.jpg)
Itt a spárgaszezon! Már két hete nyomatom, de csak most került sor arra, hogy meg is írjam őket.
A kétféle spárgából én a zöldet részesítem előnyben, az számomra sokoldalúbban felhasználható. A fehér spárgából többnyire krémlevest szoktam csinálni, vagy megpárolva, hollandi mártással eszem. A zöld spárga akár nyersen is finom, salátákba is érdemes belekeverni párat, friss, üde íze nagyon fel tudja dobni...
Az első, amit spárgából készítettem idén, egy egyszerű, gyors étel, némileg megbolondítva. Mivel aznap, mikor a spárgát vettem, kedvenc holland sajtosomnál kaptam finom, lágy, olasz Stilfer sajtot, így az sem maradhatott ki a dologból, és egy remek sajtmártást rittyentettem belőle a spárga mellé.
Hozzávalók /fő:
. 10-12 szál ceruza vastagságú, friss zöld spárga
. 4 vékony szelet angolszalonna
. 2 szál újhagyma
. 5 dkg Stilfer sajt (vagy svájci Gruyére)
. 1 dl cider (almabor)
. vaj
1. A spárgát megmosom, a az egyik kezemmel megfogom középen, a másikban a vastagabbik végén és meghajlítom, míg el nem törik. Ez a legbiztosabb módja, hogy megszabaduljunk a fás részétől, mert pont a megfelelő helyen törik.
2. A spárgát két kötegben összefogom, csomónként kész szelet angolszalonnával körbetekerem és egy sütőlapra teszem.
3. Egy forralóedényben vajat forrósítok, az újhagyma zöld részét levágom és apróra metélem (a fehér részét se dobjuk ki, meggrillezhetjük a spárga mellett), majd beleszórom a forró vajba.
4. Pár pillanatig pirítom, ezután felöntöm az almaborral és forralom, míg az alkohol el nem párolog belőle.
5. Lejjebb kapcsolom a tűzhelyet közepesre, beledobálom a felkockázott sajtot és melegítem, míg el nem olvad.
6. Lehúzom a tűzhelyről, beledobok pár kis kocka hideg vajat, és az edényt mozgatva megvárom, míg beleolvad a sajtba. Melegen tartva félreteszem.
7. A spárgát kicsit meghintem olívaolajjal, és a sütőbe tolom a felső polcra. A sütőt grillfokozatra kapcsolom, teljes hőfokon 8-9 percig grillezem.

A tányérba öntök a sajtszószból, hogy befedje az alját, és erre helyezem a két, szalonnába csomagolt spárgacsokrot. Magában így, vagy vajban sült croutonnal is tálalhatjuk.
Tipp: sajtszósz helyett készíthetünk hozzá buggyantott tojást, vagy sima olvasztott vajjal is meglocsolhatjuk.
Előételként vagy vacsoraként is kínálhatjuk.
A sült szalonna zamata és a spárga üde íze remekül passzol egymáshoz, amit remekül egészít ki a sajtmártás.
Friss üde, száraz sauvignon blanc-t igyunk mellé.
Elkészítési idő: 30 perc
Költségek: kb. 700 Ft/adag
Bor: 1200-3000 Ft
Az utolsó 100 komment: