.jpg)
Ez a recept is egy improvizáció eredménye. Régi vesszőparipám, hogy a szarvasgomba a tojás mellett adja a legjobb formáját. Próbáltam már sokféle ételben, de ez mindig beigazolódik. Most éppen az az ötletem támadt, hogy mi lenne, ha a szarvasgombát összeházasítanám az egyik kedvenc tojásos tésztámmal, a carbonarával. Elárulom, az eredmény remek lett. Azért egy kicsit módosítottam a carbonara receptjén: kihagytam a sült pancettát (szalonnát), hogy leginkább a szarvasgomba íze domináljon.
Hozzávalók (2 személyre):
· 25 dkg tagliatelle tészta
· 2 db biotojás
· 2 gerezd fokhagyma
· szarvasgomba (egy dió nagyságúnak a fele)
· 4 dkg parmezán
· só, bors
· olívaolaj
· málnaecet
· 2 nagy maréknyi rukkolasaláta
Elkészítés:
1. Első lépésként, felteszek egy nagy fazék vizet forrni a tésztához.
2. A tojásokat felverem, sózom, bőségesen borsozom, majd belereszelem a sajtot és elkeverem.
3. A szarvasgombát egy zöldségszeletelővel (mandolinnal) hajszálvékony szeletekre vágom, és félreteszem.
4. A rukkolát megmosom, leszárítom, és egy keverőtálba teszem.
5. A fazékban felforrt vizet megsózom, beleszórom a tagliatelle tésztát, és „al dentére” főzöm (kb. 7 perc).
6. Közben egy nagyobb serpenyőbe annyi olajat öntök, amennyi ellepi az edény alját, beleszórom az apróra vágott fokhagymát, és közepes hőfokon melegíteni kezdem.
7. Mikor a fokhagyma kezd sülni, de még nem barnul, kikapcsolom alatta a tűzhelyet, majd rászedem az időközben megfőtt tésztát, és merek rá egy-két kanálnyit a főzővízből is.
8. Fakanállal jól elkeverem, ezután ráöntöm a tojást is, és azzal is elkeverem gyors mozdulatokkal, hogy a tojás ne csapódjon ki. Akkor jó, ha a tojás krémszerűen bevonja a tésztát, és nem szilárdul/sül meg.
9. Ezután jöhet bele a szarvasgomba, majd még egyszer jól elkeverem.
10. A rukkolalevelekre spriccelek egy kevés málnaecetet, őrölök rá egy kis sót (himalájait), és meglocsolom olívaolajjal. Kézzel óvatosan átforgatom, hogy minden levélre jusson az ecetes olajból.

Tálalás, tippek:
Egy maréknyi salátát szedek a tányérra, mellé szedem a tésztát is, így tálalom. A végén az egészet meghintem egy kis olívaolajjal, és egy kevés parmezánforgáccsal is díszíthetjük/ízesíthetjük még.
Azt mondanom sem kell, hogy ezt az ételt csak frissen elkészítve fogyasszuk, mert csak így érvényesülnek a különleges ízek.
Használjunk biotojást vagy szabadon tartott (tanyasi), kapirgálós tyúk tojását. Zongorázni lehet az ízbeli különbséget közöttük és az olcsó, „tömeggyártott” tojások között.
Elképesztő zamatok, pompás, krémes textúra, ropogós, friss saláta a markáns, borsos rukkolából. Ezekből adódik össze ez az étel…
A remek, Malatinszky-féle siklósi chardonnay ehhez az ételhez is ideális kísérő.
Elkészítési idő: 25 perc
Költségek: kb. 660 Ft/adag
Bor: 4990 Ft (siklósi Malatinszky Chardonnay Barrique ’06 – Vinotéka)
További recepteket az alábbi oldalon találsz:
Az utolsó 100 komment: