Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Barangoló – New Orleans, Mardi Gras

2008.03.27. 21:23

Karneváli barangolásunk következő állomása New Orleans a jazz városa. A világhírű kreol és cajun konyha otthona, de itt található a híres francia negyed és természetesen a Mardi Gras. Ez utóbbi talán a legnagyobb esemény a város életében, kétségbevonhatatlan a gazdasági és kulturális hatása. Tükrözi New Orleans gazdag örökségét, megmutatja a városlakók féktelen jókedvét és vendégszeretetét. Felvonultatja az ott élők szociális és kulturális sokszínűségét, ugyanakkor összehozza az embereket: a helyieket, a visszalátogatókat és a turistákat.

A mulatság eredete az ókori Rómába vezethető vissza (na vajon hova máshova?!) A keresztény kor előtt sok-sok esztendővel, Szaturnália idején a római fiatalok nem érték be a bálokkal, minden évben megszállták az utcákat és jelmezbe öltözve énekeltek-táncoltak. Az i.e. III. században Aurelius császár a Juliánus naptár szerinti téli napfordulót, azaz december 25-ét a Legyőzhetetlen Nap napjává nyilvánította, akkoriban ugyanis őt imádták a rómaiak. A Szaturnália, illetve a Napfesztivál ideje hamarosan összemosódott, és egy álló hétig tartó, vidám télbúcsúztató ünneppé vált.

Évszázadokkal később a keresztény egyház – nagyon okosan – a maga hasznára fordította ezeket a pogány szokásokat, és picit finomítva rajtuk, keresztény ünneppé nyilvánította azokat, köztük december 25-ét például, ami Jézus születésének napja. Angolul ezt a napot „Christ Mass”-nak hívták (Christ = Krisztus, Mass = mise), ebből alakult ki a christmas, ami ugye ma már karácsonyt jelent. Január 6-án, azaz 12 nappal később a háromkirályok meglátogatták a kis Jézust, ezért ezt a háromkirályok napjának nevezték el (most már vízkereszt néven ismert). A középkori Európában a 12 napos időszakot ünnepléssel töltötték az emberek, az eseményeket pedig egy ún. tréfamester felügyelte. Ő és a kísérete apró emléktárgyakat osztogattak, azt sugallva, hogy azokat a háromkirályok hozták. Az eseménysorozat csúcspontját a maszkabál, azaz a bals masqués jelentette, kezdetben csak Olaszországban és Franciaországban, majd később Angliában is. A new orleans-ban élő francia vagy spanyol telepesek leszármazottai, a kreolok, ezeket a szokásokat fenntartották, de ők úgy hívták: les bals des rois (a királyok bálja), azokra a királyokra utalva, akik a maszkabálokon uralkodtak. Ilyen király bárki lehetett, csak a királyi süteményben lévő érmét vagy babszemet kellett megtalálnia. A királyt 12. éjszakán tartott ünnepségen koronázták meg, majd ő vagy kiválasztotta párját, vagy az lett a királynő, aki a tortába rejtett borsót meglelte. A torta, a bab és a borsó egyébként ősi termékenységi jelképek, ezeket azért használták, hogy a következő termés bőséges legyen. A vígasságok később akár húshagyó keddig is eltartottak, ami a nagyböjt előtti utolsó nap, és amit a franciák mardi gras-nak, azaz zsíros keddnek hívnak. A nagyböjt után jön húsvét vasárnapja, s ez egybeesik az ókori Rómában számon tartott legfontosabb ünneppel, amit a tavaszi napéjegyenlőség tiszteletére tartottak. Így lettek a pogány szokásokból keresztény ünnepek.

1699-ben Pierre le Moyne, a Sieur de la Iberville (ezt én sajnos nem tudom, hogy mit jelent!) tábort vert nagyjából 60 mérföldre a későbbi La Nouvelle Orleans-tól, és elnevezte a helyet Pointe du Mardi Gras-nak. Aznap ugyanis éppen március 3. volt, az a bizonyos „kövér kedd” (micsoda véletlen!). A franciák magukkal hozták a szokásaikat, így aztán a kreolok hamarosan álarcban-jelmezben farsangoltak, énekeltek és táncoltak az utcákon. Az eseményről készült első írásos feljegyzés 1837-ből való. Az 1840-es évekre a bulizás kezdett kissé elvadulni, leginkább a részeg randalírozásról szólt az egész. A józanabb polgárok ezért tiltakozni kezdtek, mire a város vezetése betiltott minden nyilvános ünneplést. A vigadni vágyók ezt nem hagyhatták annyiban. Hat mindenre elszánt úriember, akik Mobile-ból származtak (itt voltak a legnagyobb felvonulások) összeállt néhány nem kevésbé elvetemült new orleans-ival, és megalakították az első, Mardi Gras-t támogató társaságot. A nevük Comus és csapata lett (Mistick Krewe of Comus – direkt írták így), utalva John Milton egyik költeményére. Comus egyébként római istenség volt, a jókedv és a vígasságoké. Általában részeg fiatalemberként ábrázolták, fáklyával a kezében. Milton művében is szerepelt, mint Bacchus (a bor istene) és Circe (a Nap lánya) fiaként. Nos, a mobile-i hatok 1837-ben Mardi Gras előestéjén fáklyás felvonulást tartottak, két öszvér vontatta szekéren. Ráadásul úgy határoztak, hogy a bulinak ezzel nincs vége: ők sokkal grandiózusabb módon kívánták ezt a napot megünnepelni. Titkos társaságot hoztak létre, hűen a szabadkőműves hagyományokhoz, és bált rendeztek, melyre 3000 embert hívtak meg. Természetesen óriási sikert arattak, később ez lett a new orleans-i társaság legfényesebb eseménye. Comus első királynőjének azt a Mildred Lee kisasszonyt választották, akinek apja a híres konföderációs tábornok, Robert E. Lee tábornok volt. A felvonulásra és a bálra a mitológiából és az irodalomból merítettek ötleteket a jelmezekhez-álarcokhoz.

1872-ben az események érdekes fordulatot vettek. A sors keze lehetett a dologban, mert a kövér kedd előtti nap, azaz Lundi Gras hajnalán Alexis Romakov, Oroszország nagyhercege és kísérete kikötött New Orleans-ban. Az utazás célja egy színésznő, Lydia Thomson felkutatása volt, aki a herceg aktuális kedvese volt. A nagy esemény tiszteletére helybéli úriemberek egy csoportja felvonulást rendezett – csakhogy fényes nappal! A városiak számára ez nagy meglepetés volt, ráadásul a helyi újságban megjelent hirdetésből értesültek arról, hogy aznap minden üzletet be kell zárni, a kulcsokat átadni a karnevál királyának, Rex-nek. A bálon a Romakov-ház színeivel díszítették a termet: bíborral, ami az igazság színe, zölddel, ami a húségé és arannyal, ami természetesen az erő, a hatalom jelképe. A szervezők zenekart fogadtak fel, hogy játsszák el a herceg kedvenc dalát, ami történetesen a Kékszakáll című darabból való – ebben játszott ugyanis Thomson kisasszony (újabb véletlen!). A herceg távozása után a díszünnep megmaradt, a színek is, s a következő évben maszkabállal toldották meg az eseménysort. Az a bizonyos dal (If Ever I Cease to Love – Ha valaha megszűnök szeretni, vagy valami ilyesmi) pedig a Mardi Gras himnusza lett. Megőrizték Rex-et is, akit a karnevál királyává, a vígasságok uralkodójává koronáztak, Pro bono publico mottóval. A király érkezését a Canal street-re azóta is minden évben eljátsszák Lundi Gras napján. Ekkor a polgármester hivatalos ceremónián átnyújtja a város kulcsait Rex-nek, és ezzel kezdetét veszi a fékevesztett mulatozás.

A királyi sütemény készítésének szokását szintén a franciák honosították meg New Orleans-ban. A kezdetben keres pitét sodóval vagy pudinggal töltötték, koronával díszítették, és ebbe rejtették a kis Jézust jelképező babot. Később már korona formájúra sütötték, drágakőként csillogó cukorral hintették meg. Óriási népszerűségnek örvendett, ez lett a Mardi Gras egyik ismertetőjegye. A sütiket egyébként csak január 6. és március 9. között lehetett elkészíteni.

A királyt és a királynét a karnevál nyitó éjszakáján választják meg. Aki az arany színű babot megtalálja, az a szerencsés nyertes. Az udvarhölgynek pedig azt teszik meg, aki ezüst színű babot lel a pitében. Napjainkban az udvartartás tagjait már előre kiválasztják. Két évszázaddal ezelőtt a királyi süteményt még a királynő által adott reggelin szolgálták fel, és az esti bálok alkalmával szintén lehettet enni belőle. Néhány évtizede pedig a királyi sütemény a tinik körében is feltűnt. Bárki, aki az első estély alkalmával a babot vagy babát megtalálta, ő rendezhette a következő hétvégén az újabb bált. A sor aztán folytatódott, egészen a Mardi Gras-ig. Egyes körökben a hagyomány napjainkban is tovább él.

Szóval, emberek! Irány New Orleans!  Napjainkban talán még hatalmasabb buli a Mardi Gras. A jelmezesek megszállják a várost, hihetetlen kavalkádot felvonultatva. Az események egyébként hűen követik a hagyományokat: Lundi Gras estéjén hajón megérkezik Rex, és megkapja a város kulcsait. Másnap megkezdődnek a felvonulások és a bálok. Tánc, kaja, pia - rogyásig. Ha valakit esetleg érdekel a dolog, a 2009-es esztendőre már lehet hotelt foglalni...

 

106 komment

Címkék: barangoló

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spájdernecc 2008.03.28. 05:07:17

Jó reggelt!
Sok kávét!
Repjegyet nekem!
ez az egyik olyan város, ahová gondolkodás nélkül rohannék, ha lehetőségem volna ré...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.28. 05:45:55

jó reggelt! altatót! a többivel egyetértek!:)

spájdernecc 2008.03.28. 06:44:15

Szia Toma!
Szép álmokat :)

Pálcika 2008.03.28. 06:59:59

Szép reggelt!
előző életemben biztosan királylány voltam!!!!!
de most vajon miért rabszolga??
Jé, nagyon jó kis" írás ez!engem a karnevál és a tömeg nem vonz, de a jazz városába szívesen elmennék!

cyan 2008.03.28. 07:07:36

reggelit!
spájdi, linkeltem a neved a blogodra, nem baj?

tistedur 2008.03.28. 07:18:15

jó reggelt,jó kávézást :)

cyan 2008.03.28. 07:20:35

ach, igen, a kv. van, csak elfelejtettem.
káááááávéééééééé :DDD

tistedur 2008.03.28. 07:28:54

kávé mindig kell :D

spájdernecc 2008.03.28. 07:43:22

NEM baj
IGEN, kávét!
most jó? egybként huzatot kap a byelved :)

cyan 2008.03.28. 08:01:21

jóvanna, értettem én :D

maybach 2008.03.28. 08:08:32

Jé!
Ez újra remek!
Ezt a várost szívesen megismerném, még karnevál nélkül is.

Marisell!
Igazoltan vagyok távol.

marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.03.28. 08:10:14

Szia Maybach, csak aztán tessék visszatérni:)
Mindenkinek szép napotr.
Mentem az önkormányzathoz.vagy inkább mennék. azt hiszem ma dupla adag szorongásgátlót kell bevennem.

maybach 2008.03.28. 08:17:18

Marisell!
Csak átmeneti zavar a Mátrixban.
Mivel szabin vagyok sokat teszek-veszek.
Este meg vagy le vagyok harcolva, vagy csak a gép elől száműzve.
De mivel szegény Halvány is így járt, igyekszem újra fennforogni.

spájdernecc 2008.03.28. 08:18:02

Nagy levegő, ajtó!
esernyőt vigyél!

tistedur 2008.03.28. 08:19:30

marisell!
megoldod,mert muszáj és mert meg tudod csinálni..:)

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.03.28. 09:06:10

Sziasztok!:)

Mindent leadtam tegnap reggel, aztán aludtam egy napot:D

Lenne egy kérdésem arról a gnocchiról, csak gondoltam inkább ide írom, itt szem előtt van..:)

Szóval én is próbáltam már lefgyasztani, és elővenni, de semmi jó nem sült(főtt) ki belőle..
Merthogy ugye a hűtőben egy picit össze is ragadt, aztán mikor kiolvasztottam, akkor még jobban.
De ha bedobtam fagyottan a vízbe, akkor meg lett egy jónagy gombócom..
Mondjuk a gombóc amúgy mindkét esetben stimmelt..

Szóval te milyen sémát követsz?

spájdernecc 2008.03.28. 10:24:38

végre valami pozitív hozzáállás :)

2008.03.28. 13:15:23

ez azért került bele, mert NO az egyetlen város Ámerikában, amire kíváncsi vagyok

maybach 2008.03.28. 13:18:33

Nos, ha valakit szintén a lumbágó gyötör időnkéntelenül. A krumpli ültetés, vagy minek hívják, nagyon jó rá. Most simán visszasírom a reggeli állapotokat.
De, nagy erőkkel újabb feladatokba vetem magam.
Egyszer élünk.
Ha megúszom, esetleg beszámolok.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.28. 14:29:05

jó reggelt!
a bolygók eggyüttállásábol következően, időm is meg netem is van egyszerre:))


ez mint jó:)) new orleans, ez egyik, a két amerikai városból, amit szeretnék egyszer meglátogatni:))

nyuszomuszo
ezért kell elolvasni a belinkelt oldalakat is posztokban:))
tomakonyha.blogspot.com/2007/11/gnocchi-elksztsi-mdja.html

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.28. 14:36:58

eredetileg így írtam volna: jé, ez MEGINT jó:)))

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.03.28. 14:46:52

ehh, pont most jöttem megírni, hogy elnézést, reggel még kómás voltam, és átsiklottam a linken, de aztán eszembe jutott, hogy hátha valami ilyesmi történt (ismerem magam?:P) és újra megnéztem, és lőn, megvan, ne fáradj..

szóval elnézést, nem ugráltatás volt, hanem kialvatlanság, és migrén:)

De mindent leadtam, és lássatok csodát, annyira idén nem is aláztak le..O.o

Majd így csinálom akkor legközelebb, ha marad:)

ez nálam az abszolút, abszolút kedvenc, és tejszínes, citromos rákszósszal szoktam enni kétpofára:D

és ez a lefagyasztós dolog sokat foglalkoztatott:)

szóval mégegszer bocs, és köszönöm:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.28. 15:05:07

nyuszómuszó
nekem a gnocchi, gorgonzolás szósszal a kedvencem:))
amúgy, kérdezz csak nyugodtan, ha valami nem tiszta, szívesen válaszolok mindenre, nem okoz nehézséget:)))

holnapra, ha az éjjel fel tudok csatlakozni, beteszek egy gasztrót...

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.03.28. 15:15:34

Jaj, akartam kérdezni mégegyet!:)

Átböngésztem a blogod, és több helyen írtad, hogy
semmi főzőtejszín.

Én töredelmesen bevallom, hogy főzni azzal szoktam, és csak sütni a rendessel, de meggyőzhető vagyok, meg tényleg érdekel is..

Mondjuk tejszín és tejszín között a főző kategóriában is van 1001 féle, és van amelyikhez bottal sem nyúlnék hozzá.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.28. 15:28:05

a főzőtejszín összetevői:
20% zsírtartalmú tejszín
tejfehérje
szentjánoskenyérliszt
karragén
guargumi

a habtejszín összetevői:
30% zsírtartalmú tejszín
karragén

én parmalatot használok. az bevált.

egyébként én is sokszor főzőtejszínt használtam régen, de egy ideje csak habtejszínt. (beni rámszólt):))

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.03.28. 15:30:34

achso..

köszi:)

Amúgy én is csak parmalatot használok..:D

spájdernecc 2008.03.28. 15:31:42

:)
és persze megrettentél:)

spájdernecc 2008.03.28. 15:32:28

mármint Toma Benitől...
valóban félelmetes :)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.28. 15:40:38

spájdi
naná! hát merék én vitatkozni?:))

Benikuty 2008.03.28. 15:47:25

Küvé tud olyan tejszínt, ami még homogenizálót sem tartalmaz:) Csak messze:(

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.28. 15:56:18

én házi tejszínt tudok szerezni, de az nem áll el sokáig. nem praktikus:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.28. 16:09:33

Szervusztok!

Beni, Toma! Túltesztek még a macsekokon is tejszín ügyben! :)

Ma nem voltam suliban, azzal, hogy megyek vissza gégésznénihez, erre gégésznéni nem rendelt. :(
Pedig a suliban álláskereső tréning zajlott. Igaz, edzőcipőt és suhogós futóruhát nem vettem.
De nagyon kiváncsi vagyok, két éves állástalanság után mit tudnak még fortélyt mutatni.


Marisell!
Mizujs?

Jé! A poszt tök jó megint!

Benikuty 2008.03.28. 16:15:21

A tejszín fontos, állás fontosabb. Mecsekok egyikhez sem lőnek:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.28. 16:23:04

Beni, Toma, Spájdi!

Azért nagyon jó, hogy így együtt vagytok! Lenne nekem is néhány kérdésem.
Ha jól tudom, idén reneszánsz év van. Milyen menüt szervíroznátok kb. 15-20.000 Ft-ból nyolc ember részére, amiben nyomokban reneszánsz elemek is felbukkannak?
Itóka-ajánlót is kérek, ha lehet. Köszi!

Benikuty 2008.03.28. 16:39:22

Fiam, fejenként 15-20 000?

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.03.28. 16:42:37

sztem összesen gondolta:D

én csinálnék libamájat alma és hagymasósszal:D

és már a végén is lennénk a pénznek.. rohadt drága minden, ami fincsi alapanyag, de azért ennyiből simán jókis kaját lehet rittyenteni, nyolc ember nem is sok, ami alaphangon vagyunk heten általában, de inkább többen egy sima ebédnél:D

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.28. 16:45:31

ha reneszánsz kor, akkor egyértelmű, hogy egybensült húsok. csirke, kacsa, fácán, stb. köret nélkül kennyérrel, sokféle szószokkal. fokhagymás, tárkonyos, zöldfűszerekkel stb. italnak borok, pálinka:)) így hirtelen ez jutott az eszembe...:))

Benikuty 2008.03.28. 16:50:04

Lehetetlen 2 ropiból, piával együtt kihozni.
Főleg normális alapanyagokból.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.28. 17:05:59

húszezerből, talán-talán. főleg ha háznál lehet olcsóbban húst, zöldséget vásárolni. nem muszály boltba beszerezni az alpanyagokat.

Benikuty 2008.03.28. 17:10:43

Toma, én gyúrok a házira. Nem olcsóbb, sőt.
Hogy az igazán organikusról már ne is beszéljünk:)
Mondjuk én árral szemben, vagyis kevesebbet és jót, de ez nem látszik meg rajtam:))

maybach 2008.03.28. 17:11:17

A kukac se kérdezte, de 8 főre sütnék két kacsát.
Sok párolt káposztával, sült krumplival.

Benikuty 2008.03.28. 17:18:35

Maybach, az azt jelenti, hogy mindenkinek jut egy comb, vagy egy fél melle húsa. Ölég faszari lakoma:)
Mert egyéb részei max. tyopogathatók!

Benikuty 2008.03.28. 17:19:57

Főleg, hogy akkoriban, ha igaz, húst hússal:(

maybach 2008.03.28. 17:25:20

Ja. De a keret adva van.
Egy Sztroganoff bélszín 8 főre, előétellel, kis desszerttel azért húzósabb.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.28. 17:31:38

Bocs, Maybach!
Természetesen VALAMENNYIŐTÖK javaslatát szívesen veszem.

Összesen max. 20.000 Ft.
Az a helyzet ugyanis, hogy van egy baráti társaságunk /ebből egy öcsém+felesége/, s időnként úgy is összejövünk, hogy valami különlegeset produkál az egyik pár. Fő cél a gasztronómia és a borkultúra.
Nos, nem titok előttük anyagi helyzetünk, de hát jópofisan egy zsíroskenyér+hagyma variációt nem süthetünk el, amikor a többiek meg...
Az sem lenne gond talán, de hát önérzete is van az embernek, tehát valamit produkálni szeretnénk mi is.
Én a megújult és nagyon frankóra sikeredett szekszárdi múzeumlátogatással nyitnék, aztán otthon, öcsémék pincéjében lenne a vaqcsora, némi reneszánsz irodalommal és zenével megspékelve. Tehát a körités /nem kerítés!/ segítene ellensúlyozni a kevéssé drága alapanyagokat.
Ez van, ezt kell szeretni.
Ezért örülnék a szakmai hozzászólásotoknak!

Benikuty 2008.03.28. 17:35:01

Nyilván, főleg hogy ma már a bélszín ára akkor is egekben, ha tejmarhából származik. Ehetetlen. Ezért nem esszük, az ehető megfizethetetlen.
A Kobe meg már álomkategória.

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.03.28. 17:41:03

Hát, volt már, hogy ilyesmit csináltunk, illetve kifejezetten középkorit, és mi úgy ötleteltünk, hogy felmentünk a lovaginak aposztrofált éttermek (lancelot, king arthur etcetc, sok van tényleg) honlapjára, és végigböngésztük az étalpot.
Ez hosszadalmas meló, mert a fele sem autentikus, sok hülyeség van, De! mi nagyon jó ötleteket is vettünk onnan, amiket aztán simán meg lehetett valósítani. Marha jól sikerült..

Tényleg vannak orbitális hülyeségek, meg krumpli minden étel mellé, de abszolút átültethető kaják is, amire egyszerűen nem gondol az ember, merthát nem ez a képzettsége no..

Szerintem ezt midnenképp tedd meg..
Tuti találsz 1-2 ételt, ami jó, és bejön, és még az is nagy előnye, hogy akkora a választék mind alapanyagban, mind ízvilágban, hogy tudsz szelektálni ár szerint, s még úgy is sok versenyző marad.
Mikor mi ezt csináltuk, hát finoman szólva nagyon csehül álltunk épp anyagilag, de meg lehetett oldani.

Ha meg sok embert látunk vendégül, akkor pl bort pálinkát egyrtelműen termelőtől kell venni:D

Amúgysem lenne hangulatos az üvegből töltögetni, elő a kancsókkal:)

Esküvőnkre eseméletlen finom borokat vettünk 4-500 ftos áron volt a legdrágább kb..

fú remélem, tök jó lesz, majd fotózd meg írd le:)

maybach 2008.03.28. 17:42:43

Fiam!

Ha pince, akkor pöri bográcsban.
Főtt kolompérral, savanyúsággal, friss kenyérrel.

Benikuty 2008.03.28. 17:45:30

Na, tisztul a kép.
Akkor koncentrálj a csirkére mint alapanyagra, és a könnyű rozéra mint italra. Vesszők elvesztek:)
A csirkéket kettévágva, Toma módra fűszerezve fóliában faszénen párolva, majd nélküle ropogósra sütve.
Mennem kell, még jövök!

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.03.28. 17:45:54

de kolompér akkor még Ámerikában figyelt..

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.28. 17:54:34

Köszi!

Nyuszómuszó!
Azért fordulok a társaimhoz receptúrákért, mert ők hétpróbás főző-sütőbajnokok és gyakorlati tanáccsal is ellátnak, hogy esetleg mit mi helyett, ld. Benikuty fentebb. Ötleted viszont jó, elnézek majd oda is!!!
Bort mi is ötcsillagos termelőtől veszünk, sőt pálinkát is. Mint írtam, nem vagyok nagyfogyasztó ezekből, de a vörösborból egy pohárral megiszom magam is.
Kolompérral kapcsolatban igazságod vagyon. Van itt helyben pék, azt hiszem frissen sült kenyér lesz, ahogy javasoltátok is.
Egyébiránt volt már egybensült malac is, szintén helyi pékségben megsüttetve, meg óriás lángos...
Hű!

Maybach!
Hát ez az! Pöri, halászlé, tárcsás sütés stb. már mind megvolt, sőt, többszörösen megvolt. Ezért kéne valami más.

Jó, Benikuty!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.28. 17:56:19

Nyuszómuszó!
Ez sem titok egy ideje:
Tolna megye, Nagymányok. Bővebben saját kis elhanyagolt oldalamon:
www.nagymanyokipaletta.network.hu

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.28. 18:16:03

Próbálkozunk. Kevés pízből jót és eleget :)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.28. 18:19:32

fiam
szerintem nyolc főre, mondjuk három csirke, kölönböző módon megsütve, meg egy bőrős karaj egyben megsütve, házi lepénykenyerekel, sok sült zöldségekkel körítve(krumpli még nem volt akkoriban), mártásokkal, szószokkal, házi borral-pálinkával, kijön a keretből.
ha kell segítség, összeszedhetek pár receptet...

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.28. 18:24:30

Toma!

Nem vagy tőlem olyan messze, hogy ne érezd puszijaimat!!:)))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.28. 18:26:39

Ami azt is jelenti, hogy igen, szükségem lenne a receptekre. Pl. a zöldségeket külön süssem vagy hússal együtt, szószok, mártások összetétele stb.
:)))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.28. 18:47:43

fiam
dobj egy mail címet, és a hétvégén összeszedem a receptjeim közül azokat, amik neked kellhetnek, és elküldöm.

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.03.28. 18:53:14

De ez tisztára neméééééér!

Miis látni akarjuk:D

Nem tudnád ide írni azokat a recepteket, Toma?:) de komolyan..

fene,nagyon éhes vagyok, engem miért nem hív senki renreszánsz vacsorára, valamit nagyon elszúrtam:D

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.28. 18:55:51

Bocsi, vendégek jöttek :)

Később, ha lehet, jövök még.

Toma! E-mail cím később megy!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.28. 18:57:35

nyuszómuszó:))
vagy ezer recept van a gépemben, mindet leírjam? légy türelmes, előbb-utóbb, mindegyikből lessz poszt:)))

Pálcika 2008.03.28. 19:50:14

szép estét!
Fiam,én egyszer egy vendéglőben ettem úgy sült húsit,hogy egy szelet BUNDÁSKENYÉRRE tették rá.isteni finom volt.azóta én ha vendégek jönnek sokszor használom ezt az ötletet.egyrészt mindegy milyen húst csinálsz mindegyikhez passzol az íz világ,aztán a köret így kisebb szerepet kap,ha csinálsz spenótos szószt(fokhagymásat!)biztos siker a kombináció(csirkéhez sertéshez egyaránt jó)végül, egyszerű és OLCSÓ de mégis meglepő.és a legfontosabb érv:a bundást mindenki SZERETI!! (ja és nagyon jól lehet tálalni,csak megbújik a húsi alatt)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.28. 20:15:35

Nem hiába a csapatmunka a kedvencem!
Szervusz Pálcika! Az ötlet jónak tűnik.

Toma! Kis baj van az emillel. Csak úgy tudok levelezni, ha előtte nekem írnak, mert a citromail-ről valahogy én nem tudok senkinek. Hogy miért?
Ha esetleg Nadine vagy Benikuty segít ebben, akkor úgy jó lenne. Ha már fárasztalak, ennyit megtennél még, Toma? Köszönöm szépen, előre és pofátlanul!

Különféle vízióim támadtak a tálalással kapcsolatban is: fateknő, fatányér, kézzel marcangolás...

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.28. 20:19:01

Süteménynek túrósrétes? Volt már akkoriban?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.28. 20:20:41

fiam
kattints a nevemre, és az üzenetablakba írd be a email címedet:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.28. 20:27:01

Toma! Remélem így sikerült, köszönöm a segítséget!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.28. 20:28:25

Pálcika! A spenótos szósz az spenótfőzeléket takar?

Benikuty 2008.03.28. 20:37:55

Spenótszósz. Nem lett ebből sem poszt. Jóccakát!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.28. 20:56:28

Közben nekem is mennem kell.
Mindenkinek szép álmokat!

Benikuty 2008.03.29. 06:30:05

Szép reggelt, napsütéssel, madárfüttyel!

tistedur 2008.03.29. 06:37:49

jó reggelt jó kávézást :)
jó kertimunkákat :)

Pálcika 2008.03.29. 06:49:32

Szép reggelt!
mindenkinek sok kávét(Beninek páleszt mert hétvége van)

Pálcika 2008.03.29. 07:01:24

Fiam,a spenótszósz majdnem főzelék.én így csinálom:vajon átpirítom a fokhagymát rádobálom a spenótot és felengedem tejszínnel(hab).ha darabos a spenót(van hogy mirelitet veszek és abból van krémes változat is akkor nem)akkor át turmixolom.pici só kell bele.igaziból a legextrább ha a foghagyma mellé szórsz egy kis fenyőmagot is,de én ezt szinte mindig kihagyom mert nincs itthon mag,amikor eszembe jut,hogy csinálok ilyet.

Pálcika 2008.03.29. 07:02:45

elmentem dolgozni:(,este benézek, sziasztok és legyen ma meleg!

cyan 2008.03.29. 08:52:00

reggelit!
kv-t, cigit!!!!!!!!!!!!!
basszus este elfogyott :((

Benikuty 2008.03.29. 10:18:54

Pálci, én az épp leforrázott spenótot deszkán bárdal megvagdosom, így nem lesz homogén trutyi. Bele a lábasba, tejjel felöntöm, só, pici fehérbors. Rotty egyet, majd sok fokhagyma nem nyomva, vágva. Pici tejes habarás, majd a legvégén tojás sárgája, de akkor már kapom is le, nehogy utóbbi kicsapódjon.
Szentenciák: a liszt rizsliszt, forralás minimális.
A feltét nekem semmi. Mély tányérból, kanállal:)

Na, el kolbászos lebbencs levest csinálni.

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.03.29. 10:32:39

szerintem a kézzel marcangolás, egy darab késsel azért megfejelve korrekt..

És szerezz bazinagy kupákat, a férfiak tuti értékelni fogják:)

Azért kérdeztem, hogy hol laksz, mert egyfajta borunk van saját, nem is rossz, és adtam volna ingyér szívesen, akkor annyival is beljebb lennél, de az én családom budán székel, úgyhogy az nagyon kiesik, a benzin többe lenne..

sarasvati / sütifej (törölt) 2008.03.29. 10:57:18

cyan:)))))))))))
csütörtökön voltam székesfővárosban, aztán sétáltam Rózsák terénél és ki jutott eszembe, na ki? cyan:)))))))))))))

maybach 2008.03.29. 11:05:31

Jó reggelt kívánok!
Végre jó idő van.

Fiam!
Én akkor maradnék a kacsasültnél.

cyan 2008.03.29. 11:15:05

svati, akkor azért csuklottam :P szerdánként vagyok a Rózsák terén, de most elmaradt az ikon, mert un. "fényes hét" van. nem tom, mi az, a görögöknél ünnep mindenesetre :)

sarasvati / sütifej (törölt) 2008.03.29. 11:29:04

cyan:))
sétáltam valakivel és meséltem neki Rólad.
tetszett a dolog:))

cyan 2008.03.29. 12:06:13

heggesztettem egy irományt, szedett-vedett, de sajnos semmit nem találtam róla. meg lehet kukkolni:

Pálcika 2008.03.29. 16:49:00

ma mindenki szolidaritást vállalt velem munkaügyben,vagy sz@rakodik a blogmotor és elvesztek a kommentek???

2008.03.29. 21:26:07

pfff, kong a kifőzde...

Bettcsi 2008.04.08. 15:48:21

Jé! Ez jó lett. :D
süti beállítások módosítása