Csak így! Egy faék egyszerűségű étel, amit bárki könnyedén el tud készíteni. Amiért mégis posztot írok róla, mert a maga végtelen egyszerűségében elképesztően finom. Persze, ahhoz, hogy tényleg ilyen jól sikerüljön, fontos, hogy a legjobb minőségű alapanyagokat használjuk hozzá. Jelen esetben ez a kertből frissen szedett petrezselyem, a legjobb minőségű extraszűz olívaolajam, és egy tömb pompás svájci gruyère sajt…
Hozzávalók:
- 500 g spagettitészta (valamilyen olasz, mondjuk, Barilla)
- 12 dkg svájci gruyère sajt
- egy csokor friss petrezselyem
- 1 dl extraszűz olívaolaj
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1-2 tk. csípőspaprika-krém (Erős Pista)
- só, bors
Elkészítés:
1. Először is felteszek egy nagyobb edénybe vizet forralni, majd amikor lobogva forr, megsózom, és beledobom a tésztát. „Al dentére” főzöm, vagyis fél perccel kevesebb ideig főzöm, mint amennyi a dobozára van írva.
2. A megfőtt tésztát leszűröm, majd gyorsan visszadobom a lábosba, takarékra kapcsolom alatta a tűzhelyet, és meglocsolom a tésztát az olívaolajjal.
3. Hozzáadom a paprikakrémet, ráreszelem a fokhagymát, sózom, borsozom, és megszórom az apróra vágott petrezselyemmel, gyorsan elkeverem, majd forrón, az előmelegített (sütőben 60 fokon) tányérokra szedem.
4. A sajtot a tészta tetejére reszelem frissen, és még egy kevés olívaolajjal meghintem.
Tálalás, tippek:
Tálaláskor még egy kevés petrezselymet szórok a tetejére díszítésként, és azonnal tálalom.
Ezt a tésztát csak frissen elkészítve fogyasszuk!
Svájci gruyère helyett, vehetünk franciát is, bár annak nem annyira karakteres az íze. De reszelhetünk rá érlelt cheddart vagy old amsterdam és edami sajt keverékét is, de mindenképpen valami prémium minőségű, és jól olvadó sajtot használjunk (a sajtokról itt olvashatsz). A trappista, meg a többi hasonló „sajtnak látszó tárgyat” felejtsük el, azokból soha nem lesz igazi sajtos tésztánk…
Ez egy elképesztően ízletes, enyhén csípős, a fokhagymától aromás tészta, friss, üde petrezselyemízzel és finom, karakteres zamatú sajttal feldobva…
Egy palack csopaki olaszrizlinget bontsunk mellé.
Elkészítési idő: 25 perc
Költségek: kb. 400 Ft/adag
Bor: 1980 Ft; csopaki olaszrizling (Tamás ’05) – Vinotéka
További recepteket itt találsz!
Az utolsó 100 komment: