Sült lazac vajban sült édesköménnyel
Ez most egy kicsit hosszú lesz, de nem akartam szétaprózni, jó helyen lesznek így együtt, jöjjön a 3in1 poszt!
Mint már említettem az előző posztomban a halas pultnál megállva remek friss halakat sikerült vennem, köztük egy lazacfilé vastagabbik részéből vágattam magamnak egy félkilós darabot. És ha már lazacot vettem, szinte magától értetődően vettem mellé édesköményt is, mivel ez a két alapanyag az én agyamban mindig együtt szerepel.
Otthon aztán elővettem a lazacfilét, az ujjammal végigsimítottam a húsát, hogy érezzem a szálkák helyzetét, majd elővettem kis csőrös fogómat és kihuzigáltam mindet belőle. Ezután kimetszettem belőle egy szép vastag harmincdekás sütnivaló darabot, a többit félretettem egy másik recepthez...
Hozzávalók (2 személyre):
. 30 dkg lazacfilé
. 2 db. édeskömény (50 dkg.)
. 3 dkg. vaj
. olívaolaj
. ½ dl. száraz sherry
. só, bors
. joghurt és zöldsaláta a tálaláshoz
Elkészítése:
1. Az édeskömény szárait levágom, majd a külső leveleitől is megszabadítom.
2. Ezután fél centi vastag szeletekre vágom, megsózom és borsozom, meglocsolom egy kanálnyi olívaolajjal, megszórom az édeskömény apróra vágott leveleivel és az egészet átforgatva egy sütőtálba teszem, majd száraz sherry-vel meglocsolom.
3. A tetejére rakosgatom a vékony szeletekre vágott vajat, egy sütőpapírt összegyűrök, vízbe áztatok, majd ezzel letakarva a sütőtálat a 220 fokos sütőbe teszem 30-40 percre. Mikor kész, melegen tartva félreteszem...
4. A szálkamentesített lazac darabot két egyforma darabra vágom, sózom borsozom minden oldalát.
5. Egy serpenyőben olívaolajat forrósítok, és a lazacszeleteket a bőrös felükkel lefelé sütni kezdem kb. 1,5-2 percig, míg a lazac húsa oldalt a feléig kifehéredik és a bőre ropogósra sül.
6. Ezután minden oldalán még sütöm fél-fél percig, miközben pár csepp citromlevet is csepegtetek rá, azután serpenyőstől a 180 fokos sütőbe teszem 3-4 percre a szelet vastagságától függően.

Tálaláskor a lazac és az édeskömény mellé készítsünk egy adag zöldsalátát és egy kanál joghurtot adjunk mellé. Apróra vágott friss kaporral vagy az édeskömény levelével szórjuk meg a végén.
Tipp! Az édesköményt készíthetjük ropogósra is, ha a tetejét megszórjuk zsemlemorzsával, arra tesszük a vajdarabokat és így tesszük a sütőbe, vagy akár főzhetjük tejszínbe is, ha a sherry helyett azzal öntjük fel sütés előtt.
A lazacot közvetlen a tálalás előtt süssük meg, és a lehető leggyorsabban tálaljuk frissében...
A lazac akkor a legfinomabb, ha nem sütjük át teljesen, a belseje enyhén rózsaszín marad és puha krémes állagú. Akkor készült el, ha a hal húsa kissé kezd szétválni és közte csak kivilágosodik a húsa, de nem fehéredik át teljesen.
Ez egy rendkívül finom fogás. A párolt édeskömény karakteres enyhén ánizsos-édeskés íze remekül harmonizál a lazac zamatával. A sült lazac a remek íze mellet, a finom ropogósra sült bőrével, sült/pirult felületével, és vajpuha, szinte krémes belsejével is elkápráztat minket. Érdemes kipróbálni!
Egy pohár Mőcsényi Zöldveltelinit kortyolgassunk hozzá.
Elkészítési idő: 50 perc.
Költségek: Kb. 900 Ft./adag
Energiatartalom: 580 Kcal. /adag
Lazactatár egyszerűen
Az lazacfilé másik feléből, - ami a sütni való filéről „leesett” - remek lazactatárt készítettem. Nem bonyolítottam túl a lehető legegyszerűbb receptet alkalmaztam, hogy a lazac egyedi íze érvényesüljön.
Hozzávalók (2 személyre) :
. 15 dkg. friss lazac
. ½ citrom leve és reszelt héja
. 1 tk. apróra vágott friss kapor
. 1 tk. apróra vágott friss petrezselyem
. 2 tk. bergamotos olívaolaj (helyettesíthető más olívaolajjal)
. só, bors
. 2 ek. sűrű görög joghurt
. 2 pita
. zöldsaláta öntettel a tálaláshoz
A lazactatárhoz a lehető legfrissebb lazacot használjunk. A friss lazachúsnak nem halszaga, hanem friss tengerillata van.
Elkészítése:
1. A lazac húsáról levágom a bőrét és az egyes részein lerakódott zsírréteget, majd vékony csíkokra, azután a lehető legkisebb kockákra vágom.
2. Hozzáadom a citrom levét és reszelt héját, egy kanálnyi bergamot ízesítésű olívaolajat, sózom borsozom, megszórom a kaporral és petrezselyemmel és lefedve a hűtőbe teszem 15-20 percre, míg az ízek átjárják és a citromlé savai kifejti hatását és a lazac húsa „denaturálódik”, szinte megfől és kivilágosodik kissé.
3. Közben egy serpenyőben szárazon megpirítom a piták mindkét oldalát, és elkészítem a zöldsalátát.

Tálaláskor egy tálalógyűrű segítségével a tányérra halmozok a lazactatárból, melléteszek párat a kis háromszögekre vágott pitából és egy maréknyit a salátából, azután egy kanálnyi joghurtot pöttyentek mellé meghintve friss kaporral. A végén még az egészet meglocsolom olívaolajjal.
Tipp! A lazactatárt készíthetjük keletiesen is, a citrom helyett lime-ot használva, petrezselyem és kapor helyett koriander zölddel és egy kevés apróra vágott csilivel...
A lazactatárt lehetőleg frissében, vagy még aznap fogyasszuk el, napokig eltartani a hűtőben nem ajánlatos.
A friss lazactatár íze semmihez sem hasonlítható. A hal minden íze intenzíven érezhető benne amit a friss fűszerek csak még jobban kiemelnek. Mindenképpen ajánlom, kipróbálásra!
Friss, üde száraz citrusos jellegű fehérbort ajánlok hozzá.
Elkészítési idő 30 perc.
Költségek: kb. 400 Ft./adag
Energiatartalom: 480 Kcal./adag
Villámgyors tésztakaják - Lazacos-paradicsomos penne
Ezt a vacsorát egy kis maradék sült édeskömény és sült lazac felhasználásával készítettem, de persze frissen is elkészíthetőek a hozzávalók. Érdemes kipróbálni mert ez egy igazán remek étel...
Hozzávalók (két személyre):
. 15 dkg-os sült lazacszelet
. 15 dkg. száraz penne tészta
. 2 dl. bazsalikomos paradicsomszósz (lehet olasz passata)
. egy csészényi a maradék sült édesköményből
. olívaolaj
. só, bors
. friss bazsalikom
. joghurt vagy tejföl a tálaláshoz
Elkészítés:
1. Felteszem a vizet forralni és megfőzöm benne a penne tésztát.
2. Közben egy serpenyőbe teszem az édesköményt és pirítani kezdem, majd mikor megpirult kissé, hozzáadom a paradicsomszószt és közepes hőfokon főzöm tovább 5-6 percet.
3. Sózom borsozom, majd belemorzsolom kézzel a sült lazac húsát és hozzáadom a csíkokra vágott ropogós bőrét és a közben kifőtt tésztát is, majd óvatosan elkeverem, vigyázva ne törjön nagyon össze a lazac húsa.
4. Egy tálalótálra öntöm a tésztát, három-négy kanálnyi joghurtot pöttyentek rá és megszórom friss kaporral.

Gyors, könnyű és finom vacsora. Remek fogás maradékokból.
Egy pohár kadarkát vagy könnyű kékfrankost ajánlok ehhez a fogáshoz.
Elkészítési idő: 20 perc
Költségek: kb. 400 Ft./adag
Energiatartalom: 570 Kcal./adag
Az utolsó 100 komment: