
Könnyű, de azért kiadós saláta, ami a nyári melegben (itt most éppen 30 fok) pont megfelelő, egy kora esti vacsorára.
Tulajdonképpen abból készült, amit hirtelen felleltem otthon. A rukola és a snidling a kertemben nő, jóféle házi „kapirgálós” tojás, a saltimbocca készítésekor megmaradt pármai sonka, és egy kis doboz „datolya-koktélparadicsom” volt a zsákmány, ebből állt össze a salátám.
Hozzávalók (2 személyre):
- 4 maréknyi friss rukolalevél
- 2 szelet pármai sonka
- 8-10 szem koktélparadicsom
- só
az öntethez:
- 2 ek. fehér balzsamecet
- 2 ek. víz
- 6 ek. olívaolaj
- 1 ek. apróra vágott friss snidling
- só, bors
Elkészítés:
1. Először az öntetet készítem el, hogy addig is összeérjenek az ízek. Egy csavaros tetejű üvegbe öntöm a hozzávalókat, egy csipet sóval és borssal együtt. Jól összerázom, hogy elvegyüljenek az összetevők.
2. A tojásokat felverem, sózom, 2-3 evőkanál vizet öntök bele, és újra felverem.
3. Vastag falú palacsintasütőt veszek elő, megolajozom és felhevítem. A forró serpenyőbe öntöm a tojás felét, egyenletesen szétfolyatom/eloszlatom, és mintha csak palacsintát sütnék, mindkét oldalát megsütöm.
4. A „tojáslepényeket” feltekerem, mint a palacsintát, majd késsel felszeletelem a hengereket, így egy halom papardelleszerű tojásmetéltet kapok.
5. A paradicsomokat is felvágom, és nekilátok a saláta összeállításának.
.jpg)
Tálalás, tippek:
A rukolaleveleket és a paradicsomot összekeverem, megöntözöm egy kevés öntettel, és egy tányérba halmozom. A tetejét megrakom a tojásmetélttel, tépkedek rá pármai sonkát, és pirítóssal (elhagyható) tálalom. Parmezánforgács vagy fetadarabok is jól passzolnak ehhez a salátához, de a felvert tojásba is keverhetünk egy kevés reszelt parmezánt a sütés előtt. (Sajnos ezek csak most jutottak eszembe, miközben ezt a posztot írom, ezért nem tettem bele, pedig volt otthon mindkettő:))
Az ízeket most nem részletezném. Rukola, friss tojás és sonka. Magáért beszél!
Bármilyen friss, üde bor megy hozzá, például zöldveltelini vagy sauvignon blanc, de akár még egy könnyed vörös is, mondjuk, kadarka.
Elkészítés: 30 perc
Költségek: kb. 370 Ft/adag
Az utolsó 100 komment: