Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

A nagymami almás pitéje

2009.07.23. 05:00

Számomra az almás pite X-akta. Olyan titok, amit csakis és kizárólag a nagymamik tudhatnak, mert csak. Olyan nagymamik, akik úgy sütnek-főznek, hogy szabad szemmel nem lehet lekövetni, mit csinálnak, viszont a végeredmény az esetek többségében mennyei.

Az almás pite is ilyen dolog. Bárhányszor próbáltam meglesni, nem bírtam semmi különlegeset felfedezni az eljárásban. Mégis, ha otthon követtem el, nem és nem lett olyan.

Nehezíti a küldetés teljesítését, hogy a nagymamik legtöbbször nem használnak mérőeszközöket, hanem „érzéssel” sütnek. Tessék nekem megmondani, milyen mennyiség az, hogy „hát úgy egy-két marékkal”?! Ezekre a titkokra csak hosszas gyakorlás után lehet ráérezni.
Mindettől függetlenül, hosszas unszolásra sikerült a nagyiból kipréselni az almás pite állítólagos receptjét. Szeretném kihangsúlyozni, hogy bár kipróbáltam, nem lett ugyanolyan mint az, ami a mester műhelyében készült. Íme:
 
Hozzávalók a tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 7 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg margarin
  • tejföl
 
Úgy kezdjük, hogy azt a több tonna almát, amit a sütibe szánunk, verejtékes munkával megpucoljuk, kimagozzuk és lereszeljük. Közben szorgalmasan locsolgassuk citromlével, hogy ne barnuljon meg nagyon. Esetleg megkérhetünk valakit, hogy közben olvassa fel nekünk az Ezeregy éjszaka meséit, mert halálra fogjuk unni magunkat. A sütemény titka ugyanis az, hogy alma van benne, méghozzá NAGYON SOK!
A tésztához valókat összegyúrjuk, a tejfölből csak annyit teszünk bele, amennyit a tészta felvesz (Figyeltek? Ez megint olyan szakszöveg, amivel lerázzák az ember lányát, ha túl sokat kérdezősködik!). Amikor összeállt a tészta, két részre osztjuk. Az egyiket kinyújtjuk, és a tepsi aljára nyomkodjuk. Megszurkáljuk villával, és félig megsütjük. Ez azt jelenti, hogy ne legyen olyan kemény, hogy embert lehessen ölni vele.
Kivesszük a sütőből, megszórjuk zsemlemorzsával, hogy az alma ne áztassa ronggyá a tésztalapot. Ezután elosztjuk rajta a reszelt almát, meghintjük vaníliás cukorral és fahéjjal . Kinyújtjuk a másik tésztát is, és rátesszük a tetejére. Vissza a sütőbe, és gyönyörséges aranybarnára sütjük.
Itt lehet variálni: valaki megkeni a felső tésztalapot tojássárgájával, hogy fényes legyen, vagy megszórhatjuk vaníliás porcukorral. Nálunk mostanában a képen látható rácsos tetejű változat a favorit. Egy időben az alma tetejére került durván vágott dió is, azzal a nem titkolt céllal, hogy csökkenjen a mélyhűtőben elraktározott több raklapra való dió mennyisége, de ezt testületileg leszavaztuk.
Más teendőnk ezután nincs is, legfeljebb annyi, hogy a közösből válasszuk le a magunknak szánt mennyiséget, mert ezért a sütiért harc lesz.
Jó étvágyat!

 

131 komment

Címkék: alma gasztro recept desszert

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zuzuka 2009.07.23. 07:22:48

jó reggelt!
első koránkelő almáspite imádó!
igen, a nagyik szívvel sütnek/sütöttek, azért olyan más az íze:) ha hűvösebb lesz kipróbálom.
húzódjatok árnyékba, én utazom ma is egész nap.:(

Grafit Macsek 2009.07.23. 08:11:36

Sziasztok!!! Második almáspite-gyártó! Anyukám is nagyon jót tud sütni, de má nem nagyon tud. Nekem valahogy több lisztből kellene, kb. másfélszeres mennyiségből, mert marha nagy a tepsim. Arról nem beszélve, hogy elég népes közönség várja a süleményt. De megyek, megalkotom, amíg nem süt a nap a konyhámba, mert akkor megpusztulok!

Grafit Macsek 2009.07.23. 08:27:11

Az előző megszólalásom némi magyarázatra szorul. Azért nem süt máraz Anyukám, mert már eléggé beteges, de agyban még ott van és segít nekem. Ő az Ész, én az Erő!:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.23. 08:45:54

Jó reggelt. Jé, mindent megfogalmazol, amiért én nem tudok sütni. Nevezetesen: "érzéssel", "amennyit felvesz", "félkeményre" és így tovább. Aki még a családban sem látta, hogyan kell sütni, annak ezek a szavak pont annyit jelentenek, mint az, hogy integrálás. Úgyhogy én vagy szakácskönyvből kísérletezem tízévenként egyszer - többnyire nem túl nagy sikerrel, mert a béna sütőm, meg a béna edényeim, meg a béna nyúl... -, vagy innen-onnan kapott, egyszerűnek tűnő receptekkel (lásd Cyan stanglija), amit aztán újra meg újra nagy boldogan megsütök.

@Zuzuka: Oh my God, vigyázz magadra Zuzu. Sapka, sál meg ilyenek...

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.07.23. 09:04:10

@Nadine:
"mert béna a sütőm, béna az edényem"...
Vannak ismerőseim, akik meggyszezon idején járkálnak le hozzám, és persze meggyespitét kell csinálnom dögivel.
Kemencében...
Most, hogy felújítottam a konyhámat, földkihordás betonozás, padlólapfektetés, vakolás meszelés, át is rendeztem új bútorokkal, kiszabadítoddam végleg a kemenecét, s minthogy már lassan körte és almaszezon is van. Beindítom a nagy piteszezont. Leginkább a sárgabarackosra vagyok kiváncsi, még sohasem csináltam, de az is most érik - ceglédi óriás - édes és egy picit savankás is, azt hiszem mennyei lesz.
Locsogok itten, pedig a fenti receptet akartam eredetileg megcsinálni, de valami árulás történt, mert nálam a felsorolásban van
dkg liszt
ojás
föl...stb
és mindezek
gymami almás pitéjéhez...
Képtelen vagyok elhúzni...

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.23. 09:05:03

Guten Morgen!

Jé, úgy emlékszem, Anyu is ilyen összetevőkből sütötte. Eleinte rácsosan, aztán rácsozat nélkül, tetejét is megszurkálva. Imádtuk.
Köszi szépen, így már lesz bátorságom megsütni.
Azt még kérném, hogy milyen hőfokon, mennyi ideig kell sütni?
(Egy próbálkozásom kőkemény sütit eredményezett, a várt omlós helyett.)

@Zuzuka: Vigyázz magadra! Csak az árnyékos oldalon közlekedjetek :)

@Nadine: Nagy öröm, hogy már kezdem érteni, mit jelentenek a szakszavak. De mi az, hogy érzéssel??????

2009.07.23. 09:14:13

sziasztok!

@inszeminator: itt vannak a mennyiségek: 30 dkg liszt, 7 dkg cukor, 1 tojás, 1 csomag sütőpor, 10 dkg margarin, tejföl

Fiam, a hőfok is olyan dolog, hogy sütője válogatja. A nagyinak gázsütője van, az alja kibélelve téglával, mert nagyon süt. Ezért közben szokott variálni. Nekem villanysütőm van, amiben kering a levegő, én 170 fokon szoktam csinálni. Az a lényeg, hogy átsüljön a tészta.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.23. 09:16:44

@Jé: Köszi, légkeverést tud az enyém is. Hozzávetőleg úgy fél óra?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.23. 09:24:20

@inszeminator: Nem pontosan értem, mire gondolsz... A béna sütőt nem úgy értettem, hogy juj, nem elég modern... Hanem úgy, hogy nem záródik rendesen az ajtaja, nem tudok rajta elég alacsony hőfokot beállítani és így tovább.

@fiam: Nem látok szmájlit, ez most irónia volt?

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.07.23. 09:27:30

Én is így sütök-főzök, érzésre..:)
Az a legegyszerűbb, elrontani kis rutinnal lehetetlen, és az emberek sosem értik, nekem miért feleannyi idő megcsinálni valamit.
Meg kisebb kupi a konyhában..:P

Az almáspitét elvileg szeretem, gyakorlatilag nem, mert az esetek többségében szottyadt. Ha nem az, akkor jöhet, ez szépen néz ki..:)

ÉÉS A TÁÁÁÁNYÉÉÉÉÉR!!!!!!!!

Ó, Istenem, itt bőgök, nagymamáméknál volt olyan a telkükön. Hogy szerettem ezekből enni.

Kicsi fiamnak honnan lesz ilyenje..:(

2009.07.23. 09:56:05

@nyuszómuszó: de helyes vagy :)
ezt a tányért most a lányom használja, de az én örökségem :)))

Grafit Macsek 2009.07.23. 11:47:13

Tátátátááááááááá! Kész az almás! Kiegészítettem a tészta margarinját némi zsírral ( Norbi-hívek fogják be a szemüket)és a sütőpor mellé dobtam egy kis szódabikarbónát. ( Nagyanyám azt mondta: pezsgő)
Isteni lett! Finom, vékony, ropogós a tésztája és a sok alma meg benne figyel!:)))Ja, meghintettem porcukorral is a szeleteket!:))))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.23. 12:01:33

@Grafit Macsek: Hű, de jól hangzik!:) Nyugi, a Kifőzdében nincsenek Norbi-hívek:)))

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.07.23. 12:02:45

@Jé: és a többi is megvan?

Nekünk volt Jancsi és Juliskás, hamupipőkés, Hófehérkés, meg még egy-kettő..

És pici bögrék is voltak..

ó, de szeretném, ha nekem is lenne..:(

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.23. 12:15:26

@Nadine: Irónia, hát. De lehet, hogy estére már nem lesznek érzéseim, csak indulataim. Ez hótt komoly. Ez a hőség mongyon le, de sürgősen!!!!

@nyuszómuszó: Aj, Te kis öreg... Őrizgetem én is nagymamám csorba csöbréit és bögréit... 98 évesen hunyt el, az emlékkönyvét nem én örököltem sajnos, de sosem felejtem el, hogy a nagypapám (többek közt) ezt írta a névnapjára (mi épp tegnap volt):

Magduska!
Szeresd a munkát, mint én a sunkát!

Szakadát, 1922. július 22.

És Magduska szerette a munkát, így feleségül lett véve :)
Élete vége felé nem tudom, volt-e 130 cm, előtte sem volt 150 cm :D

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.07.23. 12:18:48

@Jé: Köszönöm, estefelé bedurrantok a kemencébe, mit nekem hőfokszabályzó!!!!!!!!
Amikor széjjelsöpröm a parazsat és szikrázik a tégla, akkor van optimális "sütőfok" és nem is kell hozzá sok száraz venyige.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.07.23. 12:22:51

@Nadine:
Múlt vasárnap a fiam elhozta a barátnőjét ebédre,nekem korábban kellett ottlennem, hogy nyomjam a sütő gombját.
Elég szeszélyes valami, most csak kb 15 percig nyomtam, míg felvette a fokozatot.
Na ez egy béna sütő, vagy valami más...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.23. 12:35:37

Most pedig mindenkit felszólítok egy nagy kávézásra!!!

Grafit Macsek 2009.07.23. 12:47:37

Én azon gondolkodám, hogy melegítsek-é egy kis maradék de isteni rakott krumplit magamnak. Majd utána természetesen kávé. Jön du. egy barátnőcim, majd vele kávézunk.

Grafit Macsek 2009.07.23. 12:49:09

@inszeminator: A kemencében sütsz ilyen almás sütit?
Nekem az mindig rejtély, hogyan lehet olyan sütőben sütni, amibe nem látsz be, vagy még nagyjából sem lehet megsaccolni, hogy kb. hány fok lehet odabent.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.23. 13:09:39

@Grafit Macsek: Beül a süti mellé, hogy jobban lássa.

Még csak most megyek kávézni, mert felhívott egy nő, lájtosan érdeklődött a technikáim felől, majd közölte, hogy ezt meg azt a mintát le fogja koppintani. Végül kiderült, hogy készítő. Pofátlan vagy pofátlan? Szerintetek?

Grafit Macsek 2009.07.23. 13:12:58

@Nadine: de legalább bejelentette...ez is valami.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.23. 13:19:14

@Grafit Macsek: Szerintem meg taplóság lenyúlni más szellemi (és kézi) alkotását. Én sem öt perc alatt találtam ki, mit és hogyan csinálok. Évek munkája, mire egy saját stílus, egy egyéni technika kialakul egy egyébként abszolút kommersz piacon. Mondjuk, tökmindegy, mert nem lett beljebb azokkal az információkkal, amiket kapott. A hülyéje.

Grafit Macsek 2009.07.23. 13:23:12

@Nadine: Persze, taplóság.
De meg tudod akadályozni? Gondolom, nem. Ahhoz védett dolgoknak kellene lenniük.
És egyébként azt gondolom, ha vért izzad, sem lesz olyan a holmija, mint a Te munkáid..

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.23. 13:41:06

@Grafit Macsek: Nem, természetesen nem tudom megakadályozni. De ahogy elhallgattam őkelmét, úgysem fog egyedi pácszíneket kevergetni, több színnel patinázni stb. Ez egy futószalagon dolgozó iparos volt. Agy és fantázia nélkül.

Jaj, bakker, gyűlölök politizálni, de kinyílt a zsebemben a bicska megint attól, amit most olvastam az Indexen, a BKV-s személyzeti főnök végkielégítéséről és egyéb juttatásairól. Egyszerűen megáll az eszem.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.07.23. 14:32:39

ejjj baszki! már ránőtt a telefon a fülemre:(((

egész nap telefonálgatok, mert próbálom elintézni azt a rohadt kerekesszéket! bakker az összes főorvos aki jogusult felírni itt és pesten, szabadságon van augusztus közepéig. azért kepesztek, mert állítólag aug. 1-től minden támogatást megszüntetnek. ezt rebesgetik. nekem meg nincs most 700.000 forintom egy szekérre:(((

legalább ehetnék ebből a pitéből.......

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.23. 16:07:13

Azt a tudományos megállapítást teszem, hogy egy Gyilok pizzával a gyomorban jobban megy a munka. Vigyázat, ez nem azonos a Gyilkossal. Ezen kovászos uborka is van. Toma, ne dőlj a kardodba!:)

maybach 2009.07.23. 16:12:24

Jó napot kívánok!
Jé!
Az almás pite pazar.

Amúgy tökfőzelék fasírttal.
Buksi könnyű kis reggelit ütött össze magának 20 tojásból. A mama meg a kezét, hogy "tejóisten"!
Most Buksi ki van tiltva a házból. Mondjuk a kamrába eddig sem lett volna szabad bemennie, de jó érzékkel nem kérdezte.

Toma!
A bürokrácia mondjon le!

2009.07.23. 16:17:42

Nadine, a kovászos uborkás pizzát te állítottad elő?

Maybach, ha a kutya nem mehet be a házba, akkor kint csinált magának tojásos reggelit? vagymostmivan??

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.23. 16:25:08

@maybach: Meg is sütötte magának, vagy csak á la natúr?:)))

@Jé: Az üres pizzatésztát én dekoráltam. Mostanában már csak ilyet veszek. Paradicsompüré, sonka, csípős kolbász, lila hagyma, kovászos uborka, füstölt és trappista sajt, és a tetejére szalonnakockák:) Tálaláskor még megbolondítom némi mustárral és majonézzel:)))

maybach 2009.07.23. 16:39:10

Buksi idáig bemehetett a konyhába, időnként még beljebb is somfordált.
Ma reggeltől nem kívánatos a küszöbön túl.
Szép csendben nyersen belefetyelte. Protein kúrán van, hogy testtömeget növeljen.

2009.07.23. 17:09:52

@Nadine: fűűűű, ez nem semmi kaja. én ilyen melegben nem bírnék ilyet megenni.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.23. 17:17:01

@Jé: Én is azt hittem, hogy ma alig fogok enni, max. gyümölcsöt, de olyan kellemes hűvös van az alsó szinten, hogy hirtelen pizzuskára vágytam:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.23. 18:59:42

@maybach: Mióta tojásnagyhatalom vagyunk, véletlenül többször törik össze tojás nálunk... Szép is a Buksi meg a Macska szőre. Selymesen csillog még a farkuk is. Kár, hogy Neoex nem ehet tojást.

@Nadine: Ez egyheti adagunk. Ötünknek :)

Pálcika 2009.07.23. 19:02:27

Szép napot!!
JUJJJUJ DE JÓ RECEPT!!!:)))))))))))
imádom a nagyi féle almás pitét(és mindent amit a nagyik csinálnak)
én tegnap szilvásgombocót és nudlit csináltam,egy kiló lisztből,merthogy én balga azt hittem akkor ma nem kell főznöm mert lesz maradék,de tévedtem nincs egy árva nudlika sem:(
de juszt sem főzök!!isteni vajas kenyeret tudok csinálni paradicsommal-paprikával:)))))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.23. 19:08:25

@fiam: Fiam, hát nem csillog?:DDD

Mármint? Az a kb. 5-5 dkg feltét? Akkor tényleg nagyon vigyáztok az alakotokra:) Ráadásul ez a legkisebb, 23 cm-es pizza volt...

Szia, Pálci!

Pálcika 2009.07.23. 19:13:33

@Nadine: szia:)) most főztem kávét,kérsz???mert tudok ám küldeni:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.23. 19:14:07

@Pálcika: Nahát, egyszer az életben még itt ér a válaszom...:) Naná, hogy kérek, nagyon kókadozom ebben a melegben.

Pálcika 2009.07.23. 19:18:55

@Nadine: ez azért lehet mert a "bűvös" fél óráig itt tartózkodásom alatt válaszoltál:))
nyisd az ablakot megy a fényposta:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.23. 19:23:09

@Pálcika: Bakker, én rendszerint azonnal észreveszlek, és beszélek hozzád, de addigra már máshol szörfölsz:))) Nyitom, de aztán leszaladok, mert megint ottfelejtettem egy mosogatást:) Kösziiiiii!


HÉ, MINDENKI!!! Ma este fél kilenckor kezdődik a Duna TV-n a Zsernyákok! Nagyon vicces film (nekem:))... Csak szólok.

Pálcika 2009.07.23. 19:33:49

@Nadine: óóóóóóóóóó:)
most kimegyek locsolni, de később még vissza jövök mert ma egyedül vagyok és csak az enyém a gép:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.23. 19:42:38

Gyerekek, nagyon korán locsoltok. Most néztem az erkélyen, árnyékban 33 fok van... Ilyenkor még a fele elpárolog a kikerült víznek.

Zuzuka 2009.07.23. 20:11:06

ahha, elpárolgott az agyam is napközben, csak a bolondok utaztak ma + én:(
szerencsére a Tiszánál fújt a szél, ami egy kicsit könnyebbé tette a túrát (ja, a sirokkó):)
le a kalappal, aki ma sütött, főzött!

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.07.23. 20:18:22

@Grafit Macsek:
Mindenfélét sütök benne, a nejem káposztás cuccokat, meg babot, sóletet.
A főzőtt ételeknek különleges ízt ad.A szomszédasszony szerint tizenhárom kalapos kemence, tehát elég nagy.
Persze nem kalapot sütnek benne, hanem kuglófot, tizenhármat egyszerre, mivel dunántúli német parasztház. Semmi meleget nem ad.
Ha kisebb mennyiséget csinálok, megelégszem a Remoskával.
Pogácsa, pite, rakottkrumpli, mindegy neki. Szerintem még kör alakú bájglit is lehetne benne sütni.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.07.23. 20:26:26

@Nadine: nálam nem párolog el, mert zöldmulcs van a növények alatt és én a tövénél locsolom. a levelekre nem locsolok...

ma egész kellemes idő volt. én ezt szeretem. 35-38 fok, egyésznap fújt egy kis szellő:)) mosni is ilyyenkor jó, mire mindent kiteregettem, már kezdhettem is beszedni a cuccokat:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.23. 21:07:31

@Bombadil Toma: Még a levegőben elpárolog egy része. Egyébként nálam is mulcs van mindenhol, évek óta... Hű, nekem a kellemes hőmérsékletről kicsit szelídebb fogalmaim vannak:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.23. 21:59:16

Hát már megint könnyesre röhögtem magam ezen a filmen. Szenzációsak a magyar hangok benne:) Nézte valaki?

sarasvati (törölt) 2009.07.23. 22:13:02

hello
hogysmint?
cyant keresem
van valamerre?

sarasvati (törölt) 2009.07.23. 22:14:06

grafitmacska és inszeminátor?:))
ez jó:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.23. 22:17:18

@sarasvati: Szia!!:)) Cyant ezer éve nem láttuk... Viszont minap jártam nálatok, hogy megnézzelek, vagy-e még, és láttam, hogy már házpénz-felvétel van. Összejött?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.23. 22:19:02

Svati, itt oldalt a Kőkereszt Cyan blogja. Ott biztosan megtalálod, vagy tudsz üzenni neki.

sarasvati (törölt) 2009.07.23. 22:20:29

@Nadine:
ó te szegény. a betonon voltál?:)))
ja, gondolom némi lájtos anyázást olvastál.
szóval
eladtam a házat, áron alul, buktam rajta x milliót, de árverés előtt egy héttel sikerült.
pontosam mához egy hétre költözés székesfőváros 18. kerület, albérlet
közben most rángatom férjet haza belgiumból, mert ott dolgozik.
szóval azért kerestem cyant, mert ugye elvileg van egy ikonom....
meg ugye elvileg lesz egy ékszeres dobozom is:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.23. 22:23:54

@sarasvati: A betonon. Anyázás nem volt, csak szó volt róla, hogy volt:))) De csak Téged néztelek, kevésszer láttalak a millió hozzászólás közt. De látod, a lényeget kiböktem:)
De akkor mégiscsak jobb áron sikerült eladni, mintha árverezték volna, nem?
Nem mondod, hogy Pestre költöztök? Embered mit csinál Belgiumban? Gitározik?

Pálcika 2009.07.23. 22:26:25

szia Svati!:))
nem tudom eldönteni,hogy utálom vagy imádom a meleget???olyan bizonytalan vagyok vagy mégsem???

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.23. 22:27:31

@Pálcika: Én utálom. Nekem 28-29 fok felett minden sok.

sarasvati (törölt) 2009.07.23. 22:30:40

alig marad valami
utolsó percben sikerült, vissza kell fizetnem még a szocpolt is. már nem érdekel, csak el innen.
család beletörődött, egyébként meg nem izgatnak.
kezdek megnyugodni, az elmúlt három év konkrét idegbaj volt.
most már sokkal jobban érzem magam.
csomagolok, zsákolok, dobozolok, mindezt egyedül, de már kezdem látni a végét.
férj nem gitározik, hanem a haverja cégénél melózik, lakásfelújítás, stb. velük van kint belgiumban.
ja Pest. nincs sok kedvem, de ebben az országban talán még ott találok munkát.

Pálcika 2009.07.23. 22:31:16

@Nadine: én elvileg szeretem(még a 30-40 fokot is)de ma valahogy nehezen viselem..........

Pálcika 2009.07.23. 22:34:06

@sarasvati: olvaslak:))lőrinc jó hely!

sarasvati (törölt) 2009.07.23. 22:36:23

@Pálcika:
mármint hol? a lápban?
az konkrét dühöngő, anyázós helyem:))
ja, tényleg jó
két albit néztem ki, ez volt az első és rögtön lerendeztük a főbérlő csajjal, aki tök rendes.
csak ez a rohadt selejtezés ne lenne. meg egyedül. de holnap jön a konténer és már minden jó lesz:))))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.23. 22:37:45

@sarasvati: Remélem, itt új lendületet kaptok. Nem baj az, ha nem gitározás, de legalább meló:) Ékszerdobozt meg majd megbeszéljük, amikor aktuális lesz, én már kicsit kiestem a képből, hogy anno mit egyeztettünk. A minta azóta is megvan, csak a dobozra nem emlékszem.

sarasvati (törölt) 2009.07.23. 22:42:32

@Nadine:
kicsit rég volt, tényleg:))
egész jól vagyok újabban, már nincs depi, meg minden szar, ami volt.
jó helyre megyünk, első szempont az volt, hogy a gyerekeknek jó legyen. belváros kizárva:))
ééééééééééés annyi luxust engedélyeztem magamnak, hogy az alig maradékból vettem egy laptopot (még nincs itt), és végre nyugi lesz, meg kedvemre kóricálhatok a neten. majd jövök hozzátok is:))
rémes volt az elmúlt három év....de a fene egye meg, túléltük, házasság nem ment rá (bár volt rá esély).
cyant akkor majd megkeresem, aztán reszkessetek, mert majd benézek hozzátok is:))
mindenkit puszilok. Tomát külön:)))
és most lépek, mert repjegyet foglalok férjnek, hogy szombaton haza tudjon jönni.
puszi drágák:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.23. 22:45:41

@sarasvati: Ez csupa jó hír, örülök neki!:)

Várunk szeretettel, és szorítunk (sztem nyugodtan beszélhetek többes számban:)) Gyors költözést kívánok!

Pálcika 2009.07.23. 22:46:19

@sarasvati: nem nem a lápban:)itt és most az utóbbi tíz percben:)
lőrinc melyik részén??
@Nadine: nálad hogy áll a ház eladás témakör????

sarasvati (törölt) 2009.07.23. 22:48:51

@Nadine:
köszönöm:))
nagy főzéseket fogunk rendezni a lánnyal és recepteket is fogunk lopni innen:))

@Pálcika:
ja jó. a beton....hát kicsit durva hely, de szeretem őket. gyagya népség:)))

jóéjt nektek!

sarasvati (törölt) 2009.07.23. 22:50:55

@Pálcika:
lakatos út
egy négyemeletes téglásban első emelet 1 + 2 fél
és az utca másik oldalán az iskola
meg játszótér
szóval elég jó.
na tényleg léptem:))

Pálcika 2009.07.23. 22:51:28

@sarasvati: lemaradtam a frissítéssel:(( jó érzés egyenesben tudni téged!:))bár én is keveset vagyok itt mostanában,de azért örülök,hogyha sűrűbben látunk!:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.23. 23:02:45

Most viszont kikapcsolok, egész nap ment ez a szegény gép. Jó éjt, szép álmokat!

Pálcika 2009.07.23. 23:04:22

@Nadine: álmodj szépeket!:) én még vagyok egy ideig mert még dolgozom itthon:(

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.07.24. 00:11:03

nabakker lemaradtam svatiról!:( na mindegy, remélem majd többet lesz ezután...:)

@Nadine: én a lenyírt fűvel szoktam betakarni a talajt a növények alatt így nem szárad ki a föld...
én annyira utálom a téli hideget, hogy ezt azzal kompenzálom, hogy még ezt a meleget is szeretem. tőlem nem hallani panaszt ilyenkor, nekem nincs olyan, hogy túl meleg:)))) persze rólam is dől a voda, ilyenkor én is vagy a hűs szobában vagyok többnyire, vagy ha autózok, megy a klíma ezerrel...

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.24. 00:12:10

Hopsz, micsoda fejlemények és milyen jó hírek!

@Pálcika: Vagy még?

Pálcika 2009.07.24. 00:35:24

@fiam: csak a szokásos:) mosok-takarítok-vasalok-stb....

Pálcika 2009.07.24. 00:36:21

@Pálcika: bár igaz ami igaz,dolgozás helyett írhattam volna azt is hogy szórakoztatom magam.....

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.24. 00:40:43

@Pálcika: Nagyon szerencsés természeted van! Bevallom, próbáltam átvenni a filozófiádat és lelkesen takarítottam-mostam-vasaltam és közben arra gondoltam, hogy ezzel boldoggá teszem a családot. Pár napig bírtam.
Most ott tartok, hogy hagyom, tegyenek ők a boldogságukért :)
Ez valami nagy hiba a génjeimben, hogy még mindig nemszeretem ténykedés a házimunka.

Pálcika 2009.07.24. 00:47:20

@fiam: mindenkit más tesz boldoggá,nem az a lényeg hogy olyan legyél ami mások elvárásai szerint helyes hanem,hogy azt az életet éld ami szerinted helyes ami neked örömet okoz így aztán mivel boldog emberke vagy könnyen örömet tudsz adni másoknak is:))
lehet kicsit bonyolultan fogalmaztam de remélem kitudod bogozni mit akartam írni:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.24. 00:54:34

@Pálcika: Igen, csak ez még egy kicsit nehéz, de már kezdem elfogadni.
Tök jó, hogy már nem kell olyannak lennem, mint más :)

Pálcika 2009.07.24. 00:56:14

óha,iszonyatos szélvihar érkezett:(((((((((
már becsuktam minden ablakot-ajtót de most meg az az érzésem mindjárt repülünk (a ház meg én)mint Dorothy az Ózban..... lehet kikapcsolom a gépet(ha nem válaszolok akkor biztosan megtettem:)

Pálcika 2009.07.24. 00:57:56

@fiam: nehéz megtalálni önmagad???

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.24. 01:01:52

@Pálcika: Ezt nem vettem észre. Persze, menj csak!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.24. 08:05:35

Jó reggelt. Az a vihar nálunk is járt, nem akárhogy. Éjjel ugrottam ki az ágyból, hogy ezerrel csukjam az ablakokat, kiszaladtam Lurkóhoz is a napernyőt (nem tudom, hogy hívják, úgy kell ki- meg betekergetni) becsukni, nehogy letépje az orkán. Sirokkó volt ez, állítom. Majdnem elvitt, alig tudtam bejönni a házba, bakker. Most meg ott az a sok cserép leborítva, felborítva, bakker:(

@Bombadil Toma: Én is. Mondom, kb. tizenöt éve.

Zuzuka 2009.07.24. 08:08:19

jó reggelt!

hogy a viharba tudtok ilyen késő éjszakáig fennmaradni és írogatni? én mindíg eldőlök, mint egy zsák legkésőbb 10-kor és reggelig szunyálok.

@sarasvati: szia! örülök neked, ha a többiek is örülnek:))

@Pálcika: remélem nem fútt el a szél, amikor végre előkerültél!:))

Grafit Macsek 2009.07.24. 08:28:45

Sziasztok!!!Itt hajnalban fútt a szél, akkor ért el idáig...Nálunk minden később van. Csak a reggel van korábban.
Ma este Csík Zenekar koncertre megyünk! Mindig megyünk, amikor itt vannak! El kell dicsekedjek vele, hogy a Csík Jani barátnője jó ismerősünk, a hegedűs fiú, a Szabó Attila pedig az uramnak csoporttársa volt a főiskolán! Hát ezért megyünk minden koncertjükre. Meg mert nagyon szeretjük!!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.24. 08:53:05

@Grafit Macsek: Az az "itt" milyen tájegységet jelent? Már tegnap sem tudtam...

Zuzuka 2009.07.24. 09:19:33

@Grafit Macsek: helló! itt is volt egy kis redőnymozgatás hajnalban, de még a macska sem ijedt meg tőle.
de jó lesz nektek! szeretem a Csík-ot:) a hegedűs fiú pedig falubéli:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.24. 09:52:02

Na, kaptam egy nagy szatyor gyönyörű szilvát, megvan a hétvégi program, úgy tűnik:)

Zuzuka 2009.07.24. 10:13:44

akkor nem fogsz fázni... mit nyertem?:))

Zuzuka 2009.07.24. 10:46:29

Isten mentsen, kaptam tegnap én is vagy 2 kilót, de inkább megeszegetem, esetleg egy szilvásgombóc beköszön hétvégére. lekvárt már nem főzök, nincs türelmem hozzá, ráadásul fröcsög és lövöldöz... vááááá, inkább veszek néha Noszvajról, az nagyon király!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.24. 11:48:56

@Zuzuka: Én sem vagyok nagy lekvárfaló, szilvásgombócom meg még van, egyenesen 2007-ből:) Mindegy, majd kezdek vele valamit. Megdobálom Kennyt.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.24. 12:32:33

Szép napot!


@Zuzuka: És ötötvenkor már fönn voltam! :D

Ma igazi tökből főztem tökfőzeléket. Épp a feltéten filóztam, amikor sógornőm beállított halászlével és hallal. Feltét-probléma holnapra tolva.

Szilva finom, szilva jó, Apu kedvenc gyümölcse.
Az enyémek: eper, őszibarack, szőlő és az összes többi.

Grafit Macsek 2009.07.24. 12:34:15

Na, itten vagyok, la!Voltam a boltban, piacon! Vetten főznivaló kukuricut és már meg is főztem! Nagyon finom, zsenge és édes! Délután meg megyek a szörfös tóra barátnőcikkel, mert az idő olyan, hogy "...tón vón jó...":))

maybach 2009.07.24. 12:34:53

Jó napot kívánok!
Szilva jó. Lekvárnak is, gyümölcsnek is. A pálinkát nem is említem.
Egyébként teljesen jól tippeltem Buksi súlyával. 33 kg.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.24. 12:35:41

@Grafit Macsek: Nekünk csak patakocskánk van, de mióta város lettünk, gondolom folyamnak illik mondani :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.24. 12:37:30

@maybach: Hali. Az sok. Szépen fejlődik. A duplájával kiegyeznék. Magamnak.

Grafit Macsek 2009.07.24. 12:39:21

@fiam: Hát ez sem igazi tó, igazság szerint bele sem lehetne menni. Víztározó, onnan öntözik a környező kukoricaföldeket. A 33-as út mellett van, a Hortobágy felé, kb. félúton. A tó egyik oldala normális strand, a másik része el van kerítve, az pedig nudista. De mi a "kosztümösbe" megyünk!:))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.24. 12:42:40

@Grafit Macsek: Ha esetleg egyszer nagy riadalom támadna a nudista félen, tudd, hogy megérkeztem.

Grafit Macsek 2009.07.24. 12:47:22

@fiam: Neeeem, a felöltözős-fürdőrucisba!
Az normális szerintetek, ha a macska főtt kukoricát eszik?
Nagy riadalom igazán akkor támadna, ha én is megérkeznék!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.24. 12:55:38

@fiam: Hú, a tökfőzelék halászlével isteni lehet:)

@Grafit Macsek: :DDD Ezen a srácon nagyon szoktam röhögni a Comedy Centralon:)

Én meg ma megint randizom a barátnőimmel, feltehetőleg újra hangos mosolygások közepette fogunk vacsorázni.

Grafit Macsek 2009.07.24. 13:02:08

@Nadine: mivel utaltam volna a Comedy Central-ra? Mi nem szoktuk nézni, szerintem nincs is nálunk olyan.
A macska tényleg főtt kukoricát evett!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.24. 13:04:07

@Grafit Macsek: Legalább elférnénk :)

@Nadine: Sokáig voltál az utóbbi időben napon? :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.24. 13:04:58

@Grafit Macsek: Szerintem normális. Mi nem diszkriminálunk senkit a fura szokásai miatt.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.24. 13:06:42

@Grafit Macsek: Szép neve van a tavatoknak. Ahhoz képest, hogy nem lenne szabad látogatni, elég jó rendezvényt szerveznek oda :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.24. 13:21:17

@Grafit Macsek: Azzal, hogy "tón vón jó"... Van egy fiatal humorista, aki a környékről származik, ahol ilyen tájszólással beszélnek.

Grafit Macsek 2009.07.24. 13:38:04

Én ezt a Bödőcs Tibit imádom! Azt a dumát a leginkább, amikor elmeséli a falusi disznővágást, meg amikor a pótos IFA betolat a zsebkendőnyi udvarra, a hazigazda irányításával!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.24. 13:39:41

@Grafit Macsek: Na, ő mesélt a haverjáról is, aki mondta nagy melegben, hogy "tón vón jó":)

Én Kőhalmin szoktam sírni a röhögéstől:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.24. 14:52:33

Látom, mindenki megpattant a strandra...:) Elköszönök, én is megyek készülődni. Késő este még benézek.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.07.24. 17:37:03

a bödöcs tibi nem a comedyn van, hanem az rtl-en a showder klubban. ebből adódott a komunikációs zavar:)))

tök jó!:)) hosszas kitartó kereséssel, találtam egy orvost aki nincs szabadságon, és van jugosultsága felírni nekem a szekeret. igaz hogy fel kell mennem ezért megint dunakeszire, de valamit valamiért. hétfőn délelőtt vár. talán sikerül elintézni még ebben a hónapban a dolgot:)))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.07.24. 18:35:08

csak most néztem meg a széchenyi tér terveit. ma jártam arra és néztem, hogy szétbombázták, így kiváncsi lettem mi lesz belőle. állítóleg ez a végleges terv: www.bama.hu/galeria/27608 legalább akadálymentes:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.24. 23:39:31

@Bombadil Toma: Meg abból, hogy én sosem nézem az RTL Klubot. Viszont a Coolt rendszeresen keverem a Comedy Centrallal. És előbbin adják folyamatosan a Showder Klubot:)

Jó estét! Gondolom, már sehol senki... Káááár. Pedig megint megfejtettük a világot.

Toma, a "megint Dunakeszi", megint Budakeszit jelent?:)))

Jó éjt, szép álmokat!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.07.24. 23:58:31

@Nadine: a coolon ismétlik az rtl műsorát.
ja, az a dunakeszi, ami a budakeszi helyén van:)))
süti beállítások módosítása