A tandoori csirke után kicsit rákattantam az indiai ízekre. Régóta nem készítettem már egy jóféle curry-t (ejtsd, kári!), ezért előszedtem a jól bevált receptemet és előző nap kivettem hozzá a fagyasztóból a húst. Csirke curry-t készültem készíteni, nyúl curry lett belőle. Így jár az aki nem címkézi fel rendesen a lefagyasztott húst. Persze evvel nem nyúltam annyira mellé, mivel remek curryt lehet nyúlból is készíteni. Ráadásul a másik csomagban is egy sertés szűz volt a várt csirkemell helyett. Az egész hűtőben ez a két zacskó nem volt csak megcímkézve, én mindkettőt benéztem.
A curry egy indiai eredetű étel amit a britek ismertettek és szerettettek meg a világgal. Manapság már inkább brit, mind indiai. Sokféle húsból készülhet és léteznek vegetáriánus változatai is
Hozzávalók (3 személyre):
. 40 dkg. nyúlhús (lapocka, gerinc, mellső comb)
. 30 dkg. sertés szűzpecsenye
. 2 fej hagyma (20 dkg.)
. 8 gerezd fokhagyma
. 5 dkg. frissen reszelt gyömbér
. 2 dl. házi paradicsom passata (v. 3-4 hámozott konz.paradicsom)
. 2 babérlevél
. fél fahéjrúd
. 6 szem egész kardamom
. 1-1 tk. só, kurkuma, őrölt csili, római kömény, curry por, piros paprika, garam masala
. fél csokor friss koriander
Elkészítése:
1. Egy wokban felforrósítom a ghít és beledobom a kettétört fahéjrudat, a babérleveleket és a kardamom magokat, majd addig pirítom, míg pattogni nem kezdenek és az illatuk betölti a konyhát.
2. Azután a lereszelt gyömbért és fokhagymát hozzáadom a pirított fűszerekhez, keverek rajta párat, majd hozzáadom a vékonyra felszeletelt hagymát is.
3. A hagymát addig párolom/pirítom míg aranybarna nem lesz, ekkor adom hozzá az összes többi fűszert is és elkeverem.
4. Beleteszem a paradicsomot is, és egy-két percig párolom így (ha kell egy pár csepp vizet is löttyintek alá, ne égjen le.), közben megsózom.
5. Beleborítom a húsokat a szószba és kavargatva addig sütöm, míg a hús mindenhol kifehéredik, színt kap, ezután felöntöm annyi vízzel (kb. 2 csésze), hogy éppen ne lepje el.
6. Lefedve főzöm közepes fokozaton (kerámialap#5/9) 50 percig, de 30 perc múlva leveszem róla a fedőt, hogy a szaftja besűrűsödjön.
7. Mikor elkészült, az összes hús megpuhult, lekapcsolom alatta a tűzhelyet és egy fél csokor apróra vágott koriandert keverek hozzá.

Párolt bashmati rizzsel tálalom a curryt, a tetejét megszórom friss koriander levéllel.
Tipp! Ez egy alap curry, ezt használhatjuk bármilyen húshoz, vagy akár zöldségekhez és halhoz is.
A curry 2-3 napig eltartható a hűtőben, többször is újramelegíthető, sőt újramelegítve talán még finomabb, mint a raguk általában.
A curry csípősségét szelídíthetjük egy kis tejszín vagy tejföl hozzáadásával a végén, vagy a csili mennyiségének a csökkentésével is, ha nem szeretjük a csípős ételeket.
A curry egy rendkívül fűszeres és krémes finomság! A fűszerektől zamatos hús a csili csípősségével együtt pompás párost alkotnak.
Bor helyett pilseni típusú sört ajánlok mellé.
Elkészítési idő: 1 óra
Költségek: kb. 400 Ft. /adag
Energiatartalom: 320 kcal./adag + 200 Kcal. (15 dkg. főtt rizs)
Az utolsó 100 komment: