Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

június 2025
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Napi bölcsesség

2009.01.01. 05:00 Pálcika

 

„…Először leülsz szép, tisztes távolba tőlem, úgy, ott a fűben. Én majd a szemem sarkából nézlek, te pedig nem szólsz semmit. A beszéd csak félreértések forrása. De minden áldott nap egy kicsit közelebb ülhetsz...”

 

(Antoine de Saint-Exupéry) 

 

181 komment

Címkék: bölcsesség pálcika

Napi olvasnivaló

2008.12.30. 05:00

Janikovszky Éva: Égigérő fű (részlet)

− Szegény néni! – sóhajtotta Síróbaba. – Vajon mivel keseríthették meg annyira, hogy nekünk oda kell szállnunk?
− Ide figyelj, Síróbaba – mondta Misu –, én azt hiszem, hogy ti nem fogtok igazán szállni, mert az Új lakótelep gyalog is csak tizenöt percre van innen, és autóbusz is jár oda. Azt csak úgy szokás mondani, hogy valaki kiszáll valahova, hogy ott valamit megnézzem.
− De hiszen ennek semmi értelme! – csodálkozott Síróbaba.
− Hát nem sok – ismerte be Misu. – De tudod, hogy a felnőttek szeretnek mindent másképp mondani.
− Persze hogy tudom – Síróbaba most már úgy beszélt Misuval, ahogyan csak az egészen jó barátok tudnak egymással beszélgetni. – Mit gondolsz, az a csúf példa, az nagyon borzasztó?
− Példátlan csúfság – igazította ki Misu, és egyszerre mehetnékje támadt. Hiszen ha tovább beszélget Síróbabával, akkor nem lesz délutánra példátlan csúfság, és fuccs az egész titoknak!

284 komment

Címkék: janikovszky éva égigérő fű

Libatepertő

2008.12.27. 05:07 Bombadil Toma

 

A karácsonyi menü elkészítéséhez szükségem volt nagyjából fél liter libazsírra, ezért vettem a hentesnél egy kiló bőrős libahájat, amiből kb. ennyi zsír lett, ráadásul bónuszként egy tisztességes adag (nagyjából két nagy maréknyi) töpörtyű is „leesett” nekem…
A libatöpörtyű remek vendégváró falat lehet, így a szilveszter közeledtével, ha bulit tartunk vagy vendégeket fogadunk, érdemes készíteni egy nagyobb adagot belőle. Tuti siker!

155 komment

Címkék: gasztro recept toma vendégváró liba

Karácsony

2008.12.25. 00:00 Pálcika

Karácsony Pálciéknál:


Vacsora Pálciéknál:

46 komment

Címkék: karácsony bölcsesség pálcika

KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET!

2008.12.24. 05:07 vendég blogger

13 komment

Címkék: ünnep

Ti is segítsetek, hogy ne legyen az idén fekete karácsony!

2008.12.22. 00:33 Bombadil Toma

 

A Cukiság blogon találtuk ezt a felhívást, amit a Szánhúzó Alapítványtól vettek át, most ehhez csatlakozunk. Ezzel azt szeretnénk elérni, hogy minél szélesebb közönséghez eljusson az üzenet...
 
 
Segítsenek, hogy ne legyen az idén fekete Karácsony!
94 kutya van veszélyben az Illatos úti Ebrendészeti Telepen! Az Illatos úti Ebrendészeti Telepen teljes telt ház van, 94 kennelből 94 foglalt. A bent lévő kutyák tényleges és közvetlen veszélyben vannak. Minden évben bekövetkező tendencia, hogy egyes felelőtlen gazdák a karácsonyt már a megunt egykori kedvencek nélkül ünneplik. Megoldásnak tekintik, hogy leadják őket az Illatos úton, mert onnan úgyis gazdához kerülnek. Most nem kerülnek! Aki most leadja a kutyáját az Illatos úton, az számoljon azzal, hogy az Illatos úton senki nem tudja garantálni, nem garantálhatja hogy gazdához kerül. AZ ILLATOS ÚT NEM MENHELY! Állategészségügyi Telep, aminek dolgozói hivatalból kötelesek telt ház esetén altatni! Bármennyire is szeretik a kutyákat, kötelességeik vannak! Aki most visz kutyát az Illatos útról biztos lehet benne, hogy életet ment. Most nem lesznek szponzorok, nem lesznek hírességek és nem lesz örökbefogadó nap. Aki most visz kutyát az Illatos útról az csak egy társat kap. Oltva, féregtelenítve, mikrochippel ellátva. Egy társat, akit megmentett és aki ezért egy életen át hálás is lesz neki. Ne vigyen kutyát, aki csak egy olcsó karácsonyi ajándékot akar. Ne vigyen kutyát, aki aztán egy menhelyre akarja elvinni. Az vigyen most kutyát, aki menteni akar és a mentvényről egy életen át gondoskodni. Már december utolsó hetében, a petárdázások miatt özönleni fognak a kutyák a telepre. Ne hagyja egyedül Szilveszterkor a kutyáját, vagy legalábbis biztosítsa, hogy a megrettent állat ne tudjon elszökni. Még nem késő a kutyát mikrochipes egyedi azonosítóval ellátni és a chipet regisztráltatni, hogy ha mégis megtörténik a baj, visszakerülhessen gazdájához. A félelmükben elszökött talált kutyákat vigyék állatorvoshoz, hogy ellenőrizni tudja benne a mikrochipet. 94 kutya várja rettegve a karácsonyt a Telepen. Nem számíthatnak másra csak az állatbarátok segítségére!
Akik karácsonyra életet szeretnének ajándékozni egy kutyának, látogassanak el az Illatos úti Ebrendészeti Telepre (IX. Illatos út 23/a). Azok, akik meg akarnak szabadulni a kutyájuktól, idén semmiképpen NE látogassanak el az Illatos úti Ebrendészeti Telepre. További információkat az Illatos úti Ebrendészeti Teleptől lehet kérni a 280-6832-ás telefonszámon. A Telepen raboskodó kutyák képeit a www.illatosut.huoldalon lehet megtekinteni

81 komment

Címkék: alapítvány toma

Sáfrányos rizottó – Risotto alla milanese

2008.12.20. 05:00 Bombadil Toma

 

 
A risotto alla milaneset most az ossobuco köreteként készítettem el. Azonban remek étel magában is. Tengeri halakhoz, rákok mellé adva is fenséges.
Sokan megijednek a rizottó főzésétől. Pedig jó rizottót nem nehéz készíteni, csak egy kis odafigyelést igényel, és néhány alapszabályt kell betartani. A legfontosabb, hogy főzés közben mindig legyen alatta alaplé, és folyamatosan keverjük. A másik, hogy mindig borral indítsuk a főzést. „A rizs vízben születik, és borban hal meg” tartja egy olaszországi mondás. A harmadik, hogy lehetőleg egy széles, és vastag falú/aljú edényben főzzük a rizottót.
Mindez elsőre macerásnak tűnhet, de az egész csak fél óra, és máris az asztalunkon a finom krémes rizottó.

141 komment

Címkék: gasztro recept toma olasz ízek köretek

Ossobuco - egy kicsit másképpen

2008.12.17. 05:00 Bombadil Toma

 

 
 
Ossobuco alla milanese. Egy kicsit másképpen, azaz nem a megszokott borjúlábszárból készítettem, hanem sertéscsülökből. Ami igazából nem „ördögtől való”, hiszen Olaszország északi, az Alpoknál fekvő területén készítenek sertéscsülökből ossobucot. Minden mást már a hagyományos, autentikus recept alapján készítettem.
Ossobuco azt jelenti „lyukas csont”, amivel a hús közepén lévő velős csontra utalnak. Ez egy Lombardiából származó étel, amit az olaszok sáfrányos rizottóval (recept a következő posztban) és gramolatával szoktak fogyasztani. Ettől a hagyománytól én sem tértem el, mert szerintem így a legfinomabb.

208 komment

Címkék: gasztro recept sertés toma olasz ízek

süti beállítások módosítása
Mobil