Nadine örömére egy krumplis recept:) (És tényleg!:) – a szerk.)
A burgonyagratin (ejtsd: gráten), más néven csőben sült burgonya, a köretek közül az egyik legfinomabb, ha egyáltalán köret… Szerintem inkább egy nagyszerű egytálétel. (Ezek a franciák tudnak valamit!)
Két dolog lényeges ennél a receptnél. A jó minőségű krumpli (közepes méretű, kifejezetten főzéshez való), és hogy egyforma vastagok legyenek a szeletek. Ilyenkor kerül elő a kamrából a jó öreg szeletelőm, ami még a „hiperszuper teleshopos végyalu” elődje.
Fontos még, hogy odafigyeljünk sütés közben (ne égessük meg, de azért kellően átfőjön)…
Hozzávalók:
· 1 kg burgonya
· 2 dl tejszín
· 2 dl tej
· 5 dkg vaj
· 5 dkg parmezán vagy Grana Padano (elhagyható)
· 1 gerezd fokhagyma
· só, bors, szerecsendió
Előkészületek:
A burgonyákat megpucolom és vékony, 3-4 mm vastag karikákra szeletelem, majd a szeleteket egy papírtörlővel megszárogatom.
Elkészítés:
Fogok egy kerámia sütőtálat, amit alaposan bedörzsölök fokhagymával és kivajazom az alját.
Lerakok egy réteg burgonyát, kis átfedéssel, hogy úgy feküdjenek, mint a halpikkelyek vagy a tetőcserepek. Sózom-borsozom, majd újabb réteg következik. Ezt is sózom-borsozom (fontos, hogy minden réteget alaposan beízesítsünk). Addig folytatom a rétegezést, míg elérek a tál peremétől egyujjnyira (kb. 5-6 cm magas rakott burgonyám van, vastagabbra ne rétegezzük!).
Közben a tejet és a tejszínt összekeverem, megsózom, reszelek bele egy negyed szerecsendiót, és az egészet a krumplikra öntöm. Reszelek rá parmezánt (elhagyható, ha köretnek szánjuk, vagy más féle sajttal pl. Gruyère-rel helyettesíthető), és a felkockázott vajat elosztom a tetején.
170-180 fokra előmelegített sütőbe teszem, és másfél óráig sütöm (ha nagyon kezd megbarnulni a teteje, letakarom egy alufóliával). Kész!

Tippek, trükkök:
Franciaországban sok szakács úgy készíti, hogy amikor megsült, megpuhult a krumpli, kiveszi a sütőből, egy villával összetöri kicsit és átforgatja. Majd még önt hozzá tejszínt és visszateszi a sütőbe. Ezt megismétli többször, így akár négy órába is telik, mire kész lesz a gratin. Persze, a franciák sajtot nem tesznek bele.
A burgonya gratin csak frissen elkészítve az igazi, bár lehet melegíteni. Köretként leginkább sültekhez, vagdaltakhoz illik. Önálló fogásként kevés salátával tálalhatjuk. Én néha csak egyszerűen kiszedem a sütőből, és úgy melegében, a sütőtálból megeszem:)
Nincs is talán ennél jobb! A tejszínben lassan vajpuhára főtt burgonya, rajta a finomra sült kéreg…
Egy palack chardonnay-t érdemes bontani hozzá.
Elkészítési idő: 2 óra
Költségek: kb. 900 Ft
Az utolsó 100 komment: