Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

június 2025
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Spájdernecc: Irodalmi evészetek 4.

2008.04.13. 20:21 vendég blogger

Levél a gyesznó ölésrül.


Lyó egésségöt és hasolló lyókat kivánok az farsangra, továbbá kitsibe mult, hogy véres szöröncsétlenség nem történt nálunk, mert hogy im rám izen a főszógabiró úr, hogy aszondi tsináltassam mög az hidat, mert erre lösz a zutja háromkirájok napján, mondok a zirnok urnak nem löhet.
– Mér? aszondi.
– Azér mondok, mer télön nem tsinál hidat a zokos embör.

– Mér? aszondi.
– Azért mondok, mer mellette is járhat az jégön.
– No aszondi tuggya-e kend, hogy nagy úr a főszolgabiró úr.
– Tudom, de a nem löhet még az főszógabirónál is nagyobb úr.

– Mér? aszondi.
– Azér mondok, mer a kösség ládája üres.

Igy mögfelelgettem.

69 komment

Címkék: irodalom spájdernecc

Április 11.

2008.04.11. 06:00 Nadine

József Attila: Gyermekké tettél


Gyermekké tettél. Hiába növesztett
harminc csikorgó télen át a kín.
Nem tudok járni s nem ülhetek veszteg.
Hozzád vonszolnak, löknek tagjaim.

Számban tartalak, mint kutya a kölykét
s menekülnék, hogy meg ne fojtsanak.
Az éveket, mik sorsom összetörték,
reám zúdítja minden pillanat.

Etess, nézd – éhezem. Takarj be – fázom.
Ostoba vagyok – foglalkozz velem.
Hiányod átjár, mint huzat a házon.
Mondd, – távozzon tôlem a félelem.

Reám néztél s én mindent elejtettem.
Meghallgattál és elakadt szavam.
Tedd, hogy ne legyek ily kérlelhetetlen;
hogy tudjak élni, halni egymagam!

Anyám kivert – a küszöbön feküdtem –
magamba bujtam volna, nem lehet –
alattam kô és üresség fölöttem.
Óh, hogy alhatnék! Nálad zörgetek.

Sok ember él, ki érzéketlen, mint én,
kinek szemébôl mégis könny ered.
Nagyon szeretlek, hisz magamat szintén
nagyon meg tudtam szeretni veled.

(1936. május)

196 komment

Címkék: vers nadine

Barangoló: Sakura-ünnep, Japán

2008.04.10. 07:00

Van a házunk előtt egy sor fa, ami szerintem valami díszcseresznye lehet. Pár napja elkezdett virágozni, és egészen elképesztő látvány a sok halvány rózsaszín virág, hogy az illatáról már ne is beszéljünk. Erről eszembe jutott, amit olvastam nemrég: Japánban ez ünnep. Utánajártam a dolognak, az eredményt most ti is elolvashatjátok.

69 komment

Címkék: barangoló

Villámgyors egytálételek...

2008.04.09. 05:59 Bombadil Toma

 
 
Ezt a receptet Rick Steintől lestem el, akit talán a legnagyobb tekintélynek tartanak a tengeri ételek terén, de nagy ismerője (és rajongója) a francia konyhának is. Nemrég egy babos ételt láttam tőle, ami nagyon megtetszett, gyorsan le is jegyeztem a receptjét.
Igen egyszerű és nagyon gyorsan, fél óra alatt elkészíthető egytálétel, egy francia paraszti fogás finom és laktató változata.

140 komment

Címkék: gasztro recept egytálétel bab toma

Barkácsrovat...

2008.04.07. 05:55 Bombadil Toma

 
Mivel hamarosan itt a kerti sütések ideje, a napokban elhatároztam, hogy nem halogatom tovább, megcsinálom ahhoz a gázos kerti sütőhöz az állványt, amit már tavaly megvettem, de csak ott hevert a szerszámoskamrában.
Van a kertemben egy hagyományos épített grillsütő, de én nagyon szeretek „tárcsán” sütni, és ahhoz nem volt más alkalmatosságom, mint egy talicska. Ezt használtam évekig. Ezért vettem tavaly a gázos sütőt.

226 komment

Címkék: barkács toma

Megint csirkecomb...

2008.04.06. 06:00 Bombadil Toma

Ez az étel a kijevi csirkemell egy parafrázisa. Annyiban különbözik attól, hogy nem mellehúsa, hanem kicsontozott egész csirkecombot töltöttem meg a fűszervajjal. Persze, nem a hagyományos fokhagymás vajjal, hanem egy régebben elkészített gombás szendvicshez használt fűszervaj maradékával töltöttem meg. Természetesen a „hagyományos” fokhagymás-petrezselymes fűszervajat is használhatjuk ehhez az ételhez.
 

165 komment

Címkék: csirke gasztro recept főétel toma

A konyhafőnök ajánlata

2008.04.04. 06:00 Bombadil Toma

Hamarosan kezdődik a gombaszezon, így tartottam egy kis bemelegítést. Sajnos, egyelőre csak szárított gomba állt rendelkezésemre, frisset még nem kaptam.
Egy fél zacskó erdeigomba-keveréket találtam a kamrában, amiben vargánya, rókagomba, trombitagomba stb. volt. Tehát az erdő színe-java, mondhatni, esszenciája, amihez még egy kis marék szárított szegfűgombát is adtam.
Egy egészen rövid pillanatig eltöprengtem, hogy tegyek-e hozzá termesztett sampinyont is, de aztán elhessegettem ezt az eretnek gondolatot.
 

126 komment

Címkék: csirke recept gomba toma

Napi kaja

2008.04.02. 06:00 Bombadil Toma

A finomfőzelék gyerekkoromban alapjaiban rengette meg a világba vetett, addig töretlen hitemet, hogy minden az, ami. Magyarán, nem volt finom, pedig a neve azt sugallta. Engemkéremszépen, jól becsaptak! Ez majdnem végleg megingatta a szülőkbe és az óvónőkbe vetett feltétlen bizalmamat. Hogyan is lehet finomnak nevezni egy olyan „ételt” amiben sárgarépa, borsó, karalábé stb. van, amikor szerintem egy rendes „finom” ételnek pont ezeket nem szabadna tartalmaznia! A elkövetkező harminc évet ki is bírtam anélkül, hogy még egyszer meg kóstoltam volna.
Azután az történt, hogy kórházban kellett eltöltenem egy kis időt, ahol az egyik nap finomfőzeléket adtak. Mivel semmi más kaja nem volt éppen nálam, és nagyon éhes voltam, erőt vettem magamon, és megettem. És ízlett! Ráadásul kórházi verzióban! Ez elgondolkodtatott: ha kórházi kosztként ízlett, akkor otthoni körülmények között mit lehet ebből kihozni? Hazakerülve mindjárt neki is álltam, hogy elkészítsem a saját változatomat. Azóta is az egyik kedvenc főzelékfélém, és folyamatosan finomítgatom a receptet.
 

137 komment

Címkék: csirke gasztro recept zöldség toma

süti beállítások módosítása
Mobil