Ezt az ételt a spanyol ragu maradékából főztem, egy kissé olaszosítva azt.
Sajnos (vagy nem), én képtelen vagyok több napig is enni egy-egy ételt, legyen az akármennyire is finom. Másnap még csak-csak megeszem, bár nem szívesen, de harmadnapra semmiképpen. Nekem pl. a húsvét,is csak az egyszeri „sonka-tojás-torma-kalács”-evésről szól, míg mások egy hétig is képesek így sonkázni… Viszont nagyon szeretem a különféle ragukat, pedig azokat csak nagy mennyiségben érdemes készíteni, így sokszor kénytelen vagyok lefagyasztani (tele van a hűtőm lefagyasztott adagolt készételekkel), vagy kitalálni valamit, hogy átvarázsoljam a maradékot.
Így született ez a húsos ravioli is…
Elkészítés:
Nem írok most a hozzávalókról, mert ez a maradék étel mennyiségétől. függő dolog. Inkább csak az elkészítési folyamatot írom meg.
Kezdem a töltelékkel. Előveszem a megmaradt spanyol ragut, a húskockákat és a kolbászokat kiszedegetem a mártásból. Késsel felaprítom a lehető legkisebbre (le is lehet darálni vagy aprítógéppel felaprítani), majd egy keveset a mártásból is hozzákeverek, hogy masszaszerű legyen. Egy félmaréknyi reszelt parmezánt is hozzákeverek (elhagyható).
Nekilátok a tésztának. Az aprítógépbe beleütök két tojást, egy csipet sót teszek hozzá, majd másfél csésze (16 dkg) lisztet szórok rá. Addig keverem, míg a tészta egy gombóccá nem áll össze. A tészta akkor jó, ha fényes, még kellően puha, könnyen gyúrható, de nem ragad a kézhez, és elég rugalmas. Egy lisztezett deszkán jól átgyúrom, majd fóliába csomagolva, fél-egy órára félreteszem pihenni. A pihentetés után, négyfelé vágom, és a tésztagép hengerein párszor átküldöm, majd egyre nagyobb fokozatra kapcsolom át, mindegyiken áttekerve párszor, míg a hatosig el nem jutok. Én ennél nem szoktam vékonyabbra, de lehet akár a hetesig is vékonyítani.
Az egyik ilyen kinyújtott tésztalapra púpos teáskanálnyi tölteléket halmozok sorban, kb. 5 cm-es szünetekkel (lásd a képen). Az ujjamat vízbe mártva, körbekenegetem a húskupacokat, ezután egy másik tésztalappal befedem. Kinyomkodom a levegőt alóla, és ha mindet sikerült kiszorítani, akkor összenyomom a tésztákat, és egy „kiszúróformával” kör alakúra formálom (ez nem kötelező, csak nekem így jobban tetszik. Lehet egyszerűen késsel vágni, így négyszögletes raviolikat kapunk). Egy villával körben lenyomkodom a széleit, hogy teljesen összezáródjon.
Vizet teszek fel forrni, közben nekilátok a mártásnak is. Egy serpenyőbe öntöm a ragu szószát, és hozzáöntök annyi olasz paradicsompassatát (Mutti), hogy kellő mennyiségű mártást kapjak (adagonként egy merőkanálnyit). Közepes lángon pár percig forralom, majd félreteszem.
A lobogó forró vizet megsózom, és beledobom a raviolikat. Kb. 6 percig főzöm.
Míg a tészta fő, egy nagyobb serpenyőben vajat olvasztok, amibe beledobok pár zsályalevelet. A kifőtt raviolit a zsályás vajra szedem egy szűrőkanállal, és egy-egy percig pirítom mindkét oldalát. Ezután tálalom.

Tálalás, tippek:
Egy pastatányérra szedek a mártásból egy keveset, ráhelyezek három-négy raviolit, meglocsolom egy kevés zsályás vajjal, megdíszítem a ropogósra sült zsályalevelekkel, és végén megszórom frissen reszelt parmezánnal.
A kész, de még nem főtt raviolit, adagokban lefagyaszthatjuk, így több hónapig is eláll.
Természetesen bármilyen másfajta húsos ragu vagy pörkölt (kacsaragu, boauf bourgignon vagy marhapörkölt) maradékával is megpróbálhatjuk, az eredmény biztosan ugyanilyen nagyszerű lesz.
Ennek az ételnek az íze fantasztikus! Egyesíti a spanyol ragu pompás zamatát az olasz ízekkel. Megfejeli azt a zsályás-fűszeres vaj és a nagyszerű parmezán jellegzetes aromájával…
Ugyanazt a remek villányi (Bock) kékfrankos ittam hozzá, amit a spanyol raguhoz bontottam előző nap.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.31. 08:14:15
Zuzuka 2009.01.31. 08:21:30
kávét, tavaszt, raviolit!:)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.31. 08:35:00
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.31. 08:56:33
Pálcika 2009.01.31. 09:24:29
kávét-kávét-kávét!!!!!!
nálunk gyönyörű pelyhekben esik(szállingózik)a hó:)))végre nem az az áztatós latyak
ez a ravioli biztosan nagyon finom!!!
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.01.31. 09:32:31
Toma, ez a ravioli kedvemre való!
Nálunk sincs tavasz, viszont gyönyörű pelyhekben sem esik a hó.
Ám a gyerekek busapaprikást főznek túrós csuszával. Remélem finom lesz, mert ahogy csinálják, az nevetésre ingerel, úgyhogy most vidámak vagyunk :) Kívánom Nektek is!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.31. 10:12:41
@fiam: Én imádom a busát, de mindig jól kikapok, ha ezt megmondom. Úgyhogy ne add tovább senkinek!
Pálcika 2009.01.31. 11:02:02
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.31. 11:03:02
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.01.31. 11:21:57
Az explorer már megint nem nyitja meg az oldalt..
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.31. 11:35:47
Zuzuka 2009.01.31. 12:08:24
jó étvágyat az ebédhez!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.31. 12:19:26
Zuzuka 2009.01.31. 13:01:02
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.31. 13:13:50
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.01.31. 14:02:57
Szóval. Nem busa volt, hanem amúr, de én halcombokból nehezen azonosítok be halfajtákat. Finom lett. Csak az összes létező edény, tál, tányér és evőeszköz "elfogyott" főzés közben, pedig a Fruzsi folyamatosan mosogatott, én folyamatosan törülgettem, de az is igaz, hogy Fruska barátja meg folyamatosan főzte a paprikást :DDD Még fényképezkedtünk is, a három méter magas vejjelöltem ölelget. Nagyon megható. Kár, hogy én nem látszom a képen, mert a Fruzsi deréktól fölfelé fotózta a szerelmét :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.31. 14:15:48
De hogy lehet egy egyszerű halpaprikást ennyi edényben készíteni? Vagy száz főre főztetek sok kicsi lábasban?
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.01.31. 14:29:27
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.01.31. 14:38:14
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.31. 15:06:09
Itt szürke, borús idő van, hó nincs :-(
Viszont hal lesz ebédre. Ez talán az egy húron pendülő megérzés? Panírozott (leánykorában mélyfagyasztott) Hekk (avagy heck - ámbár a neten sehogysem találtam, miféle hal is ez - azon kívül, hogy állítólag tengeri, de még csak tisztességes - latin - neve sincsen) szent hasábburgonyával és majommézzel. Előtte leves.
Utána meg elmegyek, esetleg este...
Legyetek jók! Nem ám kibeszélni a hátam megett :-)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.31. 15:12:45
Utána villámgyorsan áttértem az egy vágódeszka, egy lábas típusú ételekre:)))
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.01.31. 15:57:28
itt az előbb szakadt a hó, most meg semmi. ki érti ezt?
@Nadine: @fiam: rajta vagyok az oldaldoboz-ajánló projekten, csak azóta megint belassult a netem, így nem nagyon tudok ügyködni. a posztot is egy óra alatt tudtam csak beaplikálni az éjjel...
én tegnapelőtt ettem halat:)) majd a posztja is felkerül ide.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.01.31. 16:10:13
tényleg idegesítő, ahogy a nyakát birizgálja az embernek az öv. persze ez gondolom függ a magaságtól is, neked lehet, hogy ez nem lesz probléma.
a mostani wagoneremben ez nem probléma, mert magasan ülök, mint egy terepjáróban, és így az öv pont jó helyen van:))
az oldalasból mi lesz/lett??
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.31. 16:32:41
Az oldalast holnap akarom megcsinálni úgy, ahogy az utsó receptedben volt. Krumplikával!:)))
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.01.31. 17:51:02
a bbq szószos oldalast? az nagggyon jóó:))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.31. 18:09:28
Rambó egyértelműen marad. Yoda is:)))) Tíz percig röhögtem hangtalanul, amikor N. úr megmutatta... Kedélyjavító szerek, én mondom!
Zuzuka 2009.01.31. 18:45:19
@Nadine: Rambóra szavazok. a biztonsági övet én is ruhacsipesszel szoktam megregulázni, nem bírom ha rámfeszül.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.31. 18:59:22
Én is röhögtem a halcombon, de Fiamnál már semmin sem csodálkozom...:)))
Jé 2009.01.31. 19:07:10
Nadine, mit fogsz csinálni Rambóval? :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.31. 19:11:17
Jé 2009.01.31. 19:15:22
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.01.31. 19:16:39
@Zuzuka: Igen, combok. Sokáig meg is voltam győződve (sic!, sőt sicc!), hogy a halnak combja van, csak amikor mélyebben elgondolkodtam, akkor jöttem rá, hogy nem is. Tudjátok, amikor szeletekre vágjuk és olyan bolthajtásos dolog jön ki. Az a kétoldali combkollekciója. Na mindegy, én értem miről beszélek.
Szóval eddig jó volt a mai nap. Kiváncsian várom a folytatást :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.31. 19:19:31
@fiam: Egy barátom az anyukákra kötött kenguruból kilógó gyereket hívta halszeletnek:)))
Jé 2009.01.31. 19:23:15
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.01.31. 19:27:46
Az anyuka sem semmi :D
@Jé: Az ilyen hírek hihetetlen módon kiakasztanak! Nem tudom, mi lesz a világgal :(
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.31. 19:29:19
@fiam: Nem az anyuka, hanem a haverom, Te:)
Jé 2009.01.31. 19:29:42
maybach 2009.01.31. 19:35:06
Ez egy mozgalmas nap volt.
Sorjában.
A kutyus tud csuklani.
A cica balkezes.
A neve Marci.
Én a kutyust Tibornak hívnám, de az unoka, egyben dédunoka közölte, hogy Buksi. Ez nem túl fantáziadús, lásd előző kutyust, viszont a kiscsaj erőnyerő.
Aztán lett új winchesterem a pc-mbe. A fenének se hiányzott, de muszáj volt.
Így pénzt is költhettem, meg programom is lett, mire minden firlefrancot újra beállítgattam.
Fényképek folyamatosan készülnek, és mivel Toma kérésének nehéz ellenállni, írni is fogok, valami száraz tudományos valamit.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.31. 19:38:54
Honnan tudod, hogy a macska balkezes?:)
Már tudom, miért borzasztóak ezek a Bud Spencer-filmek, amiket úgy szerettem gyerekkoromban. Ez az átkozott szinkron, ez tehet róla... Hát miért kellett Bujtort lecserélni Kránitzra? Könyörgöm, miért?
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.01.31. 19:41:27
@maybach: Már nagyon szeretnék megnyilvánulva látni :)
Ha a macskának tanács kell, csak szólj. A balkezesek összetartanak. A Buksi jó név, csak ne hangosan szólítgassátok, mert lehet, hogy a Mamához nevelésre kihelyezett Buksink fog előrohanni.
Jé 2009.01.31. 19:41:36
nekünk régen volt egy hörcsögünk, azt úgy hívtuk Szőrmuki Tomcsi :)
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.01.31. 19:42:06
maybach 2009.01.31. 19:48:02
Pont az lett volna a cél, hogy szemléltessem, nem minden Tibor balfék.
Meg elég komoly név egy kutyához.
A macska azért balkezes, mert bal manccsal osztja a pofonokat.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.31. 19:48:54
Az én egyetlen hörcsögömet anno Bélának hívták. De nem én voltam a keresztanyja:)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.31. 19:50:08
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.31. 19:53:50
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.01.31. 19:55:33
Jé 2009.01.31. 19:55:43
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.31. 19:57:58
@fiam: Mondom én, a név kötelez:)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.01.31. 19:58:26
Jé 2009.01.31. 20:03:06
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.31. 20:05:25
@Jé: Ez szomorú történet, Jé... De én momentán fuldoklok a nevétől...:)))
Jé 2009.01.31. 20:17:19
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.31. 20:25:14
Jé 2009.01.31. 20:25:48
jó éjt!
Jé 2009.01.31. 20:27:15
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.31. 20:28:52
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.01.31. 21:06:57
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.31. 21:10:59
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.01.31. 21:29:20
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.31. 21:44:20
Micimackó, Neked is!:))
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.31. 21:44:36
De nem ez a lényeg - szíriai aranyhörcsögökről lévén szó, s lévén a mi szír tudásunk igen korlátozott, elneveztük őket:
A leányzó lett Hamu, a fiú Rabbi...
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.01.31. 21:56:31
Úgy tudom, hogy az inkább Hammurapi volt. Illetve több változat forog kézen-közön. Ha tudná, hányféleképp írják a nevét, törvényei teljes szigorával sújtana le, gondolom én.
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.31. 22:28:15
Azt olvasom, Szíriában még dívik ez a szigor.
(Hogy egyes helyeken micsoda fejetlenség törni ki bevezetése esetén...)
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.31. 22:38:31
Szép álmokat mindenkinek.
(Spájdernecc Nagyuram, mikorra kéri az ébresztőt?)
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.01.31. 22:39:20
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.01.31. 22:41:03
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.31. 22:44:20
Amit kőbe véstek, megmaradt 7-8000 évig.
A papírusz is kibír 4500-at. (kb.)
A pergamen jó 800 évre,
a modern papír is megmarad párszázig...
A bakelit kibírt százat, a magnószalag nyolcvanat - az írható CD talán tizenötöt, huszat?
A francia mondás szerint:
A fejlődés sosem állítható meg :-(((
Pálcika 2009.02.01. 08:23:32
@Mormogi Papa: :D:D:D ez jó!!(és milyen igaz)
elszaladok a piacra annak reményében,hogy lelek valami jó kis füstölt csontot/oldalast mert székelykáposztát kíván a családom:)persze már rotyog a finom húsileves és a mákosguba is csak az összesütésre várakozik,nyami-nyami
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 08:44:37
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 09:05:24
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.01. 09:37:02
Ma nálunk husileves lesz, fokhagymás sült csülök, mustáros-szalonnás sült nyúl, tejfölös-parizeres csavaros tészta, krumplipüré és a szomszéd néni süt nekünk csörögefánkot, cserébe szorítunk neki helyet az asztalnál :) Ne ijedjetek meg, mindezt hét főre (nem napra, személyre) sütöm-főzöm, ráadásul holnapra is kell maradnia belőle :)
Nálunk is megmaradós hó esett csak kevés és nem szép.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 09:59:13
Pálcika 2009.02.01. 10:31:00
kaptam is füstölt pörcöt!!
és mégvalamit csináltam a piacon:KUTYUSKÁKAT OSZTOGATTAM:))))))))))))))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 10:33:31
Zuzuka 2009.02.01. 10:45:39
nem sütök és nem főzök, megyünk mamához ebédre.
nálunk megint süt a Nap, a sarkvidéken mi ujság?:))
milyen tistutyákat?
Pálcika 2009.02.01. 10:49:07
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 10:52:25
Azt viszont nem tudom, mi van Tisttel... Írtam neki egy-két hete egy mailt, arra sem válaszolt. Tud róla valaki valamit? Lehetséges ennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnyire bepasizni?
Pálcika 2009.02.01. 10:52:43
Zuzuka 2009.02.01. 10:53:25
ez nagyon szép, megkönnyeztem:)
mostanában valahogy túl érzékeny vagyok...
remélem szerető, gondoskodó helyre kerültek!
Pálcika 2009.02.01. 10:55:53
Pálcika 2009.02.01. 11:02:00
azt gondolom akiknek én adtam a kutyusokat azok mind jó helyre kerültek,látszott azon ahogyan hozzá nyúltak az állathoz,hogy tudnak szeretni,egy házaspár mindenképpen akart adni egy kétezrest de mondtam,hogy csak ingyen vihetik és akkor előbb menjenek és vegyenek a kutyusnak rajta valamit ha már ezt a pénzt ennyire rá akarják szánni(a piacon van állat-kellék árus is)
Zuzuka 2009.02.01. 11:17:46
közben vezet Nadal!!! (tudom nyög, de ügyes:))
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.02.01. 11:24:15
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.01. 11:45:58
Annak azért örülök, hogy vannak még jó emberek :)
@Nadine: Ki van adva! :)
@Mormogi Papa: Félrefordítás az élet sója.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 11:53:27
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 12:26:18
Pálcika 2009.02.01. 13:05:31
az balzsamecet egy fehér szőlőből készült mustnak a párlata,az almaecet pedig inkább zsírégető hatású készítmény szerintem inkább helyettesítsd pár korty fehérborral mint almaecettel(szerintem)de nem ismerem a receptet, megyek és elolvasom csak gondoltam előbb gyorsan leírom az első véleményem
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 13:26:12
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 13:27:27
Pálcika 2009.02.01. 13:33:01
Pálcika 2009.02.01. 13:33:57
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 13:54:31
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.01. 14:06:17
Az az igazság, hogy számot vetettünk azzal, hogy mindenevők vagyunk, s ebbe az is beletartozik, hogy elfogadjuk a növények, állatok táplálékláncban betöltött szerepét. Amit csak tudunk, háztól veszünk, ahol megfelelő körülmények között tartját-termesztik az általunk elfogyasztott preétkeket. Ennyit tehetünk. Belebetegedni nem fogunk a gondolatba, hogy jaj, szegény tyúkok. Gondolom nem lesz egy kukac sem depressziós, ha oda jutunk, hogy már ők fognak lakmározni belőlünk. Igaz, én szeretném, ha elhamvasztanának, úgyhogy lekerülök az étlapról...
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 14:14:29
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.01. 14:42:16
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 14:51:44
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.02.01. 14:52:48
@fiam:
Vőtársam szokta mondani: Nem azért küzdöttem fel magamat a tápláléklánc csúcsára, hogy most nyúlkaját tömjek a képembe!
(Azért eszik salátát is - hozzá.)
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.02.01. 14:56:00
Képzeld, hogyan nézni ki a stáblistán például:
Benvenuto Celebni...
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.02.01. 15:27:43
az ecetes megolgás: vagy az almaecettel helyettesíteni, vagy a sima ecetet vízzel felhígítani 5%-osra.
de a legjobb megoldás, hogy kell otthon tartani balzsamecetet. lehet kapni olcsobb fajtát is, és nem romlik meg...
már nadinenal megbeszéltük, csak azért írom ide, hogy hátha a jövőben még valakinek ugyanilyen problémája lesz:))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 15:32:17
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 15:39:22
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 15:49:37
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.01. 15:55:09
@Mormogi Papa: Na, megírta a Csajszi néni is a véleményét a témáról :)
Én belőlem nem lesz celeb, az biztos. Ha így folytatom, híresség sem :))) Hogy ezen miért nevetek, amikor sajnos!?
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 16:04:07
Jé 2009.02.01. 16:21:58
Látom, egész jól elvagytok így vasárnap délután :)
én most szaladok, mert még süteményt kell sütni, és katicajelmezt gyártani. holnap farsang lesz a suliban
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.01. 16:22:00
Egyik fogyókúra sem olcsó. Részben a pénztárcára is értendő :)
Én belőlem meg összevonandó :D
Jé 2009.02.01. 16:22:42
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 16:23:31
Jé 2009.02.01. 16:27:20
nem én, a kisgyerek
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.01. 16:37:52
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.02.01. 16:38:20
Zuzuka 2009.02.01. 17:01:10
@Bombadil Toma: a dödölle fincsi volt, küldtem róla képeket, megérkezett?
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.02.01. 17:30:47
lassan készüldök az esti meccsre. haverok is jönnek hamarosan, tele a hűtő sörrel, a sütőben készülnek a pizzagolyók...
GO CARDINALS!!!
Jé 2009.02.01. 17:35:56
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 17:42:27
Toma, finom kaja ez, csak nem igazán az én ízlésvilágom. Azt mondjuk, nem árultad el, hogy attól az edénytől, amiben sütöm, el kell búcsúznom... És biztosan az is jót tett volna neki, ha az oldalas nagyobb darabokban sül, mert így lényegében a fele eltűnt, de nem én daraboltam, sajna. Összességében finom, csak az én gyomrom "parasztosabb": nem éreztem a fokhagymát, kicsit száraz lett, és csípi a nyelvem még most is a rozmaring. Legközelebb kipróbálok valami egyszerűbb pácot. A narancsot is érzem benne, csak nekem nem hiányzik:)
A krumplipürének meg főzelékíze lett a babérlevéltől:)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.02.01. 17:52:50
"A szegény paraszt feleségét mindig felhívatták a kastélyba, ha nagy vendégség ígérkezett. Segített akkor ott a szakácsnak, aki maga is igen nagy úr volt. A parasztasszony fát aprított, krumplit hámozott, baromfit tisztított, tortakrémet kevert - aztán odahaza mindenről egy ízig beszámolt hites urának.
- Micsoda dínomdánom volt megint! Micsoda lakoma! Befejezésül eperkrémes torta! Bizony, a gróf urak mind a tíz ujjukat megnyalták utána!
A paraszt hallgatja csak, hallgatja megannyiszor ezt a történetet; egy szép napon aztán vége szakad a türelmének, az asztalra csap, és így kiált:
- No hát egyszer már én is kérek eperkrémes tortát!
- De édes uram - így a parasztasszony -, nincs hozzá eprünk!
- Van aszalt körténk épp elég! Csináld körtével!
- Jó, de vajunk sincs a krémhez!
- Akkor csináld zsírral!
- Honnét vegyem a szép fehér lisztet? Csak az a fél zsák rozslisztünk maradt!...
- Megteszi. Csináld hát rozsliszttel!
- No és a tojás? Tizenkét tojás!
- A mindenségit neki, hát veletek asszonynéppel sehogy se boldogul az ember? Mondtam, asszony, nekem torta kell, eriggy a konyhába, de egy-kettő!
A parasztasszony nekiáll, szitál, kever, süt, vár... aztán egy szó nélkül visszatér a tortával. Az urának sincs kedve szónoklatokhoz. Csak levág egy szeletet, beleharap, majszolgatja, majd leszögezi: - Látod! - És lassan hozzáteszi még: - Csak azt nem tudom, mit kell ettől a gróf uraknak az ujjukat nyalogatni!"
részlet, lénard sándor: a róma konyha című szakácskönyvéből
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 17:56:46
Még csak azt sem mondanám, hogy nem volt finom, csak én az egyszerűbb ízeket kedvelem, ritkán főzök olyat, ami egyszerre sós és édes...
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.02.01. 18:08:13
ha valaki először próbál főzni valamit, érdemes szóról-szóra követni a receptet. másodjára már lehet variálni, a saját ízlésre igazítani.
a tepsit nekem is két napig kellet áztatnom:))
Zuzuka 2009.02.01. 18:09:35
az oldalast kipróbálom mert felcsigáztatok (balzsamecet, fólia a tepsibe, a húst nagy darabokba vagdosni, mi volt még?:))
GO GO STEELERS!!!
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.02.01. 18:12:20
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 18:13:17
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.02.01. 18:14:05
maybach 2009.02.01. 18:24:06
Sokat kutyáztunk.
Jó éles fogai vannak.
Most meg vazetnek a horvátok 1 góllal a félidőben.
Pedig nem nekik drukkolok.
Igaz ez sokat nem jelent ma, mert Federer is kikapott.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 18:27:11
Zuzuka 2009.02.01. 18:36:47
@maybach: hajrá Nadal!
ma még kihúzom a gyufát:)))
maybach 2009.02.01. 18:59:41
Nadalnak mingig a seggében van a gatya.
Vezetnek a franciák.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.02.01. 19:04:33
meg ha neked darabolva volt a hús, akkor eleve kevesebb idő kell...
maybach 2009.02.01. 19:07:07
Pálcika 2009.02.01. 19:08:56
jaj annyi lehetőség van most kinek drukkoljak én tudatlan antisportember?
maybach 2009.02.01. 19:13:56
Ha nem ravaszkodtak volna ennyit a horvátok a szervezéssel, és egészen a döntöig nem nekik lejtett volna a pálya, nem drukkolok ellenük.
Így viszont 2,4 odds volt a francia győzelemre.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 19:16:27
Maybach, hát Te a sportoló alfelét nézed mérkőzés közben?
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.01. 19:20:30
Pálcika 2009.02.01. 19:22:06
szép álmokat mindenkinek!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 19:33:39
@fiam: Mire gondolsz pontosan?
Zuzuka 2009.02.01. 19:56:50
jó éjt Pálci!
@fiam: tegnap elhagytad a kommentjeidet? hát ez jó volt:)))
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.01. 20:04:58
@Zuzuka: Utólag már én is derülök, de első blikkre nagyon félelmetes volt!
@Pálcika: Szép álmokat!
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.01. 20:40:48
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 20:56:16
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.01. 21:09:56
maybach 2009.02.01. 21:20:41
Engem csak az zavar, hogy a gatyóját húzkodja furton-furt.
Federernek meg drukkolok a még elérhető rekordjaiért.
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.01. 21:32:13
maybach 2009.02.01. 21:49:13
Bár szépen nyög.
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.01. 21:51:31
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 21:58:09
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.01. 22:00:08
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.01. 22:02:49
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 22:16:44
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 22:20:47
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.01. 22:21:05
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.02. 01:21:26