Még mindig volt a hűtőben egy kevés marhahús, amit már több mint egy hete érlelek házilag.
Amikor megvettem, megtisztítottam a hártyáktól, inaktól. Szárazra dörzsöltem, majd lazán beletekertem egy réteg zsírpapírba és a hűtő középső, üres polcára tettem, ahol jól szellőzik. A hőfokot beállítottam (Zanussi: 2,5/5) közepesre és naponta egyszer megfordítottam. 7-9 napig lehet így érlelni. Előfordulhat, hogy a külső része kiszárad kissé, kérgesedik, de ez nem befolyásolja az ízét, és akár le is lehet vágni, bár én nem szoktam. A hús ezalatt besötétedik, de nem kell félni, nem romlik meg, semmi „szaga” nem lesz, csak elveszti víztartalma egy részét, így az íze koncentrálódik és enzimek szabadulnak fel, amitől a hús sütéskor porhanyósabb marad.
Egy hét után vágtam belőle az első szeleteket, mostanra már csak egy félkilós kis darab maradt...
Hozzávalók (/fő):
. 25 dkg marhahús (lehetőleg érlelt hátszín v. rostélyos)
. 2 db vajretek
. 1 bébicukkini
. 1 szál újhagyma
. 1 gerezd fokhagyma
. 1 ek. apróra vágott friss menta
. 3-4 ek. görög joghurt
. 1 rozmaringág
. só-bors
. 1 fürt koktélparadicsom
. olívaolaj
. 2 db hamburgerzsemle (házi)
Elkészítés:
1. A vajretket és a cukkinit zöldséghámozóval vékony lapokra szelem. Az újhagymát vékonyan felcsíkozom, majd mindet egy keverőtálba teszem és megsózom.
2. A joghurtba belereszelem a fokhagyma felét és belekeverem a mentát. Ráöntöm a zöldségekre, megborsozom, alaposan átkeverem, majd félreteszem, hogy az ízek összeérjenek.
3. A koktélparadicsom-fürtöket egy kis tepsibe rakom, meglocsolom olívaolajjal, azután a 200 fokra előmelegített sütőbe teszem 6-7 percre.
4. A zsemléket félbevágom, és a vágott felüket egy száraz serpenyőben megpirítom.
5. A serpenyőben ghít forrósítok, mellédobom a rozmaringágat és a maradék fél fokhagymagerezdet.
6. A 2 cm vastag szeletekre vágott húst a serpenyőbe teszem, és 2-3 perc (medium rare) alatt megsütöm, miközben többször megfordítom.
7. Vágódeszkán, letakarva 5-7 percig pihentetem, azután vékony szeletekre/csíkokra vágom a húst.
.jpg)
A zsemlére szedek egy keveset a joghurtos salátából, majd megpakolom a hússzeletekkel. Mellé tálalok még a salátából és a grillezett koktélparadicsomból...
A szaftos, puha hús és a hűs joghurtos, roppanós friss/ress zöldségek remekül összeillenek, ehhez jön még az édesre sült koktélparadicsom...
Egy pohár testesebb vöröset ajánlok mellé. Én a Sangiovese di Romagnát próbáltam ki, és bevált.
Elkészítési idő: 35 perc
Költségek: kb. 690 Ft/adag
Bor: 1390 Ft
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.20. 08:31:37
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.08.20. 08:44:02
Toma, Te teljesen új értelmezést adsz a szendvicsnek. Az én kedvencem: zsemle vajjal :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.20. 08:51:20
Jé 2009.08.20. 09:16:37
nem tudom, hogy tetszik-e nekem ez a dolog. az én érlelésemmel tuti magától jönne ki a hús a hűtőből... :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.20. 09:30:11
Jé 2009.08.20. 09:49:19
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.20. 09:57:19
Ellenben megkezdem a munka ünneplését némi lecsóelrakással (csak a mélyhűtőbe). Éppen tegnap volt Gordon Ramsay azon kiakadva, hogy az adott lúzer séf minden friss alapanyagot azonnal feldarabol és lefagyaszt. Nos, kérem, én is ezt csinálom, ahányszor valamihez olcsón jutok. Egy csóró nyúl így gazdálkodik:)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.20. 11:48:14
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.08.20. 14:03:03
@Nadine: de te legalább nem adod méregdrágán a főztödet azzal, hogy frissen készül alapanyagokból van:)))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.20. 14:08:32
Egyébként nálam kizárólag praktikussági/anyagi okai vannak a műveletnek, nem áltatom magam azzal, hogy ez pont olyan, mint a friss. De ha télen is akarok finom főzelékeket, zöldségeket enni, akkor kénytelen vagyok nyáron beraktározni.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.08.20. 14:16:30
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.20. 14:37:43
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.20. 17:56:32
Jé 2009.08.20. 20:04:44
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.20. 20:21:39
Én ettem a saját főztömből (nem mondom meg, mi, mert kikapok Tomától, hogy melegítve eszem ilyesmit, pedig még holnap is nagy élvezettel fogom befalni), majd ettem tiramisufagyit, és amikor úgy éreztem, hogy kész, vége, most lefordulok a székről, akkor beállított a szomszéd kislány egy tányér frissen rántott cukkinivel, ami ugye, melegen jó:))) Most gülü szemem van, vagy gülü szemem van?
Jé 2009.08.20. 20:42:58
én viszont vettem szép nagy szemű, mézédes szőlőt, azt is elég nehéz abbahagyni.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.20. 20:44:30
Jé 2009.08.20. 20:50:26
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.08.20. 21:07:10
Ami nekem nagy bajom, hogy ha steaket sütök, az csak 80%ban lesz jó, a maradék esetben pedig kemény, rágós..
És nem tudom, miért, az alapanyagban nincs különbsé, így viszont elég lutri, pl vendégeknek nem merem beváűllalni, mert mi van, ha ehetetlen lesz.. De még magunknál is mindig gond, mert azért, ha az ember ráizgul egy jó steakre, és kap egy elcseszettet, az nagyon-nagy csalódás tud lenni..:(
Jé 2009.08.20. 21:19:58
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.20. 21:28:37
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.20. 21:39:26
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.20. 22:30:19
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.08.21. 07:10:44
@Nadine: Én speciel Apukám mellett üldögéltem. Ha jól sejtem, ma is ott fogok. Jelentkezem, amint tudok. Igazolt a távollétem, ugye?
Szép napot!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.21. 09:28:20
@fiam: Hát persze, jobbulást kívánok Nektek.
Jének meg további kellemes pancsikolást.
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.08.21. 09:55:43
1. Hetente csak egyszer takarítunk nála.
2. Nem volt ereje leáztatni két pohárról a címkét.
3. Nem akar megvakulni.
Mindegyik pontra vázoltam a megoldást. Nem volt elég. Riadóztattam öcséméket, akik lazán közölték vele, hogy ha nem eszik, nem iszik, akkor kórházba kerül és mivel van protekciónk, ezért minden megfelelő kezelést megkap feltehetőleg, ami nem lesz nagyon kellemes, viszont hosszantartó.
Erre aludt egyet és, mire reggel átmentem, már rendelte a reggelijét, kávéját, borotválkozott, fogat mosott, kiült a teraszra újságot olvasni és azt mondta: - Erősen jól vagyok.
Kész. Végem van.
Most megyek, főzök egy mázsa húsból pörköltet, mert a gyerekek lapozzák az egyik helyiséget náluk, néhány szagemberrel. Csak, hogy élvezzem a napot valamelyest...
Amúgy tök jó minden.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.21. 09:59:26
Hogy lehet lapozni egy helyiséget? Papírházat építenek?
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.08.21. 10:27:19
néha még a férjem is hisztis és ugyanezt akarja..
magammal mikor fogok foglalkozni, azt tudnám..
fiam, tanácskoznunk kéne..
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.21. 11:36:12
Mondanám, hogy osztódjatok, de már mindketten osztódtatok:)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.21. 12:22:04
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.08.21. 12:59:07
Lapozni meg úgy lehet, hogy lapokat (járólapokat) tesznek le :D
@nyuszómuszó: A hiszti egy alig három hónaposnál normális. Apukám 983 hónapos!!!
De tanácskoznunk azért jó lenne. Annyit mondhatok, Apu az anyatejet nem issza, a tehenét sem 1947 óta.
Nem tudok kommentelni Benedeknél, vajh' miért?
Jé 2009.08.21. 12:59:40
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.21. 13:02:55
Egyébként az én nénimnek is egyedül a kórház emlegetése hozta meg az étvágyát... Igaz, ő már nagyon beteg volt, nem hisztiből nem akart enni. Csak éhgyomorra nem szedhette be azt a sok gyógyszert, és naponta háromszor kellett térden állva könyörögni neki, hogy legalább egy-két falatot gyűrjön le.
@Jé: Ilyen lepkét én is ezer éve nem láttam, pedig Stefivel szoktunk járni a patakpartra, ahol mezők is vannak, meg erdei virágok, de mondom, kb. 35 éve az első, amit a saját szememmel látok. Kár, hogy szokás szerint lemerültek az átkozott akkuk a fényképezőgépemben, de hátha jár még felém...
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.21. 13:13:31
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.08.21. 13:16:13
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.21. 13:16:54
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.08.21. 13:21:00
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.21. 13:38:12
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.08.21. 14:03:10
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.21. 14:09:46
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.08.21. 14:38:49
De, ő kicsit többet is, mint kéne. Csak hazaért a melóból.
A lapozók is jól bepakoltak, sikerem volt, kár tagadni :)
Sőt, még én is ettem, igaz, kicsivel több főtt krumplit, mint húst, de már ez is haladás. És már nem is rettegek annyira :)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.08.21. 15:00:08
ez csak úgy eszembe jutott... :)
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.08.21. 15:04:04
Igen, és hiába lovagolunk szanaszét, a Halál úgyis azt mondja: - Már vártalak!
Sajna nálam az ész érvek nem mindig hatnak...
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.21. 16:47:08
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.08.21. 20:42:59
Igaza van Tomának, kár ettől rettegni.
Persze attól mégis...
No de beszéljünk vidámabb témákról.
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.08.21. 21:25:13
majd cseszegetem;P
maybach 2009.08.21. 21:30:35
Röviden.
A Balaton még mindig a világon az egyik legjobb hely.
Zamárdi különösen.
Fehérváron tegnap a legjobb hazai fagyit ettük. Még tűnődöm. De, hogy pazar az biztos.
A tűzijáték is jó volt. Nem olyan fókatelep, mint Pesten. Ma meg jót fürödtünk Buksival a Dunában. Majd a szokásos foci, csak csütörtök helyett ma.
A Kaszás meg izguljon a saját ütemterve miatt. Én le...m.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.21. 21:40:42
@maybach: Én csak a tévén keresztül láttam a tűzijátékot, de olyan szépnek találtam, hogy hosszú évek óta először gondoltam azt, talán érdemes érte kibírni némi tülekedést.
Ezt a buksis fürdést megnézném:))) Vajon ki nyel több vizet kettőtök közül?
maybach 2009.08.21. 21:51:26
Bár én odamegyek, ha hívnak. Ő nem mindig.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.21. 21:58:33
maybach 2009.08.21. 22:07:00
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.21. 22:09:22
maybach 2009.08.21. 22:15:32
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.21. 22:18:25
maybach 2009.08.21. 22:21:03
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.21. 22:21:33
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.21. 22:22:12
maybach 2009.08.21. 22:25:26
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.21. 22:34:44
maybach 2009.08.21. 22:37:16
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.21. 22:39:00
maybach 2009.08.21. 22:41:31
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.21. 22:43:26
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.21. 22:48:23
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.08.21. 23:11:57
@maybach: Szép nyaratok van :)
@Nadine: Valahogy ki kéne operálni belőlem az aggódógént.
Szép álmokat!