Telefon vasárnap délelőtt: „Helló! Főznél ma valami ebédet mégis?” Én meg lazán: „Persze! Kettő körül lehet jönni...”
Irány a hűtő/spájz, van-e egyáltalán valami itthon. Hoppá, egy csirke! Akadt még – mint minden háztartásban – krumpli, ami mindenképpen kell (pedig nem Nadine csörgött rám – hehe – a szerk.), hagyma, és még pár dolog a hűtőben. Mindent kipakolok, a földből kiráncigálódik még némi fokhagyma, tépek még zöldfűszereket a kertben. Elő a tepsit!
Végül ez lett belőle...
Hozzávalók:
egy egész csirke (kb. 1,5 kg)
1 kg burgonya
3 fej hagyma
4-5 gerezd fokhagyma
3 hegyes zöldpaprika
5 dkg vaj
3 dkg parmezán
2 ek. zsemlemorzsa (házi)
1,5 dl paradicsom passata
2 ek. apróra vágott friss rozmaring
1 ek. apróra vágott friss kakukkfű
só, bors
Előkészületek:
A csirkét feldarabolom: levágom a szárnyakat, a combokat, amiket kettévágok alsó és felső combra. A mellét és a hátrészt szétválasztom, majd mindkettőt csonttal együtt kettévágom, a hátát keresztben, a mellét hosszában.
A feldarabolt csirkét meglocsolom kevés olívaolajjal, megszórom a csirke-fűszerkeverékkel, és alaposan átforgatom, hogy mindenhol érje a fűszer.
A burgonyát megpucolom, és kb. 1 cm vastag karikákra vágom.
A hagymát csíkokra, a fokhagymát szeletekre vágom, a paprikát vékonyan felkarikázom.
Elkészítés:
1. Egy közepes méretű (22 x 35 x 8 cm-es) tepsit veszek elő, és vékonyan beolajozom az alját. Erre szórom egy rétegben a hagymaszeleteket/csíkokat, majd megsózom.
2. A hagymaréteget befedem a krumplikarikákkal, amit megsózok, tekerek rá bőven borsot, meglocsolom kevés olívaolajjal és rászórom a felaprított zöldfűszerek felét.
3. Egy réteg zöldpaprika-karikát szórok rá, majd egyenletesen elosztom a tetején a fokhagymaszeleteket.
4. Erre az „ágyra” fektetem a húsokat, szorosan egymás mellé, és sózom, borsozom.
5. A hús tetejét megkenem a passzírozott paradicsommal, megszórom a maradék zöldfűszerrel és egy kevés zsemlemorzsával, ami kicsit felszívja a paradicsomszósz nedvességtartalmát és sütéskor ropogós kérget alkot.
6. Az egészre friss parmezánt reszelek, és minden hús tetejére egy kis darab vajat teszek.
Szorosan lefedem alufóliával, és a 160 fokra (hőlégkeverés) előmelegített sütőbe teszem 60 percre.
7. Ezután leveszem róla a fóliát, a sütőt felkapcsolom 200 fokra, és visszateszem a tepsit még 20 percre.
8. Az utolsó öt percnél, átkapcsolom grillezőfokozatra, hogy még ropogósabbra piruljon a csirke bőre.
9. Tálalás előtt, melegen tartva pihentetem minimum tíz percig.
Tálalás, tippek:
A csirkét a burgonyával és a hagymával együtt tálalom, bőségesen meglocsolva a sütéskor keletkezett vajas szafttal, és hozzá frissen sült bagettet adok, amivel szemérmetlenül kitunkolhatjuk azt...
A hús-krumpli-hagyma hármasa mellé, tulajdonképpen bármit tehetünk bele, amit a hűtőben találunk. Gombát, paprikát, cukkinit, paradicsomot stb., bármivel variálhatjuk, ami elkészül a megadott sütési idő alatt.
A kész ételt jól lefedve, egy-két napig eltarthatjuk a hűtőben, később sütőben felmelegíthetjük. Persze, azért frissen az igazi.
Remek ízek! Pompás, kívül ropogósra sült bőrű, belül puha, szaftos hús, vajpuhára főtt/sült krumpli a krémesre párolódott hagymával, és a sülés közben keletkezett vajas, fűszeres szaft, amit a kenyérrel tunkolunk a hús mellé.
Testes száraz fehéret, mondjuk, chardonnayt ajánlok mellé, bár mi most a nyári nagy melegben, a teraszon ebédelve, jó hideg cidre-et (francia almabor) ittunk hozzá... és utána...
Elkészítési idő: 2 óra
Költségek: 520 Ft/adag
Bor: 399 Ft (cider/cidre) - Lidl
inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.06.27. 07:33:22
Ez a remekmű nem tűnik túl komplikáltnak, talán még én is meg tudom csinálni.
Meg is fogom ha teljesen kész lesz a konyhám.
Sokáig vackolódtam a betonozással, a padlólapok igazgatásával, a lerohadt falak felrakásával/ a szomszéd alámeresztette a szennyvizét/már csak a meszelés van hátra és az új bútorok összeszerelése.
Ezzel a csirkés guszta dologgal fogom felszentelni, csak az a bor...
Imádom a cidr - et, mifelénk nem találok, mindig behozatok, de már ismerik néhányan a mániámat és maguktól hozzák, mint Brüsszelből a belga csokoládét.
Legutóbb diabetikusat kaptam, felzabaáltam a felét és nem emelkedett a cukrom. Nem tudom hogyan csinálják. Viszont baromi édes volt. Talán túlságosan is az.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.06.27. 09:20:18
Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.06.27. 10:04:31
"A feldarabolt csirkét meglocsolom kevés olívaolajjal, megszórom a csirke-fűszerkeverékkel, és alaposan átforgatom, hogy mindenhol érje a fűszer."
Ha egy kis - de nem kevés - citromlevet öntesz a páchoz, attól puhább és jobb lesz.
:-)
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.06.27. 11:17:56
Anyukám mégsem hozhat minden napra kaját, így a maradék napokra marad némi rendelt ezmegaz.
Bár lassan kezdem megtalálni magam a káoszban..:).
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.06.27. 14:12:40
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.06.27. 15:54:04
@inszeminator: a lidlben, szokott lenni cider...
@Hobbiszakács: nem volt otthon citrom:)) amúgy neked nem nyaralnod kéne már?
@nyuszómuszó: @Nadine: lehet, hogy hamarosan beindítom a házhozszállitó szolgálatot. már csak egy teleportáló kellene:))
más: most, hogy a csapból is jackson folyik, és tegnap az összes zenecsatorán az ő számai mentek non-stop, elcsodálkoztam hogy mennyi jó száma volt. sosem voltam jackson rajongó, csak néha-néha meghalgattam, de így ömlesztve szembetűnő lett, hogy mekkora pályája volt. öt éves kora óta énekelt, és hihetetlen mennyiségű slágere volt...
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.06.27. 16:32:42
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.06.27. 17:02:10
Nem tűntem el teljesen, csak egy temetés meg egy emlékező mise kissé szomorkássá tett, gondoltam nem rontom a hangulatot.
Amint helyrebillen egy icipicit a lelki-egyensúlyom, jelentkezem.
Mr. Jacksont és Ms. Fawcetet is nagyon sajnálom.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.06.27. 17:27:38
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.06.27. 18:43:13
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.06.27. 20:02:13
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.06.27. 20:41:38
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.06.27. 20:52:28
@Nadine: Nem, Nadine. Nálunk mindenki rosszul volt. Élen az Apuval meg az Ő borzasztó fulladásával.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.06.27. 20:59:46
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.06.27. 21:02:37
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.06.27. 21:21:24
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.06.27. 21:46:36
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.06.27. 21:51:48
Bocsi, Apuhoz kellett átmennem, eléggé befulladt. Ez egy ilyen nap. Reméljük, lassan javul az idő vagy legalább nem lesz ennyire fullasztó.
Szép álmokat!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.06.28. 09:17:05
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.06.28. 13:02:35
Apukám holnapi nevenapját ünnepeltük ma. Hihetetlen, mennyit evett :) Ma szép az élet.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.06.28. 13:12:48
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.06.28. 13:24:58
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.06.28. 21:33:52
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.06.28. 22:41:37
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.06.28. 22:42:42
Kár, hogy most egy sem jut eszembe.
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.06.28. 23:43:02
Jé 2009.06.29. 08:05:17
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.06.29. 08:22:25
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.06.29. 08:35:03
Toma, a Te hamidat készítettem el tegnap ebédre, icipici módosítással, ahogy megszoktuk. Dőzs, dőzs, dőzs.
Készített már valaki tojáslevest közületek?
Jé 2009.06.29. 08:38:18
Jé 2009.06.29. 08:44:23
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.06.29. 08:44:39
Csak szeretném megtudni a készítésének titkait, mert marha nehéz elkészíteni.
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.06.29. 09:06:42
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.06.29. 09:14:53
Jé 2009.06.29. 09:15:47
Zuzuka 2009.06.29. 09:44:58
olvasok... fáradtan, álmosan, meggyötörten és Tomának köszönhetően nagyon éhesen.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.06.29. 09:59:45
@fiam: Én rendszeresen készítek. Szeretem, olcsó, hamar megvan. Mondjuk, én nem a rántottát öntöm fel vízzel.
Jé 2009.06.29. 11:28:16
Zuzuka 2009.06.29. 11:49:10
kisnyuszót megnéztem, elolvastam, nagyon klassz kis srác! neveljétek boldogságban, egészségben, hogy olyan szép nagyra nőjön, mint a szülei.:)
Jé 2009.06.29. 12:28:55
Zuzuka 2009.06.29. 12:37:32
és most kááávéééééééé!
az elmúlt héten sajnos alig jutottam igazi, főzött kávéhoz. szörnyű volt!:(
@Nadine: sajnálom...
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.06.29. 13:02:24
maybach 2009.06.29. 13:03:42
Ha ez jelent valamit, én is éhes vagyok.
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.06.29. 13:09:01
@Nadine: Én sem. Csak közben elrántottásodott. Küllemre, mint Neoex, belső tulajdonságait illetően, mint én: ronda ám rettentő finom és okos.
@Jé: Szerintem még egy kicsit éhezel és a paradicsomlevest is megeszed :)
@maybach: Nagyon sokat jelent.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.06.29. 13:10:37
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.06.29. 13:21:08
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.06.29. 13:24:59
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.06.29. 13:27:42
Jé 2009.06.29. 13:32:30
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.06.29. 13:46:01
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.06.29. 13:47:25
Zuzuka 2009.06.29. 14:02:11
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.06.29. 14:02:16
Zuzuka 2009.06.29. 14:09:16
tv-t nem láttam 1 hétig - nem is hiányzott, térerő pedig csak a hegy tetején volt a mi házunk fölött a mogyoróbokor mellett, az is orange hálózat. kiváncsi leszek a számlámra.
kiszuzu meg edénybemutatót tartott otthon, mert mindent megmutatott a vendégeinek, és mindből ettek és ittak is, de nem mosták el, nehogy kiszáradjon a kezük:))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.06.29. 14:26:44
Zuzuka 2009.06.29. 14:54:33
ügyeees... Micsinek legalább jó dolga volt! én meg elmosogattam, naddolog:)
Zuzuka 2009.06.29. 15:03:31
maybach 2009.06.29. 15:09:59
Én láttam, de jobb lett volna időnként, ha nem.
Szép nagy mellénybe bele lehet gabalyodni.
De Wimbledon mág tart.
Kullancsokat mostanában Marci cicából szedegettem párat.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.06.29. 15:23:11
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.06.29. 18:09:33
Ebéd viszont elmaradt, mert reggel az a helytelen gondolatom támadt, hogy ennyi idő alatt már biztosan kieshette magát az eső.
Szandálban meg nem gyalogolok 8 saroknyit. Pláne nem új szandálban :-(((
Úgyhogy most a tojás- avagy a paradicsomleves is jól esne. (Ha nem cukrozzák agyon, és nincsen benne betűtészta…)
Zuzuka 2009.06.29. 19:29:44
@Mormogi Papa: mindkét leves ehető, de a legislegfinomabb a tárkonyos vadmalacleves itt a Fehérszarvasban.
Zuzuka 2009.06.29. 21:19:27
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.06.29. 22:33:14
A babbal továbbra se tessék kukoricázni! Csülökkel viszont oldalba lehet taszajtani.
Este váratlanul (nem számítottam rá) jó túróscsuszát ettem. Egy időben köretként is fogyasztottam rántott szelettel, de hagyjuk :-) (Az ötletet a halászlétől vettem...)
És bűnömül ne végyétek: egy kis sólet... keménytojással és kolbásszal-sonkával! Tudom, majdnem szentségtörés - már csak a tejföl miatt is :-)))