Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

június 2025
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

USA, vagy ami erről eszembe jutott

2008.04.24. 20:57 maybach

Ez nem volt szerelem első látásra, sőt, később sem.

71 komment

Címkék: maybach szösz

Születésnapi menü 3/3.

2008.04.23. 05:00 Bombadil Toma

Zöldfűszerekkel töltött karaj karamellizált almával
 
Ezt az ételt Gordon Ramsey egyik műsorában láttam (ő a saját nevelésű sertései húsából készítette). Persze, nem is én lennék, ha nem variáltam volna a recepten egy kicsit...
Általában ilyenkor az történik, hogy meglátom a tévében, hogy valami érdekeset főznek, és gyorsan a kezem ügyébe eső első cetlire elkezdem lefirkantani a receptet, amit később aztán nem tudok elolvasni, és így kénytelen vagyok egyszerre a memóriámra és a képzeletemre hagyatkozni. Ebből azért jó dolgok is szoktak kikerekedni:)
 

163 komment

Címkék: gasztro recept sertés főétel toma szósz köretek

Születésnapi menü 3/2.

2008.04.22. 06:00 Bombadil Toma

Miközben az előételen gondolkodtam, végig Tóth István 1999-es bikavére járt a fejemben. Valami olyasmit kerestem, amit ehhez a borhoz tálalhatnék. Mivel mindenképpen rukkolasalátát szerettem volna valamilyen hússal, először hátszínt kerestem, de végül egy szép kacsamell csábított el a hentespultnál. Jó döntés volt. 

94 komment

Címkék: saláta gasztro kacsa recept toma előétel

Születésnapi menü 3/1.

2008.04.21. 06:00 Bombadil Toma

(Több mint egy hete megírtam ezt a hármas posztot, és valahogy eltűnt a gépemben egy mappa mélyén, de most előkerült…)
 
Bizony, bizony! Bolygónkon utazgatva, ismét megkerültem a napot, és mivel ezt szokás valamilyen módon megünnepelni, hát én is így tettem, szerveztem egy vacsorát. Szintén gasztromán barátommal egy klasszikus menüt állítottunk össze, ami levesből, előételből és főételből állt. Desszertet most nem készítettem, mert nem volt rá igény, inkább a borokra és az ételekre helyeztük a hangsúlyt.
Levesnek egy krémlevest szavaztunk meg, s hogy mi is legyen az, a bevásárlásnál döntöttük el, a zöldségeseket járva.
A gomba nyert. Íme a recept!

55 komment

Címkék: leves gasztro vega recept gomba toma

Villámgyors tésztakaják VI.

2008.04.19. 06:00 Bombadil Toma


A gnocchi gorgonzolaszósszal
a soron
következő „villámgyors tésztakaja”. Ez is egy gyorsan és könnyen elkészíthető szósz, amit a tészta főzési ideje alatt összedobhatunk.
A gorgonzola, ha valaki nem ismeri, egy kékpenészes sajt, ami az alapját adja ennek a szósznak. (Szerintem a parmezán után a legfinomabb olasz sajt.) Kétféle gorgonzola is kapható, a dolce és a picante. Nálunk a dolce, azaz az édes fajta vásárolható inkább a boltokban, a picante (csípős) csak kevés helyen, többnyire sajtüzletekben kapható. A picante tulajdonképpen ugyanaz a sajt mint a dolce, csak hosszabb ideig érlelik és több benne a kékpenész, ennek következtében erősebb-csípősebb az utóíze.

181 komment

Címkék: gasztro vega recept toma szósz olasz ízek

Villámgyors tésztakaják V.

2008.04.17. 06:00 Bombadil Toma

Részletek egy soha el nem készülő szakácskönyvből…
Ez is egyike a „nézzük meg, mi van a hűtőben, és dobjunk össze valamit” kajáknak, amiket gyakran főzök.
Csupa-csupa zöldséget találtam a hűtőszekrényben, ezért adta magát egy zöldséges ragu/szósz, amihez meg remekül passzol a farfalletészta.
Természetesen ez is a villámgyors kategóriába tartozik, azaz elkészül az egész, míg a víz felforr és a tészta megfő.
 

219 komment

Címkék: gasztro vega recept zöldség tészta toma

In memoriam Antal Imre

2008.04.16. 06:00 Nadine

Rövid leszek: szerettem és tiszteltem Antal Imrét. Előbbi miatt nagyon elszomorodtam – bár kétségtelen, nem ért váratlanul a halálhíre –, utóbbi miatt viszont nem kezdem el sorolni, az élet és a művészet hány területén alkotott maradandót. Álljon itt inkább egy részlet Pami című önéletrajzi könyvéből, amit egykor 10 Ft-ért vettem egy kiárusításon. Amíg el nem kezdtem olvasni, fogalmam sem volt róla, hogy mindenki „Imruskája” milyen zseniális stílusban írt. Gyanútlanul azon frissiben nekiálltam, így történhetett, hogy a 173-as buszon hol a kitörő nevetést (mit nevetést, ordító hahotázást), hol a könnyeimet nem tudtam visszafojtani, és hogy eredeti úti célom helyett, a jóisten tudja, hol kötöttem ki... Ilyen szeretettel, ilyen humorral kevesen tudják visszaadni a sors megpróbáltatásait, a kor szellemét, mint Ő. Azóta még kétszer meg kellett vennem a Pamit, mert ha kölcsönadtam, nem kaptam vissza – megértem. Ezt a példányt már nem adom. Már csak azért sem, mert volt szerencsém Antal Imrével találkozni, és az ajándékba kapott kóser barackpálinka mellett dedikálta nekem. És Kosztolányit szavalt fejből, és mindenkivel kedves volt és közvetlen, és nem sietett… és míg élek, nem felejtem el.

69 komment

Címkék: irodalom nadine

Fiam: Az ügyes egészségügyes

2008.04.15. 06:00 fiam

 
Erdőfalván is van állatorvos.
Meggyógyítja azt is, aki kóros.

Professzor Fekete Ló a teljes neve.
Kanca Anna főnővér a kedves neje.

Jól felszerelt lóistállójában rendel.
Gyógyít minden este hatkor. Meg reggel.

Nemcsak kiváló belgyógyász, pszichológus.
Mondhatni, igazán különleges mókus.

Járnak hozzá beteg férjek és menyecskék,
dúsgazdag nercek, s sajna, szegényebb kecskék.

A váróteremben ülnek szépen, sorban,
sorolják bajukat írásban és szóban.

Begyulladt a fejős Tehén Teréz tőgye.
kínjában nem tudja, marha vagy ökör-e.

Ritkán nyit ki híres-neves tejcsárdája.
Megszólták, mert nincs teje, csak csája.

Jól ráfázott a náthás, lázas kenguru.
Eddig nem orvos kezelte, csak egy guru.

79 komment

Címkék: vers fiam

süti beállítások módosítása
Mobil