Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Szarvasgombás tagliatelle carbonara

2009.04.11. 05:00 Bombadil Toma

 

 
Ez a recept is egy improvizáció eredménye. Régi vesszőparipám, hogy a szarvasgomba a tojás mellett adja a legjobb formáját. Próbáltam már sokféle ételben, de ez mindig beigazolódik. Most éppen az az ötletem támadt, hogy mi lenne, ha a szarvasgombát összeházasítanám az egyik kedvenc tojásos tésztámmal, a carbonarával. Elárulom, az eredmény remek lett. Azért egy kicsit módosítottam a carbonara receptjén: kihagytam a sült pancettát (szalonnát), hogy leginkább a szarvasgomba íze domináljon.
 
 
Hozzávalók (2 személyre):
 
·        25 dkg tagliatelle tészta
·        2 db biotojás
·        2 gerezd fokhagyma
·        szarvasgomba (egy dió nagyságúnak a fele)
·        4 dkg parmezán
·        só, bors
·        olívaolaj
·        málnaecet
·        2 nagy maréknyi rukkolasaláta
 
 
Elkészítés:
 
1. Első lépésként, felteszek egy nagy fazék vizet forrni a tésztához.
2. A tojásokat felverem, sózom, bőségesen borsozom, majd belereszelem a sajtot és elkeverem.
3. A szarvasgombát egy zöldségszeletelővel (mandolinnal) hajszálvékony szeletekre vágom, és félreteszem.
4. A rukkolát megmosom, leszárítom, és egy keverőtálba teszem.
5. A fazékban felforrt vizet megsózom, beleszórom a tagliatelle tésztát, és „al dentére” főzöm (kb. 7 perc).
6. Közben egy nagyobb serpenyőbe annyi olajat öntök, amennyi ellepi az edény alját, beleszórom az apróra vágott fokhagymát, és közepes hőfokon melegíteni kezdem.
7. Mikor a fokhagyma kezd sülni, de még nem barnul, kikapcsolom alatta a tűzhelyet, majd rászedem az időközben megfőtt tésztát, és merek rá egy-két kanálnyit a főzővízből is.
8. Fakanállal jól elkeverem, ezután ráöntöm a tojást is, és azzal is elkeverem gyors mozdulatokkal, hogy a tojás ne csapódjon ki. Akkor jó, ha a tojás krémszerűen bevonja a tésztát, és nem szilárdul/sül meg.
9. Ezután jöhet bele a szarvasgomba, majd még egyszer jól elkeverem.
10. A rukkolalevelekre spriccelek egy kevés málnaecetet, őrölök rá egy kis sót (himalájait), és meglocsolom olívaolajjal. Kézzel óvatosan átforgatom, hogy minden levélre jusson az ecetes olajból.
 
 
Tálalás, tippek:
 
Egy maréknyi salátát szedek a tányérra, mellé szedem a tésztát is, így tálalom. A végén az egészet meghintem egy kis olívaolajjal, és egy kevés parmezánforgáccsal is díszíthetjük/ízesíthetjük még.
Azt mondanom sem kell, hogy ezt az ételt csak frissen elkészítve fogyasszuk, mert csak így érvényesülnek a különleges ízek.
Használjunk biotojást vagy szabadon tartott (tanyasi), kapirgálós tyúk tojását. Zongorázni lehet az ízbeli különbséget közöttük és az olcsó, „tömeggyártott” tojások között.
Elképesztő zamatok, pompás, krémes textúra, ropogós, friss saláta a markáns, borsos rukkolából. Ezekből adódik össze ez az étel…
A remek, Malatinszky-féle siklósi chardonnay ehhez az ételhez is ideális kísérő.
 
Elkészítési idő: 25 perc
Költségek: kb. 660 Ft/adag
Bor: 4990 Ft (siklósi Malatinszky Chardonnay Barrique ’06 – Vinotéka)
 
További recepteket az alábbi oldalon találsz:
 

147 komment

Címkék: gasztro vega recept tészta toma olasz ízek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pálcika 2009.04.11. 18:22:29

Szép napot!
most értem haza a melóból:((((
kezdem az itthoni melót:)))))
holnap is dolgozom:(((,de csak kettőig:)))))
helyesírásról a gondolataim:engem nem érdekel mások helyesírása(valószínűleg azért mert én magam sem írok jól,így nem veszem észre a hibákat,tehát nem ez alapján ítélem meg a másikat)sőt az enyém sem érdekel különösebben,
de örülök,hogy Nadine kijavít mielőtt nyilvános lenne egy posztom,mert más egy kommmentem(utálnám ha állandóan arra kellene figyelnem,hogy helyes-e amit írtam,pont azért mert nincs hozzá tehetségem és ezért számomra megerőltető agymunka az ami Nadinénak semmiség mert neki ez készség szintjén megy))és más egy poszt(utálnám,ha egy publikációmat nem nézné át egy hozzáértő,pont azért mert tisztában vagyok vele,hogy nem vagyok egy helyesen író)
szóval a Jó Isten nem áldott meg a helyesen írás tudományával,de cserébe kaptam tehetséget a főzéshez,a takarításhoz,a kertrendezéshez,jól vezetek,elismert szakember vagyok a szakmámban,szerencsés vagyok a családommal,szeretek szeretni és hiszem a jót,hát mit szomorkodjak egy kosza hiányosságon?????
ha rosszul írok hát ez van,(se időm,se tehetségem,se érzékem,se kedvem nincs már megtanulni)én már bele törődtem,légyszi törődjetek bele ti is:)))))))))))
és csoda aranyos az ünnepi képünk,főleg TIGRIS!(de hát ez nem csoda hisz mindig a tigris a legszebb legédibb és legcsodásabb:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.11. 19:11:58

@Pálcika: ... és ugrálni is a tigrisek tudnak a legjobban!:)

Pálcika 2009.04.11. 19:49:06

@Nadine: igen-igen:)))))))szeretünk ugrálni ha-hó:)))
kérsz helyzet jelentést(takarítási körkép:)????

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.11. 19:53:10

@Pálcika: Naná! Nálam rosszabbul nem állhatsz, mert én tegnap nagyjából rendbe tettem a kertet, és azt a sok levágott fűtörmeléket nagy-nagy egyetértésben behordtuk Stefivel a már nagyjából kitakarított házba. Ma viszont terasz rendberakása címén mindenfélét kihordtam a teraszról a kertbe és a garázs elé, úgyhogy jelentem: újra kupi van mindenhol, de a terasz szép tiszta!:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.11. 20:05:17

@Pálcika: Úgy értetted a helyzetjelentést, hogy jelentesz, ha végeztél? Nem leszek fent éjjel kettőig...;)

Pálcika 2009.04.11. 20:05:42

@Nadine: :D:D:D:D hát ez a Stefi:))))
én kezdem újra megtalálni önmagam:)lassan két hete hosszúzok így szinte semmit nem csináltam vagy készültem elő(nem volt kedvem se semmihez) ma viszont egyedül vagyok a házban (apci dolgozik,gyermek barátnőjénél)így extra lendületben haladok.kicsit füllentettem mert a kertet azért már rendbe vágtam(nem bírtam megállni ezért már minden kint van,virág-bútor-párnácskák-fűszernövények és a fű is levágva).a sonkát most főztem meg,a levéből holnap lesz töltöttkáposzta,és a többi főzést is holnap délutánra hagyom,az ablakokat és a függönyöket már megpucoltam minden helységben(imádom az illatát)a fenti részen a gyermek szobája készen, a mi hálószobánkban már csak felkell húznom az ágyneműt és az is kész,a lenti részt még csak most kezdem de szerintem hajnal egyre de legkésőbb kettőre készen leszek:)

Pálcika 2009.04.11. 20:06:43

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ honnan tudtad ez a kettőt???????????????

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.11. 20:18:35

@Pálcika: Nyitott könyv vagy előttem, Pálci!:)))

A Zone Europán nézem a Biblia történetét, és nem tudom, 1965-ben milyen stylistok dolgozhattak Hollywoodban, de Heródes királynak sikerült olyan frizurát összedobni, hogy minden fazonváltás nélkül átugorhatna táncikálni egyet az Életben maradni egyik betétdalára. Teljesen passzol.

Pálcika 2009.04.11. 20:23:32

@Nadine: most gyorsabb vagyok,jelentem a fenti rész kipipálva!nálam nem megy a tévé,félek lelassítana,de hiszek neked és Heródest oda képzelem az Életben maradni stáblistájához:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.11. 20:26:36

@Pálcika: Olyan fejpántja van new wave frizurával, hogy simán válthatná Travoltát!

Én ma már nem akarok gyorsulási versenyt rendezni, örülök, ha a hajtogatni való cuccokat elpakolom. Különben is minden macska szundikál a közelemben, így hogy legyen aktív az ember?

2009.04.11. 20:40:51

@Nadine: ugye hallottál már arról, hogy a rend a kisemberek mániája, a zseni átlát a káoszon...?
nálam mindig úgy lesz rend, hogy először oltári nagy kupit csinálok mindenhol, és utána haladok szépen sorban. és ez bevált. na. :D

egészen jól sikerült a kalácsom, ahhoz képest persze, hogy először sütöttem. finom a sonka is, csak abbahagyhatatlan.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.11. 20:49:28

@Jé: Igen, hallottam az elméletről. Nekem tetszik a rend, csak sosem érem el, a káosz nem tetszik, mert nehéz takarítani (is), de leginkább a Te taktikádat követem:)

Én azt sem tudom soha, hogy mikor kell a sonkát főzni. Mindegy, holnap fogom megtenni, de csak hétfőn eszem majd. Az nem megy, hogy halat is sütök, halászlevet is rittyentek, de még sonkát is egyek... Inkább sütök Cyan-féle sajtos stanglit, az mindig bevált:)

2009.04.11. 20:53:57

Én pár éve még azt sem tudtam, hogy húsvétkor sonkát kell enni, megboldogult anyósom világosított fel. Nem tiltakoztam a dolog ellen, mert ízlett. De a halálom, mikor megmondják, hogy mit kell enni. Karácsonykor halat vagy pulykát, szilveszterkor lencsét, húsvétkor meg bárányt. Néha fellázadok, és csakazértis mást csinálok, vagy máskor csinálom.

2009.04.11. 21:07:21

hehe :)
én most elmegyek, mert elfáradtam. egész nap jöttem-mentem, mint a vasaló. és még náthás is vagyok, szóval kijár nekem a pihenés.
Jó éjszakát!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.11. 21:08:47

Nekem az ünnep - legyen az karácsony, húsvét vagy bármi - a konyhában azt jelenti, hogy főzök valami finomat, amihez éppen hangulatom van. Nem nagyon ismerem a hagyományokat, nálunk otthon nagyon kevésféle kaját főztek a szüleim, ennek köszönhetően többnyire szakácskönyvből főzök, az otthon lévő alapanyagok szerint módosítva a receptet.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.11. 21:11:57

@Jé: Ma te vagy a harmadik, aki most dől ki. Meggyőződésem, hogy ez nem vírus, hanem "dolgozó nő/háziasszony/anya húsvétkor"-betegség. Tessék pihenni is!
Jó éjt, gyógyulj meg!:)

Zuzuka 2009.04.11. 21:20:33

@Jé: én szeretem a hagyományokat és azt, hogy minden családban egyedi módon öröklődnek. megvan a jelentése a fogyasztandó ételeknek is és szerintem szükség van rá, mert enélkül az ünnep is hétköznap lenne. persze lehet bármit enni... nem ellenőrzi senki:)
@Nadine: én tudok helyesen írni, de néha egyszerűen nem akarok:)
@Pálcika: itt mindíg rend van:)) ezért csak 4-5 órát gürcöltem, de Te jól bírod.
hurrááá! kész a tiramisú! áfonya helyett házi feketeszeder öntettel - remélem azért ehető lesz!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.11. 21:23:35

@Zuzuka: Te abból indulsz ki, hogy vannak hagyományaid. Nekem pl. nincsenek - így semmiféle kötődésem nincs különböző ételekhez.

A hivatásos bloggerek és újságírók helyesírásáról értekeztünk:)

Pálcika 2009.04.11. 21:25:04

@Jé: hát így kellett megtudnom,hogy nem vagyok zseni?????:((((((a kisember nem stimmel (170cm vagyok:)de a mániákus mintha rám illene:)))
szép álmokat neked,nyuszikásat!!!
@Nadine: én nagyon szeretem az ünnepeket,de leginkább azóta szeretem amióta nem ajándékozunk(csak a gyerekeknek egy iciri-picirit)inkább az együttlétről,a közös evészetről,beszélgetésről és a nagycsaládról,barátokról szól minden ünnepünk.mi mindig nagyon várjuk már a karácsonyt és a húsvétot is mert alig várjuk,hogy egy kicsit megpihenjünk és a napunk ne szóljon semmiről csak a nyugalomról.
ui:kész a nappali,indulok a konyhába.......

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.11. 21:26:44

@Pálcika: Nem akarok szomorúságot okozni, de Te nem egyedül "ünnepelsz".

Pálcika 2009.04.11. 21:28:28

@Zuzuka: sziaaaaa,küldhetnél tiramisut, túros változat?végül is mindegy milyen a feketeszedret is szeretem:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.11. 21:31:34

Most kezdődik az RTL-en a Napsütötte Toscana, csak úgy mondom, mert irtó helyes film szingliknek és családosoknak egyaránt...:)

Pálcika 2009.04.11. 21:32:41

@Nadine: igazad van!!!!
de te sem vagy egyedül,mi(és persze ebben benne van a TIGRIS is)itt vagyunk neked (is)

Pálcika 2009.04.11. 21:34:24

@Nadine: köszi már beis kapcsolom a tévét

Zuzuka 2009.04.11. 21:39:33

@Pálcika: Toma féle, az előző posztból. hát a tálat kinyalogattam:)
@Nadine: már nézem is:)
egyedül ünnepelni nem jó...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.11. 21:41:39

@Zuzuka: Na látod. Egyszer képzelj el egy karácsonyt csak állatok társaságában... De mondhatnék egyéb ünnepet is, jó néhányat.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.11. 22:30:37

El sem hiszem, hogy egy óra lement a filmből reklám nélkül:)

Pálcika 2009.04.11. 23:04:48

@Nadine: ez a film nagyon jó(én még nem láttam)de tudtam,hogy belassulok,mindig oda-oda kell néznem:)))most például muszáj innom egy kávét,és közben nézem a tévét:)

Halvány Görény 2009.04.11. 23:58:47

Hahó!
Boldog Húsvétot kívánok mindenkinek!
Egy kicsit tartottam Toma fekete humorától, hogy esetleg a címoldal első bejegyzése nyúlbordák pikán mártásban lesz, de szerencsére nem. :)

Pálcika 2009.04.12. 00:02:47

sejtettem,hogy nem lesz ennek a tévézésnek jó vége,most meg a pókert nézem, kábít mint a heroin......de ki fog felmosni?????

Halvány Görény 2009.04.12. 00:12:18

ha sokáig fenn vagy és tévézel, lesznek majd olyan tévéshopos ajánlatokban ketyerék, amik maguktól felmosnak. tehát a tanulság, hogy ha eddig tévéztél, most már ne állj meg félúton

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.04.12. 00:36:19

Szép éjszakát!

Itt, helybefaluba este hatkor volt feltámadás. Apukám hat óra tíz perckor könyékig matatott a főtt sonkában :) Még az oxigénpalack zsinórját is magán hagyta :) Szegénykém, szerintem senki nem várta így a feltámadást, mint Ő :D

@Pálcika: Mit csinálnak a családod tagjai, amíg Te körbetájfunozod a lakást?

@Halvány Görény: Boldog húsvétot Neked is. Ugye milyen finomlelkű lett Toma? :)

Pálcika 2009.04.12. 00:56:10

kikapcsolok mindent mert így nem haladok...
szép álmokat mindenkinek!

Pálcika 2009.04.12. 06:49:34

Szép reggelt!Húsvétot és Nyuszikát mindenkinek!!
a nyuszika hozott nekem két szép táskát(mit táskát?bőröndöt!)a szemem alá,simán elmehetnék pészáchot ülni húsvét helyett:)
@Halvány Görény: óóóó,bár este olvastalak volna,mindig is sejtettem,hogy mások másképp csinálják,de végre én is tudom a megfejtést:non-stop tévé:))))))))))))
@fiam: nem voltak itthon(de már igen)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 07:51:09

Jó reggelt! Szép húsvéti napot kívánok mindenkinek!

Nálam ma támad fel a sonka, ha minden igaz, hal is. Vicces méretű tojásaim vannak, kb. négy darab, valószínűleg egy izmos kolibri hozta világra őket.

@Pálcika: Ha legalább ünnep idején többet aludnál 5-6 óránál, csak kistáska lenne a szemed alatt:)

@Halvány Görény: Neked is boldogot! Meglocsolod Kálmánt a régi szép idők emlékére?

@fiam: Örülök, hogy Apukád ilyen jól van:)

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.04.12. 08:34:37

Jaj, Nadine, én pont, hogy borzasztóan nem bírom azt a filmet, mert annyira semmi köze nincs a könyvhöz, azt meg nagyon szeretem.

Volt egy(két)jó útikönyv, amik regényként voltak megírva, és ebből csináltak egy trendi filmecskét..
Aranyos lenne biztos, de annyira a megcsúfolása a szememben az eredetinek.. :(

Te olvastad a könyveket? És ha igen, mennyire tudsz elvonatkoztatni?

Ha nem olvastad, azonnal szerezd be őket, mert az tuti, hogy te imádnád!:)

Zuzuka 2009.04.12. 08:35:59

Napsugaras szép húsvét reggelt mindenkinek!

reggelire sonka, főtt tikmony, paprika és meleg sóskifli. ma itt lesz az ebéd, úgyhogy hozzá is látok.
a tiramisú isteni lett, ennek a szép ünnepnek éppen megfelelő! köszi Toma!:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 08:39:36

@nyuszómuszó: Nem olvastam, viszont nagyon szeretem Diane Lane-t, úgyhogy szeretem ezt a filmet. A lengyel csapat is igen vidám figurákból állt, én nagyon nevettem rajtuk.

@Zuzuka: Ha már reggelire nyomjátok a sonkát, meg azt a szerszám nevű valamit, főve, akkor hogy tudtok még ebédelni is?:)

Na, én is megyek főzőcskézni, mert majonézes krumplit szeretnék készíteni, az a halhoz is, sonkához is jó. Már ha lesz használható krumpli itthon:)

Zuzuka 2009.04.12. 09:06:58

@Nadine: simán:) van egy Úri szakáts-könyvem 1801-ből, abban a tojást hívják tikmony, vagy tyúk-monynak. a nyelvezete egy az egyben olyan, mint mikor én hülyéskedek a helyesírással - tehát mondhatni: régiesen írok:)))

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.04.12. 09:13:34

Nadine, ha bent jársz Pesten, én nagyon szívesen odaadom neked mindkét könyvet kölcsön!

Ezt nagyon komolyan mondom, mert azokat neked tényleg el kell olvasnod!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 09:20:29

@Zuzuka: Nekem a tokmány jutott eszembe erről:)

@nyuszómuszó: Tényleg szívesen elolvasnám mindkettőt, de ha annnnnnnyira nekem valók (tudom, hogy azok), megpróbálnék beruházni rájuk. Majd körülnézek a Vaterán/TeszVeszen is...:) Majd egyeztetünk, jó?

Eddig a kutya-macska etetésig jutottam, meg reggeliztem egy szendót. Hatékony(talan)ságom a csúcson.

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.04.12. 09:29:27

jó:)) Tutira nagyon neked valók.
Csak gondoltam, ha elolvasod, akkor mrá te is fogod tudni..

Jó nagy darab könyvek, az egyik sárga, a másik narancssárga.
A címük Napsütötte Toszkána és Édes élet T.-ban.

Igaziból nem az, hogy nagyon durván másról szól, mint a film (az alapkoncepció, az mondjuk teljesen más), csak annyira, de annyira más a hangulata, és pont az a jó, hogy egyedi, de elmagyarázni sajnos nem tudom. Végülis a könyvek egy napló és egy utikönyv keverékei.
Amúgy jó, ha kéznél vannak, mert telis tele vannak közbefirkantott tuti receptekkel, meg kertészkedési tippekkel, meg ilyen helyiektől ellesett mindenfélékkel.

De én nagyon régen vettem őket és már akkor sem voltak olcsók, jó vaskosak, szóval tényleg szívesen oda is adom, amíg nem szerzel egy sajátot..:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 10:06:13

@nyuszómuszó: Láttam őket könyvesbolt kirakatában, csak ínséges időkben nem kínzom magam azzal, hogy be is megyek:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 10:09:38

Most kezdődött vmelyik ismeretterjesztő csatornán egy film, talán "Az igazi Biblia" címmel, és bemondták az elején, hogy vigyázat, a műsor epilepsziás rohamot válthat ki. Ezt vajon hogy kell érteni? Olyan képek vannak benne, amiktől az epilepsziára hajlamosak rohamot kapnak (vannak ilyen számítógépes játékok is, amikben sok a hirtelen villanás, lövöldözés stb.), vagy hogy a vallásosak kapnak attól e. rohamot, amik a műsorban elhangzanak?

maybach 2009.04.12. 10:16:48

Jó napot, kellemes ünnepeket!
Jelentem a János vitéz a Nemzetiben teljesen nézhető.

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.04.12. 10:17:00

Simán el tudom képzelni, hogy véletlenül a rossz egyenszinkront keverték alá, vagyis a film tartalmazhat olyan elemeket, amelyek sértik egyesek vallásos meggyőződését stbstb.. helyett az epilepsziásat.. Még mehetett volna a harmadik, az orvosi képek csak erős idegzetűeknek..:P

maybach 2009.04.12. 10:40:27

Bővebben. Kicsit féltem a tulipános kárikittyomos, mindig dalra fakadós mesétől.
Viszont kisded korom óta emlékszem a "hozd vissza vissza őt..."-re.
Szóval tetszett. A vége nem a szokásos, de nem is olyan elszállt, mint amit hallottam.
A színészek meg ügyesek.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 11:31:27

@maybach: Mivel teljesen laikus vagyok: ez felnőtteknek szóló verzió volt?

maybach 2009.04.12. 11:34:21

13 éven felülieknek.
De, igen.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 11:48:57

Érdekes, sosem jutna eszemben János vitézt megnézni, amióta nagylány vagyok:)

maybach 2009.04.12. 11:59:20

Elhiszem. Én viszont sosem leszek nagylány. Igaz nem is az én ötletem volt.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 12:08:31

@maybach: :)

Ünnepélyesen kijelentem, hogy ezentúl már azokban a címkékben sem hiszek, amiket az élelmiszergyártók aggatnak a termékeikre.
Az Intersparban vett, Kapuvári Sonka márkájú, "hagyományosan füstölt és pácolt" termék, ami elvileg tarjából készült, most került elő a kuktából. Amikor beleszúrtam a húsvillát, pukkant egyet, és kettéesett. Már az is gyanús volt, hogy nincs füstölthús-illat a házban, de megkóstoltam a levét is, a húst is, és - sótlan, vízízű. Most ezek után hogy vegyek bármit is? Látszatra főtt sonkának néz ki, nem tudom, ehető lesz-e egyáltalán, ha kihűlt...:(((( Már csak az én busa barátomban bízom.

maybach 2009.04.12. 12:37:41

Az egész világ tele van, olyan, mintha, szinte, akár stb. termékekkel.
Elég vacak dolog, de mindig újabb trükk jön. Vagy olyan régi, hogy már elfelejtettük.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 12:46:36

Az a vicces, hogy most kihűlt egy kicsit, és így már határozottan jobban hasonlít az íze a főtt, füstölt tarjára - azért örülök, hogy nem kell kidobni -, de megeszem az összes kalapom, ha ez igazi füstölt hús. A leve megy is a kutyakajába, nem érdemes eltenni.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 12:50:50

@maybach: Minap vettem - először és utoljára - tescós tejszínhabsprayt. Hát az valami csuda. Teljesen tejszínhabnak tűnik, de az íze... Pedig állítólag még cukrozott is. Azt nem értem, hogy ha esetleg másnak sincs tejszínhabérzete, ha megkóstolta, és többé nem vesz, akkor mi lesz ezekkel a "mintha"-termékekkel? Vagy van olyan, aki rászokik?

maybach 2009.04.12. 13:03:35

Ha nem ittál igazi tejet, nem tudod milyen.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 13:16:16

@maybach: Látod, ez igaz. Mindig elfelejtem, hány éves vagyok. Én azért ismerhetem fel az igazi tejszínhabot, mert egész torokfájós gyerekkoromban azt kaptam fagyi helyett. A Maros utcai cukrászdába is mindig azért megyek be, mert ott még ilyen tejszínhabot tesznek a kávéba. Viszont az a néhány millió emberke, aki a nyolcvanas évek után született, talán még sosem kóstolt ilyet. Hm. Már értem.

Pálcika 2009.04.12. 13:18:21

@nyuszómuszó: én olvastam,az elsőt(napsütötte Toszkána)de nem nagyon ismertem rá,hogy ez a film a könyvből készült volna ,hiszen abban egy házaspárról van szó,stb..........állítólag van a sorozatnak(könyv) egy harmadik része is
@Zuzuka: elnem tudtam képzelni miért esztek húsvét reggelén a sonkához főtt-tyúkot(vagy taknyot,mint ahogy azt elsőre olvastam:)))))))
@Nadine: az én sonkám meglepően jó lett,ha gondolod gyere át eszegetni!:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 13:22:41

@Pálcika: :DDDD ez sem rossz asszociáció a főtt tyúkhúsra...:)))

Mindjárt kezdem sütni a halucimat, nem megyek sehová!:) Különben sem tudnék. Annyit enni sem:) Így is húzom az időt, mert ha én reggelizek, akkor még a három órai ebédszerűség is korainak tűnik.

Pálcika 2009.04.12. 13:28:42

@Nadine: én is megyek beveszem a konyhát(amikor ilyen gyönyörűen csillog-villog mégjobban szeretek benne főzőcskézni)de előbb igyunk egy kávét:))

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.04.12. 13:29:23

Hát igen, pálci, arra írtam, hogy a történet része nem nagyon más, csak az egész indulás, meg a keretsztori..
Szóval a filmben kiragadott jelenetek végülis szerepelnek a köynvben is, csak épp ugye teljesen más aspektus, ha azt vesszük, hogy van egy elhagyott nő, aki elmegy szingliként szívétlelkét gyógyítani (erre írtam, hogy ez kicsit olyan erőltessük rá ezt a sablont, mert ez a trendi), vagy, mint ami a könyvben van, hogy van egy nő, aki épp hogy a negyvenes-ötvenes éveire talált rá önmagára, és tudja mit akar, kiegyensúlyozott stb..
Persze ebből nem lehet teátrális hpiendet kihozni..:P

A harmadik részt még nem láttam..


Mi olyan szuper sonkát vettünk a piacon, hogy ihaj..

Nem zsíros, azt nem szeretjük, hanem ilyen igazi szuperfüstölt nagy darab sonka. úúúúúúú!
Nagyon finom. A felét megfőztem, amásik feléből sütögettem..

A mű husik is finomak amúgy, de az nagyon felháborító, hogy ráírják, ha egyszer nem az, az ember meg próbál adni rá, megveszi drágábban, aztán valami rosszabb minőséget kap..:(

Volt a malackarajon, hogy mire kell figyelni és milyen "sonka" tulajdonképpen miből is van.


Nagyon-nagyon szépek a virágaid Nadine! O.o

És a macsek is gyönyörűséges.
Mondanám, hogy a kutya is, mert az, gyönyörű a szeme, de kutyákkal csak a politikai korrektség kedvéért barátkozom.. :(

Pálcika 2009.04.12. 13:52:55

@nyuszómuszó: hát igen,ritka,hogy egy film vissza tudja hozni a könyv hangulatát(kivéve ha előbb megnézed a filmet és utána olvasod a könyvet)de ha már könyveknél és olaszországnál tartunk,hátha te tudsz segíteni nekem(vagy bárki:))egyszer egy könyv ajánlóban hallottam egy nekem tetsző könyvet de a címét nem sikerült megjegyeznem és azóta sem lelek rá a könyvre,vagy valakire aki ismeri a történetet.amit tudok a könyvről:olaszországban játszódik liguriában. egy angol testvérpár(leányok)vesz egy házacskát először nyaralónak aztán véglegesen oda költöznek,és a házhoz tartozik egy olajfa liget is, felújítják a házat a saját kényelmük szerint de a helyi emberek megszólják őket mert nem az ésszerűség hanem a kényelem számukra a fő szempont,szép lassan megismerkednek a helyi kultúrával-szokásokkal-ételekkel és feladatokkal.szóval ez is olyan útleíró-népszokást és tájat bemutató regényféleség.de mi lehet a címe???????és ki írta?????

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 13:57:29

@Pálcika: Most ittam!:)

@nyuszómuszó: Ő a nagykutyám, Lurkó. Már nagypapi korú eb, és ritkán fotózható, mert vagy elbújva alszik, vagy rohangál. Ez a másodperc örökre bevonul a történelembe:) A cicám, Pumi meg követett, folyton a lábamhoz hempergett, ahogy fotóztam, nem hagyhattam ki őt sem:)

Fiam, neked is elküldtem a képeket, de a citromail megint visszadémonozott:(

A haluci finom lesz, most kóstoltam meg az első sült darabkát, ami letört. Jó ez a kukoricadara panír. Ezentúl nem vacakolok a hagyományos panírozással.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.04.12. 14:09:02

jó reggelt!

bár nem sok közük van egymáshoz valóban, azért a könyv, és a film is egyformán jó a maga műfajában. teljesen felesleges egy filmen számonkérni a könyv hangulatát, mint ahogy a körtét sem hasonlítjuk az almához, más műfaj:)
én szeretem a filmet, is, főleg az erős képi hatások miatt. amikor a szülés utáni snittben, a pipacsszirmos jelenet után bevágták az a pipacsmezőt a háttérben azokkal a régi házakkal... az mindig szíven üt akárhányszor látom!!:)))
viszont annyira barbár dolognak tartom, azt ahogy az rtl hirtelen elvágja a filmek végét, kitépve a film hangulátóból. csak hogy pár másodperccel több reklámidejük legyen...:((

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 14:43:31

@Bombadil Toma: Az a pipacsos táj engem is megfogott, pedig nem vagyok oda a piros virágokért. De a filmben... csodaszép volt, én még nem is láttam ilyet soha.

Lehet, hogy a busa is sonkából van? Sütés végére mindnek leesett a lába.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.04.12. 15:33:00

@Nadine: bakker! egy tányérral evett mindenki, és annyira jól laktunk, hogy mozdulni sem tudtunk utána. ezek a búrok kemény fickók lehettek:)) egyébbként nagyon finom lett...

Pálcika 2009.04.12. 15:35:30

@Bombadil Toma: igazad van,a helyén kell kezelni a dolgokat!nekem is tetszett a film,bár amíg néztem eszembe sem jutott a könyv,furcsa a film és a könyv közti párhuzam,de nem kell hasonlítgatni és akkor mindkettő szerethető a maga műfajában.jó ez az elmélet:))))))
@nyuszómuszó: jessz-jessszzzz-jesz!!!!!tudtam,hogy valami szexes téma csak nem mertem mondani:))az ajánlóban ahol hallottam jó kritikát kapott,de itt a te linkeden elég gyenge minősítést adnak róla.te olvastad??vagy tudsz róla valamit??vegyem vagy ne vegyem??

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 15:43:36

@Bombadil Toma: Lesz belőle poszt is? Tényleg érdekelne... Arra is kíváncsi vagyok, hogy amikor főzöl vmi egzotikusat a barátoknak, akkor az mindig mindenkinek bejön?

Pálci, küldtem Neked mailt, ma már a másodikat!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.04.12. 15:43:54

@Pálcika: én is olvastam a linken az olvasói véleményt, de egy vélemény, még nem vélemény:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.04.12. 15:46:12

@Nadine: lesz poszt belőle! :) általában ízlik mindenkinek, most is ki lett törölve/tunkolva minden tányér:)

Pálcika 2009.04.12. 15:49:54

@Nadine: irulok-pirulok- és rohanok a levelesládámhoz(

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 15:56:07

@Bombadil Toma: Csak a fűszerezés miatt kérdezem, mert azért ritkaság, hogy pont mindenki szeresse ugyanazokat az ízeket, nem?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 16:01:20

@Pálcika: Nyugi, semmi extra, csak gondoltam, szólok:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.04.12. 16:08:38

@Nadine: a barátaim általában nyitottak az új, és szokatlan ízek iránt. de az a búr ragu nem volt annyira más. marhalábszárból készítettem, és talán a szegfűszeg, és a vörösáfonya lekvár az, ami kissé szokatlan lehet egy raguban...:))

Pálcika 2009.04.12. 16:11:08

@Nadine: már válaszoltam is csak kissé elvétettem a címzést és ezért a vaterától kaptam egy kedves levelet,miszerint, szerintük nem nekik akartam választ küldeni,igazuk volt:)))de ha nem szólnak észre sem veszem a rossz címzettet:))

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.04.12. 16:16:29

Nem, pálci, sosem hallottam róla, csak a gúgli jó barátom, és az alapján,a mit írtál róla, elsőre megtaláltam..:P

Hú, a szegfűszeggel illatával engem ki lehet üldözni a világból..

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.04.12. 16:18:37

De szerintem ne hallgass arra a kritikára, nem szimpatikus..:P

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.04.12. 16:23:15

@nyuszómuszó: :DDD ne úgy képzeld el ezt a ragut, hogy olyan mint a forraltbor. 5-6 szem kerül a két és fél kiló húshoz... a komplexitáshoz kell a szegfűszeg. bors, chili, szegfűszeg, babér, és kakukkfű ősszeségéből áll a fűszerezés.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 16:25:58

@Bombadil Toma: Nekem is van olyan lencseegytál-receptem, amiben egyszerre van füstölt hús, kolbász, darált hús, fokhagyma, hagyma, bors, mazsola, szegfűszeg - és rettenetesen finom!:)

Csak mondjuk, pl. én nem szeretem a curryt meg az ánizst. Ettől még nyitott vagyok sokféle kajára, de ha ebből a kettőből bármelyiket tartalmazza, tuti, hogy rosszul leszek tőle. És egy arab, indiai stb. kajában előfordulhat olyan karakteres íz, ami nem mindenkinek jön be.

@Pálcika: Vicces vagy!:DDD

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 16:27:56

Már-már majdnem kiejtettem a számon, hogy nem emlékszem, mikor volt a környékünkön ilyen csend, mint most, ki kéne menni szunyókálni egyet a kertbe, de ahogy erre gondoltam, előpattantak az óbudaiak, akik csak hétvégenként jönnek ki, és úgy érezték, húsvétvasárnap délutánja éppen megfelelő időpont egy kis fűnyírásra benzinmotoros dübörgővel. Marad a benti szundi, ha egyáltalán.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.04.12. 18:53:51

Szervusztok!

Jaaaajjj, sokkal jobb volt az imidzsváltásom előtt a dolgom!

Maybach: :)

Toma, tegnap én is a Toscanat néztem és Rád gondoltam, mondtam is Neoexnek, hogy itt fog festeni Toma :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 19:52:35

@fiam: Ha engem is visz, akkor kopaszon, mert annyit fogok dumálni neki, hogy kihullik a haja, mire odaérünk!:)

Pálcika 2009.04.12. 20:08:09

MAYBACH!!!!!!!!!!!
remélem nézed a mtv1-en Talmát!!élőben adják a versenyt:)))))))))))imádom,és nagyon drukkolok

Pálcika 2009.04.12. 20:13:08

@Nadine: :D:D:D ez nagyon jóó,tényleg sürgősen vennem kéne egyet(legalább):)))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.04.12. 20:35:15

VALAKI CSAVARJA KI A KEZEMBŐL A SÜTEMÉNYES TÁLCÁT!!!
bakker! ma még nem ettem semmi normális kaját...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 20:48:02

@Pálcika: Későn reagáltál, sztem már lejárt az aukció... De Apcihoz nagyon passzolt volna, ugye?:)

@Bombadil Toma: Én most teszteltem le az időközben megjavult sonkát, de ez akkor sem sonka, az tuti.
Most lemegyek sajtos rudat gyártani, mert a szemben lakó tizenéves kisbarátom jelezte, hogy holnap reggel beugrana locsolni. Csak engem (mert amúgy utálja), én meg csak neki leszek itthon (mert én is utálom).

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 20:49:22

@Pálcika: Sztem Maybach kézilabdázik a Viasaton.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 21:12:53

Pálci, én nem tudom hogy csinálod ezeket az esti házitündér-műszakokat, én alig élek. Még az is nehezemre esett, hogy felismerjem és értsem, mit mutat a mérleg. Milyen rúd lesz ebből, bakker!

maybach 2009.04.12. 21:30:34

Jó estét kívánok!
Nem láttam Talmát. Bevallom a tech. sportok nem érdekelnek. De Talmának persze drukkolok.
Nem találjátok ki, de focit néztem. Most meg focit nézek.

Pálcika 2009.04.12. 21:33:36

@Nadine: sajnos nem volt egy sikeres verseny,én mint nagy szakértő megállapítom,hogy Talmának gyenge a motorja:((
én mára már mindennel kész vagyok,ma időben lefekszem,és holnap szabadnap!!különben meg hajt a vérem és a rigolyám:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 22:01:09

@maybach: Maybach, valahogy nem lep meg:D

@Pálcika: Szép álmokat, aludj jól (és hosszan!), nekem is mindjárt kész a sajtos. Ha nem égetem oda csúnyán:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 22:23:55

Nem égettem oda, ennek örömére kikapcsolok. Szép álmokat mindenkinek!

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2009.04.13. 00:04:32

@maybach: A motorsport engem se érdekel, ennek ellenére Talmának én is szurkolok, ám töredelmesen be kell ismernem, hogy a tippmixen arra tettem, hogy nem lesz az első hatban.

maybach 2009.04.13. 10:27:34

Ráadásul annyira tetszik, hogy soron kívül m1-en motoros futamot adnak Talma miatt.
Ha már a viasatot említettétek. Ott egész csapat kézilabdázott.
süti beállítások módosítása