Az étrendemben egy kicsit sok volt a hús mostanában, steak, kerti grill, hamburger stb..., ezért vágytam már valami húsmentes vacsorára. Egy rakás sajt gyűlt fel a hűtőben, mindenféle fajta, ezért valami sajtos cucc jöhetett leginkább számításba. Először egy négysajtos pizza vagy lasagne jutott eszembe, de aztán ott volt a kertben a sok paradicsom, és egy kevés bazsalikomos paradicsomszósz is maradt a vasárnapi befőzésből, így ezeket is be kellett építenem. Ez lett belőle:
Hozzávalók:
. egy csomag lasagnetészta (friss)
. fél kiló paradicsom (többféle)
. 2 dl bazsalikomos paradicsomszósz.
. 20 dkg edami v. gouda sajt (vagy mindkettő)
. 2 db bivalymozzarella
. 5 dkg parmezán
. 6-7 db bazsalikomlevél
. olívaolaj
. só, bors
A besamelmártáshoz:
. fél liter tej
. 1 ek. vaj
. 1 ek. liszt
. 1 tojás sárgája
Elkészítés:
1. A besamelmártáshoz felhevítem a vajat, megszórom a liszttel, egy csipet sóval, borssal, és mikor kezd pirulni, felöntöm a forró tejjel. Kiforralom és mikor besűrűsödik, félrehúzom, belekeverem a tojássárgáját, majd a frissen reszelt parmezánt.
2. Egy kisebb tepsit (23 x 17 cm) kivajazok/olajozok, kevés paradicsomszószt kenek szét az alján, majd beborítom egy réteg tésztalappal.
3. A tésztalapokat vékonyan megkenem a szósszal, apró kockákra vágott paradicsommal rétegezem, picit megsózom, tépkedek rá bazsalikomot, meglocsolom a besamellel, megszórom reszelt edámi sajttal, és ezt beborítom újabb tésztalapokkal.
Így rétegezem tovább, míg a tepsi tetejéig nem érek. Akkor a tésztalapokat megkenem besamellel, és beborítom a szeletekre vágott mozzarellával. Meglocsolom olívaolajjal.
4. A 180-190 fokra előmelegített sütőbe teszem 35-40 percre, míg a sajt a tetején aranybarnára sül, és a tészta átfő mindenhol.
.jpg)
A lasagnét hagyom langyosra hűlni, mielőtt tálalom, mert szerintem akkor a legjobb az állaga és legfinomabb az íze.
A kihűlt maradékot vágjuk adagokra, és fedeles alutálcákban eltehetjük későbbre. Másnap, melegítve is ugyanolyan finom, de le is lehet fagyasztani.
Chardonnayt vagy testesebb olaszrizlinget ajánlok mellé, de valami könnyű vörös is lehet...
Elkészítési idő: 60 perc
Költségek: kb. 440 Ft/adag
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.08.29. 08:37:44
A kávét meg még elötte megittam :-)
Megyünk unokázni ! (Mert játszótéren lesz a találkozó.)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.29. 08:51:21
Hát ez valami hihetetlenül jól néz ki. És gondolom, parmezán nélkül is finom. Hű.
Grafit Macseek 2009.08.29. 10:20:17
Toma Mester! Hát ez valami csodaszép!!!
De nekem muszáj a paradicsomszószt összekevernem valami finom darálthús-félével, mert ha csak paradicsomszósszal csinálom, megkérdezik, hogy "...és eszünk is valamit?":))))
De régóta kerestem már egy jó lasagne-receptet, otthoni besamellel.
maybach 2009.08.29. 10:25:07
A bérrabszolgák üdvözletét hozom.
Toma!
Finom. Ez is ki lesz próbálva.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.29. 10:28:22
@maybach: Mit rabszolgázol? Befőztök valamit?
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.29. 10:34:39
maybach 2009.08.29. 10:41:48
Dolgozós.
Lám mit tesz egy pizsama.
Grafit Macseek 2009.08.29. 10:42:14
a kertesek nemsoká megszűnnek, ha jön a rossz idő!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.29. 10:54:59
Ugye? Már egyszer bevált évekkel ezelőtt, amikor a szembeszomszédomékat neveltem le a hajnali - baromi hangos szivattyúval történő - locsolásról. Ők is nagyon elcsodálkoztak a szerkómon:) De aki egyszer ébredt már arra, hogy egy rozsdás fémhordóban ide-oda verődik a szivattyú, ami egyébként is úgy zúg, hogy hihetetlen, az megérti a kirohanásomat. Mint Zrínyi.
@Grafit Macseek: Jól látod a kérdést. Azért én örülök neki, hogy a hátralévő hetekben sem kapok infarktust hétvégenként:)))
Egyébként szerintem ők nem tuskóságból zajongtak, csak valószínűleg nem hallanak tökéletesen, és nem gondolták, hogy ilyen messzire (az utca túloldalára) elhallatszik a Kossuth:)
maybach 2009.08.29. 11:55:41
Jelzem sikeresebb voltál, mint Zrinyi.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.29. 12:12:27
El is határoztam a sikert tapasztalva, hogy ezentúl mindenhová pizsamában megyek reklamálni, reggel hétkor. Ha ennyire hatásos.
Zuzuka 2009.08.29. 12:25:37
mi nem dolgozunk, lenyomtuk hét közben óránként:)
jobb is így! már végeztem a takarítással, teregetéssel, főzéssel (ami melegítés volt:)).
nagyon megható ebédünk volt, a csülkös bablevesbe beleszeltem 2 karika erős paprikát, amitől kivert a víz és még mindíg könyezek:)
azannya, finom ez a lasagne!
a tanévkezdés miatt, szeptemberben előnyben részesítem a húsmentes finomságokat, mert addig nyújtózkodunk, ameddig....
@Nadine: ez jó lehetett, no tőlem el is szaladtak volna, mert pizsama nélkül alszom..:))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.29. 12:27:46
Mindjárt nekiállok ám Toma sörös csirkéjének. Azt tudnám, mi a túrót kezdek fél doboz sörrel, ha nem akarom meginni?
Zuzuka 2009.08.29. 12:35:40
vagy: dobd ide, jó lesz vacsi után:)
jaaa, és nem is mondtam: NYERT A BARCELONA!!!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.29. 12:54:49
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.08.29. 14:32:02
a lasagna királyság volt:)) az egyik legfinomabb volt amit mostanában készítettem...
ma még kéne ajvárt főznöm, meg bekeverni a csevapot...
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.29. 15:07:09
Tudtam, hogy nem fog simán menni minden a sörös csirkével, bakker! Menet közben rádöbbentem, miért túl magas a csirke. A súlya stimmel, de az én söröm 0,5 literes... A tepsit a sütő legalacsonyabb rácsára tettem, de a csirke még így is hozzáér a plafonhoz. Nagyon félek, mi lesz ebből:/
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.08.29. 16:02:25
én is fél literesen csináltam. teljesen rányomtad? mert erőltetni kell egy kicsit, hogy mélyen becsússzon a doboz. akkor ül stabilan. bár lehet, hogy a te sütőd alacsonyabb mint az enyém...
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.29. 16:24:56
Hálám pedig örökké üldözni fog, amiért írtad az alufóliát a tepsibe. Ezt a német brikettet Gordon Ramsay sem tudta volna lerobbantani a tepsiről, ha abba ég bele:)
Azon gondolkodtam, mert eredetileg ma délután akartam menni vásárolni, hogy mit mondana a rendőr, ha megállítana, szonda, és közölném vele, hogy meg kellett innom annak a sörösdoboznak a felét, amire a csirkét ültettem a sütőben:)))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.29. 16:52:26
Ünnepélyesen kijelentem, hogy: ÉN MÉG AZ ÉLETBEN NEM ETTEM ILYEN FINOM SÜLT CSIRKÉT, és ezt az állításomat bárhol, bármikor és bárkinek hajlandó vagyok megerősíteni.
Basszus. Az életben nem leszek karcsú, azt hiszem.
Jé 2009.08.29. 17:06:08
@Nadine: én most nagyon röhögök, mint általában mindig, mikor ilyen élethűen leírod a kajálás utáni állapotodat :)))
ez a lasagne nekem is tetszik, én is szoktam ilyet. nyami!
toma, a véralvadásgátlóval vigyázz! a nagyanyám pacemakerrel megy, neki is szednie kell. egyszer foghúzáskor felejtett el szólni a dokinak, ezért egész éjjel ült és köpködte a vért. nem játék ez, gyermek!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.29. 17:30:15
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.29. 17:31:40
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.29. 17:36:46
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.08.29. 17:45:48
a sörtől átpárolódva, eszméletlen puha és omlós lessz a hús, a máztól meg finom:))
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.08.29. 17:48:35
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.29. 17:55:45
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.29. 17:57:19
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.08.29. 18:13:36
A szemérmetlenül vedelő csirke biztosan nagyon finom :-) És könnyű leteríteni :-)
A Lasagne pedig nagyon jól néz ki. Kiváló étek lehet húsmentes napokon - mint a négy (vagy minél több) sajtos pizza. Csak nehéz jót találni, ha nem maga csinálja az ember. :-(
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.29. 18:15:18
Jé 2009.08.29. 19:15:05
Zuzuka 2009.08.29. 19:19:11
mint rutinos sörös csirke készítő teljesen megértelek @Nadine: és el is képzeltem ahogy a konyhapultnál habzsolod a finom, puha, illatos husit:))
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.08.29. 19:45:59
@Zuzuka: Font pordítva. Mivel vágtam már el a kezemet életlen, meg fűrészes élű késsel mondhatom: az éles vágása gyógyul a leghamarabb és legszebben. Nem véletlen, hogy a szike is éles :-)
Baj akkor van, mikor nem én teszem a vízbe az edényeket: nálam fontos a sorrend (elébb a kevésbé zsírosa) és megszámolom, hány kést tettem be. Viszont ha más és ráadásul a szárítóba élével fölfelé rejti a kést a kanalak, villák, miegymások közé - na, az a veszélyes!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.29. 20:02:22
@Zuzuka: Izgatott Stefivel az oldalamon:)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.29. 20:10:37
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.08.29. 20:33:43
Jé 2009.08.29. 20:47:03
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.29. 21:14:25
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.08.29. 21:16:46
Egyben jó éjt.
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.08.29. 21:17:16
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.29. 21:21:38
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.08.29. 21:48:05
@Nadine: nem tudom milyen tészta lehet az. de nekem nincsenek nagy bizodalmaim az ilyesmikben. inkább maradok a hagyományosnál. valószínű egyébbként, hogy forróvízzel kell leönteni, különben hideg ételt ennél...
@Zuzuka: mióta éles késeim vannak, nem vágtam el magam használat közben. viszont fokozottan kell vigyázni arra, hogy pl. ne kapjak utána ha leejtem:))
...én is chilikrémet használok, a receptben csak azért írtam be az erős pistát, mert az emberek többségének az van otthon.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.29. 22:14:19
Én mindig akkor szoktam elvágni magam, amikor kivételesen megélezem az amúgy tompa késeim egyikét. Na, akkor tuti egy hétre elintézem a kezem:)
Most viszont lefekszem, mert nagyon-nagyon álmos vagyok. Nemcsak finom, de laktató volt ez a csirke.
Már népszerűsítettem is a recepted, Toma, teljesen rákattant egy barátnőm:)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.08.29. 22:56:54
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.30. 08:47:34
Jó reggelt.
Zuzuka 2009.08.30. 11:06:49
jó reggelt!
@Bombadil Toma: tudom én, hogy az éles kés biztonságosabb, de akinek nincs, és egyszer a kezébe kaparintja, rögtön elvagdossa magát vele. élő példa vagyok - egy marha bontáson csontig metéltem a ballos mutatóujjamat... vááááá, tiszta horror volt! azóta óvatoskodok ám!:)
ebéd: húsleves, marhapörkölt, nokedli, koviubi:) kv - Ancimnál.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.30. 11:27:45
Ez nagyon klasszikus magyar vasárnapi ebédnek hangzik.
Én megverekszem Stefivel a tegnapi csirkéért:))) Tuti ott fog nyüzsögni végig, míg melegítem, eszméletlen volt, ahogy tegnap belelkesedett az illatokra:)))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.30. 11:30:14
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.08.30. 12:48:25
Jó a második kötete is..
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.08.30. 14:49:01
Még a rakottrumliból sem, ami itt volt az ebéd.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.30. 18:10:27
Viszont melegszik a csirkém.
maybach 2009.08.30. 20:27:48
Ez a söröncsirke nekem is bejött, de jogdíjakról szó sem lehet.
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.08.30. 20:59:15
És legyetek - de már úgy is tudjátok.
Grafit Macseek 2009.08.31. 12:32:28
@Nadine: Én is megalkottam már egyszer a szemérmetlen csirkét. És az is nagyon finom lett. Az összes, fagyasztómban állomásozó egész csirekeket úgy fogom hasznossá tenni. Vagy ha még Toma közkinccsé tesz valami hasonló jó receptet, azt is szívesen kipróbálom!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.08.31. 13:18:27