Ezt az ételt az egyik kedvenc sorozatom, a „Pushing Daisies” (Halottnak a csók) ihlette. Ebben a pitekészítő Ned kedvese, Chuck a nénikéinek készített pitét, az Ő kedvenc ízpárosításával, ami a körte és a gruyère sajt.
Ezt a duót én is szeretem, ezért megmozgatta a fantáziámat. Volt otthon gruyère is meg körte is, de mivel én nem vagyok pitekészítő, valami mással kellett összehoznom őket. A hűtőben találtam még csirkecombot is, így nekiláttam improvizálni… Ez lett belőle.
Hozzávalók:
· 1,5 kg csirkecomb (kb. 6 db egész)
· 2-3 db körte
· 10 dkg gruyère sajt
· sültcsirke-fűszerkeverék
· olívaolaj
· 1 ág friss rozmaring (összevágva 1 ek.)
A besamelhez:
· 4-5 dl tej
· 1 ek. vaj
· 1 ek. liszt
· 1 tojás sárgája
· só, szerecsendió
Előkészületek:
A csirkecombokat kicsontozom, lebőrözöm (a csontokat félreteszem alaplékészítéshez), és nagyobb darabokra vágom. Megszórom sültcsirke-fűszerkeverékkel, meglocsolom kevés olajjal, majd alaposan belemasszírozom a húsba az egészet. Fél órára félreteszem.
A rozmaringot apróra vágom.
Elkészítés:
Egy serpenyőben olívaolajat forrósítok, és nagy lángon, kis adagokban kérget sütök a húsokra. Egy sütőtálba vagy tepsibe rakosgatom őket, szorosan egymás mellé. Amikor megtelik a sütőtál, sózom-borsozom, megszórom a rozmaring nagy részével, és félreteszem.
Egy forralóedényben egy evőkanál vajat vagy ghít melegítek, egy púpos kanál lisztet szórok rá, és állandó keverés mellett zsemleszínűre pirítom. Ezután felöntöm fél liter tejjel, és gyors kevergetés közepette felforralom. Ha besűrűsödik a besamel, félrehúzom. Egy tojássárgáját keverek bele folytonos keverés mellett, nehogy kicsapódjon. Belereszelek egy negyed szerecsendiót, sózom, borsozom, és a sajt felét belereszelem. Alaposan elkeverem.
A körtéket meghámozom, és fél centi vastag szeletekre vágom. Szorosan egymás mellé téve befedem velük a húst, majd rászórom a rozmaring maradékát. Ráöntöm a sajtos besamelmártást, egyenletesen elsimítom a tetején, hogy mindenhová jusson. Egy kicsit megütögetem a sütőtálat, hogy minden résbe eljusson a mártás, majd a sajt másik felét a tetejére reszelem.
180(hőlégkeverés)-200 fokra előmelegített sütőben, az alsó polcon, 35-40 percig sütöm, míg a sajt rápirul, és a hús átpuhul. Kész!
Tippek, tálalás:
Párolt vagy petrezselymes rizzsel, esetleg krumplipürével tálaljuk.
A kicsontozott húsokat nem muszáj feldarabolni, hagyhatjuk egyben is kiterítve, de én jobban szeretem darabolva, mert így könnyebb adagolni a tálaláskor. Természetesen készíthetjük csirkemellből vagy pulykamellből is.
A finom, vajpuha csirkehús, az édes, puhára párolódott, a rozmaringtól enyhén gyantás-fűszeres körte, ami szinte elolvad a szánkban, és a remek, karakteres gruyère sajtos besamelmártás, ami finoman rápirult az egészre, így együtt alkotja az ízorgiát.
Egy palack Traminit érdemes bontani ehhez a kiváló étekhez…
Elkészítési idő: 80 perc
Költségek: kb. 600 Ft/adag
Az utolsó 100 komment: