Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

június 2025
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Szösz: A szalontüdő

2009.01.16. 05:00 Pálcika

Pesten történt, amit most hallotok. Akkoriban még voltak gyorsbüfék, ahonnan a lecsúszottakat sem nézték ki, sőt, léket kapott hajóikról ott ereszthették le hányatott életük vasmacskáját, beleszagolva a kikötő babgulyás, brassói és szalontüdő illatát ontó levegőjébe. Melegséget árasztó oázisok voltak ezek, a nagyváros kutyahideg, dermesztő sivatagában, a nyomor és a gyomor találkahelyei.

71 komment

Címkék: szösz pálcika

Kaland a stockholmi metróban

2009.01.14. 05:00 HSZ

Reggel fél nyolc. Az ajtók záródnak, apró zökkenéssel indulunk. Általában nem szoktam egy megállóért leülni, ma mégis lezökkenek az egyetlen üres helyre. Bent járunk az alagútban, amikor az orromat rég nem érzett bűz csapja meg. Egy pillanatra azt hittem, hogy megint a torreádorszagú hármas troliban ülök. (Egyszer nem bírtam szó nélkül, és megjegyeztem: – Valaki baromfit szállít. – Amire az előttem álló megfordult. – Tehenet, uram, tehenet!)

A steril, szagtalan környezetben sokként hat az alattomos gáztámadás. Nem vagyok szakértő, mégis játszi könnyedséggel azonosítom a menüt: - Pácolt lazac, brokkoli körítéssel, kaporral és kis petrezselyemmel. Zabpehelybe aprított banán, körte kizárva. Az hangos.

92 komment

Címkék: szösz hsz

Sült libacomb rozmaringos tepsis krumplival és gravy-szósszal

2009.01.12. 05:00 Bombadil Toma

 

Családi kérésre, már egy hónappal az ünnepek előtt eldőlt, hogy a karácsonyi vacsora fő fogása libacomb lesz. Így ezen nem kellett agyalnom egy percig sem.
Az elkészítési módján annál inkább. Először a konfitáláson gondolkodtam, mert így jócskán előre dolgozhattam volna, de azután meggondoltam magam, mert addigra kitaláltam, hogy az előétel konfitált kacsazúza lesz. Nem akartam két fogást is azonos módon elkészíteni. Így maradt a sütőben sütés. Már csak azt kellett kikísérletezni, hogy mennyi ideig és milyen hőfokon készítsem el a combokat. Erre a célra egy héttel korábban próbasütéseket végeztem, hogy a lehető legjobb verziót találjam meg, és az ünnepi fogás elkészítésekor semmi gikszer ne történjen, a hús kellően puha és omlós legyen, de száradjon ki. A próbák eredményeként kialakult ez a tuti recept. Íme!

81 komment

Címkék: gasztro krumpli recept főétel toma szósz liba

Fokhagymakrémleves

2009.01.10. 05:00 Bombadil Toma

Nemrég, Lorien posztját olvasva jöttem rá, hogy milyen régen készítettem már fokhagymakrémlevest. Pedig ez az egyik kedvencem! El is határoztam, hogy minél előbb főzök magamnak… Aztán addig húztam-halasztottam a dolgot, míg végül a karácsonyi menü része lett.
A jó fokhagymakrémleves két titka közül az egyik, hogy főzzünk egy kifogástalan alaplevet. Tulajdonképpen mindegy, milyet, lehet az csirke-, vagy zöldségalaplé is, a lényeg, hogy ne leveskockából készítsük. Az alaplé – ahogy neve is mutatja – mindennek az alapja, bármilyen ételt is készítsünk, s ha az alap nem megfelelő, akkor az egész leves, mártás vagy rizottó stb. nem sokat ér.
A másik a jó minőségű, egészséges, magyar fokhagyma. Aki olyan szerencsés, hogy saját termesztésű fokhagymát használhat, az a lehető legjobb alapanyagot használja.

119 komment

Címkék: leves gasztro vega recept toma

Napi bölcsesség

2009.01.09. 09:11 Nadine

 

Az emberek örök lelke múló testekbe költözik, de maga végtelen, senki meg nem ölheti: küzdj tehát!

 
(Bhagavad-Gita)

56 komment

Címkék: bölcsesség nadine

Konfitált kacsazúza zöldsalátával

2009.01.07. 05:00 Bombadil Toma

 

Ez az étel a karácsonyi menü része volt, afféle antipastiként vagy üdvözlő falatként. Amikor az ember egy nagyobb, többfogásos vacsorával készül, célszerű a konfitálás technikáját elővenni, hiszen így akár hetekkel előre is dolgozhatunk.
A konfitálás valamilyen zsiradékban való, alacsony hőfokon, hosszú ideig történő hőkezelést, abálást jelent. A konfitált, zsírban eltett húsokat, akár hónapokig is eltarthatjuk a hűtőben.

146 komment

Címkék: saláta gasztro kacsa recept toma karácsonyi menü

Így lettem gyöngyfűző

2009.01.05. 05:00 fiam

 

Éppen művelődésszervezőként dolgoztam, ami nem is áll messze a hivatásomtól, lévén népművelő a végzettségem, s azon gondolkodtam, milyen elfoglaltságot tudnék ajánlani kis falunk lányainak-asszonyainak. Úgy véltem, olyanra van szükségük, ami nem kerül sokba, mellette tudnak rádiót hallgatni, tévét nézni, viszont beszélni nem. Az első és utolsó szemponttal partnerüknek szándékoztam kedveskedni, hátha így előbb tudomásul veszik a hölgyek legújabb szenvedélyét.

A nyugdíjasklubból és az aerobikcsoportból összehívtam néhány reménybeli műhelytagot egy kis mikrotérségi információcserére, vagyis pletykálkodásra.

Közel húszan – pontosan tizenhárman – vállalkoztak is a kalandra. Tudtam a kötelességemet,  ezért eltökéltem, hogy én is bővítem az ismereteimet, miközben közösséget fejlesztek. Egy hét múlva már tanulgattuk a csuhébaba-készítést Rózsika nénitől; Marika a gobelinvarrás művészetébe vezetett be bennünket. Minden nagyon szép, minden nagyon jó volt, mégsem voltunk teljesen elégedettek. Kerestem az újabb, izgalmas technikákat.

113 komment

Címkék: szösz fiam gyöngyfűzés

Paradicsomos rizottó feketekagylóval

2009.01.03. 05:00 Bombadil Toma

 

A karácsonyi nagy trakta után vágytam már egy könnyedebb, mediterrán ételre. Meg aztán ebben a nagy zimankóban jólesik kicsit felidézni a nyár és a nyaralások élményeit. A kamrában kutakodva akadtam rá egy üveg, sós lében eltett feketekagyló-húsra (cozze), amit vagy két éve vettem egy kis olasz delikáteszboltban. Még pont nem járt le a szavatossága.
Ha pedig tengeri herkentyű, akkor paradicsomos rizottó. Ehhez nem férhetett kétség, így összeszedtem a többi hozzávalót is a spájzból…

191 komment

Címkék: gasztro recept rizottó toma olasz ízek

süti beállítások módosítása
Mobil