
Megint nem tudtam ellenállni a Lidl zöldségespultjánál, a friss, feszes húsú olasz padlizsánoknak. Ott álltak hegyekben a padlizsánosládák és kellették magukat. Még nem tudtam mit is csinálok belőlük (bár felsejlett bennem egy újabb adag „melazene alla parmigiana” készítése), azért vettem kb. másfél kilót. Hazafelé vezetve gondoltam ki, hogy valamiképpen a hűtőmben várakozó, finom, görög fetával fogom összehozni. Ez lett belőle...
Hozzávalók:
. 4 darab közepes padlizsán (kb. 0,9-1 kg)
. 15 dkg görög feta sajt
. 15 dkg gruyère vagy edami sajt
. 1 dl görög joghurt (v. tejföl)
. 1 doboz olasz paradicsomkonzerv (egész, hámozott)
. 1 kis fej lilahagyma
. 1-2 gerezd fokhagyma
. 1 ek. apróra vágott friss oregáno
. 1 tk. apróra vágott friss rozmaring
. fél csésze apróra vágott friss bazsalikom
. só, bors,
. olívaolaj
. napraforgóolaj
. balzsamecet
. vörösbor
Elkészítés:
1. Először a paradicsommártással kezdem, egy nagyobb serpenyőben vagy wokban 2 evőkanálnyi olívaolajat hevítek.
2. Az apróra vágott hagymát és a rozmaringot beleszórom, és üvegesre pirítom, majd felöntöm egy deci vörösborral.
3. Mikor a folyadék nagy része elforr, hozzáadom a nagyjából feldarabolt paradicsomot, az oregánót, és belereszelem a fokhagymát.
4. Sózom, borsozom, egy csipetnyi cukrot szórok bele, egy ek. balzsamecetet löttyintek rá. és közepesnél alacsonyabb fokozaton (kerámialap:5/9), fél órán át főzöm.
5. Ezután beleszórom a bazsalikomot, elkeverem, és lehúzom a tűzhelyről. Ha kell, egy botmixerrel lazán átfutok rajta, hogy kicsit simább legyen a szósz (de azért ne teljesen). Felhasználásig félreteszem.
.jpg)
6. Nekilátok a padlizsánnak. A megmosott padlizsánokat hosszanti irányban, ujjnyi vastag szeletekre vágom, majd felkockázom. Lesózom és átforgatom.
7. Egy nagy serpenyőben 2-2 ek. olívaolajat és napraforgóolajat forrósítok, a legnagyobb fokozaton, és több adagban kisütöm a padlizsánkockákat (közben folyamatosan pótolom az olajat, mert a padlizsán felszívja).
8. Papírtörlővel bélelt tálba teszem, míg felhasználom.
.jpg)
9. Összeállítom az ételt. Egy kisebb sütőtál (26 x 18 cm) aljára öntök a paradicsomszószból.
10. Egy réteg sült padlizsánkockával beborítom, majd rámorzsolom a feta sajtot.
11. A fetarétegre egy újabb réteg paradicsomot kanalazok, amit megint beborítok egy sor padlizsánnal.
12. A tetejére ráreszelem az edami sajtot, pár kanálnyi sűrű görög joghurtot (lehet tejföl is) csepegtetek.
13. A 190-200 fokra előmelegített sütőbe teszem, az alsó polcra, 25-30 percre, míg a sajt meg nem pirul a tetején.
.jpg)
Tippek, tálalás:
Tálaláskor meglocsolom egy kevés joghurttal, díszítem egy kevés bazsalikomlevéllel és frissen sütött piadénát (v. pitát) adok mellé.
A rakott padlizsán újramelegítve is finom, két-három napig is eltartható a hűtőben, de akár le is fagyasztható adagonként.
A fenséges, krémesre sült padlizsán, a finom zöldfűszeres paradicsomszósz, és közte az olvadt fetasajt-réteg együtt adja ennek a pompás ételnek a remek íz-összhatását...
Könnyű, alacsony tannintartalommal bíró, fűszeres kadarkát ajánlok ehhez az ételhez, Villány vagy Szekszárd egyik pincészetéből.
Elkészítési idő: 1 óra 15 perc
Költségek: kb. 450 Ft/adag
Bor: kb. 1200 Ft – 3000 Ft.
Az utolsó 100 komment: