Már megint a Lidlben zsákmányoltam valami ritkaságot. És ez a ciprusi halumi sajt. A halumi a fetához hasonló, juh- és kecsketej keverékéből készült, de annál keményebb, rugalmasabb, sós sajtféleség, ami ideális a grillezéshez. Szépen pirul a grillrácson vagy a serpenyőben, de nem olvad olyan könnyen, nem folyik szét.
A grillezett sajt pedig hozza magával a salátát. Találtam otthon koktélparadicsomot, a kertben meg van újhagyma, rukkola és bazsalikom. Ennél több nem is kell egy jó salátához...
hozzávalók (2 személyre):
- 20 dkg halumi sajt
- két nagy marék rukkolalevél
- fél csokor bazsalikom
- 8-10 szem koktélparadicsom
- 2-3 szál újhagyma
- só, bors
- málnaecet (lehet citromlé is)
- olívaolaj
- baguette vagy ciabatta a pirítóshoz
Elkészítés:
1. Egy keverőtálba dobálom a felnegyedelt koktélparadicsomokat, megsózom, és kézzel egy kicsit átkeverem, eközben kissé megnyomkodom, hogy a paradicsom leve kifolyjon. Félreteszem, hogy a só még több levet kioldjon. Ez lesz az öntet alapja.
2. A rukkola- és bazsalikomleveleket megmosom, a hagymákat megpucolom, és vékonyan felkarikázom
3. Közben egy teflonserpenyőben, szárazon megpirítom a ciabattaszeleteket.
4. A halumit felvágom négy egyforma vastag szeletre, egy serpenyőt felforrósítok közepesnél erősebb fokozaton (kerámialap 7/9), egy kevés olívaolajjal bekenem a sajtszeleteket, és a forró serpenyőben mindkét oldalukat aranybarnára pirítom.
5. Közben gyorsan összeállítom a salátát. A paradicsomból kifolyó léhez öntök 1 ek. málnaecetet (v. citromlét), 3 ek. olívaolajat, elkeverem, beletépkedem a leveleket, és rászórom a hagymát, majd az egészet összekeverem.
6. Kiporciózom a salátát, majd a közben készre sült sajttal együtt tálalom.
Tálalás tippek:
A sajtot és a salátát a keverőtál alján összegyűlt lével/öntettel körbelocsolom, és a pirítóssal tálalom.
Figyeljünk oda, hogy a sütés után azonnal tálaljuk a halumit, mert ha kihűl, visszakeményedik, és gumiszerűen rugalmas lesz.
A saláta sózásánál vegyük figyelembe, hogy a halumi sajt nagyon sós.
Mindezeket betartva, remek ételt varázsolhatunk az asztalra pár perc alatt. A sajt karakteres sós íze, pompásan passzol a salátához. Elég laktató is ahhoz, hogy akár önálló fogásként, könnyű vacsoraként tálaljuk...
Én görög retsinát ittam mellé, de bármilyen testesebb száraz fehérbor, sőt, még egy félszáraz olaszrizling is megfelelő kísérője lehet.
Elkészítési idő: 25 perc
Költségek: kb. 750 Ft/adag
Bor: retsina, 0,5 l 499 Ft - Lidl
Az utolsó 100 komment: