Igazi gyorsétel. Ha például, váratlanul betoppannak hozzánk a barátok, és valami kaját gyorsan össze akarunk dobni, keresve sem találhatunk jobbat ennél. Persze, ilyenkor egy olasz tészta is szóba jöhet, de ha valami különlegeset, „egzotikust” szeretnénk készíteni, akkor a „kínai” a megoldás.
A csípős marhahússal, és tojásos rizzsel nem nyúlhatunk mellé, mert ez általában azoknak is ízlik, akik amúgy nem rajonganak a kínai konyháért. Minden, az ételbe kerülő hozzávaló íze ismerős a „hazaihoz” szokott ízlelőbimbóknak, nincs benne szójaszósz, gyömbér, különleges fűszerek, stb… de az elkészítés módja miatt, mégis megvan benne a távol-keleti ételek varázsa.
Hozzávalók (2 személyre):
· 25 dkg marhahús (comb, rostélyos, felsál stb…)
· 1 csokor újhagyma
· 5-7 gerezd fokhagyma
· fél sárgarépa (elhagyható)
· 1 csésze jázmin rizs
· 2 tojás (bio)
· 2-3 ek. csípős chiliszósz (vagy csípőspaprika-krém)
· só,
· 1 tk. porcukor,
· napraforgó- vagy mogyoróolaj
· étkezési keményítő
Előkészületek:
Először is, a húst vékony lapokra vágom, egy tálba teszem, szórok rá egy evőkanálnyi keményítőt, egy csipet sót, és két-három kanálnyi vizet adok hozzá. Alaposan elkeverem, hogy a keményítős pép, mindenhol bevonja a húst. Felhasználásig félreteszem.
Az újhagymákat feldarabolom, a sárgarépából egy zöldséghámozóval, vékony lapokat vágok, a fokhagymát vékonyan felszeletelem.
A rizst, bő sós vízben, mint a tésztát megfőzöm, és egy szűrőbe téve félreteszem a felhasználásig.
Elkészítés:
Először a tojásos rizst készítem el.
1. A wokba olajat öntök, bőségesen, legalább egy újnyit, és felforrósítom.
2. A lazán felvert tojásokat az olajba öntöm, és közben folyamatosan forgatom egy evőpálcikával, hogy kellően habosra, levegősre süljön.
3. Mielőtt megbarnul a tojás, kiveszem a wokból, az olajat kiöntöm, és visszateszem a tojást.
4. Hozzáadom a rizst, és pálcikával, vagy villával átforgatom, hogy a tojás elkeveredjen a rizzsel. Tálalásig félreteszem a tojásos rizst, és a wokot, egy papírtölővel tisztára törlöm.
5. A wokba olajat öntök, úgy három-négy evőkanálnyit, és felforrósítom.
6. Beledobom a húsokat, és folyamatos keverés mellett átpirítom.
7. Hozzáadom a chili krémet, egy csipet cukrot és elkeverem. Megsózom (a kínai szakács, ennél a pontnál, egy hanyag mozdulattal még egy adag nátrium-glutamátot is szórna hozzá, ehelyett lehet egy borsónyi szardellapasztát, vagy egy kanálnyi halszószt adni az ételhez, de akár mindez el is hagyható), és dobva-rázva keverem egy pár pillanatig.
8. Ezután jön bele a répa, párszor átkeverem, majd a legvégén megy bele a hagyma, de azt már csak éppen átmelegítem, hogy ropogós maradjon, és tálalom.
Tálalás, tippek:
A csípős marhahúst, a tojásos rizzsel tálalom. Kínai ételt evőpálcikával együnk, mert az is hozzátartozik feelinghez. Villával valahogy nem ugyanaz…
Ezt az ételt csak frissel elkészítve jó fogyasztani, mivel percek alatt elkészül, nincs értelme többet főzni és későbbre eltenni belőle.
Bármilyen fajta marhahús megfelel ehhez az ételhez, nem kell megvenni a drágább bélszínt, vagy hátszínt. Mivel szinte csak pillanatokig sütjük, a kevésbé nemes húsok is puhák maradnak. Természetesen nagyon fontos, hogy a hús jó minőségű legyen, és lehetőleg érlelt.
A csípős marhahúsnak, elég egyszerű ízei vannak, ezért is olyan nagyszerű. Semmi felesleges sallang, csak a marha jellegzetes finom íze, egy kis csípősséggel megtámogatva, és hozzá a hagyma-fokhagyma együttese adja a fűszerezettségét…
Mexikói kukorica sört igyunk mellé, pl. Coronitát
Elkészítési idő: 35 perc
Költségek: kb. 400 Ft./adag
Sör: 470 Ft.
További recepteket, az alábbi oldalon találsz.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.25. 00:15:41
elnézést a fogyókúrázóktól!:)))
Zuzuka 2009.03.25. 07:46:33
ez betette a kaput indulás előtt, egész úton erre fogok gondolni.
egy fogyózó:)
maybach 2009.03.25. 08:20:46
A fogyókúrát el lehet halasztani holnapra.
(ez általános szabály)
A szójaszósz ezt sem rontaná el.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.25. 08:31:39
A kaja jó, kávét kell innom, de lehet, hogy ma kihagyom a fésűt.
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.03.25. 09:02:52
Nem véletlenül halnak meg mind pont ugyanúgy..
Jé 2009.03.25. 09:25:10
kaja szuper, nálunk bolondokháza és fejfájás...
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.25. 09:28:47
Toma, ezt a rizskérdést nagyon ellazáztad. Mit jelent pontosan, hogy megfőzzük, mint a tésztát? Mennyi vízben, mennyi ideig vagy milyen keménységűre, sózod, nem sózod?
Jé 2009.03.25. 10:27:49
maybach 2009.03.25. 11:20:35
Jobb hentesnél.
Azt jelenti, hogy kb. 4 C fokon áll legalább 7-10 napig.
Ha más nincs a hűtődben is várhat.
Jé 2009.03.25. 11:45:42
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.25. 11:53:02
maybach 2009.03.25. 12:07:17
Vagy csak télen lősz marhát.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.25. 12:10:45
Jé 2009.03.25. 12:23:11
azon tűnődtem, vajon feltűnne-e a népeknek, ha pár napra kicsapnék az udvarra egy fél marhát :D
maybach 2009.03.25. 12:23:55
kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2009.03.25. 12:52:48
Egyszóval ez a recept húsz méterről, kapásból a felső sarokba, háló is kiszakad.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.25. 13:09:46
maybach 2009.03.25. 13:19:14
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.25. 13:27:39
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.25. 13:29:01
@Nadine: nem lazáztam el. ponosan azt jelenti, amit, hogy úgy főzd meg a rizst, mint a tésztát. azaz, bő sós vízben főzd puhára:)))
@Jé: jobb henteseknél, akik be merik vállani (mert az antsz tiltja), a levágott marhát, a hűtőházban fellógatják egy-két hétre. ez alatt a hús elveszti a víztartalmának egy részét, így az íze koncentráltabb lesz. ráadásul lebomlik belőle a felgyülemlett tejsav. amitől porhanyósabb lesz a hús. ekközeb végig száraz hidegben van, így friss marad és nem romlik meg. ez az érlelés.
@kismagyarfocilaz: örülök, hogy örülsz:) és hogy most egyből idetaláltál ;)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.25. 13:35:24
én ha nem tudok szerzni érlelt húst, jobbhíján egy tálba teszem a húst, és leöntöm annyi olajal, hogy teljesen ellepje, ne érje levegő, így hagyom a hűtőben egy hétig érlelődni...
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.25. 13:37:15
maybach 2009.03.25. 13:41:54
De én is olajban úsztatom.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.25. 13:50:45
...:DD pedig a ventillátpor is hasznos találmány lehet!
maybach 2009.03.25. 13:55:21
Azt szemenként főzik, hogy össze ne ragadjanak.
Szerintem.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.25. 14:04:31
Zuzuka 2009.03.25. 14:06:59
ebéd: ízes levél (light), ízetlen kávé.
maybach 2009.03.25. 14:18:17
Jé 2009.03.25. 14:29:29
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.25. 14:35:23
Zuzuka 2009.03.25. 14:48:27
otthon én is halat tettem ki reggel a fagyasztóból, de ezek nagyhalak, akik megeszik a kishalakat:) sütve, rántva vagy valahogyan - még nem tudom. a ventillátpor biztos egyedül:))
Jé 2009.03.25. 15:12:23
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.25. 15:22:54
@Nadine: ahhoz hogy olyan rizst főzzél mint a kínaiak, kell egy rizsfőző edény. anélkül nem megy. kínai élelmiszerboltokban kapható. azon mindent be lehet állítani, hogy tapadós, legyen vagy pergős a rizs...
Jé 2009.03.25. 15:42:20
ld. titikos, lőjjetek benneteket?))
Zuzuka 2009.03.25. 15:50:50
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.25. 16:09:35
Toma annyira titkolózik, hogy most már csak ventilltport emleget. Estére már csak v.. lesz belőle.
Sülnek a halucik, csak baromi lassan. Tudom, az olajam sem jó:)
maybach 2009.03.25. 16:34:38
Meg kell látogatnunk. A lappangás miatt.
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.03.25. 16:36:04
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.03.25. 17:01:00
Fetakrémhez akarok sütni kenyeret, valami lepényfélét, amire mindenki kenegetheti és haraphatja, de ugye ahhoz valami vastagabb lepény jó, amit gíroshoz szoktam csinálni, az tuti nem..
Szerinted csinálhatom azt, csak vastagabban süssem ki (kb olyasmi, mint amit te is írsz a gyroshoz)?
Csak ugye akkor megsül-e ugyanúgy a serpenyőben? A másik kérdés meg, hogy én nem szoktam bele élesztőt rakni és akkor szerinted ebbe most kéne-e?
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.25. 17:06:57
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.03.25. 17:21:44
Csak pont két hete világosítottam fel egy évfolyamtársamat, hogy a majonézes kukorica, krémtúró, barackkonzerv, dobozos gyömilé kombós baromiszigorú-egésznapCSAKezeketzabáltanonstop (naná, jól tönkrevághatta a vércukrát, farkaséhes volt)"diétájával" azért hízott két hét alatt 5 kilót, mert kb napi huszonhétszer annyi kalóriát nyomott be, mint azelőtt..:D
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.25. 17:32:33
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.25. 17:39:34
@nyuszómuszó: krémekhez inkább grissinit vagy foccaciat érdemes sütni szerintem:)
tomakonyha.blogspot.com/2007/10/mindennapi-kenyernket.html
hé, ti többiek! csak semmi élcelődés az elütéseimen!!DDD
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.03.25. 17:58:06
Bár, az nekem nem egészen szokott olyasmi állagú lenni, mint amelyet akarok, de sztem csinálok mindkettőt, úgyis lesz más kence is..
Nadine, nem is vagy kövér, ne ríj!:P
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.25. 17:59:09
Jé 2009.03.25. 18:41:13
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.25. 18:46:30
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.25. 18:47:05
Jé 2009.03.25. 18:52:01
@Bombadil Toma: látod, és mi mégis szeretünk. ennek ellenére :D
Zuzuka 2009.03.25. 19:16:37
van még valakinek gasztro testrésze?:))
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.25. 19:36:30
Zuzuka 2009.03.25. 19:48:57
halászlé lett a halakból, igazi bajai, gyufatésztával. elfogyott:(
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.25. 19:58:58
@Zuzuka: A kalácskép ér?
Jé 2009.03.25. 20:06:35
maybach-nak üzenem, hogy őt is imádom! a padlizsánkrém, amit egyszer beírt valahova, isteni! :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.25. 20:12:58
Zuzuka 2009.03.25. 20:13:15
de rég volt már padlizsánkrém! nyamiiii
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.25. 20:14:54
Pálcika 2009.03.25. 20:24:38
Toma már megint egy csudijó recept:)))csak az a sör a végén az azért nem az igazi......
ühüm,padlizsánkrém,biztos eljön majd a pillanat,hogy megismerkedek az ízével:)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.25. 20:25:14
Jé 2009.03.25. 20:29:18
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.25. 20:30:04
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.25. 20:37:46
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.25. 20:57:42
Jé 2009.03.25. 20:58:22
viszont lekonyultam, szóval jó éjt mindenkinek.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.25. 21:06:34
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.25. 21:11:06
kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2009.03.25. 22:22:55
Hmmmmmmm.
Hmmmmmmmmmmm.
kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2009.03.25. 22:23:31
Ilyet eszek.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.25. 23:44:48
Zuzuka 2009.03.26. 07:59:32
végre szélcsend van.
@kismagyarfocilaz: irigylem, aki este fél 11-kor hümmmmmöghet... és ehet:)
maybach 2009.03.26. 08:30:21
Ha ez sokáig így marad fókából csinálom meg Toma csípős kajáját.
Azt előbb lehet majd lőni, mint marhát.
Jé 2009.03.26. 09:10:49
nálunk most kezdett pilinkázni a hó. asszem megkeresem a Taigetoszt, mert idén már nem lesz normális tavasz. :(
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.26. 09:34:24
@Jé: Állapotomat jól jelzi, hogy azt olvastam: "nálunk most kezdett pálinkázni a hó".
@kismagyarfocilaz: Tényleg azonnal megcsináltad? Ez disznóság!
Zuzuka 2009.03.26. 09:47:35
hol van fiam? megint hidat épít talán?
álmon belül minden lehetséges... véletlenül emlékszem rá, hogy az éjjel moziba mentem, és onnan hazajöttem, de a filmre nem.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.26. 09:49:05
kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2009.03.26. 10:30:48
Budapest, 1998, Blaha Lujza tér mellett a Non Stop művésznévvel büszkélkedő hely, amely nevéhez méltó módon valóban non stop volt, (remélem, létezik még), ettem én is ott hajnali negyedötkor cigánypecsenyét.
Ez az eset is igen későn történt, olyan két óra felé. A jóságos huszárkapitánynak ható – a hatalmas bajusz miatt – pincér angyali, egyben sztoikus türelemmel várta a rendelést. Társaságunk egyik hölgytagja, azt próbálván tudakolni, ugyebár, hogy azt a bizonyos pulykamellet, amivel kacérkodott, hogyan is készítik el. Az információhiányt a következő kérdéssel próbálta betölteni: - És mondja, mutatja az étlapon valamelyik kaját, - ez a pulyka milyen állapotban van? A jóságos tekintetű.pincér vállat von, és kapásbó vágja az egyértelműt: Hogyhogy milyen állapotban? Hát döglött.
kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2009.03.26. 10:32:43
kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2009.03.26. 10:34:21
Zuzuka 2009.03.26. 11:21:14
hát élő pulykát még én sem ettem, de azonkívül minden állapotban jöhet.
maybach 2009.03.26. 11:23:41
Szerintem jó nyomon vagy.
Mert ugye a férfi életében két fontos dolog van:
Asszonynak jó munkahely
Férfinek jó egészség
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.26. 11:54:01
Én meg életem első víruskeresését végeztem mélyrehatóan. Annak alapján, amit találtam, nem hiszem, hogy többször kísérleteznék free downloadokkal.
kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2009.03.26. 11:55:43
maybach 2009.03.26. 12:09:30
Megható a naivitásod.
Ha átutalsz 1000 eurót megmondom hogyan védekezhetsz 100%-os biztonsággal.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.26. 12:29:52
kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2009.03.26. 12:43:52
És hát akkor az eredménylista:
KMF - Karfiolleves 3-0, egyes
Főtt Rizs - KMF 1-1, iksz, (kellemetlen, váratlan pontvesztés: nem főtt meg rendesen,)
Fokhagymás Csirke Szójaszósszal - KMF 1-2, kettes.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.26. 12:49:40
Csak azt tudnám, mi a bánat az a KMF...
maybach 2009.03.26. 12:53:23
Szerencséd volt. Az országos egyes nem mindig jön be.
Lásd legutóbbi MU vs Pool.
Nadine!
Mahjonggot tudok 500-ért.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.26. 12:54:41
Na, én most belillázom magam, ha nem jönnék többet, tudjátok, mi a teendő.
Jé 2009.03.26. 12:58:11
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.03.26. 13:05:24
Nadine, te még nem ébredtél fel, ne menj sehova, mahjongozz kicsit, mostmár vírus sincsen, minden hepi:D
mit főzzek, mit főzzek..O.o
maybach 2009.03.26. 13:25:12
Jé 2009.03.26. 13:46:34
Zuzuka 2009.03.26. 14:15:32
na majd otthon tüzetesebben bevizsgáljuk.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.26. 17:33:23
Bakker, ezentúl, ha azt érzem - akár az indulás előtti pillanatban -, hogy ma nem kéne vezetnem, inkább el sem indulok. Ez katasztrofálisan ment ma. Egyben vagyok, Lillát sem törtem meg, de ma egyáltalán nem voltam felkészülve az úton hirtelen keresztbe bicikliző, körül csak kivágódás után néző kisgyerekre, nem ment jól többször az elindulás, csoda, hogy nagy nehezen be tudtam állni a kertbe. Ma nagyon indiszponált és béna voltam, bakker, bakker, bakker!:(((
kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2009.03.26. 18:22:56
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.26. 18:26:17
maybach 2009.03.26. 19:54:04
Mentségemre nem volt más és vagy 10 éve nem néztem magyar focit.
Azt hiszem újra kipipálva.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.26. 19:58:00
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.03.26. 20:05:11
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.26. 20:06:24
maybach 2009.03.26. 20:08:31
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.03.26. 20:09:50
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.26. 20:11:36
Akkor elköszönök mára, mert ez nem ötperces művelet lesz, ha jól sejtem...
Gondolom, az is megteszi, ha reggel indítom "újra".
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.03.26. 20:16:17
Szóval mindegy, mikor indítod újra, csak annyi, hogy majd azután lesz eredmény.
És nagyon szívesen:)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.26. 23:53:50
kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2009.03.27. 00:02:56
krudygyula.blog.hu/2009/03/26/etvagytalansagban_szenvedoknek
Attilajukkaja 2011.07.27. 11:35:58
Gondolom, a fokhagyma gerezdek apritva vagy csikozva kerulnek a hushoz. A csiliszosszal egyutt?