„Ami van a hűtőben”,
avagy zöldséges-kecskesajtos lasagne

Mint a cím is mutatja, ez az étel a hűtőben fellelt maradékokból készül. Időnként átvizsgálom a hűtőmet és a kamrámat, hogy minek jár le hamarosan a szavatossága, vagy töltött három-négy hónapnál többet a fagyasztóban, majd ezeket megpróbálom étellé átalakítani. Jelen esetben egy vákuumcsomagolású lasagnetésztát és a fagyasztóban egy zacsi franciasaláta-zöldségkeveréket (Iglo) találtam. Volt még egy kisebb darab francia kecskesajt, meg hát ami alapból van általában a háznál, tej, vaj, tojás, miegymás. Fejben rögtön össze is raktam egy vega lasagnét.
Amiket találtam:
- 1 csomag „friss” lasagnetészta (500 g)
- 1 csomag zöldségkeverék (500 g)
- 10-15 dkg kecskesajt
- 5 dkg vaj
- 2 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 25 dkg scamorza vagy pizzamozzarella
- 5 dkg parmezán vagy grana padano
- friss bazsalikomlevél
- só, bors, tárkony, olívaolaj
A besamelhez:
- 5-6 dl tej
- fél fej hagyma
- 1-1 evőkanál liszt és vaj
- 4 szegfűszeg
- 1 tojássárgája
- 1 marék parmezán frissen reszelve

Előkészületek:
Először is elkészítem a besamelmártást. A hagymát durva kockákra vágom, a kecskesajtot vékony karikákra szeletelem, a fokhagymát felaprítom. A parmezánt és a scamorzát lereszelem.
Elkészítés:
A vajon és egy kis olívaolajon a hagymát és a fokhagymát megdinsztelem. Sózom, borsozom, és egy nagyobb csipetnyi szárított tárkonyt szórok rá, majd hozzáadom a zöldségkeveréket és párolni kezdem. Amikor a zöldségek megpuhultak, félreteszem.
Fogok egy mélyebb tepsit, egy kis olívaolajjal meglocsolom, ezután egy kevés besamelt teszek bele, és erre fektetem az első réteg tésztalapot. A tésztarétegre egy adag zöldséget rakok, és egyenletesen elosztom. Meglocsolom egy adag besamellel, szórok rá egy kevés sajtot, és újabb réteg tésztát fektetek rá. A harmadik rétegre pluszban ráfektetem a kecskesajtkarikákat, és a hűtőben eközben talált grillezett paprikacsíkokat (vagy bármi mást, ami illik hozzá). Egy kevés bazsalikomlevelet tépkedek rá, és ezt is befedem a besamel- és sajtréteggel, majd jöhetnek a tésztalapok. Az utolsó réteg tésztára már nem teszek zöldséget, hanem ráöntöm a maradék besamelmártást, befedem a reszelt sajttal, meghintem egy kevés olívaolajjal és frissen őrölt borssal. Ezután a 180-200 fokra előmelegített sütőbe teszem, és 30-35 perc alatt készre sütöm.
Fogok egy mélyebb tepsit, egy kis olívaolajjal meglocsolom, ezután egy kevés besamelt teszek bele, és erre fektetem az első réteg tésztalapot. A tésztarétegre egy adag zöldséget rakok, és egyenletesen elosztom. Meglocsolom egy adag besamellel, szórok rá egy kevés sajtot, és újabb réteg tésztát fektetek rá. A harmadik rétegre pluszban ráfektetem a kecskesajtkarikákat, és a hűtőben eközben talált grillezett paprikacsíkokat (vagy bármi mást, ami illik hozzá). Egy kevés bazsalikomlevelet tépkedek rá, és ezt is befedem a besamel- és sajtréteggel, majd jöhetnek a tésztalapok. Az utolsó réteg tésztára már nem teszek zöldséget, hanem ráöntöm a maradék besamelmártást, befedem a reszelt sajttal, meghintem egy kevés olívaolajjal és frissen őrölt borssal. Ezután a 180-200 fokra előmelegített sütőbe teszem, és 30-35 perc alatt készre sütöm.
Tippek, trükkök, tálalás:
.jpg)
Bármilyen – fagyasztott vagy friss – zöldségkeverékből elkészíthető ez a lasagne. Két dolgot érdemes betartani: tárkonyt mindig használjunk (ez a fűszer valahogy magasabb szintre helyezi a párolt zöldséget), és a középső rétegben valamilyen karakteres ízű alapanyag (kecskesajt, grillezett zöldség, feta stb.) is legyen.
Az „ami van a hűtőben”-lasagne nagyon finom kis étel. A tárkonnyal feldobott, édeskés zöldségek a markáns kecskesajttal és parmezánnal igazán harmonikus ízzé állnak össze. Ehhez párosul egy belül selymes-krémes állag, kívül pedig a rásült sajttól ropogós kéreg.
Egy palack sauvignon blanc-t bontsunk mellé, nem bánjuk meg.
Az utolsó 100 komment: