Szándékosan nem „mézes-mustárost” írtam, mert arról mindig az a bugyuta reklám jut az eszembe, amin folyton felbosszantom magam, ahányszor csak látom. Nem tudok elképzelni olyan élethelyzetet, amiben egy értelmes ember azt a förmedvény kész szószt használná, tele „műanyagokkal”, ahelyett hogy minimális pluszráfordítással maga készítse el, normális alapanyagokból.
Na, mindegy! Az alábbi recept a jól ismert mézes-mustáros hús egyik változata...
Hozzávalók (2 személyre):
- 4 szelet sertéstarja (1 cm vastag szeletek)
- 3 db Salotta hagyma (v. egy fej vöröshagyma)
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejszín
- 1 ek. magos dijoni mustár
- 1 ek. virágméz
- 2-3 ek. apróra vágott jalapeño paprika (konzerv)
- 1,5 dl száraz fehérbor
- só, bors
- ghí (vagy olaj)
Előkészületek:
A hagymát apróra, a fokhagymát vékony szeletekre vágom.
A jalapeño paprikát felaprítom.
A hús mindkét oldalát sózom, borsozom.
Elkészítés:
1. Egy nagyobb, magas falú serpenyőben felforrósítom a ghít és a hússzeletek mindkét oldalát hirtelen megpirítom, elősütöm. Ezután félreteszem.
2. A visszamaradt zsiradékba beleszórom a hagymát és a fokhagymát, majd üvegesre pirítom.
3. Felöntöm a borral, és kb. a felére forralom.
4. Ezután lejjebb kapcsolom a tűzhelyet közepes fokozatra, és hozzáadom a mustárt meg a jalapeño paprikát.
5. Ha kell, egy kevés vízzel vagy alaplével felöntöm, majd belekeverem a tejszínt. Sózom, borsozom, hozzáteszem a mézet. Kóstolással még beállítom az ízeket.
6. A mártásba fektetem a hússzeleteket, a serpenyőt szorosan lefedem alufóliával, azután a 130-140 fokra melegített sütőbe teszem 40 percre.
7. Ha kész, kiveszem a húsokat, és ha kell, a mártás besűrítem egy kevés vízzel elkevert keményítővel (1 tk.), majd újra felforralom egy percre.
Tálalás, tippek:
Tálaláskor, köretnek párolt rizst adok mellé, de lehet tésztával is fogyasztani. Díszítésként tehetünk rá jalapeñopaprika-karikákat, és/vagy parmezánforgácsokat.
A hús a mártásban tartva, jól lefedve, egy-két napig eláll a hűtőben. Sütőben újramelegíthető.
Ezt az ételt nemcsak sertéstarjából, hanem pl. csirkecombból vagy borjúszeletből is elkészíthetjük, csak akkor a sütőben párolás nagyjából feleannyi ideig tart. De csinálhatjuk csíkokra vágott hússal (csirke-/pulykamell) is, akkor az elősütés után csak pár perc párolást igényel a mártásban.
A mustáros-mézes sertéstarja pompás étel. Finom puha hús, karakteres ízű mártás, a mustár és a méz finoman hangolt édes-savanyú egyensúlyával... Csak ajánlani tudom!
Mellé jóféle badacsonyi vagy Balaton-felvidéki szürkebarátot (pinot gris) érdemes kortyolgatni.
Elkészítési idő: 70 perc
Költségek: kb. 560 Ft/adag
Bor: 1740 Ft ('06 Szent György-hegy) - Vinotéka
Az utolsó 100 komment: