 10:05:19

hajózni a világon a legjobb. a repülés után :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.14. 10:09:48

Jó reggelt! Jé, és Te építed?

Én szerettem hajózni, csak egy éjszakára szánt kabinban nem szerettem lakni három hónapig.
De ez a hajó gyönyörű, és még abból a korból való, amikor nem rohantak úgy az emberek. Illetve nem tudtak.

Benikuty 2008.09.14. 10:17:37

bulizni se rossz, csak másnap is van
Ló reggelt!

Benikuty 2008.09.14. 10:25:21

kihullott a férgese, virradatig roptuk:)
Pálci, jobb itt a fedélzeten:))

Benikuty 2008.09.14. 10:29:21

most nézem csak, az angyalkának majdnem olyan guszta pocakja van, mint nekem:)
No, elhajózok a szigetre az autómért:(

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.14. 10:33:16

De szívesen megnézném egyszer élőben ezt a múzeumot... Még csak svédül sem kéne értenem, mert Hobbiszakács alaposan elmondott minden érdekeset és fontosat.

Benikuty 2008.09.14. 10:39:34

Nadine, ha arra célzol, hogy jó a post, igazad van.
Elvitorlázok, aztán nem szeretnék a nagyfolyó aljában kuttyogni:)

marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.09.14. 10:43:46

Szia Mindenki. De jó, hogy Pálcika megkerült, tegnap aggódtam, de persze kisbogaram lestipistoppolta a gépet.Pálcika amennyiben nőgyógyászati műtéted volt, légyszíves és kapcsold magad takarékra, kérlek.voltam hasonló helyzetben, és tudom, hogy meg kell adnod magad, és kevéskét csinálni egyszerre. úgyis napról napra jobb lesz.
Most ébredtem fel.szerintetek ez normális?tizenegykor tegnap már aludtam, bár éjszaka felébredtem, mikor megjöttek a fiatalok, mint elefántok.már lekéstem a közeli boltot, így elhatároztam, hogy felébredek, és elsétálok a kisteckóba.de csak a mozgás miatt.
szép napot, és mégeyszer éljen Pálci és az egész banda.

Benikuty 2008.09.14. 11:19:15

elhúzok Egerbe anyázni, este benézek

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.14. 11:30:37

Szia, Marisell! Igen, az volt neki. Én is tudnék egész nap aludni, lehet, hogy ez a hülye időjárás miatt van így... Medvésedünk.
Na, veszek egy nagy levegőt, és leszedem a konyhaszekrényeket. Tegnap gyakorlatilag egész nap pasziánszoztam, azt hiszem, ez jól érzékelteti szellemi és fizikai állapotomat:)

maybach 2008.09.14. 12:11:09

Jó napot kívánok!
H.Sz.!
Köszi!
Jó kis poszt.
Én meg amúgy is szeretem a hajókat.
Kicsit mániásan, mióta kisded koromban láttam a "Hét tenger ördögét"
Ezért is mentem hajózni.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.14. 12:40:22

H.Sz. - köszönöm, hogy saját posztjaid mellett - amiket, kicsit megkésve, csak nemrég látogattam meg újra és rengeteg újat találtam - ránk is gondolsz.
Történészként nem élnénk meg, de az érdeklődés is tiszteletreméltó, nem igaz? A folytatásos svéd történelemnek már csak azért is örülök, mert a mi okításunkból sajnos ez kimaradt :-)
Jómagam csak elméleti hajózó vagyok - főként könyvek, s néha filmek alapján. Arthur Ransome "Swallows and Amazons" sorozatával kezdtem általános- és középiskolában minden nyári szünetet... Elraktam az iskolatáskát, végigheveredtem a "sezlonyon" és abba se hagytam, míg a két kötettel nem végeztem. Nyár, víz, táborozás, hajózás, felfedezések, kalandok és (akkoriban?) nálunk elképzelhetetlen fokú szabadságérzet - mindez együtt. Nem csoda, hogy lányunk is ezeken a könyveken tanult meg olvasni - no, nem betűértésileg, hanem szeretetileg. És ezért tudtunk (többek között) olyan táborokat tartani mi magunk is pár évtizeddel később, ahová még egyetemistaként is visszajártak a "gyerekeink"...

Pálcikának jobbulást, a középfokú lustulás nem csak engedélyezett, de javasolt! Ha lehetne, kötelezővé tenném Neki.

De hová tűnt Fő Hálószövögető Szagértőnk ???
Annak viszont örvendek, hogy Zuzuka ismét benézett.

tistedur 2008.09.14. 12:44:13

én is legszívesebben elmackósodnék:meleg barlang és sok alvás :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.14. 12:46:00

A sorozat (nálunk Fecskék és Fruskák címmel) persze kettőnél több kötetből áll, de nekünk még 45 elötti kiadásban volt meg, és akkor csak kettő fordult magyarra...
Az új fordítás (lányom szerint, én nem olvastam) sokkal szárazabbra, kevésbé angolosra és nem igazán korhű nyelvezetűre sikeredett - ígyhát nem olyan élvezetes...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.14. 12:47:28

Medvésedést, mackósodást kérem pozitív szövegkörnyezetben használni :-)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.14. 12:47:50

Én is, Tist...
Ehhez képest újabb kudarcként élem meg, hogy nem férfinak születtem: nem merem leszedni a felső szekrényeket a falról. Úgy kéne kicsavarozni őket valami kulccsal, hogy közben tartom is, egy széken állva, egy lábon. Bakker.
Amit kiszedtem belőlük, a leemelt szekrénybe akartam visszarakni, és úgy letakarni, ehhez képest üres szekrény a falon, több tonna pohár mindenhol, a másik oldal tartalmát már nem tudom hová tenni. Bakker, és még egyszer bakker!

maybach 2008.09.14. 12:55:55

Nadine!
Csak az egyensúly kedvéért.
Szekrény szerelés ügyben férfinak ( már ha ) sem egyszerű.
Egyszer vettünk valami elemes bigyót.
Anya lement sétálni a gyerekekkel, hogy ne zavarjanak a szerelésben. Elvégre férfimunka.
Kb. két óra múlva mentett meg.
Több függőleges tartó és mégtöbb vízszintes polc közt voltam beágyazva, mint egy béna Síva. És kellett volna még öt-hat kéz a csavarok beszereléséhez.
A hajózáshoz visszatérve. Nagy bátorság kellett hozzá.
A matrózoknál meg feltétel volt, hogy NE tudjanak úszni.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.14. 13:03:35

És Te is besz..tál közben? Mert én már ott tartok. Azt már nem is mondom, hány napra tettem megint használhatatlanná mindkét kezem.
Holnap itt lesznek a munkások, és megint zsonglőrködhetek, hogy olyan sorrendben haladjanak, hogy ez legyen az utolsó, addigra hátha sikerül megoldanom a helyzetet.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.14. 13:09:10

Kis későnkelők! :)

Hobbiszakács!
Nagyon örültem a posztnak, nagyon érdekes, szép munka. Élvezetes a stílusod, ezért külön gratula!
(Szoktam ám az oldaladat is látogatni!)


Nadine, persze, hogy a régi időkben nem futkároztak annyit az emberek, hisz lépten-nyomon elsüllyedtek, ahogy fentebb HSz is megírta. :D

Mormogi Papa, épp akartam írni, hogy Fecskék és Fruskák. Én kentem egy nagy szelet vajas-lekváros kenyeret és azt majszolgatva olvasgattam, miközben nem győztem csodálkozni, hogy miképp engedhetik az ottani gyerekeket ennyire szabadon a szülők.
Mi sosem mehettünk táborba, annyira féltett bennünket az anyu.

Többieknek is további szép napot, Pálcinak pihenőset!

tistedur 2008.09.14. 13:16:40

Nadine!
és mi lenne,ha megkérnéd a munkásokat,hogy segítsenek lekapni a szekrényt?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.14. 13:35:21

Tist, ha muszáj, akkor az lesz, de tudod, hogy van ez... Ők vakolni jönnek, nem bútorokat szedegetni. Megvan nekik szabva, mit és mennyi idő alatt csinálhatnak, nekem meg az a dolgom, hogy ehhez előkészítsem a terepet...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.14. 13:43:28

Viszont most totál szétszedtem az irodát, mégis működik a gép! Na, ezek a nagy dolgok!!!:)

tistedur 2008.09.14. 13:59:13

Nadine!
tudom,hogy van ez :)de az emberek szívesen segítenek..főleg akkor,ha tudják,hogy az ő munkájukat akarod megkönnyíteni,de nem sikerült :) rádásul te egy gyenge nő vagy-ők meg erős férfiak :P

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.14. 14:06:34

Tist, ha az összejön, hogy az első nap fent dolgozzanak, akkor nyert ügyem van, mert délután jön N. úr, és segít. Ha nem, hát megkérem a pasikat.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.14. 14:26:03

Emlékszem, egyszer megkért egy rokon, hogy segítenék leszedni a falról a vízmelegítőt. Ő kicsavarozta, ketten tartottuk. Azt az egyet felejtette el közölni, hogy elmulasztotta kiereszteni a vizet belőle... Olyan nagy, kapszulaszerű valami volt, amibe állva belefértem volna, mint az "időutas" mélyfagyasztottak. Na, akkor majdnem meghaltunk mindketten. Meg amikor egy másik lakásfelújításnál (az nálunk esett) hárman kellett lecipeljük a múltszázadból ittmaradt öntöttvas kádat a másodikról a földszintre. Plusz a magasföldszint :-)
Én akkoriban 60 kg (tudom, ma már kilopond:-() voltam vasággyal a 180 cm -hez.

Fiam, meglepett örömmel olvasom, hogy más is ismeri... azóta (feledhető fordításokban) már vagy hét kötet jelent meg magyarul az eredeti tucatból. Eddig csak egyet sikerült megszereznem angolul (és nem is a kedvenc első kettő egyikét), de hajtok a többire:-)

Pálcika 2008.09.14. 15:12:12

Szép napot!
Én már egy hete macilaci vagyok:))))))
nálunk nagyon hideg van:((

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.14. 15:49:39

Helyes, Pálci, most nincs is más dolgod! UGYE??? (most összevontam a szemöldököm)

Van Isten! Most hívott az emberem, hogy holnap nem biztos, hogy jönnek, ha igen, akkor is csak dél-egy körül. Tehát nem kell hajnalban kelnem, és nem baj, hogy ma nem tudom befejezni:)

El is dobtam mindent, és a disznóól közepén nekiálltam petrezselymes krumplit készíteni:)

Pálcika 2008.09.14. 16:31:23

Hát Nadine,mivel nem szeretnék újra beteg lenni ezért nagyon fegyelmezett vagyok és szigorúan nem csinálok semmi megerőltetőt(mármint egy normális értékrend szerint).most például végig olvastam a környező blogokat(cyan,spájdi,hsz)de lassan kezd elfogyni a türelmem.nem lehet napokig csak nézni kifelé a fejemből,jövő héten már dolgozom,persze csak rövidített-könnyített és az állapotomnak is megfelelő munkarendben.
a petrezselymes krumpli jó dolog:)persze rántott pipicombbal

Benikuty 2008.09.14. 17:13:56

megjöttem búsan, a petrezselymes krumpli az egyik legjobb, ami emberrel történhet
asszem nagyon vége:(

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.14. 17:20:55

Pálci, és feküdnöd kell? Vagy előírtak némi könnyű testmozgást? Séta, ilyesmi...

Beni, egyetértünk.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.14. 17:55:38

Beni, Te úgy rejtélyeskedsz, mint Berta néni, akitől megkérdeztem, hogy szűzen ment-e férjhez. :) De lehet, hogy csak én nem fogom az adást.

Pálci, nem lesz korai a holnapi munkakezdés?

Nadine, Te kis Toldi Nikoletta! :)

M. P., a következők vannak birtokomban:
Fecskék és Fruskák, Móra Könyvkiadó, 1974, fordította Balogh Mária 1957., nincs jelölve, hányadik kiadás
Fecske-völgy, Móra Könyvkiadó, 1976, fordította Balogh Mária, 1959., második kiadás

Imádtam mindkettőt, ám úgy emlékszem, az elsőt kicsit jobban. A pici "Idegen nevek és szavak kiejtése" szószedetéből próbálgattam a hőn vágyott angol szavakat. Nálunk a németet preferálták, s a mai napig nincs angol nyelv tanítása az általános iskolánkban. De nekem teljesült az álmom és már csak két hét választ el attól, hogy alapfokú vizsgám legyen belőle, ha minden igaz és, ha jól imádkozik a szomszéd néni :)

2008.09.14. 18:06:10

fiam, nem csak te nem érted.
Beni, homályosíts fel minket, légy szíves!

Nadine, komolyan elismerésem, hogy miket csinálsz. nekem csak a szokásos háztartási munkákat kellett végiggüriznem, de most már tele a tütüm az egésszel!

Zuzuka 2008.09.14. 18:16:01

sziasztok!
Hsz, ez nagyszerű történet és élvezetes olvasmány.
már 3x elolvastam, és nagyon tetszik!!! nem emlékszem, hogy tanultuk volna töri órán, de lehet, hogy csak hiányoztam... akkor is:)
mindenesetre a maradék vajakat kidobáltam gyorsan a hűtőből - a biztonság kedvéért. ez a hajó csodaszép még most is, milyen lehetett fénykorában?!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.14. 18:18:33

Zuzuka, :D

Jé, de megkönnyebbültem, hogy már ketten vagyunk a klubban! :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.14. 18:27:13

Azért az tényleg nem normális, aki képes megkóstolni egy 333 éves vajat... A hülyéje!:))

Jé, köszi, én is csak pislogok hitetlenkedve. Mondjuk, az igazi az lenne, ha tényleg el is tudnék költözni idén...

Fiam, ki a bánat az a Toldi Nikoletta?

Zuzuka 2008.09.14. 18:28:58

Nadine, nehogy leemeld azt a fránya szekrényt, a fiúknak 2 perc, Te pedig megsérülhetsz!
a konyhában lévő nagy hűtő tetejéről le akartam venni a tv-t, ami ilyen régi tipusú 55 centis. mindezt széken állva próbáltam, és sikerült is felemelni, aztán se letenni, se lelépni nem tudtam vele, ott álltam fönt kezemben a tv-vel szerencsétlenül:( vissztettem.
hazajött a fiam és secperc alatt lekapta:)

fiam, szorítunk Neked nagyon, de ha gondolod imádkozom én is:)

maybach, a tengerészek hogyhogy nem tudtak úszni?
és ezt hogyan tudták ellenőrizni? mert ugye ha bemutatta, hogy nem tud, akkor megfulladt:S

2008.09.14. 18:33:45

Nadine, már akartam is kérdezni, hogy a városból is el akarsz menni, vagy maradsz helyben?

Zuzuka 2008.09.14. 18:34:10

köszönöm Mormogi!:)

tényleg, ki az a Toldi Nikoletta?

2008.09.14. 18:38:08

gondolom Toldi Miklós női megfelelője :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.14. 18:40:06

Jé, nem feltétlenül, de a környező települések is szóba jöhetnek (Tárnok, Martonvásár). A családi házasdihoz állatparkom révén ragaszkodom.

2008.09.14. 18:46:56

Martonvásáron laknak ismerősök, akiket nem kedvelek. azért még lehet jó hely :)

Benikuty 2008.09.14. 18:51:38

Édes Fiam, Berta néni mit lépett erre a kérdésre?

Anyukám nincs túl jól, erre céloztam. Én sem, de másképp, és állandóan az az érzésem, hogy ide sem kellene járnom, és ezt nem azért írom, mert az ellenkezésre kívánkozom.

2008.09.14. 18:54:08

Beni, anyukádnak is és neked is jobbulást kívánok!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.14. 19:08:38

Be kellett kapcsolnom a fűtést! Erősen fel vagyok háborodva... Ettől még inkább kuckózhatnékja támad egy nyúlnak.

2008.09.14. 19:15:52

én csak becsuktam az ablakokat, és előszedtem a melegítőket. én is morcos lettem tőle.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.14. 19:31:34

Pedig titkon abban reménykedtem, hátha más fizeti már helyettem idén itt a fűtésszámlát...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.09.14. 19:37:47

jó reggelt!

eddig nem írtam, babonából, de hétfőn megszületett a hugom fia (my nephew):)) de sajnos magzatvizet lélegzett be, ezért az intezíven volt eddig, de most hívott a hugom, hogy minden rendben, holnap hazaengedik őket. most megkönnyebültem és örülök!!:)))

2008.09.14. 19:46:37

óóóó, gratula, Toma! együtt örülünk veled! :)
neve?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.14. 19:46:57

Gratulálok, Toma! Hú, ez nem semmi izgalom lehetett a családnak... Hogy hívják a picit?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.09.14. 19:51:04

köszönöm!:))

jung máté :)

hát kis para volt...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.09.14. 19:52:13

akarom mondani, hát, NEM kis para volt...:)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.14. 19:52:49

Azt nem csodálom - gratulálok és vigyor :-)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.14. 19:53:56

Az első a vezetékneve? Vagy Jungot már lehet keresztnévnek is adni?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.14. 19:57:33

Na tessék, már is virtuális celebbé vált, élete első napocskáján:)))

Pálcika 2008.09.14. 19:58:06

nó,szia Zuzu,szia Jébetű,szia Fiam,szia Beni!!!
és szia Mindenki:)))))nagyon köszi,hogy aggódtatok értem és a szorítást is köszönöm (lehet ettől lettem jobban:)
Beni,szerintem jó,hogy itt vagy:)
Nadin,én már reggel óta fűtök:((((
Fiam,szorítok az alapfokhoz
Zuzu,igazad van,hogyan ellenőrizték a matrózok úszás tudományát????
Hsz,amióta olvastam a posztot egy hollandiai emléken jár az eszem.jártam Lelystad-ban és ott voltam egy hajó-múzeumban is,sőt felmentem egy nagyon régi hajóra és végig jártam tetőtől talpig(és ez lett a vesztem).sajnos a kíváncsiságom nagyobb mint a félelmem.én klausztrofóbiás vagyok amit azért tudok kezelni és kordában tartani,de amikor lementünk a hajó gyomrába és megpróbáltam megnézni hol aludt a legénység,sőt még a gabonatárolót is(ami már nagyon szűk és nagyon sok lépcső vezet lefelé)akkor sajnos elájultam.gondoltam én hogy rosszul leszek,de olyan szűk volt az út,hogy csak egy irányba lehetett menni,esélyem sem volt vissza szaladni a fedélzetre a mögöttem lévőktől.nó,jó pár órája ennek a hajónak a nevén gondolkozom(természetesen nem jutott eszembe)és felforgattam mindent ami segítségemre lenne végül találtam egy gyönyörű ott vásárolt képeslapot,rajta a hajó(vagy vitorlás?)és a név:Bataviawerf

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.14. 19:58:14

Kuckóba kívánkozók ne feledjék soha az alaptételt: a bejáratok jóóók...

Pálcika 2008.09.14. 20:01:32

Szia Toma!
Isten hozta a pici babát!!!!!!!millió ölelést és mosolyt küldök neki:)))))))

ui:ha nem figyelnek a szülők ,nyugodtan kényeztesd el,elvégre egy nagybácsinak az a dolga:)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.14. 20:03:17

Pálcika, láttam nyomaidat a kollegiális blogokon :-)

Fiam, most nem tudom ellenőrizni a kiadásokat - a hétből négy kötet a lányoméknál van. Jelenleg a vejünk pótolja belőlük lemaradását :-) Itthon három kötet meg az angol. Cyan is szerette nagyon!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.14. 20:03:44

Zuzuka, köszi! Minden imának örülök!

Jé, igen, Toldi Miklós női párja! Nagyon fáradt lehet Nadine-unk, ha nem működik az asszociácicója! :)

Beni, Berta néni kétségek közt hagyott, ahogy Te szoktál :)
Édesanyádnak minden jót, lehetőség szerint gyógyulást! Neked is jobb napokat.
Szerintem itt igazán jó helyed van. Én például nagyon szeretlek ugratni! :)

Toma, gratulálok a kis családtaghoz! Együtt éerzek Veletek, hál' Istennek, most már az örömben is!
A Jung azért nem semmi ómen! :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.14. 20:08:03

Fiunk 24 éves korára elég rendes nagybácsivá érett:-) Van érzéke a kicsi gyerekekhez.

Fiam, csatlakozom a szurkolva imádkozókhoz - vagy fordítva?

Beni, jobbulást Édesanyádnak.

Junior, Benjámin ??? Mátéról az Eke ugrik be Siklós várával a háttérben :-)

Benikuty 2008.09.14. 20:14:41

Toma, gratulálok Máté öcsköshöz!:))

Benikuty 2008.09.14. 20:18:27

...és sürgősen szerezz be Máténak egy kutyát!
Nekem a Kiscic Mátéja igen nagyon kedvencem volt, csak aztán lelécelt, de azért még mindig szeretem. Meg más is szereti.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.14. 20:19:52

Lehet, hogy van is Tomának egy felesleges :-)))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.14. 20:32:56

Köszönöm én is a jóságotokat. Tudom, hogy itt nyüzsögnek a nagytudású emberek, de én olyan boldog vagyok a kis leendő alapfokúmmal! Nagyon hajtok ám, hogy büszkék lehessetek rám! :)

Meg persze magamnak, meg a családnak is szeretnék örömet szerezni!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.14. 20:35:54

Aztán úgy ne járj, mint egy britthonból hazatért gyermek egykor, kihez így szólott oktatója:
- Fiam (bocs), magának olyan az angol kiejtése, hogy még a sírhantot is szőr hent -nek fogja mondani...

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.14. 20:40:41

M. P., :)
Gondolom, van egy kis szekszárdi városi és egy kis mányoki svábos angol akcentusom. De ez lesz a szekszepillem. Másom úgy sincs, amivel britthonban hódíthatnék, ha eljutok egyszer megint oda. :)

Benikuty 2008.09.14. 20:52:38

Fiam, Berta néni szűzen ment férjhez, nekem elhiheted!:)
Anyukám pedig 82 éves.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.14. 20:57:58

Beni, az még mindig jobb, mint...
Dédnagynéném sohase ment férjhez, de azt szűzen (minden bizonnyal), háááát, meg is látszott rajta!

Benikuty 2008.09.14. 21:07:19

A tetőablakot be kellett csukni, meg elővenni a téli paplant:((
Szép álmokat, szűz maradtam ma. Is.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.14. 21:14:17

Nekem is az a tippem, Beni.
Férje halála után kb. tíz évvel lett egy udvarlója. A mai napig kitart mellette, bár nem élnek együtt. De ez hosszú történet.

Apu tizenhárom nap múlva lesz 81 éves.

Szegény nagynénéd, Mormogi. Valami szerelmi csalódás vagy szigorú szülők a háttérben?

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.14. 21:14:23

De nem Soproni, ugye???

Azt írják, Egerben jó a termés meg a minőség :-)
Az egyik legnagyobb vevő viszont még csak nem is jelentkezett :-((
Zuzuka, igaz?

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.14. 21:25:19

Megyek kicsit melózni.
Legyetek jók!

Kellemes estét, szép álmokat!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.14. 21:35:56

Fiam, most látom (hová tettem a szemem? már megvan), hogy amíg rövid választ ügyködtem Beninek, írtál.
Nem nagynéni, dédnagynéni - kicsivel idősebb: más kor, más szokások. Egyébként állítólag az első. Egyebekben pedig szeretetreméltóan kibírhatatlan volt. És nem hinném, hogy ez ellentmondás:-)
Meló? Most??? Inkább a gyikó.
Mert kinek a pap, kinek a paplan ...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.14. 21:41:46

Szép álmokat. Kikapcsolok.
Remélem, kora reggel Spájdernecc Nagyuram tart ébresztőt - bár fiatal még az idő, sokan írhatnak még ;-)

Pálcika 2008.09.14. 22:03:52

menthetetlenül romantikus vagyok!
mukkanás nélkül végig néztem a tv2-ön az Adam Sandler filmet és a végén az over the rainbow szólt:)))))
most megyek az én álommanóm mellé és szépeket álmodok!:))
szép éjszakát mindenkinek!

cyan 2008.09.15. 00:07:03

na sziasztok!

ahogy MP írta, nekem is kedvenc sorozatom volt a Fecskék és Fruskák
a kötetek (mert nekem itt van elől):
1. Swallows and Amazons
(Fecskék és Fruskák)
2. Swallowdale
(Fecskevölgy)
3. Peter Duck
(nem jelent meg, de fent van a neten valahol a fordítása)
4. Coot Club
5.Winter Holliday
(Téli szünidő)
6. Pigeon post
(Galambposta)
7. We didn't mean to go to sea
(Nem akartunk tengerre szállni)
8. Secret Water
(Titkos víz)
9. The Big Six
10. Missee Lee
11. Great Northern?
12. The Picts and the Martyrs
(Piktek és mártírok)

értelemszerűen ahol a magyar cím, az jelent meg :)

spájdernecc 2008.09.15. 06:40:07

Jó reggelt!
türelem VASA-t terem, valamint a Fecskék és Fruskák jó.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.15. 06:57:03

Jó reggelt!
Italokat!

Spájdi, szia! Délutános vagy? :D

cyan 2008.09.15. 07:19:21

reggelit!
MP, kutatok az agyamban, de nem tom ki volt ez a vénkisasszony dédnagynéni. tán csak nem a felvidéki rokonságból?

tistedur 2008.09.15. 07:25:08

jó reggelt,jó kávézást!
forraltbort!!!
a betegeknek gyógyulást,a többieknek szép napot :)
az ifjú unokaöcsnek pedig minden szépet és jót

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.09.15. 08:13:21

Jó reggelt! Kér valaki vajaskenyeret?

:-))

Köszi szépen, hogy elolvastátok, és azt is, hogy nem fukarkodtatok az elismeréssel :-))

Egy röpke ötletem támad(t): Ha érdekel a történelem, akkor jobban is belebonyolódhatok az ősz-tél folyamán.

:-)

maybach 2008.09.15. 08:17:30

Jó reggelt kívánok!
Toma, gratulálok!
Beni, jobbulást az anyukádnak!
Pálci, csak óvatosan!

A matrózok úszni tudását bemondásra ellenőrizték, vagy ha tudták valakiről, hogy úszni tud ( ez nem volt divat ) akkor nem vették fel.
Az ok pedig az volt, hogy ritka szar körülmények közt éltek és így megszökni sem volt sok esélyük.

Pálci, nem csoda, hogy kicsinek érezted a hajót.
A Santa Maria 25m hosszú volt összesen.40 embernek, pár lónak, meg a rakománynak. És a három közül ez volt a legnagyobb.
Csak az arányok miatt. Fa Nándorék hajója a St. Jupát 9,5m hosszú volt kettőjüknek.
Mondjuk az övék sem volt kis teljesítmény.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.09.15. 08:34:41

Más: a mai posztomat a művészeteknek áldoztam :-)

Most pedig középre el... (sem a bal, sem a jobb nem csábít :-))))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.15. 10:10:28

Jó reggelt!
Már itt jártam egyszer reggel, csak mostanság azzal szórakoztat a laptopom, hogy az első bekapcsolásnál nem működik a klaviatúra. Így a Crtl+Alt+Del parancs sem, kikapcsolni is csak áramtalanítással lehet. A hócipőm tele - esővel.
Szóval, kérek vajas kenyeret, igen!

Benikuty 2008.09.15. 10:20:58

Esőmentest mindenkinek!
Köszönöm az aggódást, javult a helyzet.

maybach 2008.09.15. 11:29:47

A Vasa-hoz visszatérve. Azt olvastam nem annyira tervezői hiba volt, mint inkább a király utólagos ötletei. Valamint, hogy az eredeti dán tervező elhunyt és így nem ő fejezte be, hanem valamelyik tanítványa. A korra jellemzően műszaki dokumentáció nélkül.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.09.15. 11:50:36

Szép napot! Mármint naposat, de tényleg :)

Ez a Vasa dolog nekem igazi flash. Három voltam, amikor apám -aki Stockholmban élt egy darabig- karácsonyra meglepett egy Vasa hajós gyerekkönyvvel, amiben a Vasa hajó emberi tulajdonságokkal volt felruházva. Azóta vagyok nagy Vasa fan :)
A mai napig van a wc-ben egy plakát az egyik festett sellőről. CSak fel kell néznem rá :D

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.15. 12:29:27

Csatlakozom Gasper jókívánságához egy dallal - különösen 1:40 -től illik a mai napra :-(
www.youtube.com/watch?v=6yPOTHgR81g
Nem az élőfelvételes változatot tettem ide, inkább ezt a hangulatbaringatót :-)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.15. 13:05:53

Hobbiszakács, engem érdekel a történelem, részemről bonyolódj csak bele nyugodtan! Főleg ilyen stílusban, ahogy Te szórakoztatsz bennünket! :)


Beni, örülök a helyzet javulásának!

Maybach, az ember hajlamos azt hinni, hogy ideális körülmények között hajóztak a hajózók, pedig nem. :)
Én bányász és barlangász valamint nagy földrajzi felfedező sem lettem volna. És most már hál' Istennek, nem is leszek :)

Gasper, először azt hittem, hogy karinthys macskák voltál, de rájöttem, hogy csak a korodról beszélsz :D
Nincs Neked véletlenül sellőkomplexusod? :)

Mormogi, ez a videó nagyon jó volt! Judit-Jutka mindig jó, az is igaz.

Nadine, láttam ám, hogy itt voltál! :)

Cyan, de jó lehet ennyi Fecskék és Fruskák közt!!!
Plusz a rejtélyes dédnagynéni! Hm, micsoda kaland az élet!!!

Tiste a dolgozóban ihattok forraltbort?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.09.15. 14:08:30

fiam,
nincs sellőkomplexusom. biztos azért van egy a vöcöben is, hogy véletlenül se legyen :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.15. 14:12:30

Fiam, köszi a bíztatást, rámfér (egy darabig:-) ma reggel. Kiegészítések:
Mit mondhatott II. "Nagy" Gusztáv Adolf a szomorú eset után?
- Nincs egy Vasa-m se…
(Bocsi.) Főleg Hobbiszakácstól kérek elnézést :-)

Egyúttal egy apró kiegészítés: a korabeli tengeri hadviselést valóban a megcsáklyázást valóban végezték olyasmivel, amit magyarra jobb híján csak a "vasmacska" szóval lehet fordítani, azt azonban tudni kell, hogy a tengerészek nem valami mítikus héraklészek vagy félistenek voltak: a hajóhorgony elhajítása még az ő lehetőségeiket is meghaladta. Voltak azonban kifejezetten erre a célra szolgáló, hosszú kötél végére erősített apró, három- vagy esetleg négyágú kis hajítóhorgonyok, amik leginkább az ellenséges hajó csarnakkötélzetébe akadtak bele. (A kalózhajós filmekben erre másznak fel előszeretettel.) A csáklyákkal viszont jóval közelebbről akaszkodtak a hajó fa oldalába…
A régi tengerésznemzeteknek külön szavuk van egyébként erre a hajítóhorgonyra: franciául "grappin" a nevük - én meg onnan tudok erről, hogy egykor a "Pif"-ben volt egy cikksorozat a híres tengeri rablókról, abban olvastam a szót. Valahogy megragadt - és őszinte meglepetést okozott egy, Franciaországban is élt munkatársamnál. Ő nem ismerte. A szótár szerint magyar neve:
1. kutatóvasmacska, 2. (kapó)csáklya, vonogó - de jelent mászóvasat is (4.), amivel egykor a telefonpóznákra másztak a szerelők…
Kifejezés: ha valakire dobod, az annyit tesz, hogy kivetetted rá a hálódat :-)
Használata olyan volt, mint a rómaiak parittyájáé (nem a gumis csúzliról van szó! ) illetve a Dél-Amerikai "Bola" is ilyen: a kötelénél fogva megforgatták és úgy hajították el - ezért szállt messzebbre. A kötél javát persze karikába szedték elébb, és a lábuk elé rakták - onnan tekeredett le a hossza.
Centripetális erő :-)))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.15. 14:14:37

Sellő ellen sellőkép ? :-)))

Kihagytam: a hajóhorgony/vasmacska viszont ancre (Lásd német Anker is), tehát a két szó még csak gyökerében sem egyezik.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.15. 14:15:25

M. P., hogy Te mi mindent tudsz!
Olvasom, folytasd csak!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.15. 14:17:06

Gasper is úgy gógyul, hogy nem gondol a kiselefántra :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.15. 14:25:56

Engem is érdekel, HSZ, írj csak sok ilyet nekünk!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.15. 14:28:58

Fiam, én szívesen "gógyulnék" :-)))
Az elefánit viszont nem értem…

Ami az Ankert illeti, ez szerepel az órásoknál "ankermű", azaz horgonymű néven, ami a zsebórák, majd a karórák alapja: ez helyettesíti az ingát, ez szabdalja az időt. Ami az Anker köz-t illeti, nem vagyok naprakész - tudtommal még egy pesti malom is viselte az Anker nevet az elmúlt században, de családnévként is működött. Ezek valamelyike lehet…

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.09.15. 14:34:16

Egyszer voltam egy rettenetes szilveszteri házibulin az Anker közben. Fölszedtem egy lányt, aki évekig visszatérő neuralgikus pont volt az életemben. Időnként feltünt, én meg időnként leléptem :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.15. 14:46:32

Anker köz: a kiváló fényképezőgépeket bemutató szalon megszűnt, rossz emlékem nekem is van.
71-ben francia barátainkkal vacsora után megindultunk (az ő kocsijukkal), mikor egy jókora, fekete színű kocsi belénkhajtott jobbról. Legalább 80-nal jött. A sofőr kiugrott és üvöltözött magyarul. Én a hátsó ülésen ültem két barátommal, alaposan összekoccant a fejünk, az első ülésen egy lány kitaccsolt. Az az igaz, hogy két kocsival mentünk, az első gond nélkül átért, a mi pilótánk ment utána és megijedt az igen gyorsan közeledő kicsitól, így előbb a fékre taposott, s csak aztán a gázra. Ha azzal kezdi, talán megússzuk.
Az utcában eléggé esetleges volt a világítás - volt ugyan egy "mackósajt" tábla, de nem oszlopon, hanem vagy öt méter magasan a falra szerelt karra téve… Tudom, jobbkézszabál - de ki számított ilyenre? A másik kocsi elhajtott, mert mondtam neki: hiába ordítozik, a sofőrünk egy szót se ért belőle, és az övének szinte kutya baja se volt - a barátaink nyaralását viszont tönkretette, mert másnap reggel kiderült, hogy megrepedt a karter. Nem a dzsimi. Trélerrel vitték haza a kocsit…
Ja, nem mondtam? "Állami" rendszáma volt.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.09.15. 15:28:29

Az állami mivoltát már sejtettem a "fekete" jelzőből.

muskotály küvé 2008.09.15. 15:31:23

Sziasztok!
A Vasa nagy élmény volt nekem is.
Nálatok is esik?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.15. 16:08:14

Szia, Küvé! Igen, egész nap. A kutyám ettől nagyon hülye: áll az esőben, és ugat. Egész nap.

tistedur 2008.09.15. 16:24:56

esik és hideg van és nincs forraltbor és nem is sztrájkolok,pedig szeretnék..és egyébként is hétfő van és a hétfő monnyon le!!!!

Benikuty 2008.09.15. 16:30:53

Küvé, szerinted mi történt a napokig dédelgetett paradicsom magokkal?:((

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.15. 16:32:30

Na, örülök, hogy kb. 251 km távolságból ennyi élményt eleveníttettem fel az Anker közzel! :)
Van még egy-két kedves helyem Budapesten ...

Mormogi, a kiselefánt onnan jön, hogy már nem tudom a teljes történetet, de lényeg az, hogy valakinek nem szabadott a kiselefántra gondolnia és ezt ő úgy próbálta megoldani, hogy egész nap ezt mondogatta: nem gondolok a kiselefántra, nem gondolok a kiselefántra.
Gondolom Gasper is "nem nézek a sellőre, nem nézek a sellőre" - módon próbál "gógyulni". :)

Nálunk tegnap óta esik egyfolytában és hasonló módon hideg is van.

Tegnap megsütöttem Toma baconös husiját. Finom lett, bár én a zsályát kihagytam (ez a családnak még gasztrosokk), helyette grillfűszerrel kentem be a sertéscombokat, arra a bacon, tekerés, fogpiszkáló, mikor már elég sünös volt, feldaraboltam, kis zsírt alá és húsleves alaplét, aztán párolás-sütés és kész. Petrezselymes burgonyát kínáltam hozzá és el is fogadták. :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.15. 16:41:31

"Büntetésből te most tízszer
Ráléphetsz az enyémre."

- mondta az elefánt az egérnek, miután rálépett a lábára…

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.09.15. 16:59:28

egy elefánt...két elefánt...három elefánt...


Ha jól rémlik, akkor az If (Ha) című bitangjó brit filmben így számolják a srácok az expozíciós időt, amikor nagyítanak a sötétkamrában.

maybach 2008.09.15. 17:02:40

Ha már elefánt és egér.
A kisegér méregeti a kiselefánit, mivel az olyan hatalmas.
- Te hány éves vagy?- kérdi.
- Egy.- feleli a fáni.
Mire a kisegér:
-Érdekes, én is. Igaz viszont, hogy én két hétig beteg voltam.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.15. 17:21:08

A kisegér meg az elefánt elmennek házasság elötti tanácsadásra.
A tisztviselő vakarja a fejét, majd félrehívja az egérkét.
- Mondd, kisegér, jól meggondoltad ezt?
- Már késő… - mondja az egérke szemlesütve.
(És most fejemre húzom a vizes lepedőt, amit Pálcika remélhetőleg expressz ajánlva küld részemre :-)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.15. 17:27:18

M. Papa, nagyon sajnálom, de a Te vicceiden nevettem, Maybachén viszont vinnyogtam. :)

Éééés... úgy megkívántam, hát készítettem, mindig elfelejtem a nevét, olyan égetett kenyeret, csak buciból. Bedörzsöltem fokhagymával, kentem rá egy kis vajat aztán most jól laktam, plusz remélem, a torokbacik is kiölődtek!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.15. 17:34:47

Már miért volna ez baj? Én is nevettem rajta.

Benikuty 2008.09.15. 17:35:08

asszem világgá megyek szégyenembe:((
zasszony szemétnek nézte, és kidobta:((meg nincs már Erzsinek ilyen, most mondta telefonba, pedig reménykedtem

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.15. 17:37:48

Beni, máskor jobban vigyázz a magjaidra, nézd meg előbb, hova szórod őket! :D
Szegényké/i/m!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.15. 17:37:56

Már miért volna ez baj? Én is nevettem rajta.
A pirítós meg mennyei étek fokhagymával! Egyáltalán, nálunk nemigen van olyan, hogy ki kell dobni a süteményt, a sülthusit, mert "megégett"… én tuti vevő vagyok rá. Már Édesapám is az volt…
Torokbacikra meg van egyéb szer. De egy jó kis Elixirium thymi compositum biztosan nem árt - igaz, erre nem is használ :-)

Benikuty 2008.09.15. 17:41:38

Fiam, Te tiszta dinnye vagy!:D

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.09.15. 17:52:12

fiam,
nagyon brillírozol :)

Mormogi Papa,
a kakukkfüves témát én is alkalmazom. finom dolog.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.15. 18:05:02

Kakukkfű - a megelőző jellegű finomság :-)

Beni, szerinted kívül zöld ???

Benikuty 2008.09.15. 18:06:21

MP, honnan tudtad, hogy azt toltam? Csak én a fokhagymával dörzsölgetést követően andalúz olívaolajjal locsolgattam, aztán jött a paradicsom, némi oregánó, mozzarella.
Horkolás, fokhagyma a nyugodt éjszaka letéteményesei:)

Benikuty 2008.09.15. 18:08:18

Nem látom Mormogi, mert párás a kukkerem.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.15. 18:17:14

Beni, még Fiam írta 17:27:18-kor, hogy azt készített magának - de ha ennyire egy étken pendültök, azt Néked is érezned kellene :-)

(Főleg horgolással párosítva.) Aztán bújjon belénk a kalandféreg…

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.15. 19:01:59

Semmi kedvem mostantól 333 évig pácolódni itt egyedül - jól el is menek.

Benikuty 2008.09.15. 19:10:00

Mindenkit elmosott az eső.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.15. 19:21:22

Ó dehogy én itt vagyok. A dinnye külalakra még hasonlít is, belül meg finom, úgyhogy elnézem Neked, Beni, mert tudom, hogy engem szeretsz, s így rossz ember nem lehetsz! :D

Gasper, ha már az ujjamon nincs ...

M. P., ha tudtam volna, hogy Te a komposztot szereted, óvatosabban fogadtalak volna a szívembe. Most már mindegy, akit én megkedvelek, az úgy kapaszkodik belém, mint a kalandféreg Orfeuszba.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.09.15. 19:42:06

Hoppáhelósziaszevasz!

Nem kenyerem az önreklám, de Mormogi Papa is érintett a dologban, mivel most szűltem meg újabb dolgozatomat, mely dolgozat nem jöhetett volna létre, ha nincs Mormogi Papa. Íme:

tajkep.blog.hu/2008/09/15/immer_telefonieren

Kicsit hosszú, nem kötelező elolvasni. Viszont én holnapig elléptem.

Jóéjt mindenkinek!

Pálcika 2008.09.15. 20:14:20

Szép estét!
kissé fáradt vagyok de mire végig olvastam a mai napot feléledtem.hát még a mi Mormogi Papánk is virgonckodik?????? :))))))huncut ez a mai nap:)
most pedig elmegyek álommanózni........
további szép estét!

Benikuty 2008.09.15. 20:18:42

Szép álmokat Pálci!

Elő kell venni a bakeliteket!
quart.hu/cikk.php?id=2861

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.15. 20:40:46

Szia, Pálcika! De jó, hogy hallattál magadról! Gyógyulj szépen tovább!
Kiadós alvás fél egészség!

Benikuty 2008.09.15. 21:00:37

Úgy néz ki, ketten maradtunk szeretett Fiammal, én meg itt bambán hallgatom az eső dobolását. Ahogy a lefolyó alját veri.

Az anyám elkúszott a telefonig, felhívott, majd hosszan sorolta, miért is aggódik annyira mindannyiunkért. Megint állva,- vagy inkább lógva hagyott.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.15. 21:10:24

Jaj, Beni! Az anyák már csak ilyenek - a legfontosabb, hogy a szeretteit biztonságban és egészségben, boldogságban tudják!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.15. 21:37:53

Remélem nincs baj, Beni, hogy nem írtál?

Megyek én is dolgozni egy kicsit.
További szép estét!

Benikuty 2008.09.15. 21:42:20

Hosszas telefonba bonyolódtam. Miután olvasgattam.
Jó éjt, dőlök mint kivilágítatlan bicajos:)

spájdernecc 2008.09.16. 05:28:55

Jó reggelt!
Sok kávét! / a nyamvadtabbak/finnyásabbak igyanak teát /
a vízből egyelőre elég lesz!

tistedur 2008.09.16. 07:32:39

jó reggelt,jó kávézást :)
napfényt,meleget!!!
esőt ne...

maybach 2008.09.16. 07:33:33

Jó reggelt kívánok!
Annyira szép az élet. Ma kezdődik a BL (Bajnokok Ligája, foci) és nincs magyar (eurosport se) adó amelyik adná valamelyik meccset.
A holnapiak közül hasra ütve egyet közvetít a királyi 1-es.
Bár elismerem, hogy a ma esti műsorkínálat sokaknak izgalmasabb lehet.

maybach 2008.09.16. 07:37:45

Basszus. Mondom, hogy nem jól kezdődik.
index.hu/kultur/zene/pfloydead/

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.16. 08:08:14

Jó reggelt!
Italokat, erőseknek meg nekem :)

Tiste, azt hiszem nem ússzuk meg esővíz nélkül :(

Maybach, már tegnap szomorkodtam a híren. Így múlik el az ifjúságunk ...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.16. 08:24:52

Jó reggelt. A takaróponyva alól jelentem: ma nagyon keveset leszek, mert már mindenhol útban vagyok. Szép napot Nektek, a Pink Floyd egykori alapítójának pedig mélységes mély tiszteletem, legyen neki könnyű a föld...:(
Mormoginak üzenem, hogy nekem is betűket kell begépelni, hogy elmenjen a komment, szóval nem egyedül őt bünteti az Inda...

tistedur 2008.09.16. 08:31:35

www.youtube.com/watch?v=KvH127PFmcY
nekem ma újból be kellett lépni az indára-de azóta működik rendesen

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.09.16. 09:44:58

Jó reggelt - ma másodszor :-) Ugyanis már beköszöntem, M.P.-nek és fiamnak válaszoltam - csak tudnám mit. Ja, és megfenyegettelek egy, a skandináv mitológiáról készülő szöszenettel.

Reméljük, hogy ez megjelenik...

:-)

muskotály küvé 2008.09.16. 10:37:29

Jó reggelt mindenkinek.

Beni, nem gond, jövőre is lesz év :)

muskotály küvé 2008.09.16. 11:26:28

maybach,

a tv6-on adják a meccseket.

maybach 2008.09.16. 11:52:46

Megtaláltam, köszi, de nem vagyok hajlandó x-edszer csomagot cserélni.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.16. 12:15:53

Hehe, most akart valaki 500 db reggelizőtálcát rendelni, és érdeklődött, mennyi idő alatt lenne kész:)))) Mondtam: ha semmi mással nem foglalkozom, kb. 500 hét múlva:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.16. 12:24:56

Nekem állandóan be kell lépnem ma, ha szeretnék ide írni. Nem Ti akartok véletlenül kiszűrni? :)

Nadine, én besegítek. Kigyöngyözöm a tálcákat szívesen! :)

Hobbiszakács, nem látom, mit írtál, de gondolom köszönöd a lelkesedésemet, amire annyit mondhatok, hogy szívesen! :)
Van egy mitológiákkal foglalkozó könyvem, ami körvonalazza a skandináv népek hiedelemtörténetét, no meg van egy mesekönyvem, ha jól emlékszem a címére: Tündérek, törpék, táltosok, az skandináv meséket tartalmaz.
Nekem első olvasatra kesze-kusza volt a mitológia és kicsit félelmetes is, de remélem Te majd elmagyarázod, mi hogy van tulképpen. :)

De jó, hogy van tv6! Már annak, aki szeretne meccset nézni :)

maybach 2008.09.16. 12:51:23

Csak a kötözködés kedvéért. Nem jó.
A BL egy sorozat. Évek óta változik, hogy melyik csatorna és mit ad le.
Milyen alapon válogatja pl. a királyi , hogy csak szerdán és csak egy mérkőzés.
Mintha egy sorozatból csak minden 7-8-ik rész lenne leadva.

marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.09.16. 13:35:13

Szia Mindenki, az időjárás az monnyon le, de izibe.fel vagyok háborodva. hát stabad ilyet. Maybach talán meg tud érteni.ez nem volt benn a pakliban. napot akarok,sok-sok milliót is akarok,dollárban, naná, hogy ilyen rossz időben meg tudjak valakit fizetni, hogy kivonszolja magát Mórra.persze szegényt először a plasztikai sebész "énné" alakítaná.:)))vagy ennyire ne legyek szadista?

Benikuty 2008.09.16. 14:19:56

Nekem is állandóan be kell lépni, de legalább be tudok, és nem vagyok kitiltva.
Küvé, holnapig van némi remény egy utólsó utáni utólsó paradicsomra.
Mór jó hely, ott található Spájdi, meg az Ezerjó:)
Ugye ezek veretes brandname-k?

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.09.16. 14:23:27

"Te majd elmagyarázod, mi hogy van tulképpen. :)"

Erről van szó! :-))

muskotály küvé 2008.09.16. 15:12:11

maybach,
Gyanítom, hogy anyagi okokból ad az m1 csak egy napot. A hülye viasat pedig, akié a másik nap, a viasat3 helyett a tv6 nézettségét akarja növelni. Nekem mindegy, mert azt is berakták a csomagomba, de megértem, ha bosszús vagy...

beni, ha a névinek még van tövön, október közepéig még beérhet (csak nem lesz ilyen idő addig)

nadine, szitázni nem lehet a tálcákat ?:)

maybach 2008.09.16. 15:33:34

Küvé!
Tudom, hogy anyagi okai vannak.
Csak etikátlan az egész. Kezdetben a sport1, majd a sport2 jött a BL-lel, meg angol és olasz focival. Majd ezt is cserélgették.
Költői kérdés.
Most a eurosport2 adja az angol első osztály mérkőzéseit.
Mondjuk én hűségnyilatkozattal 2 évet aláírok azért a csomagért amiben ez benne van. Majd egy év után nem a europsort2 közvetíti, hanem egy csomagon kívüli újabb adó.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.16. 15:52:31

Maybach, megértelek - ámbár én a legritkább esetben nézek sportot…
Szóval rendeltél egy görög salátát, majd kihoznak egy üvegtészta-salátát és még csak elnézést se kérnek - a számlán persze az előbbi szerepel :-(((
Nálunk meg már legalább másfél éve nem programoztam át az adókat, mert folyton cserélgetik őket - egymással is. Nekem meg mondjuk nem mindegy, mi jön be 1-től 9-ig, és mi a 59-es programhelyen :-(
Főleg, hogy legalább kétszer kell végigzongorázni: tévé, videjó… (de legalább fel tudok venni mást, mint amit nézek, nem mint a zidilyóta "set-top-box"-ukkal. Vagy kettőt kell bérelni - sőt, hármat, mert fiam is nézi a magáét a másik szobában…

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.16. 16:38:54

Hobbiszakács, a válaszodat megehette a blogmanyó :-((( Monnyonle!

érdeklődve várom a folytatást, lett légyen történelem- avagy mitológiaóra :-)

Úgy tűnik, a skandináv olümposzok között is van átjárás, legalábbi Loki (Lochi, stb) több helyen is szerepel - az ír mitológiáig hatóan.

cine.hu/egill/site/
Ez egy (magyar közreműködéssel) készülő rajzfilm-féle honlapja, egy
Egill Skallagrimsson (Egill, a Kopasz fia?) nevű alakról szól. Balra fent a három részlet lehívható: Trailer, Test scene és Pilot…

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.16. 16:55:41

Küvé, ez egy másik ipar:))

Most mentek el a melósok, a vadiúj kajafutárom meg mondjon le, mert baromira nem hozott ebédet... Nyilván egész hétre felejtődtem el, amikor itt a szétrobbantott konyha, egy szekrényt sem tudok kinyitni... Jófejek, na!:(
Úgyhogy már megint mirelit pizza, de hogy holnap mi a túrót eszem, nem tudom...

Benikuty 2008.09.16. 17:09:48

Nadine, épp most készült el a túró, sk. Örömmel küldök!:)

Benikuty 2008.09.16. 17:18:28

Padlizsán krémem is van, ha pirítósra kened, az már majdnem meleg étel:)
Kajafutárt megpuccsolni!

maybach 2008.09.16. 17:25:57

Mormogi!
Az általad említett programozásokat nem is akartam említeni.
Jó sok felvételt készített nálunk is anya. Csupa olyat, amit nem is akart.
Nadine!
Csak szolidaritásból most jól elmegyek vaddisznó pörit enni valami gyengébb vörösborral.
Hogy holnap legyen erőnk koplalni.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.16. 17:27:12

Beni, hideg kajám van, csak én melegétel-függő vagyok. Ez egy új cég, helybéli kifőzde, még telefonszámot sem tudok, élőben adtam le a rendelést. Amíg itt dolgoznak, addig elmenni sem tudok reklamálni. Na mindegy, majd bepótolom jövő héten:)))
Bakker, olyan, mintha színtiszta vakolatot lélegeznék be. Alig élek tőle. Ráadásul most aktívan fűtenem kell az utcát, mert ki kellett nyitni az ablakokat és bekapcsolni a fűtést, hogy jól kiszáradjon holnapra a fal... Nézhetek, olyan gázszámlám lesz:(

Benikuty 2008.09.16. 18:42:47

Na tessék, lassan kapiska:
Függők vagyunk!
Tessék, halljam a további töredelmes vallomásokat!:)) Ki, mitől?

Pálcika 2008.09.16. 20:08:46

Szép estét!
éljen a BL!(kinek drukkolunk?????)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.16. 20:10:39

Pálcika, minden tiszteletem mellőzésével: ezt nem kellett volna...
Mikor itt a társulat egyik fele azon mormog, h nem tudja nézni...
Ez is függőség, kéremszépen ? :-)

Benikuty 2008.09.16. 20:12:00

Én Neked(is) Pálci!
Töredelmesen bevallom, nem vagyok foci-függő.

Benikuty 2008.09.16. 20:18:55

De szégyelli a tisztelt társaság a függőségeit:)
Olyan bájosan kioldalaz mindenki a kérdés elől:D

Pálcika 2008.09.16. 20:21:30

Szia,Beni Szia Mormogi
töredelmesen bevallom én egy féléve még azt hittem a BL az egy focicsapat,de Maybach segített eligazodni a futball világában.azóta drukkolok még akkor is ha nem nézem(és remélem nyerek:)))
viszont házdoki függő vagyok és persze természetesen éljen a :szülcsi felcsik:))))

Benikuty 2008.09.16. 20:29:57

Egy fél éve a Loki-ról azt hittem, valami Lokomotív...izé kezdetű Keleti csapat, aztán kiderült, tényleg, de nem annyira, mert debreceni.
Amikor régen mindenki Fradinak, Dózsának, Honvédnek, MTK-nak szurkolt, akkor én, na...? Én hüle a Vasasnak:D

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.16. 20:37:15

Beni, volt egy barátom, aki szintén a Vasasnak szurkolt. A suliban aztán, ahol mindenkit lebarmoltak, aki nem Fradista-Illéses volt, ha nagyon nyaggattak, aszontam: Vasas, Omega. Jól meg is vertek mindig. Telepi suli volt, na.
Aztán elment a Pici meg a Laux, és beszüntettem az Omega lemez vásárlást :-(
Függőség: most éppen a szomszéd nénitól függünk, de nagyon... mindig átjön valamivel: szedjük össze a gyógyszereit, mérjük meg a vérnyomását, hány óra van - egyáltalán nappal van-e? merhogy ő nem lát, alig hall, gyökketővel közlekedik... De ha hazaérek a melóból, még le sem vettem a cipőm, már csönget...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.16. 20:56:49

Egyébként volt a Vasas jó is - az ötvenes években.
De mivel mindenki néz valamit (úgy tűnik) én is nézek :-)

Benikuty 2008.09.16. 21:04:52

Mormogi, volt ebben egy kicsi különcködés is, aztán hogy miért annak, akinek a többség...
Az viszont már részemről elég megalapozottnak bizonyult, hogy mikor mindenki Beatles-re, Rolling Stones-re kattant kattant, én The Who-ra. Volt ebben nem kis része a Kristóf Gábor- féle magnós stúdióként aposztrofált másoldának is, no meg a kétezer fontos gitárjait szorgosan szétverő Pete Townshend-nek, a Tommy c. első rock-operáról már nem is szólva:)

Benikuty 2008.09.16. 21:08:18

Bucskázok gyikóba, szép álmokat.
A ma hajnali Beni legeltetés talán holnap kimarad:)03:10:(

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.16. 23:23:26

Szép estét!

Bepálcikálódtam vagy elpálcikálódtam, nem tom most így hirtelen, mi a helyes. Lényeg, hogy rám jött a takaríthatnék, aztán a barátnőm hívott Bp-ről kétszer egy óra időtartamra, meg a gyerek öt percre. Szóval jó napom volt és még az apukám is kevésbé volt gyerekes ma, mint máskor.
Jutalmul most nézem a Médiumot.

Azon gondolkodom, hogy milyen függő vagyok. Azt hiszem családfüggő. És a Kifőzdét is nehezen tudnám nélkülözni. No meg levegőre is szükségem van. Egyelőre ennyi!
Huncutkodjatok!
Goodbye!

spájdernecc 2008.09.17. 05:00:42

Jó reggelt!
madárfüttyöst!

Benikuty 2008.09.17. 06:41:56

Derűset mindenkinek!
Szia Spájdi!

miért kell mindíg újra belépni?

Pálcika 2008.09.17. 07:20:38

Szép reggelt!
kávé-kávé-kávé!
munkába indulás:(

maybach 2008.09.17. 07:51:24

Jó reggelt kívánok!
Pálci!
Ez szerintem még korai, de Te tudod.

Jelentem tegnap estét túléltem, pedig nem kis kihívás volt. Hogy egészen őszinte legyek karon ülő termetemmel én voltam a leggyengébb láncszem evés ügyben. Őrület.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.09.17. 08:03:45

Jóreggelt :-)

M.P. - köszi, belenéztem az Egillbe: az én változatom inkább némafilmhez hasonlít :-)))
Beni: a fiam valóságos The Who enciklopédia. Na meg Clapton, főleg a Cream időkből.

Erről jut eszembe: a fiam mesélte, hogy vasárnap hajnalban, buliból hazafelé, az éjszakai buszon egy sem angolt sem svédet nem értő csajszi mellett ült. Valamit kérdezett a fiamtól, amire vállvonogatás vállvonogatást követett. A fiam kín(j)ában megszólalt magyarul. Attól kezdve megértették egymást. Méghogy a kínai világnyelv! A magyar után, talán... :-))

Az már nem lepett meg senkit, hogy a beszélgetésbe a buszsofőr is belekapcsolódott.

:-)

2008.09.17. 08:08:30

jó reggelt!
HObbiszakács a blog.hu címlapján! gratula!

maybach, és milyen volt a kaja?

tistedur 2008.09.17. 08:11:17

jó reggelt,jó kávézást :)
hideg van :(
én töredelmesen bevallom,hogy csokoládéfüggő vagyok..de élvezem :P

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.09.17. 08:28:32

Tényleg! Köszi :-))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.17. 08:47:17

Jó reggelt!

Beni, mi tiltólistán vagyunk! :)
Spájdi, szia!
Pálci, csak óvatosan!
Maybach, de aranyos lehetsz! :)
Jé, jogos a kérdés, kiegészítve azzal, hogy ... és mennyi volt?
Tiste, még szerencse, hogy szereted a csokit, elég borzasztó függőség lehetne, ha nem :)
Hobbiszakács, úgy tűnik magyarok mindig mindenhol voltak, vannak, lesznek. Karinthy Ferenc írta a naplójában, hogy az izlandi repülőtéren is dolgozott egy magyar kislány, aki ma már nagymama lehet.
Egyebekben pedig gratula! :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.17. 09:27:01

Hobbiszakács ezt találtam:
936 – Unni püspököt meggyilkolják a pogány svédek Birka városában
Ez is érdekes történet lehet. Tudsz erről valamit?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.17. 09:31:09

Nemcsak Ti... Biztosan megint "újítanak" (értsd: egy hülye dizájn kedvéért tönkretesznek)vmit a blog.hu-n.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.17. 09:39:36

Szia, Nadine!
Akkor legalább tudom, hogy nem a gépemmel van gond. Meg velem :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.17. 09:40:47

Megyek tovább csiszatolni a lakást és közben az angol írásbelire gondolok mindig, meg-megállva, de le nem ülve.
Aj, de szép is volt ez! :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.17. 09:45:32

De ráadásul teljesen hülye az egész rendszer. Az előbb be akartam lépni a tegnap frissen "újraalkotott" jelszavammal, erre ma nem fogadta el, mondván, hibás jelszó.
Erre most meg simán kommentelek, belépve...:)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.09.17. 09:54:51

"936 – Unni püspököt meggyilkolják a pogány svédek Birka városában
Ez is érdekes történet lehet. Tudsz erről valamit? "

Hogy tudok-e? Visszatérő rémálmom.

Türelem, türelem, a sztory megvan, most a képanyagot gyújtöm.

:-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.09.17. 09:55:52

Természetesen gyűjtöm és nem gyújtom.
:-)))

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.09.17. 09:56:58

(Most pedig huzamosabb szünet.)

Benikuty 2008.09.17. 10:16:29

Sziasztok, szomorú vagyok, mert ma reggel a gmail fiókban újabb buli-lemondó levelet találtam. Duplán elszomorító!

maybach 2008.09.17. 10:18:47

Jó napot kívánok!
A menü brutális volt. Szinte csak vegáknak.
Tatárbífsztekkel kezdtünk, közvetlenül a pálinka után.
Aztán kis vaddisznó pörkölt, ahogy ígérték.
Villányi kékfrankost ittam Gere úrtól.
Kevés házi süti. Majd birka pörkölt és rá egy kevés malacsült.
Én itt már telefonos segítséget akartam kérni.
De aztán csúnya lett volna, ha kilógok a mezőnyből, így némi rétessel megpróbáltam lefojtani.
Ma meg éhesen ébredtem.

Benikuty 2008.09.17. 10:25:56

Maybach, ez igazán szép sor.
...és cak úgy hétköznap?:)

maybach 2008.09.17. 10:36:30

A helyi földesúr névnapja volt (talán).
Hihetetlen egy figura, de aranyos és nem csak azért, mert etet.

muskotály küvé 2008.09.17. 10:39:18

Sziasztok!
Írtam egy posztocskát (könyves), este felrakom, ha nem lesz újabb.

Beni, legfeljebb nem ökröt vágunk, hanem fürjet :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.17. 10:42:01

Küvé, nyugodtan élesítsd is, nem tudom, lesz-e módom korrektúrázni.

Benikuty 2008.09.17. 10:44:38

Szia Küvé, ökör eddig sem fenyegetett. Csak ökörszív:)

2008.09.17. 11:10:21

Beni, és ki mondta le?

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.17. 12:34:53

Hát, azt már tudtam, hogy Bihar egy tartomány Indiában (onnan küldtek vissza Magyarországra egy levelet, OTT ugyanis tudta valaki a postán, hogy NÁLUNK van ilyen nevű település…) de hogy Birka Svédországban…

Izgatottan várom az alig 1072 éves híreket :-)))

A bloghun nem találtam HSz.-t :-( és hogy miért némafilm, azt nem tudom.

Maybach, a történetedről egy vicc jut az eszembe, de hosszú, és megrovást kapnék az Illetékestől miatta :-)

Spájdernecc Nagyuram új posztót szőtt, benne egy jóféle kis nótával. Bár valójában csak elő-posztó… de nem leszek észosztó.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.17. 12:48:19

Párhuzam: a bulin résztvevők számával párhuzamosan fogy a festésben baráti segítséget nyújtok szabad óráinak száma. Kétszer fél nap mennyi segítséget jelent vajon?:((( Ráadásul ez két felnőttet és egy gyereket takar... Azt hiszem, a hátralévő életem festéssel telik majd.

muskotály küvé 2008.09.17. 13:15:02

Mindig be kell lépni :(

M.P., a katonaságnál volt egy srác, akinek faluját így hívták: Chernelháza-Damonya. Leveleit így címezte: Ch-Damonya. Egyszer a svájci posta címzett ismeretlen jelzésével jött vissza a laktanyába, ... Pedig nem volt onnan messze. (Külön érdekes, hogy pedig a régi rendszerben történt, nem volt felbontva; úgy tűnik, a gondolatrendőrség éberségét kijátszotta.)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.17. 13:57:43

Legmuskotályosabb Küvé uram - gyönyörű történet. Eszembejuttat egy osztálykiránduláson készített képet, amit ezzel a címmel raktak ki a faliújságra: 19..., Fiúk - Lányok. Csesznek.
(Bocsi.)

Beni, nem tudom, tudtad-e, de a The Who -nál maradva (eltekintve a Nagyítás-ban felidézett jelenettől, ami szerintem eléggé jellemzi véleményemet a hangszerrombolást illetőleg) szóval Roger Daltrey 1989-ben két és fél hónapot töltött Pesten egy film forgatása alkalmával. A film nagyot bukott, pedig nagy örömmel, kiváló hangulatban készítettük. És rengeteg meló volt benne… mindenki szerette csinálni. Érdemes végigolvasni a színészek névsorát: ennyi világsztár máskor is járt ugyan egy filmben pesten, de nem sokszor.
Szerintem az volt a fő baj, hogy az Államokban volt a bemutató, a téma meg inkább Európában tarthat számot érdeklődésre…
www.imdb.com/title/tt0097800/combined
Apró érdekesség, hogy Julie Walters (alias Mrs. Molly Weasley) és a néhai Richard Harris (alias Albus Dumbledore professzor - az első) itt férj-feleség.
Raul Julia is elhúnyt azóta.

maybach 2008.09.17. 14:16:46

Egyik volt osztálytársam Kéthelyen lakott. Mikor a kérdésre válaszolt, hogy honnan jött, mindig azt mondták neki, hogy mondja az utóbbit.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.09.17. 14:36:36

Jó napot, jó szurkolást! Hopp... Hopp... HOPP...

Nagyításról volt valahol szó? Egyik kedvenc Antonioni filmem. Meg David Hammings legjobb szerepe. Meg Vanessa Redgrave is jól néz ki még benne :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.17. 14:37:13

Volt egy fiú a kaszárnyába, a családneve Ott volt. Egyszer áll a naposasztalnál, oszt csörög a telefon. Fel is vette balszerencséjére (ha nem vette volna, annak is rossz lett volna a vége) és beleszólt:
- Itt Ott. Hát ott?
Hát nem az ÜTI (az ügyeletes tiszt) telefonyált ellenőrizni? Kapott 2 hét laktanyafogságot…

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.17. 14:41:03

Merhogy én is jó filma vagyok…
Gasper, csak benézel oszt má' mégysz is?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.09.17. 15:00:47

Nem, vagyogatok még úgy egy másfél órácskát. Csak azután repesztek a dolgomra.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.17. 15:04:41

Most meg nekem kéne elmennem enni valamit…
Legyen veletek az erőspaprika!

Metzger 2008.09.17. 17:08:02

Mormogi, Roger Daltrey említetted. Vagyis én a "mod"-okhoz vonzógtam a "rocker"-ek ellenében. Talán Ungvári Tamás könyvei okán.(?)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.17. 17:09:04

Nade kéremszépen ! Kihalni szigorúan tilos !

Éppen most jelentette az MTI, hogy a Nagykörúton megjelentek az első mamutok…

Metzger 2008.09.17. 17:19:18

Kérem szépen, valahol, valaki nagyon elbaltázott valamit. Hiába írom be a mélemet, és a jelszavam, ezzel a nickkel jelenek meg. Segítség!

Benikuty 2008.09.17. 17:22:29

Még hogy a véreskezű hentes túrjon ki innen!:D

muskotály küvé 2008.09.17. 18:00:07

Na megyek haza befűteni+posztolni.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.17. 18:17:19

Beni - megint úgy néz ki (olyan érzésem van), hogy akkor jelent meg a kommented, mikor az enyém már fent volt egy ideje, de eléje sorolódott. Nem vettem észre azonnall.

Nos, én leginkább a jó zenéhez vonzódom már időtlen idők óta - és az ízlésem igen tág határok között visel el dolgokat… szerencsére. És van olyan zene is, amihez jó lenne többet értenem, pedig alapvetően outsider vagyok. Azaz lelkes drukker.

És néha megszerettem-találtam-mutatták olyasmiket is, amiket nemigen lehetett megtalálni a hazai kínálatban. :-)))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.17. 18:33:20

Namármost akár tógába, mentébe - de hazafelé.

Benikuty 2008.09.17. 18:46:27

Aztán csak ügyesen, Küvé!:)

Mormogi, velem volt, leszek is holnap dögbeteg.

Nyuszi ül az út szélén, keservesen zokog.
Maci:- Miért sírsz Nyuszika?
Nyuszi: Tegnap az erdő szélén a farkas rettenetesen megerőszakolt.
Maci:- Te szegény! Most hová mész?
Nyuszi:- Hát ugyan oda. Hüpp!

2008.09.17. 19:16:42

Beni :)))
teccik, bár hosszabb szakálla van, mint a Télapónak!

Btw, a kutyid hogy van? teljesen rendbe jött már?

Benikuty 2008.09.17. 19:33:49

Jé, tényleg szakállas, csak az erős paprikáról jutott eszembe, amitől mindig beteg vagyok, de ma hazajövet a békási piacon vettem egy fél méterest. Biztos, ami biztos:) Ugyan oda:))
Beni alig várja harmadikát, egészséges mint a makk!

Svatinak dögledezik a gépe, talán mégis jön:)))Orosziba.

2008.09.17. 19:42:36

aha, ja értem már! te sem tanulsz semmiből, mi? :)

örülök, hogy Beni kuty jól van

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.17. 19:51:30

Beni, az az igasság (ami nincsen), hogy meg kellett nézzem, mire reagens.
ÉS kimaradt a vége: ...és holnap is megyek.

Benikuty 2008.09.17. 19:54:55

Igaz, MP.
Ez kimaradt. Itt migrén, kikapcs:((

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.17. 20:09:15

Pedig nem is a MIGrénszarvast kűttem... Szép álmokat, Benikéknek.
Emmeg alta tónak - bár annál ritmikusabb:
www.youtube.com/watch?v=b-EI-yid1NY
Ismeri őket valaki? Ajrópába nemigen futottak...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.17. 20:29:59

Ezt meg külön Spájdernecc Nagyuramnak, ha majd benéz korán reggel:
www.youtube.com/watch?v=fome2d4Sy9Y
Vagyon benne kis "bottleneck" technika is.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.17. 20:54:47

Hiába erősködöm - senki sincs a bótban?
No, ezt azért még:
www.youtube.com/watch?v=mqXBJSpV5T8
két, igencsak eltérő karakterű nóta tíz percben. Csak tudnám, miért hagyják le mindig a számok végét :-( A második kicsit BS&T hangulatú, az első meg egy klasszikus spirituálé-gospel feldolgozás.

És a klasszikus Johnny B. Good - velük
www.youtube.com/watch?v=HnB0e9catAA&feature=related
Merthogy Chuck Berry, vagy a Beatles előadásában már mindenkinek megvolt :-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.17. 21:04:19

Miket talál az ember! Ez a lekvár jócskán meglepett - sohse gondoltam, hogy ez a 3 banda együtt...
www.youtube.com/watch?v=1dNxpsW0DMM
Ámbár mostanság egyszerűbb felsorolni, kikkel nem lépett fel Carlos Santana ;-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.17. 21:58:20

Elmentem alunni. Spájdernecc Nagyuram olvass előzőmből. (20:29)

spájdernecc 2008.09.18. 05:25:02

Jó reggelt!
Meleg italokat!
Jagger-alsót :)

tistedur 2008.09.18. 08:17:13

jó reggelt,rumos kávét :)

muskotály küvé 2008.09.18. 09:37:56

Sziasztok, jó reggelit-kávét.
Megírtam a posztocskát, de az istennek nem bírom megjelentetni. Beállítottam reggel 5-re, oszt semmi. Átállítottam most 8-ra, semmi.
süti beállítások módosítása